Pentagon je lobirao za F-16 za Ukrajinu

F-16 borbeni avion
18 komentara

Američki vojni zvaničnici “tiho guraju” Ministarstvo odbrane da odobri isporuku borbenih aviona F-16 Ukrajini kako bi pomogli u borbi protiv Rusije, izvještava Politico u subotu, pozivajući se na izvore. Do sada nijedna država nije Kijevu dostavila moderne ratne avione zapadne proizvodnje, uprkos ponovljenim zahtjevima.

Prema jednom zvaničniku Pentagona i još dva izvora upoznata s tim pitanjem, kampanja unutar Ministarstva odbrane za slanje aviona u Ukrajinu “dobija na zamahu”. Optimizam je dijelom podstaknut nedavnom odlukom da se u Kijev pošalju tenkovi M1 Abrams i sistemi protuzračne odbrane Patriot, navodi se u izvještaju.

Osvrćući se na potencijalne isporuke F-16, visoki zvaničnik Ministarstva odbrane rekao je agenciji: „Mislim da se ne protivimo,“ uz napomenu da konačna odluka nije doneta. Kijev tek treba da insistira na tome da su borbeni avioni glavni prioritet, dodao je zvaničnik, objašnjavajući da su SAD fokusirane na pomoć Ukrajini da ispuni svoje hitnije potrebe.

Jedan izvor Politico-a rekao je da bi Sjedinjenim Državama mogle biti potrebne “sedmice” da donesu odluku o slanju sopstvenih aviona u Ukrajinu ili o odobravanju ponovnog izvoza F-16 iz drugih zemalja.

Nakon što su se SAD i Njemačka dogovorile da Ukrajini dostave 31 tenk Abrams i 14 Leopard 2, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je udvostručio svoje zahtjeve za rakete dugog dometa i borbene avione.

Dok je Njemačka signalizirala da Ukrajini neće isporučivati ​​ratne avione, u srijedu je, na pitanje o borbenim avionima, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby izjavio da je Washington “u stalnim razgovorima” s Kijevom o njegovim vojnim sposobnostima.

“Ne mogu kriviti Ukrajince što žele sve više sistema. Nije prvi put da govore o borbenim avionima. Ali nemam nikakvih najava na tom frontu” , rekao je.

Rusija je više puta upozoravala Zapad da ne isporučuje Ukrajinu oružjem, tvrdeći da bi to samo produžilo sukob. U četvrtak je sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da isporuke oružja služe kao dodatni dokaz da su zapadne zemlje direktno uključene u zastoj između Moskve i Kijeva.

F16PentagonrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Први човек Групе Вагнер Јевгениј Пригожин наставио да “тролује” америчко Министарство финансија тако што им је послао званични захтев за отварање канцеларије на тлу САД у циљу што ужег садејства ове “две међународне злочиначке организације” по разним глобалним питањима.

tihobl
1 godina prije

Naravno da ce rusi rjesavati sami unutar svojih povjesnih ganica kad NATO ostane bez oruzja.

tihobl
1 godina prije

Тим кинеских ваздухопловних инжењера саопштио је да је превазишао велику баријеру у заштити земље од потенцијалног напада хиперсоничним оружјем. Како преноси “Саут Чајна морнинг пост”, кинески инжењери развили су систем противваздушне одбране за вишекратну употребу, који је заснован на беспилотној летелици великог долета која може да лети брзином пет пута већом од брзине звука. Коришћењем сателита за рано упозоравање и земаљских радарских станица, летелица може да предвиди путању надолазеће хиперсоничне ракете, а затим да лансира мало кинетичко оружје да неутралише претњу усред лета. Када је напад буде спречен, летелица може да се врати на аеродром и буде спремна за следећу мисију, кажу инжињери. Кинеска влада је уложила велика средства у развој технологије хиперсоничих летелица. Универзитети се финансирају за производњу и тестирање прототипа авиона који се покрећу напредним погонским системима. Прошлог јула, тим са Северозападног политехничког универзитета у Сиану, извео је пробни лет хиперсоничне летелице са “скрамџет” мотором који покреће јефтин… Čitaj više »

Noppo
1 godina prije

Ukrajincima se žuri, nekako tako izgleda. Zato mislim da ovih aviona i tenkova neče upravljati ukrajinski vojnici. Več NATO plačenici.

Jimbo
1 godina prije

Nije vladimir zelenski nego volodomir jebeni strucnjaki

Murta
1 godina prije

Ziv je Duro umro nije, bas si nam hvalio svojim visokoumnim komentarima. Da krenemo ispocetka Ukrainci su dobili izmedju 500-700 modernizovanih tenkova u rat su usli sa 2.500 tenkova ( nek je polovina bila ispravna to je oko 2.000) i gde su sad ti tenkovi?NATO Eu zvanicno ima 11.000 😂😂😂, zasto smaili Turska i Grcka imaju polovinu od toga znaci od toga nema nista. Opet 😂😂😂 Nemacka ima ispod 300 ispravnih ostale clanice izmedju 30 i 100 USA se ogradila i nece losu reklamu kazu isporuka avgusta meseca. A sad izjava Amerikanci su zainteresovani za proizvodnju f-16 i f-18 posle rata da li i ti verujes u to sto si napisao, Rusko resenje za Ukrainu u ovom trenutku je bezuslovna predaja ( najverovatnije) ili par nuklearki po Ukraini najverovatnije i London i Warsava.

tuf
1 godina prije

“Moderni” i “F-16” ne idu u istu rečenicu. Pobogu pa njih su rušili sa svime, od 2K12 Kub-a, preko prastarog S-125, S-200 . Zbog PZO-a će morati letjeti nisko što automatski smanjuje operativnost i ne poništava rizik jer su ih u Siriji i Jemenu skidali s MANPADS-ima upravo tijekom niskog leta. I ne, nikakva modernizacija novijih “blokova” tu ne pomaže.
Problem bi Rusima bio F-35, veći nego žele priznati. No ameri također nisu sigurni da li bi se svaki vratio s misije a loša reklama za taj “flagship” kojemu dobro ide prodaja svakako nije prihvatljiva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI