Pentagon razmješta 1.600 trupa u Washington DC zbog nasilja na Floyd protestima

Washington - Vojna policija na protestima George Floyd
20 komentara

Taj potez uslijedio je poslije naredbe američkog predsjednika Donalda Trumpa da maksimizira američku vojnu prisutnost na ulicama Washingtona u pokušaju da obuzda nasilje tokom protesta zbog smrti Georgea Floyda.

Pentagon je rasporedio oko 1.600 američkih trupa u regionu Washingtona, pošto se grad suočio sa nasilnim neredima ranije usljed protesta zbog smrti George Floyda. Prema riječima portparola Pentagona, Jonathana Rath Hoffmana, trupe su bile u “povišenom stanju pripravnosti”, ali nisu učestvovale u “odbrambenoj podršci operacijama civilnih vlasti”.

“Elementi aktivne službe postavljeni su u vojnim bazama u regionu glavnog grada države, ali nisu u Washingtonu”, rekao je portparol Pentagona, Hoffman.

Ovaj potez dolazi nakon što je Trump najavio da bi “svi savezni resursi”, uključujući i vojsku, mogli biti mobilisani kao sredstvo za uspostavljanje reda u gradu. Trump je takođe “toplo preporučio” da svaki guverner države rasporedi američku Nacionalnu gardu u dovoljno velikom broju da “dominira ulicama”, upozoravajući da će, ako to ne učine, rasporediti američke vojne snage na tim lokacijama.

U ponedeljak su u Washington DC primjećena vojna vozila, jer su se na ulicama povećavale prisutnosti vojne policije i policije.

Nakon nekih incidenata sa nasiljem u glavnom gradu države u nedelju, uveden je policijski sat u Washingtonu.

Demonstracije su rezultat bijesa zbog smrti Afroamerikanca, George Floyda, koga je bijeli policajac ubio prilikom hapšenja. Policajci su Floydov vrat i prsa pritiskali na zemlju gotovo devet minuta, uprkos molbama žrtve da ne može da diše.

George FloydPentagonprotestiWashington
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nez
3 godine prije

Srce mi se slama dok gledam snimke pustošenja butika i trgovina malih poduzetnika.Zamislite da stvarate nešto godinama i od svoga rada živite, pa vam dođe mlađurija i razvali sav vaš trud i imovinu. Mlađurija koja je ili plaćena da to napravi ili to smatra razonodom. Jasno je da ovo nema nikakve veza sa protestima, i u medijima se uopće o ovim akcijama ne bi trebalo pisati u tome kontekstu.

tihobl
3 godine prije

Zasto ne zovne NATO trupe> Red je da zovne estonce, litvanece, poljake i ostale koje ameri godinama stite. Red je da vrate dug.

Sara
3 godine prije

Jel’ tko vidio Viktoriju Nuland sa kolačima?

Max
3 godine prije

Stanje je sve ozbiljnije.

Mucke
3 godine prije

E ,sljedeca dva tjedna su kljucna iako se cini da krivulja protesta zaranja prema dole i najbolje tek dolazi.

Miro
3 godine prije

Podrska Trumpu i vojski! Ovo nije prosvjed nego obojena revolucija sa strane globalista, satanista i duboke drzave.

alex
3 godine prije

Ovisno o tome kako su naorużani, 1600 vrhunski obučenih vojnika sa pratećom elektronikom dovoljno su moćna snaga da zauzmu manju zemlju.

slobodan
3 godine prije

Pošt. novinaru i Redakciju! Pogrešno, i neznalačko, korištenje engleskih riječi samo će sniziti rejting vašim e-novinama… ako se to već nije zbilo. Naime , “troop”, kao imenica, znači gomila, četa, krdo; u množini: trupe. Dakle, je li Trump poslao 1.600 gomila, četa, konjičkih jedinica (također značenje riječi), ili je poslao 1.600 vojnika?

farre
3 godine prije

Ovako postavljena “revolucija” je tocno ono cime Superhik pravda zasto on krade od sirotinje da bi darovao bogatune i zapravo je mocno oruzije suzbijanja bilo kakve pobune, Problem je da ljudi nasilje identificiraju sa polupanim izlozima i zapaljenim autima, dok je ono strukturalno nasilje Elita koje se sastoji kada sa 50+ ostanes bez posla ili si prisiljen da se povinujes “neminiovnosti” globalizacije i neo-liberelnog lkapitalizma ostaje u pozadini i prilicno je depolitizirano, Ovo nasilje postaje samo ponekad vidljivo kada netko snimi ubistvo nenauruzanog i pasiviziranog gradjanina od strane represivnog drzavnog aparata. Ovakvi video prikazi nasilja, upravo sluze za suptilnu njegu rasistickog (kapitalistickog) narativa u kojem su pljackasi i nasilnici crnci i oni drugi ne-bijelci (iako pljackasa i nasilnika bijelaca ima koliko hoces), kako bi se opravdala drzavna represija nad njima. Srednja klasa ce se uzasavati kaosa i nereda koje je nizi stalez ucinio i biti spremnija da podrzi Elitu u… Čitaj više »

Snicla
3 godine prije

Ja se sjećam nekih nereda kod nas. Navijači divljali. Prevrtali kontejnere, razbijali auta. Ja tek kupio obiteljsko auto. Kredit na 5 godina. Bio sam spreman ns svašta da ga sačuvam. Ono 5 godina da mi se odbija od bubrega za ono što idiot uništi iz obijesti. Čudi me da tamo vlasnici malih radnji ne djeluju agresivnije prema onima što im uništavaju egzistenciju. I još nešto. Za mene je “black lives matter” rasistički. Kao da drugi životi nisu važni. Za mene je slogan svi životi su važni. A ovakvi protesti, da su iskreni, bili bi onda kada je Madlin Albright izjavila da je invazija Iraka vrijedila života 500000 djece. Šta je ovaj Floyd vrijedniji od Palestinaca koji budu ubijeni jer bacaju kamenje?

Lucija
3 godine prije

Pazite sa čim Ameri raspolažu:

“oko 330 milijuna građana ima ukupno preko 390 tisuća komada vatrenog oružja, ne računajući policiju i vojsku.

To je više nego što imaju građani idućih deset država na ljestvici – Indije, Kine, Pakistana, Rusije, Brazila, Meksika, Njemačke, Jemena, Turske i Francuske – zajedno. “, index.hr

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI