Pentagon iznosi stav o testiranju ruske rakete

S-28 - Sarmat korišten za svemirski program
17 komentara

Test ICBM Sarmat nije predstavljao prijetnju i Moskva je unaprijed obavijestila SAD, objasnio je Pentagon.

Rusko lansiranje nove interkontinentalne balističke rakete RS-28 Sarmat (ICBM) bilo je rutinski test, a ne prijetnja za SAD, saopštio je Pentagon reporterima. To takođe nije bilo iznenađenje, pošto je Moskva unaprijed obavijestila SAD poštujući još uvijek postojeći sporazum o kontroli naoružanja.

„Rusija je propisno obavijestila SAD u skladu sa svojim obavezama iz Ugovora New Start da planira testiranje ove ICBM“, rekao je portparol Pentagona John Kirby novinarima u srijedu popodne, dodajući da je test rutinski, a Ministarstvo odbrane SAD smatra da „nije prijetnja“. ”

Nova raketa lansirana je sa vojnog kosmodroma Pleseck u srijedu ujutru, a ruski predsjednik Vladimir Putin to je nazvao „događajem od velikog značaja“ za zemlju.

„Ovo zaista jedinstveno oružje će ojačati potencijal naših oružanih snaga, pouzdano obezbijediti bezbjednost Rusije od spoljnih prijetnji i zaustaviti one koji pokušavaju da nam prijete u žaru pomahnitale agresivne retorike“, rekao je Putin.

Nova raketa je u stanju da probije sve moderne odbrane i još dugo neće imati analog nigdje u svijetu, dodao je ruski predsjednik.

Probna raketa je lansirana iz Plesecka i preletjela je čitavu Rusiju, prije nego što je sletjela u označenu ciljnu oblast na poluostrvu Kamčatka na krajnjem istoku. Očekuje se da će „Sarmat” završiti ispitivanja do kraja ove godine, nakon čega će zvanično ući u službu ruskih strateških raketnih snaga.

Namijenjena da zamijeni postojeće ICBM bazirane u silosu R-36 „Voevoda“, „Sarmat“ može da nosi više naoružanja i može da bude opremljena novim hipersoničnim jedriličnim bojevim glavama, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane o lansiranju.

icbmrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

odgovor na test hypersonicnih americkih projektila , tek toliko da znaju

1 godina prije

Pisalo je i malo više…. Satana2 može nositi od 10-15 boljevih glava.
10 ako su 750 kilotonske, 15 ako su 450kT. Svaka može samostalno pogoditi odabrani cilj.
Zato, JEDNA SAMA raketa dovoljna je za najglasnije na jeziku, a 5-6 jih je dovoljno,da unište u SAD sve što je značajno.
I sad bitno. Nije to neka samozadovoljna konstatacija, kao navijanje!
To je JEDINO što zapadne hijene drži od Rusije….
Jer bulaznost na zapadu je dostigla nezamisive razsježnosti!
I toj još nije kraj… Nacizam rase, se razvija, podređuje zemlje….
Nadam se da pratite zajednicu Američkih (južnih) država, koje su popustile pritiscima.
Vučič puni gače, Japanski premijer diže glas oko Kurila…

Max
1 godina prije

Rutinska stvar.

tihobl
1 godina prije

Nezgodno je sto nosi 12 avangarda, a moze pogadjati SAD i preko sjevernog i preko juznog pola. A tu je i verzija sa megatonskim bojavim glavama za oruzje krajnje odmazde (mrtva ruka) koje bi spalilo zapadnu hemisfru ako bi doslo do napada na RF.

abc
1 godina prije

Sarma(t) je spremna…. Amerikanci poslužite se…
Ovi i z EU su sitna boranija. Za njih če biti dobri i kalibri.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI