Peru se sukobljava sa kompanijom Pfizer oko pravnog imuniteta kompanije Big Pharma zbog neželjenih efekata vakcine Covid-19

Pfizer - vakcina
44 komentara

Peru je sa Pfizerom ušao u ćorsokak u pregovorima o dogovoru o vakcini Covid-19, rekao je ministar zdravlja ove zemlje, pozivajući se na sukob oko pravnog imuniteta za farmaceutsku firmu koji bi mogao da potkopa suverenitet Perua.

Iako su zvaničnici od ljeta ostali u „stalnom kontaktu“ sa Pfizerom, razgovori su prošlog mjeseca naišli na probleme usljed „kontroverze“ oko nekih klauzula sporazuma, uključujući one povezane sa cijenama i isporukom, kao i zakonskog imuniteta za farmaceutskog giganta, u slučaju da njegova vakcina dovede do smrti ili povrede, rekla je u utorak poslanicima ministar zdravlja Pilar Mazzetti.

„Sa kompanijom Pfizer postoje neki detalji oko kojih nema dogovora“, rekla je Mazzetti, dodajući: „To ima veze sa cijenama i rokom isporuke“, kao i „odricanjem od važnih elemenata kao što je imunitet nad jurisdikcijom“.

„Tačno je da je vakcina potrebna, ali takođe je tačno da postoje aspekti povezani sa aspektima našeg suvereniteta koje država mora da zaštiti, to ima veze sa rizikom za buduće generacije.“

Šefica zdravstva primjetila je da, s obzirom da je većina aspekata pregovora zaštićena sporazumom o povjerljivosti, nije mogla da pruži dalje detalje o tekućem sukobu, ali je uvjerena da se razgovori nastavljaju. „Nadamo se da će kontroverza biti riješena, pa ćemo moći da odredimo kada će vakcina stići“, nastavila je.

Iako je zemlja krajem novembra najavila konačni dogovor sa kompanijom Pfizer za skoro 10 miliona doza vakcina, Mazzetti je rekla da je proces zastao nakon što su neke klauzule u sporazumu zahtijevale “detaljniju analizu” kako bi se utvrdilo da li su kompatibilne sa peruanskim zakonom.

Latinoamerička država nije prva koja izražava zabrinutost zbog odricanja od zakonske odgovornosti u razgovorima sa farmaceutskom firmom, dok je predsjednik Brazila Jair Bolsonaro prošlog mjeseca primjetio da je „sasvim jasno da nisu odgovorni za bilo kakve neželjene efekte. Ako postaneš aligator, to je tvoj problem.“ Zvaničnici u Argentini izrazili su slične brige.

Kako zabrinutost zbog odgovornosti postaje glavna prepreka za neke nacije, Svjetska banka je u utorak rekla da sarađuje sa preko 100 zemalja na rješavanju ovog problema, bilo putem lokalnih zakonodavnih napora ili drugih procesa. Predsjednik Grupe Svjetske banke David Malpass takođe je primijetio da agencija teži da distribuira resurse u iznosu od 160 milijardi dolara do juna kako bi pomogla zemljama u razvoju da se imunizuju i izbore sa pandemijom.

Iako su zdravstveni službenici u velikom broju zemalja – kao i Svjetska zdravstvena organizacija – odobrili Pfizerovu vakcinu, mnogi po hitnom postupku, pojavilo se nekoliko alarmantnih izvještaja o neželjenim reakcijama nakon vakcinacije. Nedavno je pomoćnik dječije hirurgije u Portugaliji iznenada umro nakon što je primio vakcinu ranije te nedjelje, dok su dvoje štićenika staračkih domova u Norveškoj preminuli nekoliko dana nakon što su primili prvu dozu. I dalje ostaje nejasno da li su smrtni slučajevi povezani sa vakcinom.

Peru je bio domaćin kliničkih ispitivanja vakcina protiv koronavirusa koje su razvile brojne druge kompanije – uključujući kinesku Sinopharm, AstraZeneca, britansko-švedsku firmu i američku kompaniju Johnson & Johnson – i pregovara o isporukama iz 20 različitih laboratorija, rekao je šef zdravstva. Razgovori sa AstraZenecom su na sličan način zastali u oktobru, pri čemu je vlada izjavila da kompanija nije pružila dovoljno podataka o svojoj vakcini, međutim pregovori sa tom firmom su takođe u toku.

Big PharmaCOVID-19PeruPfizer
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
3 godine prije

Država će dati novce poreznih obveznika u fond iz kojeg će se isplaćivati odšteta građanima koji naje…. od cjepiva njihovim novcem. Postavlja se i dalje pitanje odgovornosti proizvođača?

PERA KOJOT
3 godine prije

POSTOJI UČINKOVIT LIJEK IVERMEKTIN ZA COVID 19 Sladoljev Srećko: Najavio sam nešto reći o Ivermektinu (Driponinu), zatajenom lijeku protiv “nove” Kovid 19 i ostalih „staronormalnih“, u stvari „gripi-sličnih“ bolesti koje izazvaju „gripi-slični“ ili (stručno) „influenza like“ virusi. Individualno, ove bolesti mogu proći bez simptoma, kao prehlade, a mogu imati i smrtni ishod. Sve ovisi tko je obolio. Pričekao sam s objavom jer sam se trebao i osobno uvjeriti. Prijatelj, pedesetak godina, gadno je obolio, a išlo je nagore. Uporna visoka temperatura, sve teže i sve kraće disanje. Pokušalo se s deksametazonom, sumamedom, aspirinom i na kraju „kućnim“ kisikom pod nadzorom liječnika. Poboljšanja je bilo, ali nakratko, počeo je razmišljati o kraju. Za bolnicu i stavljanje na WHO protokol (za popunjavanje statistika) čovjeka se nije dalo nagovoriti. Pristao je na Ivermektin kako ga preporučuje dr Kory, predsjednik Saveza za intenzivno liječenje oboljelih od Kovid-19 SADa, koji je s timom liječnika, mjesecima… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio PERA KOJOT
PERA KOJOT
3 godine prije

Di smo mi od Perua…kako to gordo zvuči…

Stara kuka
3 godine prije

Ne znam koliko se Peru sukobljava, ali to oslobađanje od odgovornosti farmaceutske industrije je u SAD već odavno redovna praksa, a sada je to usvojila i EU. Ukratko radi se 0o tome da građanin kojem cijepljenje ili lijek izazove neke zdravstvene teškoće i to dokaže može podnijeti odštetni zahtjev, odnosno tužiti, ali ne proizvođača cjepiva nego državu. I kako kolega gore reče odštetu ako ju dobije, dobija od države, dakle od poreznih obveznika.

No to u osnovi nije toliko različito od nedavnih bailoutova banaka. Tamo su banke teret svojih poslovnih promašaja, jer su ulagale u rizične poslove koje nisu naplatile, isto tako prebacile na teret poreznih obveznika na način da je država obeštećivala komitente i vjerovnike banaka.

PERA KOJOT
3 godine prije

Pošto se malo kasni s odobrenjem komentara, brišem link i objavljujem ponovno tekst : POSTOJI UČINKOVIT LIJEK IVERMEKTIN ZA COVID 19 Sladoljev Srećko: Najavio sam nešto reći o Ivermektinu (Driponinu), zatajenom lijeku protiv “nove” Kovid 19 i ostalih „staronormalnih“, u stvari „gripi-sličnih“ bolesti koje izazvaju „gripi-slični“ ili (stručno) „influenza like“ virusi. Individualno, ove bolesti mogu proći bez simptoma, kao prehlade, a mogu imati i smrtni ishod. Sve ovisi tko je obolio. Pričekao sam s objavom jer sam se trebao i osobno uvjeriti. Prijatelj, pedesetak godina, gadno je obolio, a išlo je nagore. Uporna visoka temperatura, sve teže i sve kraće disanje. Pokušalo se s deksametazonom, sumamedom, aspirinom i na kraju „kućnim“ kisikom pod nadzorom liječnika. Poboljšanja je bilo, ali nakratko, počeo je razmišljati o kraju. Za bolnicu i stavljanje na WHO protokol (za popunjavanje statistika) čovjeka se nije dalo nagovoriti. Pristao je na Ivermektin kako ga preporučuje dr Kory, predsjednik… Čitaj više »

Spacevoodoo
3 godine prije

Korporacije zadnjih desetak godina ubrzano preuzimaju funkcije država. Formalno još ne, ali korporacije stvarno postaju suvereni.
To je u sklopu NWO obrasca gdje se sva imovina odnosno moć s dna piramide seli u sami vrh iza onog svevidećeg oka, a cijeli rizik se od iza tog svevidećeg oka sa vrha piramide seli na dno te piramide.
Puno je onih koji se skrivaju od svevidećeg oka jer misle kako ih ono nevidi. To je ljudima ostalo još od dječje dobi kad su kao dječica rukama pokrivali oči misleći kako ih tad nitko nevidi 🙃🙃🙃

3 godine prije zadnji put uredio Spacevoodoo
A neg.
3 godine prije

Neki dan u Lidlu kupim šišač za kosu, oko 130kn, ima garanciju! Nuspojave, šiša…

Pogledajte ovaj cirkus sa cjepivima. Plati unaprijed, odgovornost nikakva, jedino za šta garantiraju su nuspojave…

nonwo
3 godine prije

“Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao je danas “Zakon o suzbijanju pandemijskih prijevara iz 2020. godine”, objavljeno je na web stranici Bijele kuće.

Zakon HR 6435 , odnosno “Zakon o suzbijanju pandemijske prijevare iz 2020. godine”, zahtijeva od Federalnog povjerenstva za trgovinu da “otkrije i distribuira informacije u vezi s prijevarama povezanim s pandemijom Covid 19”.Sott.hr
H.R.6435 – Combating Pandemic Scams Act of 2020116th Congress (2019-2020)

Legendarni Grk
3 godine prije

Imunolog Dr Srećko Sladoljev detaljno objašnjava kako poznati lijek Ivermectin lako liječi nezgodne simptome kod oboljelih od virusnih infekcija – korona i slično: “Prijatelj, pedesetak godina, gadno je obolio, a išlo je nagore. Uporna visoka temperatura, sve teže i sve kraće disanje. Pokušalo se s deksametazonom, sumamedom, aspirinom i na kraju „kućnim“ kisikom pod nadzorom liječnika. Poboljšanja je bilo, ali kratko, počeo je razmišljati o kraju. Za bolnicu i stavljanje na WHO protokol (za popunjavanje statistika) čovjek se nije dao nagovoriti. Pristao je na Ivermectin kako ga preporučuje Dr Kory, predsjednik Saveza za intenzivno liječenje oboljelih od Kovid-19 SAD-a, koji je s timom liječnika, mjesecima iskušavao na oboljelima djelovanje REGISTRIRANIH, NE nužno i antivirusnih pripravaka… (vidi Dr Kory: https://www.bitchute.com/video/J41li0kEbn9m/) Ni dan nakon što je lijek počeo uzimati, temperatura mu je pala, a par dana kasnije bilo je jasno da je bolest iza njega. Ivermectin nije registriran u Hrvatskoj, ali se… Čitaj više »

ledeno doba
3 godine prije

zanimljivo, što je izjavio, Božidar Maljković, nekad legendarni trener KK Jugoplastike (aka: KK Split), a sada predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije:

„Ubeđen sam da je virus stvoren potajno, da su ga napravili trojica ili četvorica pokvarenih ljudi, zli „genijalci“ sa velikim kapitalom iza leđa i sa namerom da sruše čovečanstvo. Kakva pijaca, kakvi šišmiši… Pre nekoliko meseci sam rekao da će se vakcina pojaviti odmah posle američkih izbora i pogodio sam“, rekao je Maljković za „Večernje novosti“.

Legendarni Grk
3 godine prije
Freedom
3 godine prije

Nevjerojatno je kako se farmaciju abolira od svih odgovornosti, pa i onih najtežih kad su smrtni ishodi rezultat lošeg proizvoda, dok obične tvrtke stradavaju od državne represije ako im fali neki broj na dokumentu.
Svijet je otišao k vragu, a ljudi nikako da se probude i počnu razmišljati svojom glavom

nonwo
3 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=oyhabUI5tD8
Tragedies reported after taking COVID vaccine

Boba Lazarević
3 godine prije

Mi čak niti Peruu ne možemo držati svijeću. Oni se još bore, a Plenki ga je dobrovoljno primio u pakšu i još se time ponosi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI