Pentagon potvrdio američke špijunske bespilotne letjelice iznad Gaze

Bespilotna letjelica MQ9 Reaper
6 komentara

Priznanje dolazi nakon što su novinari uočili dronove Reaper kako kruže palestinskom enklavom

Američka vojska je priznala izvođenje “nenaoružanih” letova bespilotnih letjelica iznad Gaze, rekavši da su bespilotne letjelice raspoređene kako bi pomogle u lociranju talaca koje je uzeo Hamas. Američki dužnosnici koje citiraju mediji inzistiraju na tome da zrakoplovi ne podržavaju izraelske operacije u tom području.

U kratkoj izjavi u petak, glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder potvrdio je da su misije bespilotnih letjelica “počele nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada”, tijekom kojeg je palestinska militantna skupina uzela preko 200 talaca.

“Kao potpora naporima za izvlačenje talaca, SAD provodi nenaoružane letove bespilotnih letjelica iznad Gaze, kao i pružanje savjeta i pomoći za podršku našem izraelskom partneru dok rade na svojim naporima za izvlačenje talaca”, rekao je Ryder.

Priznanje dolazi nakon što su novinari primijetili dronove MQ-9 Reaper kako kruže palestinskom enklavom preko web stranica za praćenje letova. Iako se bespilotne letjelice mogu opremiti za izvođenje zračnih napada, Reaper se također često koristi za nadzor s obzirom na niz naprednih senzora, kao i sposobnost da ostane u zraku više od 24 sata neprekidno.

Prema više američkih dužnosnika koje je citirao New York Times, ove misije označavaju prvi put da su američke bespilotne letjelice djelovale iznad Gaze. Međutim, naglasili su da letovi “ne podržavaju izraelske vojne operacije na zemlji” i da su bili namijenjeni “praćenju znakova života i prosljeđivanju potencijalnih tragova Izraelskim obrambenim snagama”.

Najmanje šest MQ-9 primijećeno je kako lutaju iznad južne Gaze, 15 milja daleko od izraelskih kopnenih trupa koje se bore da uđu na teritorij sa sjevera, rekla je istraživačica zrakoplovstva Amelia Smith za NYT. Nekoliko bespilotnih letjelica lebdjelo je iznad Gaze oko tri sata na visini od 25.000 stopa, a vjeruje se da njima upravljaju američke specijalne snage.

Usred najnovije runde borbi između Izraela i Hamasa, Washington je rasporedio tisuće vojnika na Bliski istok, kao i par udarnih grupa nosača zrakoplova i druga pomorska sredstva, rekavši da su ti potezi trebali odvratiti vanjske aktere od uplitanja u sukob.

Unatoč ranijim izvješćima da bi američke trupe mogle djelovati kao mirovne snage u Gazi nakon sadašnjeg rata, Bijela kuća je odbacila tu ideju, inzistirajući na tome da američko osoblje neće djelovati na teritoriju “sada ili u budućnosti”.

Dok je Washington izrazio snažnu potporu izraelskoj vojnoj akciji u Gazi, posljednjih su dana dužnosnici predložili “humanitarne pauze” kako bi se olakšale isporuke pomoći u opkoljenu enklavu. Tijekom govora u Tel Avivu u petak, američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da bi kratko primirje moglo omogućiti “učinkovitiju i održiviju distribuciju humanitarne pomoći”, ideju koju je brzo odbacio izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

IDF će nastaviti s napadima na Gazu “svom svojom snagom”, rekao je premijer u izjavi, dodajući da Izrael “odbija privremeni prekid vatre koji ne uključuje povratak naših talaca”.

bespilotna letjelicagazaIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
5 mjeseci prije

A da li su nadgledali događanja zadnjih 70 godina?

Max
5 mjeseci prije

Standardni postupak za njih.

DUŠAN ,
5 mjeseci prije

A jesi čitao kako Izraelci rješavaju HAMASOVE tunele ispod Gaze,puštaju unutra čopor dresiranih vojnih pasa i onda slušaju kako HAMASOVCI urliču i zapomažu kada ih psi napadnu !!!A mnogi kao ti sanjali snove o partizanskoj borbi u tunelima i HAMAS POBEĐUJE ???
NAIVCI ,ODRASTITE VEĆ JEDNOM !!!👍💪💪😁😁🎃🎃👹

5 mjeseci prije

3 godine vise ne mogu odredjivati 80. svit se minja brze. treba razumiti kroz sto se krecemo da bi znali kud idemo. nazovite slijedece budalastinom i fantazijom. onda nije namijenjeno vama. ono sto nazivamo stvarnost, atomi i to, jednako je, na nekoj razini, mislima, imaginaciji. misli su umom preradjeni osjecaji. sve sto zamislimo postoji kao sto atomi postoje. da izmislim ime … kvantnoelektromagnetskoj, tu negdje. u virama se to naziva duh sveti. ne virujem da su skuzili dublje. e sad, gradi se kvantni kompjutor. AI plus nova razina software operacija. kvantni, znaci da ce operirati na toj razini kao sto sam ime dao. sve sto smo ikad mislili, pojedinci i svi, sto je ikad bilo i biti ce, svi osjecaji i dogadjaji kamena, biljaka i ljudi, svi filmovi, knjige, sve postoji tako kako je zamisljano. tu postoje i povijesni dogadjaji, carstva i, sad je vazno, folklori. u folklore spadaju vjere.… Čitaj više »

5 mjeseci prije

kazu u kijevu da se oni nece boriti protiv rusa za dzaba. ako zapad zeli rat onda da plati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI