Pentagon je “računao” na ukrajinske žrtve

Pentagon
16 komentara

Američka vojska vjeruje da Ukrajina ima sve što joj je potrebno za uspjeh na bojnom polju, izjavila je u utorak novinarima zamjenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Singh.

“Obračunali smo gubitke. Znamo da će biti gubitaka na bojnom polju. To je nesretan dio ovog rata, ali to je nešto što smo od početka vidjeli, kako su Ukrajinci pobijedili”, rekao je Sing, odgovarajući na pitanje o ukrajinskim žrtvama u ljudstvu i opremi.

“Znamo da će ovo biti teška borba. Znamo da će za to trebati vremena”, dodao je Singh. “Uvjereni smo da Ukrajinci imaju ono što im je potrebno – imaju borbenu moć – imaju sposobnost da budu uspješni u svojim kontraofanzivnim operacijama.”

Singhovi komentari dolaze nakon dvije sedmice teških borbi na frontu Zaporožje, u kojima ukrajinske brigade obučene od strane Zapada nisu uspjele doći do glavne ruske odbrambene linije, dok su, prema Moskvi, izgubile hiljade ljudi i stotine oklopnih vozila. Gubici su uključivali tenkove njemačke proizvodnje Leopard i Bradleyje američke proizvodnje.

U ponedjeljak je New York Times izvijestio da neka groblja u zapadnoj Ukrajini otkopavaju stare grobove kako bi napravili mjesta za nove sahrane usred “naizgled bezbrojnih sahrana”.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane, Anna Malyar,  rekla je u utorak da je  trupama “prilično teško” da napreduju, ali da se uspjeh operacije ne bi trebao mjeriti teritorijalnim dobitcima. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg priznao je da se Ukrajinci suočavaju s  “teškim terenom” i “ukopanim ruskim otporom”.

Prošle sedmice, ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio je da je Ukrajina izgubila više od 600 oklopnih vozila, uključujući 186 tenkova, za manje od dvije sedmice borbi i da “neće moći dugo tako ratovati” oslanjajući se isključivo na zalihe iz Zapad.

Tim tempom Ukrajina će iscrpiti svoje ofanzivne sposobnosti do jula, rekao je ruski poslanik Andrej Kartapolov u televizijskom nastupu u utorak.

„Svaka taktika koju su koristili nije upalila“, rekao je on u emisiji „Solovjov uživo“. Ukrajinska vojska je, dodao je, već izgubila oko 20.000 od 50.000 vojnika koje je navodno obučila za ofanzivu, uz 900 mrtvih i ranjenih u samo posljednja 24 sata.

Kartapolov je komandovao ruskim ekspedicionim snagama u Siriji između decembra 2016. i marta 2017. godine, nadgledajući drugo oslobađanje Palmire. Penzionisan je 2021. u činu generala sa četiri zvjezdice, a trenutno predsjedava odborom za odbranu Državne dume.

kontraofanzivarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
10 mjeseci prije

Pentagonske šefove nije briga za Ukrajince.

Tadija
10 mjeseci prije

Do posljednjeg Ukrainca za Kabalu naprijed mars.
Zivjela Kabala,dolje Ukrainci.

Rabotnik
10 mjeseci prije

Svi ćemo “propasti” u ovom svijetu of krvi i mesa Zmaju (mumu, lulu).

Jomla
10 mjeseci prije

Ruski general, a s četiri zvjezdice!?
E pa jbg… 😛

NOME
10 mjeseci prije

….ovaj genocid nad Slavenima, koji su režirali globalisti, je samo dio u predstavi predstavljanja novog svijeta, koji ima ulogu odvračanja pažnje . Ovakav zastario način vođenja rata ne služi ničemu doli “mljevenju mesa”. Siguran sam da su u planu i ostali slavenski narodi. Stari svijet je mrtav, novi se ne stvara, nego je već stvoren, ali mi to od šoka ne vidimo….

Bruno
10 mjeseci prije

Zapad je pun političara koji su ratno iskustvo stekli igrajući igrice na kompu. Od stvarnog oružja su vidjeli samo dječije puškice na vodu, kad su im djeca bila mala. Nemaju pojma što znači gavljati po blatu, klizati se , gubiti ravnotežu i boriti se bez municije. Ne znaju što znači biti u rovu na -30. Ma gdje se samo nakoti ova bagra. Ili kako kaže naša stara poslovica ” Lako je tuđim ku*cem gloginje mlatiti.”

ljena bitanga
10 mjeseci prije

Da, računao… Bolje reći predvidio, izazvao i namjestio!

Josip
10 mjeseci prije

Ovaj puta treba spustiti bez padobrana barem deset aviona na leglo štakora u pentagonu..

Moje Ime AD 1995
10 mjeseci prije

22.06.1941 ‘Operacija Barbarossa’ , 22.06.2023 “Uzvratni Udar” ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI