Pentagon do kraja 2018. mora razviti plan kako ratovati protiv Kine i Rusije

Nakon nuklearnog rata
66 komentara

Američki portal Defense News je razgovarao sa zamjenikom zapovjednika Glavnog stožera američkih oružanih snaga, generalom Paulom J. Selvom, kako bi izgledao rat protiv Kine i Rusije.

“Bilo koja bitka s Kinom, ako bude, bit će u velikoj mjeri pomorska i zračna”, rekao je general Paul J. Selva, dok bi se vojni sukob s Rusijom će se odvijao u zraku i na kopnu.

General je istaknuo kako bi s Rusijom moglo biti i pomorskih bitaka, jer da bi se došlo do Rusije treba prijeći Atlantik. Uz Rusija i Kinu, SAD vide prijetnju u Sjevernoj Koreji, Iranu i terorizmu. Ranije je američki predsjednik Donald Trump pred Kongresom govorio o “stanju nacije” i izjavio kako Kina i Rusija prkose američkim interesima i gospodarstvu, što čine i “odmetničke države” i militanti terorističkih skupina.

Naravno da je posao američkog Ministarstva obrane predvidjeti moguće scenarije za obranu zemlje od potencijalnog agresora. Međutim, Rusija i Kina, barem za sada, nisu iskazali nikakvu namjeru da vojno napadnu ni SAD, niti bilo kojeg američkog saveznika. Što se tiče Irana, ta zemlja ima obrambene kapacitete, ali ne i ofenzivne, barem ne u toj mjeri da zarati protiv američke vojske, kojoj bi se pridružili Izrael, Saudijska Arabija i neki europski saveznici. Dakle, ova opcija također nema smisla, kao ni napad os strane Sjeverne Koreje.

O globalnom terorizmu i kako je nastao, mogućnost da se ugroze američki interesi i sigurnost američkih građana je minimalna, što mogu učiniti samo “usamljeni vukovi” poput braće Carnajev tijekom maratona u Bostonu, jer su ISIL, Al-Qaede, Libijska islamska borbena skupina (LIFG), Ansar Al-Sharia i druge terorističke organizacije ionako stvorila CIA.

Međutim, Pentagon je u početnoj fazi “redizajniranja snaga” zbog izazova koji joj prijete od strane Rusije i Kine, priopćio je u utorak drugi čovjek u američkom vojnom zapovjedništvu.

Nedavno objavljena Strategija nacionalne obrane je navela glavne prijetnje američkoj sigurnosti, a general Paul J. Selva je pojasnio kako se pentagon misli braniti od tih “neprijatelja”, prije svih Kine i Rusije.

“Oni nisu isti. Postoje dva posebna suparnika s kojima se moramo baviti. Elementi u strategiji se preklapaju, ali oni nisu isti”, rekao je američki general.

Osnovni način sukoba ovisi o tome tko će biti uključen u borbu.

Nimitz - nosač zrakoplova
FOTO: Nosač aviona klase Nimitz sa pratećim brodovima

“Bilo kakva borba s Kinom, ako bi do nje došlo, bile bi uglavnom pomorske i zračne borbe. To ne znači da vojska i mornarički korpus ne bi imali svoje mjesto. Ali kad razmišljate o tome kako bi se razvijao potencijalni sukob s Kinom, on vjerojatno uključuje značajan doprinos mornarskih i zračnih snaga, a vojska i mornarički korpusi bi bili element podrške u toj borbi”, rekao je general.

Nasuprot tome, “glavni problem u Rusiji su uglavnom borbe u zraku i na kopnu”.

“Ali ove snage mora podržati naša pomorska komponenta, jer ne možete doći do Rusije i ne možete doći u Europu u velikoj mjeri bez tranzita preko sjevernog Atlantika. To znači da bi se pomorska borba vodila za dobivanje prednosti na kontinentu, ali sama borba bi se kasnije vjerojatno vodila u zraku i na kopnu”, pojašnjava general Selva.

General je istaknuo kako je prema novoj Strategiji nacionalne obrane “Rusija identificirana kao globalni izazov”, a planovi Pentagona predviđaju da se uklone ruske prijetnje Europi.

Pentagon se fokusirao na ono što zove “Prijetnjom 4+1”,  odnosno Rusiju, Kinu, Sjevernu Koreju, Iran i terorizam.

“Za Sjevernu Koreju je lakše planirati, jer je Pyongyang skoro sve svoje vojne sposobnosti stekao kupnjom vojne opreme iz Rusije ili Kine, što znači da planiranje protiv ove dvije zemlje istovremeno pokriva i odmetničku nuklearnu državu”, rekao je general.

Iran je, međutim, složeniji, jer je geografija u Iranu toliko različita da ćemo vjerojatno morati razviti neke nove sposobnosti. Ne mogu vam reći ništa u ovom trenutku za Iran, koji se izrazito razlikuje od Rusije ili Kine”, nastavlja zamjenik zapovjednika Glavnog stožera američkih oružanih snaga.

Zbog fokusiranja na velike konkurentne sile, general Paul J. Selva radi na izgradnji “globalnog plana za kampanju” protiv Rusije i Kine, ocjenjujući koje borbene skupine američke vojske koristiti, kome dati zapovjedništvo nad njima, ali i nad koordinacijskim tijelom za provođenje plana u slučaju sukoba,. piše Defense News.

Potrebno je shvatiti koji je najvjerojatniji scenarij i kako unutar Pentagona uložiti napore u skladu s tim glavnim izazovima. General Selva je naglasio kako će ti izazovi biti dio nove Nacionalne vojne strategije, za koju se očekuje da će biti gotova prije kraja godine.

Naravno, general postavlja pitanje ima li dovoljno sredstava za ove pripreme i da se osigura obrana i od Kine i Rusije.

“Ako to ne bude dostupno, onda ćemo o riziku obavijestiti državnog tajnika, predsjednika i američki narod. Morat ćemo otići kod državnog tajnika i predsjednika i reći: “Mi riskiramo u ime američkog naroda, jer mi ne možemo obaviti sve ove zadaće. Možemo ili pronaći sredstva kako bismo izvršili ove zadaće, ili možemo drugačije artikulirati rizike.”

“Oni protiv Pentagona neće igrati fer i neće ići jedan na jedan”

Iranska mornarica
FOTO: Iranska mornarica

Andrew Hunter, analitičar Centra za strateške i međunarodne studije, slaže da Pentagon o Kini i Rusiji treba razmišljati kao zasebnim prijetnjama, li primjećuje da postoje zajednička u ova dva izazova.

“U oba slučaja je primaran za pristup trenutnoj situaciji i sposobnosti pronalaženja ljudi na bojnom polju, te sposobnosti da zapovjedništvo i nadzor  uspostave i provedu u vrlo kratkim vremenskim okvirima”, rekao je Hunter, dodavši kako je široki spektar C4ISR, koji objedinjuje zapovijedanje, nadzor, komunikacije, elektronički i obavještajni rad i izviđanje, područje u koje Pentagon rutinski ulaže.

Andrew Hunter također upozorava “kako ne treba očekivati da će Kinezi ili Rusi u ratu igrati fer” i da će protiv Pentagona “ići jedan na jedan”.

“Hoće li pokušati provesti izravan napad na američko ratno zrakoplovstvo? Pretpostavljam da to vjerojatno neće učiniti, jer bi za njih to vjerojatno bio gubitak prednosti. I oni su vjerojatno prepametni za takvo što. Pretpostavljam da će naći način da dođu k nama i nešto što je bila naša čvrsta prednost tako postaje farsa”, zaključuje Andrew Hunter.

Zanimljivo je da ni general Paulom J. Selvom, ni Andrew Hunter nisu jasno govorili o mogućem zajedničkom vojnom djelovanju Rusije i Kine, iako je i tu mogućnost teško isključiti, prije svega jer se interesi ove dvije zemlje duboko isprepliću, prije svega u ekonomskoj sferi, što automatski podrazumijeva i suradnju u području obrane i sigurnosti. Hunter je rekao “kako Moskva i Peking u ratu protiv Pentagona neće igrati fer i neće ići jedan na jedan”, ali nije rekao hoće li tražiti regionalne saveznike ili to znači da će udružiti snage u hipotetskom ratu protiv Sjedinjenih Država.

general Paul J. SelvaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
66 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
6 godine prije

“Dakle dečki, ako želite pobjediti morate zabiti barem jedan gol više nego protivnik…”
Tako nekako je sir Oliver objašnjavao momčadi u “Sportska afera”.

Petar Veliki
6 godine prije

Ovo su monumentalne budalaštine za pranje mozga naivnim ovcama. Istog trena kad bi amerikanci formalno najavili rat ili počeli vojne operacije preko svojih Nato pudlica Rusija bi izpalila sve svoje nuklearne rakete protiv njih. To stoji u njenoj najnovijoj i javno objavljenoj vojnoj doktrini. Da o Dead Hand sistemu ni ne govorim. Samo urnebesni kreten bi danas ili sutra pošao na Rusiju ili Kinu. Ovo je više namenjeno za naivnu domaču javnost i paljenje dodatnog budžeta za projekte tipa leteče cigle (F-35). 🙂

Kažun
6 godine prije

Pa,tko vas tjera preko Atlantika,ostanite gdje jeste i ne provocirajte.
Je,vi ste poznati po fer borbi jedan na jedan!!!!!!

igi
6 godine prije

…gomila budaliština…kao da se djeca igraju rata;…nitko od tih kvazi stručnjaka nije razvio scenarijo hipotetskih nuklearnih udara po industrijskim središtima u USA i posljedice anarhije zbog gubitka kontrole u društvu koje je duboko podjeljeno po rasnoj i socijalnoj razlici…pitam se što bi se desilo u velikoj jabuci da nestane struje i vode i samim tim policijske kontrole u gradu koji je pun oružja u rukama lokalnih narko bandi …

Alen
6 godine prije

Meni ovo zvuci.kao humoristicni talkshow…

Plus malo kmecanja.za pare :

“Ako to ne bude dostupno, onda ćemo o riziku obavijestiti državnog tajnika, predsjednika i američki narod. Morat ćemo otići kod državnog tajnika i predsjednika i reći: “Mi riskiramo u ime američkog naroda, jer mi ne možemo obaviti sve ove zadaće. Možemo ili pronaći sredstva kako bismo izvršili ove zadaće, ili možemo drugačije artikulirati rizike.”

Mislim da nisu ni svjesni kako bi prosli u tom ratu

Mölltaler
6 godine prije

Amerikanci su kao uvijek išli fer jedan na jedan. Čak i protiv deset puta slabijeg protivnika nisu išli jedan na jedan.

Riddick
6 godine prije

Vi ste gospodo postali tromi i spori u zadnje vreme na sve i svakoga se žalite a nekad je bilo “we are going to unleash fire and fury” , smešno je videti svetskog hegemona kako se žali na nekoga umesto da reši probleme.
To su osetile neke druge zverke u medjunarodnoj areni i malo po malo pomeraju granice dozvoljenog , testiraju vas i prkose.

Ive
6 godine prije

USA i Pentagon je zvijezda pada lica, zvijezda koja gasne i koju ce uskoro progutati crna rupa, koja svojom mudrom politikom ima vise neprijatelja do prijatelja.

Mirko i Slavko
6 godine prije

“Oni protiv Pentagona neće igrati fer i neće ići jedan na jedan”

Sram ih bilo.

Sinisa
6 godine prije

A sta su do sada radili?

Šlomi
6 godine prije

Ovo je obicno trabunjanje koje nema veze s mozgom i nije vrijedno komentara a ne znam zato ovakve gluposti uopce plasirate bacate udice kao da pecate a niste ribolovci kao da ješkate ljubitelje Rusije a što ćeVam to

Weteran
6 godine prije

“Jedan na jedan” je sportski i fer na šta su navikli njihovi generali?!
Jedan NATO na jednu Srbiju !

Libanezer
6 godine prije

Bilo koja bitka s Kinom,ako bude,bit će uzaludna. Da skaratim

Mate
6 godine prije

odnos vojnih efektiva je 6:1 u korist SAD prema Rusiji. Jeli to jedan na jedan?

Majk Majers
6 godine prije

Price za zastrasivanje onog glupog dijela stanovnistva te opravdanje za povecanje ionako abnormalno vojnog budjeta

Piamonte
6 godine prije

Jeb..t. ce vam kinezi madre. Ako vam je malo sexa sa kinezima nastavite sa rusima. Koji kretenizam. Jadan americki narod sta placa napaljene strarce u tv igricama

Son of Alerik
6 godine prije

Za portal koji prati vojne aktivnosti, američki general dao nekakav poluintervju. Ništa prirodnije. Pitanja nikakva, odgovori nikakvi.
Kakav bi bio rat protiv Rusije? A što je mogao reći, osim onih par fraza koje jest.
Valjda svaka vojska na svijetu ima obrambene planove te nekakve scenarije u kojima bi morali djelovati izvan svojih granica (kao recimo Rusija u Siriji, Francuska po Africi).
Ali, nikad nije viška dodati malo straha među ljude. Više straha, poslušnije stanovništvo.

Nena
6 godine prije

Koji bolesnici!! Prestrašno.

shumadinac
6 godine prije

I nije tačno da Iran nema ofanzivnih sretstava – zar ne prete Americi da će im se prošetati krstaricom uz obale 🙂

“…ocjenjujući koje borbene skupine američke vojske koristiti, kome dati zapovjedništvo nad njima…” – zapovedništvo obavezno dati Talijanima. Da bude bar neke koristi.

Arnold
6 godine prije

Ma mos mislit koliko ameri mogu naudit narodnoj republici kini…slobodarski kineski zmaj bi ih smazao za dorucak…amerika i engleska bit ce zemlja proleterska

Pantagana
6 godine prije

Ludilo poprima biblijske razmjere.Sve preko 40 god treba u prisilnu penziju. I obavezno testiranje kod psihologa.

Weteran
6 godine prije

Kina protiv SAD nema nikakve šanse! Ni teoretske. SAD bi paralisali Kinu za 48 sati.
Rusi su druga priča?!
Ne dobija bitku armija koja je veća i jača, već vojska koja u tački dodira ima prednost – rekao je veliki Pruski general.
Ozbiljan i direktan rat NATO i Moskve počinje na Islandu!

citam \"logicno\" , logicno razmisljam
6 godine prije

Da se razumijemo, sve vojske svijeta prave planove odbrane i napada. Ali su to onda strogo cuvane vojne tajne.Ovo iznosenje u javnost, moze imati za cilj, zastrasivanje svog naroda i saveznika da bi se namakle pare za vojno industriski kompleks amerike.Pa i receno je saveznicima u NATO-u da moraju povecati izdvajanja do 2% BDP-a.
Sa druge strane, ovim potezima tjeraju Kinu i Rusiju na jos tjesnju saradnju, sto nije bas pametan potez ( iako smatraju da su najpametniji) jer onda nemaju sanse.

tuf
6 godine prije

Ovakvi članci s raznim militarističkim scenarijima su postali gotovo svakodnevica u američkom medijskom prostoru. Valjda im publika voli maštati. Jer na terenu nisu uspjeli poraziti ni daleko manje vojske od ruske i kineske. Jedan od jačih štoseva, koje je gorenavedeni zamjenik zapovjednika trebao sačuvati za 1. travnja, je kopnena borba protiv Rusije. Očigledno je u školi imao vrlo loše ocijene iz povijesti i geografije, pa je sposoban proizvesti ovakav vic o Rusiji.

Spektator
6 godine prije

Na prvu reagiram “Koji su to bolesnici!”, no kad bolje razmislim to je borba za 700 mlrd USD vojnog budžeta. Nema većih poslova na planeti. Zbog toga ovo stalno podgrijavanje sukoba i stvaranje neprijatelja. S druge strane, to je ujedno i ekonomski rat radi iscrpljivanja konkurenata.

HEKPCT
6 godine prije

“Velika” Amerika preko noći se urušila kao kula od karata. Pad je zapanjujuć.

Prvi od 7
6 godine prije

Nisam pročitao članak do kraja jer je prepun gluposti.
Ova vucibatina bi najprije trebala reci tko bi mogao koga prvi napasti,ali zna kome se obraca pa moze prodavati kvazi strategiju.
Samo da dodam,kad smo vec kod vojne strategije,Kina ima (neznam hocu li pogriješiti broj) oko mulijun vojnika koji duze samo uniforme.
Zadatak im je predati se protivniku pa nek ih hrani koliko dugo moze.
Sto se rusa tice,njihov vojnik je naucio trpiti (jednako kao i narod uostalom) dok američki bez nutele i play stationa ne ide nikud.
Suma sumarum ,za amerikance mogu jedino ratovati neki drugi ,samo ti drugi u sukobu sa samom Rusijom imaju sanse koliko i ja sam.
Rat dobija vojnicka cizma a ne strojevi.

Sunseeker
6 godine prije

Pa da li su ovi usranjci više normalni?! Pukli su ko kokice kao i hr vlada…..neka zaraza je u zraku izgleda

Brainstorm
6 godine prije

sankcije slabo djeluju, projekt kalifata propada (ovovjeki hitler-nazi projekt), obojena revolucija i “demokratski” prevrat se nisu pravo zahuktali, projekt ukrajina namijenjen prvenstveno iscrpljivanju i demonizaciji se pokazuje nedostatnim. sto ostaje americi? mislim da je za ameriku najbolje da ceka na tehnoloski skok. moraju smisliti nesto novo a to ce da uradi AI. skoro doslovno, AI. tko prvi stigne do umjetne inteligencije trebao bi postat nezaustavljiv. rusija i kina nemaju tako sirok spektar znanstvenih i tehnoloskih postignuca da bi nadvladali u ovoj utrci. mislim da bi rusija trebala izumiti nesto drugo, nesto sto bi potkopalo same temelje protivnika, nesto sto protivnik ne da ne zna nego ne smije jer ovisi o tomu. mislim na novu ideologiju – ideologiju oslobodjenja. ako se stvari budu odvijale pod takvim trendovima onda ce buduci sukob biti rat izmedju tehnologije i slobode, nalikovat ce ratu izmedju robota i ljudi, bit ce to borba za ljudska srca.… Čitaj više »

NSU
6 godine prije

Izgleda da je i u Americi za dobit čin generala dovoljna C kategorija!

bbbb
6 godine prije

Sve ovisi što žele žreci u budučnosti koju oni pišu krvlju zemljana milenijima. Pošto su do sads slijedili religiozne usude, koji projektiraju pojavu spasitelja (mjerodavna je alegorija od Krste Papića film Izbavitelj po eseju Adgara Alana Poa) i nastanak grosse ukupiren palestineze koja će naslijediti njihovog sadašnjeg kaubojskog konja za jahanje planeta, očito je što nam spremaju.

...još nešto...
6 godine prije

….svjesni su NATO-vi Bildenbergovci, da konvencionalno više ne pali. Nuklearno bi i njima spalilo guzicu, kuću i travu, pa sad kao fol razmišljaju o novim revolucionarnim doktrinama, taktikama i tehnikama. Međutim ispod stola odavno mućkaju nove biohazard smjese prema genotipu i ostalim bio-s*anja markerima. Ako štogod, kojim slučajem preživi, njihov biohazard napad, to će biti spaljeno kao mogući nosilac biohazard soja…. Nisu oni bez veze okružili i Rusiju i Kinu…

citam \"logicno\" , logicno razmisljam
6 godine prije

Da se razumijemo, sve vojske svijeta prave planove odbrane i napada. Ali su to onda strogo cuvane vojne tajne.Ovo iznosenje u javnost, moze imati za cilj, zastrasivanje svog naroda i saveznika da bi se namakle pare za vojno industriski kompleks amerike.Pa i receno je saveznicima u NATO-u da moraju povecati izdvajanja do 2% BDP-a.
Sa druge strane, ovim potezima tjeraju Kinu i Rusiju na jos tjesnju saradnju, sto nije bas pametan potez ( iako smatraju da su najpametniji) jer onda nemaju sanse.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI