Pentagon objavio uvjete korištenja nuklearnog oružja – Cilj može biti bilo tko

Američka nuklearna doktrina
27 komentara

Washington je spreman koristiti nuklearno oružje čak i kao odgovor na nenuklearni napad, navodi se u američkoj vojnoj nuklearnoj doktrini.

Dokument navodi kako će mogućnost korištenja nuklearnog oružja biti razmatrana “samo u izvanrednim okolnostima, kako bi se zaštitili vitalni interesi Sjedinjenih Država, njihovih saveznika i partnera”, prenosi The Huffington Post.

U tom slučaju, “izvanredne okolnosti” mogu uključivati ​​i “značajne nenuklearne strateške napade”, kao što su “napadi na civilno stanovništvo američkih saveznika i partnera, civilne infrastrukture partnerskih država i njihovih nuklearnih snaga, tijela zapovijedanja i kontrole”.

Kao odgovor na udare na objekte koji upozoravaju na predstojeći i napad u tijeku, Sjedinjene Države također mogu koristiti nuklearno oružje.

Pentagon je priopćio kako se nuklearno oružje ne bi koristilo protiv “nenuklearnih država koje su članice Ugovora o neširenju nuklearnih oružja i koje ispunjavaju svoje obveze u području njihovog neširenja”.

“Sjedinjene Države smatraju nerazumnim da prve ne koriste nuklearno oružje”, navodi se u nuklearnoj doktrini.

PAK FA MiG 35
FOTO: PAK FA i MiG 35

Međutim, doktrina pokazuje kako u upotrebi nuklearnog oružja Washington o točno određenim okolnostima govori dvosmisleno.

Osim toga, Sjedinjene Države su odbile povući iz borbene upotrebe kopnene interkontinentalne balističke projektile (ICBM), jer bi u tom slučaju, pohranjeni u silosima, “ICBM postali ranjivi i stvorila bi se opasnost od nestabilnosti u mogućnosti odvraćanja, navode u Pentagonu”.

Podsjetimo da je prijedlog američke nuklearne doktrine ranije objavljen na internetu, ali je Pentagon tada priopćio “kako doktrina još nije dovršena”.

U doktrini “Nuclear Policy Review“, nazovimo je “preliminarnoj verziji”, Rusija je proglašena jednom od glavnih prijetnji Sjedinjenim Državama.

“Prema preliminarnom nacrtu kojeg je pripremio Pentagon, izabran je drukčiji put, nove nuklearne bombe, ali bez valjanog razloga”, upozorava The Huffington Post, koji je u cijelosti  objavio nacrt dokumenta od 64 stranice. Prije nekoliko tjedana je priopćeno da će konačna verzija dokumenta biti objavljena u veljači.

Glavne vanjske prijetnje Sjedinjenim Državama su Rusija, Kina, Sjeverna Koreja i Iran.

U odvraćanju Rusije se planira koristiti takozvana “američka nuklearna trijada” koju čine strateški zrakoplovi, interkontinentalne balističke rakete i nuklearne podmornice. Pomoć u odvraćanju će biti i nuklearno oružje u Europi, te nuklearne snage Francuske i Velike Britanije.

Dokument navodi i ruska oružja koja se razvijaju od 2010. godine, a posebna pozornost je usmjerena na projektile “Jars”, “Sarmat”, “Rubež”, UR-100N UTTH, “Borej”, “Jasenij”, “Bulava”, “Kalibar” i “Status-6”, te zrakoplove PAK-DA, PAK-FA i krstareće projektile X-102 i X-32. Iz nekog razloga su zaboravljeni nadograđeni nuklearni raketni nosači Tu-95 i Tu-160, ali to nije ni važno.

Američka nuklearna doktrina je zabrinjavajuća zbog proturječnosti u sadržaju, jer cilj, osim američkih “arhineprijatelja”, zapravo može biti bilo koja zemlja.

Američka nuklearna doktrina 2018. – The Huffington Post

nuklearna doktrinaprijetnje
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
6 godine prije

Priča se da je Milošević pristao na Kumanovski sporazum ne od straha od kopnene invazije (iz francuskih izvora je ionako znao da je za to bila mala šansa, da je NATO bio u ozbiljnoj krizi oko ovog pitanja) već iz straha da će Vašington ispuniti obećanje – da će nuklearkom da sravni Beograd (a izgleda da mu je Černomirdin preneo Jeljcinovu poruku da se Rusija neće mešati).
Ali spremnost na upotrebu nuklearnog oružja ne dolazi samo iz Vašingtona, Rusi su razvili nuklearno oruđe koje može da gađa nuklearnim minama od 2 kilotona ciljave do 20km daljine. Dakle ovu opciju treba ozbiljno razmatrati – kada razmišljate o dubini skloništa. Moj savet je da ne razmišljate o skloništu – to je bacanje para.

Anam
6 godine prije

Bolesno, idiotizam, znači: ako se ti meni ne sviđaš i nećeš kako ja hoću, ja ću tebe nuksom. Čista paranoja o ugroženosti. Molim lijepo, tko u svijetu ima više vojnih baza i vojnika van svog teritorija i još uz to nameće svoja pravila i i kuka da je ugrožen. Nadam se da će i tome doći kraj i da će svatko u svom dvorištu moći raditi po svojim pravilima, a da ne ometa susjede i da im ti susjedi ne nameću svoja pravila. .Običaji i Kulture se razlikuju. Do promjena unutar istih mora doći spontano iznutra a ne nametanjem normi izvana. Ono što je dobro meni ne mora biti dobro nekom tamo i obrnuto, ali je bitno poštovati različitosti i ne miješati se a pogotovo nametati neke svoje nazovi norme. No nadam se da će biti ono kako se ovdje kaže. “Svaka rit dođe ns šekret”.

krivA
6 godine prije

..a moze li biti i YelowStone…?!

Sovoranola
6 godine prije

Prevedeno,to bi moglo značiti da bilo tko može biti napadnut,osim onih koji posjeduju to isto nuklearno oružje, što i nije neka novost.Realno ,gripa je opasnija od oružja sudnjega dana.

Sinisa
6 godine prije

“”Русија се неће упуштати у трку у нуклеарном наоружању, већ ће све своје напоре улагати у очување паритета, изјавио је заменик Одбора Државне думе Русије за одбрану и безбедност Јуриј Швиткин.
Тим речима он је прокоментарисао наводе америчких медија о америчкој нуклеарној доктрини у којој се истиче да Русија има осетну предност у односу на САД и њене савезнике када је реч о производњи нуклеарног наоружања.””
Odmjerena reakcija,nekome ce zasmetati ono “osetna prednost”.

1.komentar
6 godine prije

Napravicu malu digresiju, ali jedna stvar je imala nedovoljan publicitet, a to je izjava ruskog ministarstva odbrane, posle teroristickog napada dronovima na bazu Hmejim.Zakljucak istrage je bio,izmedju ostalog, da takav napad moze biti bilo gde, i ne mora da bude napad na vojni objekat.Sta to znaci?Hipoteticki takav napad dronovima na neki veliki dogadjaj mogao bi da bude napad velikih posledica.

Vučedolac
6 godine prije

iako su JEDINI koji su dosad upotrijebili nuklearke i to na civilima, oni smatraju da mogu nekome pametovati

Sir Oliver
6 godine prije

Sa ili bez nuklearnog ovi debili su gubitnici,u kojem ratu su pobjedili osum genocida nad indijancima.

rodoljub
6 godine prije

Potvrdjeno: Amerikom vladaju psihopate .

Ivo
6 godine prije

U biti ovo nije ništa novo, samo klasična trumpova bombastična retorika. Koristili su već nuklearke, i koristili bi ih bili i u Koreji i Vijetnamu da ih nisu imali i Rusi, pa im je radila guza. Tu doktrinu imaju cijelo vrijeme,samo do sada nije bilo potrebe, zbog izrazite konvencionalne nadmoći, koja pomalo nestaje. Inače razmatrali su se i taktički nuklearni udari u Iraku za vrijeme invazije, kad je u jednom momentu zaprijetila minorna opasnost od nekog opkoljavanja. U pitanju su dokazane psihopatske ubojice, od postanka do danas.

davor
6 godine prije

Službene nuklearne sile:
Rusija
SAD
Kina
UK
Francuska
Indija
Pakistan
Južnoafrička republika
Sjeverna Koreja
Neslužbene:
Izrael
Brazil
Kanada
Turska

tuf
6 godine prije

“napadi na civilno stanovništvo američkih saveznika i partnera, civilne infrastrukture partnerskih država” – oprostite ali ovo je katastrofalno, pa to znači da ameri u praksi sebi uzimaju za pravo udariti nuklearnim oružjem i ako na teritoriju nekog od njihovih “partnera” poput Izraela, Saudijske Arabije ili Jordana netko pod false flag-om digne autobus civila i za to optuži Iran !
Ovo ima nesagledive posljedice upravo jer znamo da se ameri, izraelci i saudijci ne ustručavaju masakrirati civile za svoje ciljeve – dakle nije pitanje ako, nego kada – za godinu, dvije – budu koristili gorenavedene izmjene doktrine kako bi nuklearnim napadom prijetili – ili ga čak izveli – protiv bilo koje države koja ne odgovara njihovim interesima !
Ovo je užas, Rusija i Kina bi ovo MORALE dići na razinu Vijeća sigurnosti UN-a !

HEKPCT
6 godine prije

A o napadima na same sebe kako bi mogli nuklearno odgovoriti na onog koga lažno optuže, o tome ni riječi? Manjkavo štivo 🙂

tabula
6 godine prije

Zašto onda tolika frka na Kim Jong Una? Čovjek samo pripremio odgovor na prijetnje. Američka militaristička logika: “ako nisi s nama, protiv nas si” i ova doktrina kojom mogu napasti neistomišljenike i neposlušne i atomskim oružjem, daje svakoj zemlji koja “drugačije misli” legitimno pravo da se u cilju odvraćanja, naoruža i koristi atomskim oružjem. Kuda, onda, ide ovaj svijet?

bbbb
6 godine prije

Ništa kauboji nisu odlučili več stvor koji ih stvori da nas teroriziraju u njihovo, kaubojsko, ime, točka!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI