Pentagon objašnjava povlačenje iz Crnog mora

Americka mornarica u Crnom moru
18 komentara

Američki brodovi povučeni su iz Crnog mora u januaru, uoči eskalacije u Ukrajini.

Washington je donio „razboritu odluku“ da povuče dva razarača američke mornarice iz Crnog mora u januaru, a o njihovom eventualnom povratku će biti odlučeno na osnovu razmatranja nacionalne bezbjednosti, saopštio je Pentagon u srijedu.

Američka mornarica “rutinski” premješta brodove u Crno more ili iz njega, ali je pozvala na povlačenje dva razarača vođenih raketa klase Arleigh Burke nekad u januaru, rekao je portparol Ministarstva odbrane John Kirby novinarima na dnevnom brifingu Pentagona.

Kirby je komentarisao otkriće šefa Evropske komande, generala Toda Woltersa, ranije tokom dana, koji je rekao Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma da su dva razarača povučena zbog pogoršanja situacije u Ukrajini.

SAD trenutno nemaju brodove u Crnom moru, ali bi trebalo da ih vrate u to područje „što je prije moguće“, rekao je Wolters Kongresu. Trenutno, američka vojska ima posadu aviona koji lete na jugu i dronove iznad sjevernog dijela mora.

„Povlačenje je u to vrijeme bila „razborita“ stvar“, rekao je Kirby novinarima, „da bi svima postalo jasno da SAD nisu zainteresovane da započnu sukob nekom odlukom koju smo mi donijeli“.

Kirby nije imao informacije o tome da li i kada se brodovi možda vraćaju, ali je rekao da će takva odluka biti donijeta „u najboljem interesu naše nacionalne bezbjednosti i naših saveznika i partnera“.

Moskva je poslala trupe u Ukrajinu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspjeha Kijeva da primjeni uslove sporazuma iz Minska i okonča sukob sa otcjepljenim regionima Donjeck i Lugansk. Rusija je na kraju priznala ove dvije države kao nezavisne, nakon čega su zatražile vojnu pomoć.

Rusija zahtijeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike Donbasa.

Brodovicrno morePentagonpovlačenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dragačevac
2 godine prije

Priča o Nato zaštiti istočne evrope je doživela krah, takvu garanciju može da da samo Rusija.
Veoma je opasno to što neke zemlje dobrovoljno nude sebe kao “bedem” američke spoljne politike ka rusiji, i podržavaju sve što dodje iz Vašingtona, Ukrajina i Gruzija su dobar primer šta može da se desi kada se predju neke granice.

Neko ime
2 godine prije

Vratite USS Donalda Cooka…posada ima iskustva u Crnom moru…

tihobl
2 godine prije

Pobjegli su, pa su onda od Sultana trazili da zatvori Bosfor za vojne brodove kako nebi mogli odgovarati na pozive sticenika.
A kad rat prodje nece moci zbog mina – ukri su minirali luke, ali su im mine utekle sve do Turske.

Max
2 godine prije

Makli su se s Ruskog nišana jer su znali što će biti.

Partizan
2 godine prije

Ma kavo povlačenje, to je bila bježanija glavom bez obzira kroz Bosfor. A kao motivacioni film su im pustili “Ne okreći se sine” Branka Bauera iz 1956. Sjećam se prije mjesec dana dementni je izjavio hrabro i slavodobitno, “branićemo Ukrajinu” do poslijednjeg Ukrajinca. Je li to cinizam, ironija, sarkazam ili samo glupost? Ulažem kviska. Bila je to sarkastična glupost.

Ja to onako
2 godine prije

Znaci kidavela i iz crnog mora?

Rimtutituki
2 godine prije

Kako su neke drzave postale,sluge,dvorskelude,samo da bi dobili nesto id eu fondova,3 balticke,koji prosjak moras biti da stalno places u Brüssel da bi nesto napravio,bo sta u funkciji nekakvog bedema, jebenu fabriku vodke, treba poticaj iz Brüssel. Nekad su alo mista znali napravit velike hidrocentrale,ogromne komplexe te zwmlje,sad samo pruzi rucicu

ozo
2 godine prije

Vrlo opasno stanje prijeti jer se neocekivano Rusi povlace ,Amerikanci isto sto znaci blizu je nuklearni udar takticki na Ukrajinu.
Njemci kupuju zastitna srestva u slucaju atomskog rata.
Kad nastane naglo povlacenje na ratistu pravac najblize skloniste

ogo
2 godine prije

Vrlo opasno stanje prijeti jer se neocekivano Rusi povlace ,Amerikanci isto sto znaci blizu je nuklearni udar takticki na Ukrajinu.
Njemci kupuju zastitna srestva u slucaju atomskog rata.
Kad nastane naglo povlacenje na ratistu pravac najblize skloniste

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI