Kremlj odgovara na nuklearne tvrdnje Zapada

Nuklearne tvrdnje
19 komentara

Moskva je ponovila da je njena nuklearna doktrina sama po sebi razumljiva jer su najviši ruski zvaničnici u više navrata izjavljivali da sukob u Ukrajini ne ispunjava nijedan od njenih kriterija. Izjava je uslijedila nakon prijetnje američkog predsjednika Joea Bidena oštrim, “posljedičnim” odgovorom ako Rusija upotrijebi oružje za masovno uništenje.

„Čitajte doktrinu, sve je tamo napisano“, rekao je u subotu za RIA Novosti portparol Kremlja Dmitrij Peskov, na pitanje o mogućnosti da Rusija koristi nuklearno oružje u Ukrajini.

Prema ruskom nuklearnom stavu, Moskva zadržava pravo upotrebe nuklearne bombe samo „kao odgovor na upotrebu nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje protiv Rusije ili njenih saveznika“, kao i „odgovor na konvencionalni napad koji ugrožava samo postojanje Rusije kao suverene države“.

Najnovije ažuriranje doktrine, napravljeno 2020. godine, razjasnilo je još dva scenarija za moguću upotrebu nuklearnog oružja: u slučaju primanja „vjerodostojnih informacija o lansiranju balističkih projektila“ usmjerenih na teritoriju Rusije ili njenih saveznika, ili napad „na kritičnu infrastruktura koja kontroliše nuklearno oružje”, što potencijalno čini sredstvo odvraćanja neoperativnim.

Međutim, nijedan od ovih hipotetičkih scenarija nije relevantan za situaciju u Ukrajini, rekli su ruski zvaničnici na konferenciji UN-a o neširenju nuklearnog oružja (NPT) u nekoliko navrata prošlog mjeseca u New Yorku. Sredinom avgusta, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je takođe odbacio kao “apsurdne” tvrdnje da bi Moskva mogla da upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini, rekavši da tamo nema ciljeva koji bi to opravdavali.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je novinarima u petak da je Moskva do sada pokazala suzdržanu reakciju na akcije ukrajinskih vlasti, kao što su pokušaji ciljanja vitalne infrastrukture na ruskom tlu ili izvođenja “terorističkih napada”.

“Svjedoci smo pokušaja insceniranja terorističkih napada, pokušaja da se ošteti naša civilna infrastruktura. Mi na to odgovaramo suzdržano, ali samo za sada”, rekao je Putin, izazvavši spekulacije da bi se pristup mogao promijeniti u budućnosti.

U intervjuu za CBS News, čiji je dio objavljen u petak, američki predsjednik Joe Biden upitan je šta bi rekao da sazna da Moskva razmišlja o upotrebi oružja za masovno uništenje.

“Nemoj, nemoj, nemoj”, rekao je Biden. “Promijenit ćete lice rata u ništa viđeno od Drugog svjetskog rata.” Međutim, američki predsjednik je odbio precizirati kakav će biti odgovor SAD-a, samo rekavši da će to biti “posljedično”.

Bidennuklearna doktrinanuklearni ratPutinrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Šta o tvrdnjama Amerikenjaca kažu Hirošima i Nagasaki ?

Joža
1 godina prije

Prostitutke prodaju finoću!

Krim
1 godina prije

Hja, ako obicna vojna vjezba rezultira sa 100.000 mrtvih, što će tek biti ako se stvarno zarati?

anik
1 godina prije

ako ne bi bilo nuklearnog oružja, 3 svjetski rat bi bio več istorija, koju bi čitali v knjigama.

LZN
1 godina prije

Ovi baš zazivaju đavla…………a zadnji su koji bi trebali da se javljaju oko nuklearnog oružja i prozivaju bilokoga….

A isto i švabe i ostali natokenjci pametuju o nacizmu u Rusiji:

Olaf Sholz, Chancellor – grandfather Fritz von Sholz, Gruppenführer. This was one of the highest ranks in the SS.

Karl Lauterbach, current German Minister for Health – grandfather Hartmann Lauterbach, Obergruppenführer SS.

Christian Lindner, current German Minister for Finance – grandfather Gerhard
Lindner, Brigadeführer SS.

Donald Tusk – Polish MP, former President of European Council – grandfather Joseph Tusk, Sicherheitsdienst des Reichsführers SS.

Josip
1 godina prije

Putine pa zar nemaš nikoga u Americi da to smeće Bidena nahrani s Novačokom?

ZZ Top
1 godina prije

Peskov bi trebao napisati pismo namjere NATO drzavama Clanicama,dragi NATO,EU , USA i Velika Britanijo, ujediniti se, napadnite nas svim raspolozivim ljudstvom i svim mogucim oruzjem koje vam stoji na raspolaganju a mi vam svecano obecajemo da necemo upotrebiti atomsko oruzje.

Ja mislim da bi to umirilo inace uznemierenu zapadno demokratsku javnost, koja nikako da shvati zbog cega bi Rusi upotrebili Atomsko oruzje, umjesto da legnu na ledja kao bubamare i kazu predajemo se.

Krim
1 godina prije

Putinova doktrina

1. poricanje ukrajinskog suvereniteta nad cijelim nacionalnim teritorijem, jer, primjerice, Krim su Ukrajinci i tako dobili, a tu je i kolijevka ruskog pravoslavlja;

2. Ukrajinu predstavljati kao američkog pijuna u geopolitičkoj partiji šaha, kako je i sam Putin rekao da će “NATO braniti Ukrajinu do zadnjeg Ukrajinca”;

3. sugerirati da je Rusiju isprovocirao NATO;

4. tvrditi da Sjedinjene Države nisu ništa bolje od Rusije;

5. sukladno prethodnom, prikrivaju prave Putinove ciljeve u odluci o invaziji na Ukrajinu, i za sve okriviti Zapad, poput žene koja si je sama kriva što je silovana jer je nosila minicu;

6. tvrditi do besvijesti da je Rusija zainteresirana za diplomatsko rješenje, a nije, već za vojno;

7. tvrditi da je popuštanje ruskim zahtjevima, legalizacija okupacije, način da se zaustavi rat

Max
1 godina prije

Rusima ne nedostaje naprednog oružja kojim bi udarili po Ukrajini i pokorili je. Ali mislim da je u planu da rat traje dulje, Robijaši su jeftiniji.

Josip
1 godina prije

Putine oderi američku gamad po Washingtonu i Pentagonu i to barem dvije 100 puta jače pa da osjete što je to bila Hirošima i Nagasaki..

Sardelino
1 godina prije

NATO je obrambeni savez i on će po članu 5 braniti bilo koju svoju članicu od agresije.
Ako NATO nahuška jednu od svojih članica na rat protiv Rusije, npr. Poljsku jer Ukrajina nije dovoljna da se porazi Ruse, to ostavlja mogućnost većini a pogotovo ne slavenskim NATO članicama da se direktno ne umiješaju nego da lagodno prate razvoj situacije na terenu da strane.
Pitanje je dali će Rusi protumačiti taj napad kao da ih je napala Poljska ili da ih je napao NATO kao cjelina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI