Pet europskih zemalja Kijevu prodaje ofenzivno oružje

Javelin
17 komentara

Glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert je 22. prosinca najavila da će Sjedinjene Države režimu u Kijevu isporučiti obrambeno oružje koje će mu pomoći “da zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet zemlje i odvrati daljnje agresije”. Međutim, nije odredila kakvo će se oružje isporučiti.

CNN i Associated Press, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, izvijestili su da će u isporukama oružja biti i protutenkovski projektili “Javelin”.

Oko datuma ovih isporuka se kalkuliralo i sa s novim napadom na Donbas, što je pogrešno.

Naime, već pet europskih zemalja opskrbljuje ukrajinsku vojsku oružjem, uključujući “smrtonosno”, bolje rečeno ofenzivno, izvještava “Radio Slobodna Europa“.

To je u intervjuu za propagandnu medijsku kuću američke Središnje obavještajne agencije (CIA) potvrdio direktor ukrajinskog državnog poduzeća Spectehnoexport, Pavel Barbul.

Prema riječima Pavela Barbula, oružane snage Ukrajine uglavnom kupuju sovjetske granate proizvedene u zemljama bivšeg socijalističkog tabora.

Direktor Spectehnoexporta nije htio otkriti poslovnu tajnu koje europske zemlje prodaju oružje Ukrajini. Barbul je također odbio podijeliti informacije o količini i cijeni po kojoj Kijev kupuje oružje u Europi.

“Konkretno, to je streljivo za bacače granata VOG-17 i VOG-25, topnička oprema kalibra 100 mm i 152 mm, što nam je hitno. Neću navesti zemlju, količinu ili cijenu, ali nam se ono isporučuje”, rekao je Pavel Barbul.

Također, direktor je istaknuo da na inozemnim tržištima postoje značajna ograničenja u vezi s prodajom smrtonosnog oružja Ukrajini.

“Opskrba smrtonosnim oružjem za zemlje u ratu je ograničena za sve. Imamo situacije kada neke tvrtke ne mogu dobiti dozvole za isporuku streljiva čak dvije godine”, požalio se direktor Spectehnoexporta.

Pavel Barbul je također skrenuo pozornost na činjenicu da su ove godine Sjedinjene Države već opskrbljivale Ukrajinu sa smrtonosnim oružjem, odnosno ručnim bacačima granata PSRL-1, što je visoko modernizirani sovjetski RPG-7.

U intervjuu za Glas Amerike je Richard Wandiver, predsjednik američke kompanije AirTronic, koja proizvodi ove bacače, rekao da je PSRL-1 istovjetan sovjetskom  RPG-7, ali ima poboljšane tehničke karakteristike. Naime, kod američkog bacača PSRL-1 se domet učinkovitih gađanja povećao s 300 na 800 metara.

“Promijenili smo dizajn lansera kako bismo mu poboljšali učinkovitost. Optički sustav smo stvorili sami i mnogo je jednostavniji nego u RPG-7, a radi sa svim vrstama granata”, rekao Richard Wandiver.

Pavel Barbul je, dakle, priznao da Kijev kupuje streljivo za bacače granata VOG-17 i VOG-25 i topničku opremu za oruđa kalibra 100 mm i 152 mm, količine koje je ukrajinska vojska uspjela nabaviti nisu poznate. Nedavno je američki Kongres odobrio dvije tranše vojne pomoći Kijevu od 175 milijuna dolara, ukupno 300 milijuna za 2018. Međutim, stručnjaci tvrde da će se od tog novca platiti i američki instruktori u kampu za obuku na zapadu Ukrajine, stoga se ne može govoriti o velikom isporukama protutenkovskih projektila “Javelin”.

No, zanimljivo je da EU, koja zdušno zagovara mirno rješenje krize u Ukrajini, na drugoj strani prodaje Kijevu sve što mu je potrebno. Naravno, sankcije za izvoz oružja u zemlje koje su u ratu nikada nisu bile poštivane i kao da su namijenjene podizanju cijena na crnom tržištu, koje je u sličnim situacijama uvijek procvjetalo.

I na kraju, priznanjem Pavela Barbula su rasprave o američkim isporukama postale potpuno bespredmetne i sve upućuje da Kijev ozbiljno razmatra vojnu opciju povratka Donbasa, iako većina stručnjaka upozorava da bi takav korak mogao dovesti do poraza ukrajinske vojske, obzirom da je Moskva poručila kako neće sjediti i mirno promatrati genocid nad ruskim govornim stanovništvom u Donbasu.

JavelinOružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mmm
6 godine prije

kako ih samo nije sram prodavati oruzje ukrajini, neka se ugledaju na rusiju i sad pa prodaju oruzje saudijskoj arabiji i ostalim

čitalac
6 godine prije

Oni o Ukrajini govore kao da se radi o nekoj banana republiki i nemaju ničega. Radi se državi koja je još uvijek značajan svjetski proizvođač i izvoznik svakojakog oružja.

igi
6 godine prije

…odmah uputiti dva puna kamiona raketne tehnologije i uputstvo – uradi sam – u pjongjang da ljudi ne gube vrijeme jer holywood u zadnje vrijeme snima kojekakvo smeće.i šteta da potraje.

nikud nikam
6 godine prije

Ukrajinci će pola toga raskrasti već na granici dok će im ostatak opet eksplodirati u nekom skladištu. Opsss griješim maznut će bar 2/3.

Weteran
6 godine prije

Zapad i Moskva, spontano ili dogovoreno, pretvaraju Ukrajinu u “Mesečev pejzaž”?!
Moskva je brutalna, a narod Ukrajine ko ovce.
Na žalost.

Georgij Žukov
6 godine prije

Za oruzje se ne moraju brinuti , amerikenjci ce ih kao sto su obecali opskrbiti za oluju na donbas a nakon toga ce im Putin poslati tolike kolicine oruzja da ga nece moci u realnom vremenu uskladistiti:)

Adriana
6 godine prije

Amerske instruktore platiti pola sada za trud, a pola na poseban račun za isplatu poslije, ako bude neke vajde od tog posla.

davor
6 godine prije

DAO BOG STOSTRUKO IM SE VRATILO

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

A tih pet evropskih država nam u međuvremenu mantra o civilizaciji, očuvanju okoliša, miru, milosrđu i humanosti.

Travis
6 godine prije

Sun Tzu je odavno rekao da se neprijatelja ne napada kad je jak, nego kad je slab. Pritajiš se, jačaš svoju snagu i jurišaš u pravom trenu.

basso
6 godine prije

Mozda bi Rusi trebali pozvati predstavnike talibana da se poprica o isporuci protiv avionskih raketa,protiv tenkovskih oruzja…i o ostalom odbrambenom oruzju.

Ggg
6 godine prije

Rvackoj nisu htjeli pridavati

faust
6 godine prije

Rusi će dobiti po pićci

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI