Peking obećava odgovor na ”političko ugnjetavanje” nakon što su SAD šest kineskih medija odredili kao strane misije

Peking - Kineska medija
15 komentara

Peking je rekao da će poduzeti odgovarajuće mjere osvete u vezi s odlukom Washingtona koja je povezana s prisiljavanjem nekoliko kineskih novinskih organizacija na registraciju kao inozemne misije koje djeluju u SAD-u.

Državni tajnik Mike Pompeo najavio je da će State Department šest medija sa sjedištem u Kini, koji rade u SAD-u, označiti kao strane misije, što će od tih medijskih organizacija zahtijevati identificiranje svojih zaposlenika u američkoj vladi. Državni tajnik tvrdio je da će taj potez pomoći u suzbijanju kineske propagande.

Kao odgovor, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian ocijenio je postupke Washingtona kao “političko ugnjetavanje”, a SAD je optužio za održavanje mentaliteta Hladnog rata.

“Kina će odgovoriti legitimno i u skladu s potrebama”, rekao je, pozivajući SAD na “promjenu smjera” i odustajanje od njihovih “nerazumnih ograničenja”, koja su nametnuta kineskim medijima.

Najnovija odluka Pompea dovela je do toga da se broj kineskih medija koji se smatraju inozemnim misijama, sada popeo na 15.

Trumpova administracija također je zaprijetila uskraćivanjem viza za neke zaposlenike organizacija, što je natjeralo Peking na najavu uzvraćanjem mjerama prilikom obrade dokumenata za američke novinare u Kini.

U ožujku je State Department stavio nova ograničenja na broj novinara koji bi mogli raditi u američkim uredima kineskih medijskih tvrtki, smanjivši ograničenje sa 160 na 100. Peking je uzvratio protjerivanjem dopisnika koji rade za New York Times, Wall Street Journal i Washington Post.

Nakon što su se u lipnju četiri druge poslovnice proglasile stranim predstavništvima, Svekinesko novinarsko udruženje povezano s Komunističkom partijom osudilo je odluku kao “brutalno suzbijanje”, koje bi naštetilo sposobnosti kineskih novinara za obavljanje posla u SAD-u. Ministarstvo vanjskih poslova zemlje također je reagiralo izravnije, zahtijevajući od američkih publikacija predavanje vladi detalja o svom osoblju i operacijama u Kini.

Peking je ponovno obećao osvetu u kolovozu, nakon što je Zhao Lijian rekao da niti jednom kineskom novinaru nije odobreno produljenje vize za SAD od svibnja, kada je Washington ograničio njihov boravak na 90 dana, uz mogućnost produljenja, uz odobrenje vlade.

Rastući medijski rat povećavao se intenzitetom, usred općeg porasta napetosti koja postoji između Washingtona i Pekinga, za koje je uglavnom zaslužna Trumpova administracija. U skladu s američkom retoričkom i političkom ofenzivom SAD su pojačale vojne operacije u Južnom i Istočnom kineskom moru, pojačana je prodaja oružja Tajvanu i nastavljaju se nametanja sankcija kineskim tehnološkim tvrtkama: od Byte Dancea i Tencenta do Huaweija, uz kazne i izravne zabrane poslovanja kao krajnje posljedice.

Američke sankcijekinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gigi pinna
3 godine prije

Zašto favorizirate Kinu? Oni postaju novi globalni hegemon, i ništa bolji od Amera – koliko su samo uzeli strateških resursa i infrastrukture po zemljama koje su dovoljno jadne da se zadužuju kod njih, a oni naravno ciljaju baš takve koje nisu u stanju servisirati vlastiti dug…
Svugdje u svijetu hara korona, samo eto kod njih ništa. A barem su zbog nemara, ako ne i zbog nečega još goreg, najveći krivci za izbijanje epidemije.

tihobl
3 godine prije

ispisano još 1989.od dobrog poznavaoca stanja……imate na sajtu video sa početka 2017…

U lazi su kratke noge.

Novak
3 godine prije

Tito ili bivsa vlast u SFRY nije imala tako nesto, sjecam se kao dijete kako su na standovima bile izlozene sve vrste propagandnih novina s zapada, pocevsi od Der Spiegel pa La Stampa…ruskih novina nije bilo.

ad astra
3 godine prije

Kina mi sve više liči na Iran. Još samo da naprave maketu nosača aviona i postali bi isti. Non stop prijete, a ništa ne poduzimaju. Ameri ih mlate po ušima, a oni samo prijete.

Bosanac
3 godine prije

Magična riječ: obećava 🙂

Makedonac
3 godine prije

Globalisti i ultraglobalisti su svugde. I kog Putina, Trampa, Sia. Kina je zadnjih 30-40 godina bila beneficijent globalizacije, u smislu dali su im tehnologije, znanje, mašine, zauzvrat su radili kao robovi, ali nisu umišljeno degradirali narod kao zapad. Pitanje je, sada se sruši ceo sistem, šta je bolje? oni koji proizvode, hranu, čelik, procesore, kompjutere, gače, mašine za proizvodnju farmerke, auta, televizora, slab, učeni, rabotavši narod. oni koji samo jedu, jeb*, konzumiraju, glupi, debeli, ne uče, alkohol, droga , fejsbuk, twiter. I Kina koristi psihološko oružje unutar i nadvor. To je nekakav kontrol, može da je za dobro, može da je za zlo. Ne može ti da zabraniš fejsbuk, twiter, google u Kini, a da posle plačeš što su te zabranili u americi. Ili če se razumeti i likvidirati te ultraglobaliste, uključujući i kinesko lobi, svet postaje mnogo polarni, Kina pomaže ostalom svetom sa povratkom tehnologija i znanja, druga varijanta… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Logičan odgovor.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI