fbpx

Plati, Google! Indijske novine od tehnološkog giganta zahtijevaju 85 % udjela u prihodu od reklamnih sadržaja

Google

Indijske novine pridružile su se ofenzivi na Google pozivajući tvrtku na povećavanje udjela prihoda od reklama za izdavače na 85 posto. Tehnološki div nedavno se suočio sa zahtjevima koji uključuju plaćanje viših udjela u prihodu.

Smjelu potražnju u četvrtak je pokrenulo Indijsko novinsko društvo (INS), koje okuplja kuće tiskanih medija u zemlji. INS je priopćio da je poslao pismo Googleovoj podružnici u Indiji, kritizirajući njegov “vrlo neproziran sustav oglašavanja” i zahtijevajući povećanje udjela u prihodu.

Lokalno proizvedeni sadržaj ono je što je “Googleu dalo autentičnost u Indiji od samog početka”, navodi se u priopćenju INS-a, ustrajavajući da su njegovi zahtjevi pošteni.

”Društvo je inzistiralo da Google treba povećati izdavački udio od prihoda od oglašavanja na 85 posto te da treba također osigurati veću transparentnost u izvješćima o prihodima koje Google pruža izdavačima.”

INS je također istaknuo napore drugih zemalja u pokušaju prisiljavanja Googlea na plaćanje lokalnim proizvođačima sadržaja, napominjući da se tehnološki div “nedavno dogovorio oko boljih naknadai plaćanja izdavačima u Europskoj Uniji i posebno u Australiji.”

U siječnju je Google postigao dogovor s udrugom francuskih izdavača o tome kako će platiti ponovnu upotrebu isječaka njihovog sadržaja. Dogovor je uslijedio nakon spora između izdavača i tehnološkog diva, potaknutog usvajanjem EU direktive o autorskim pravima, koja je unesena u francuski nacionalni zakon. Google je pokušao izbjeći plaćanja, jednostrano povukavši isječke, ali francuski su regulatori to ocijenili nezakonitim.

Ovaj je tjedan Australija donijela dugo očekivani zakon koji prisiljava tehnološke divove plaćanje dijeljenje lokalnih medijskih sadržaja na svojim platformama. Zakon je naišao na snažno protivljenje i Googlea i Facebooka, koji su tvrdili da nisu priznali pogodnosti koje izdavači imaju od smještanja svog sadržaja na platforme. Uoči usvajanja, Google je postigao glavne višegodišnje ugovore o plaćanju vijesti koje su generirali veliki lokalni izdavači.

Svađa između Big Techa i vlade kulminirala je jednotjednim isključivanjem australskih medija, koje je nametnuo Facebook. Zastoj je također utjecao na stranice nekih australskih vladinih agencija i dobrotvornih organizacija.

Internetska bitka u konačnici je rezultirala izmjenama zakona u posljednji trenutak, koje bi Big Techu potencijalno mogle dopustiti izbjegavanje novih pravila, a australska je vlada već kritizirana kao “ona koja  se predala,” budući da tehnološke tvrtke dobivaju produljeno razdoblje za rješavanje odvojenih dogovora s lokalnim novinskim organizacijama, kao i mogućnost davanja „značajnih financijskih doprinosa održivosti australskoj medijskoj industriji.“

I druge su zemlje razmatrale načine kako bi mogle ograničiti Big Tech. Kanada, na primjer, želi uvesti zakone koji će lokalne kreatore sadržaja i tehnološke tvrtke staviti pod jednake uvjete. Prema kanadskom ministru baštine Stevenu Guilbeaultu, plan će biti predstavljen do ljeta, a nikakvi ugovori između velikih tehnoloških i lokalnih prodajnih mjesta, koji se postignu privatno, neće spriječiti njegovo donošenje i stupanje na snagu.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
4 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
1 mjesec prije

Jedino pravilno…. tech giganti su preveliki i prejaki … treba jih ubrzdati!

mano
Gost
mano
1 mjesec prije

Prc milojko, rekao ja da austrralija ne može ništa uradit protiv Shitbooka, jer je Shitbook u službi cionista/kabale/satanista/iluminata/masona/reptila/rothschilda a ovi to neće dozvoliti.

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
1 mjesec prije
Reply to  mano

Al trebace nesto uraditi, ili demokratizacija tih platformi ili ce ljudi pobeci na druge platforme… ili ce drzave poceti praviti svoje “internete” lokalne na kraju… a mozda jih tim financijskim zahvatom prisile u pregovore… negde je potrebno poceti sa pregovorima… a financije su uvek dobar pocetak…

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 mjesec prije

dobra ideja. kad samo pomislim da mi ovdje komentiramo dzaba …

POVEZANE VIJESTI

Izbornik