Pelosi želi da bojkotuje olimpijske igre u Kini zbog „kršenja ljudskih prava“ – ali u njenom oku je trn u obliku Izraela

Nancy Pelosi-Olimpijeske igre-Izrael
18 komentara

Dok američka predstavnica Nancy Pelosi poziva na bojkot Olimpijskih igara 2022. godine u Kini zbog navodnih „kršenja ljudskih prava“, ona i drugi poput nje moraju se suočiti sa sopstvenim licemjerjem zbog Izraela i drugih koji krše ljudska prava uz američko odobravanje.

Kao što rade široko poznati, ali neotkriveni ratni zločinci, Izrael je godinama držao prilično zavidnu poziciju, a SAD su služile kao „tatica“ u osnovi slabo plaćenih plaćenika, ili unajmljen nasilnik  – onaj koga se može pozvati da dokrajči izdaleka sve borbe koje Tel Aviv pokreće u svom susjedstvu. Amerikanci su se s podsmjehom podsjetili na ovu „osobinu“ početkom ovog mjeseca, jer je našem „najboljem prijatelju na Bliskom istoku“ ponestalo predizbornih vratolomija i povukao je potez rakete u masovnoj neproporcionalnoj odmazdi na napade Hamasa. Žrtve su, kao i obično, bile gotovo univerzalne na palestinskoj strani, a mnoge od njih i civilne, ali vatromet od strane Hamasa bio je sve što je potrebno da bi se podstakao dobar dio straha.

U SAD, bilans koristi je drugačiji. Pelosi i većina drugih velikih vladinih ličnosti nisu vidjeli ništa pogrešno u ponavljanju starih epizoda Hamasovog bombardovanja Izraela kad god američka podrška zemlji izgleda kao da počinje da slabi. Zapravo, oni su više puta pokušavali da stanu protiv Ustava kako bi zakonom utvrdili svoju nepokolebljivu podršku Izraelu, pokušavajući da njegove interese stave iznad američkog Zakona o pravima. Pelosi je bila najistaknutija među onima koji se svim snagama zalažu za odbacivanje pokušaja bilo kakve vrste centralizovanog bojkota – naročito pokreta za bojkot, otuđenje i sankcije (BDS) – bez obzira što ga Prvi amandman i sloboda govora garantuju.

Bez obzira na nečije mišljenje o korisnosti bojkota Izraela da bi se postigao mir na Bliskom istoku, svaka iskrena rasprava o problemima sa anti-BDS zakonima opremljena je figurativnim prslucima samoubica, tako da Izraelci i Arapi izbjegavaju da ih dodiruju u svakodnevnom razgovoru.

Selektivno moralno stajalište

Pelosin bojkot Kine u osnovi je isto što i BDS, ali bez trnovite treće linije koja je Izrael. Pelosi je pokušala da postavi svoj bojkot Olimpijskih igara u Kini u istu kategoriju sa pristalicama BDS, a da nije uradila ni jedan dio posla za palestinske kampanje.

Ipak nije naročito zbunjujući koncept. Kao i kod bojkota aparthejda u Južnoj Africi, cilj BDS bio je upotreba taktike nenasilnog pritiska da ubijedi druge nacije da prestanu da trguju sa dotičnom državom čineći je tako ekonomski i filozofski odbojnom da se ostatak svijeta osjeća prinuđenim da se ogradi od takve ekonomske aktivnosti. Kampanja se oslanjala na maksimiziranje ekonomske i reputacijske štete za svoje žrtve, u osnovi ubrzavajući vrijeme isporuke karme i nadajući se da će doba kulture otkazivanja vezane za društvene mreže biti savršeno vrijeme da se BDS konačno probije i počne da osvaja ekonomske i PR pobjede.

Uvjeravanje određenih nacija da zadrže svoje zvaničnike kod kuće za vrijeme Olimpijskih igara 2022. omogućava svakoj zemlji najbolje od oba svijeta – ne moraju zapravo sjediti na klupi uz svoje sportske zvijezde, a zapravo se i dalje mogu vratiti kući s vratom punim medalja i glavom koja puca od samopropisane vrline. Olimpijske igre se, na kraju krajeva, tako brzo samopolitizuju, nadmašuju čak i područja kao što su film i zabava, što garantuje da se niko neće uopšte zabavljati do 2024. godine.

Rijetka samosvijest

Sloboda štampe je, barem u nekim slučajevima, dugo zaslužena preobrazba, mada nemojte to reći Amerikancima. Ujak Sam se pouzdano bacio na pogrešnu stranu novinarske istorije tokom posljednjih nekoliko godina, protjerujući kineske novinare iz SAD i potiskujući medijsku pokrivenost na gotovo potpuno isti način za koji optužuju Kineze. U ne tako rijetkom slučaju dvostranačkog ratovanja, čini se da se Pelosi udružila sa bivšim državnim sekretarom Mikeom Pompeom kako bi proglasila Kinu genocidom u toku, mada je izostavila bilo kakvu suštinu, dok je svoje javne izjave pojačavala propagandom i prevarama zasnovanim na strahu, zabrinutosti iz Trumpove ere zbog krađe intelektualne svojine i slično.

Takođe pokazuje kako se rijetko Pompeo i Pelosi javljaju da bi se upuštali u stvarne rasprave sa Kinezima, sugerišući da su njihove „činjenice“ nešto manje nego solidne i da bi dublja istraga mogla da nađe realnost u nekoj mjeri.

U međuvremenu, SAD su umjesto toga nastavile da hvale Izrael sa svih mjesta, dok je Gaza ponovo predstavljena kao muzejska postavka istrebljenja civila koja radi neprekidno. Ipak je činjenica da je Biden uopšte kritikovan u istoj američkoj komori slinavih navijača koja je tokom obraćanja kongresu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua prije samo šest godina pokazala apsurdnih 25 dosljednih ovacija, ukazala na to da sada postoji bar trun svjesnosti. Bolje ikad nego nikad.

Ali, plačući zbog nevolja Uighura u Xinjiangu, SAD su se stjerale u ćošak, otkrivajući da navodne kineske ”žrtve” ionako žive – prema Pelosi i njenim prijateljima – pod okolnostima koje se teško razlikuju od onih stanovnika Gaze, navodno zato što ih njihovi lideri koriste kao živi štit, sa svim postavkama uređenim da osiguraju da SAD s tim nemaju nikakve veze.

Još gore – i pravo u lice surovoj staroj tvrdnji da su Pelosi i demokrate stranka koja poštuje novinarstvo i medije – izraelska vlada, spremna da od SAD primi stotine miliona sredstava za oružje, uništila je kancelarije nekoliko istaknutih medijskih organizacija u zgradi u Gazi prošlog vikenda. Bitka između izraza lica novinara bila je sama po sebi nadrealna, jer naizgled niko nije željeo da ugrize izraelsku ruku za koju su vjerovali da ih hrani na Bliskom istoku – ali niti je iko bio zainteresovan za umiranje zbog hroničnog licemjerja. Izrael je sa svoje strane insistirao na tome da su, dajući komercijalnim stanarima 12-spratne zgrade 10 minuta upozorenja da bombe dolaze, imali vremena da pohitaju na sigurno – to jest, ako nisu imali interes da spašavaju njihove evidencije, važne papire ili ličnu imovinu. Ovo je difolt poruka Izraela: „Palestinci imaju vremena da se sklone s puta, zašto jednostavno ne odu?”

Autor: Helen Buyniski

IZRAELkinaNancy PelosiOlimpijske igre
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ganicus
2 godine prije

Nevezano za temu sad gledao snimak gdje americki crveni krst kaze da vakcinisani ljudi ne mogu donirati krv jer nemaju prirodna antitjela a kome dadnu krv unistava drugom prirodna antitjela.Mislim ima ovdje drugih kolega mogu li sta naci vezano za ovo.
A sto se tice ove zmije sva ta banda stoji iza svih ovih desavanja sve je to povezano i dirigovano iz jednog centra

Hugo de Payens
2 godine prije

nek postave vješala ispred senata ko što su venecjanci duždu ispred očiju nacrtali pakao da ga uvijek podsječa kako završe tirani i izdajnici dok su ostali zastupnici vidjeli raj i anđele a sve u istoj sali

piždro
2 godine prije

Ima facu ko kobra

happy trigger
2 godine prije

nek je pošalju u Australiju da zaustavi najezdu miševa …..kad rikne svi bježe u more i dave se ….pametni Englezi donjeli lisice i mačke koje su pojele zmije pa su se nakotile otrovne žabe pa su pokušali pobit sve neautohtono al ni to nije pomoglo jer su se bez lija ,mački i zmija nakotili miševi koji će se parit sa klokanima i protjerat homo sapijense kad počnu grist u skoku …..Pelosi bi se mogla parit sa otrovnim paucima i usput riješit žabe.i bijele psine ……veselo im je down under a lijepa zemlja šteta što su je English Morons otkrili jadan James Cook okreće se u grobu a najžalosnije lisice su donjeli za svoje genoidne lovove do istrebljenja a ni ne jedu ih samo ubij al mudre lije uzele vlast :,nek pokupe sve i pošalju brodom u englesku skupa sa žabama i pokojom zmijom i onim meduzama koje ubiju čovjeka za… Čitaj više »

happy trigger
2 godine prije

bolje da nebude amera….manja konkurencija još ovi afro amerikanci prilaguđeni za pedesetkilometarskim trčanjem za antilopama i drugo divljači ….a tajna je u hlađenju koje hladi krv poput slonovog uha zrakom jedino što ovi koriste onaj organ koji nesmmijem spomenut koji se produži do velikih veličina kad poteče vruča krv a pošto je u hladu i na umjetnom vjetru dohvate čak i divlje mačke kao i hijene pa ti trči sa njima na duge staze

Mali Ivica
2 godine prije

Glupača zar on nije čula da politika nesmije imati utjecaja na Olimpijski pokret. Ali to je samo jedna od gpupih amerikenjci.

Kornel
2 godine prije

Olimpijske igre nisu u Kini 2022 nego u Francuskoj 2024 i SAD-u 2028.

Mikojan
2 godine prije

I ja želim da Pelosi bude u prvoj postavi leta za Mars pa da tamo organizira demokratske izbore. No, to su samo želje.

Petar
2 godine prije

Nažalost, mnoge ideologije nacista, one koje su bile opsjednute zabludnom teorijom njihove isključivosti, ponovno se neprekidno primjenjivaju u službu u Americi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI