Pogoršava se stanje na liniji fronta

Volodomir Zelenski
19 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski priznao je da se situacija na liniji fronta u sukobu s Rusijom pogoršava, okrivljujući Zapad za njegovu “ograničenu” vojnu pomoć.

On je ponovio raniju izjavu glavnog komandanta vojske Aleksandra Sirskog, koji je upozorio na značajnu eskalaciju poslednjih dana, sa ruskim snagama koje su napale ukrajinske položaje u blizini gradova Lyman i Artyomovsk (u Ukrajini poznatije kao Bakhmut) i napredovale prema Chasov Yar.

“Situacija na frontu tokom rata je uvijek teška. Ali ovih dana – a posebno u oblastima Donjecka – postaje sve teža”, rekao je Zelenski u obraćanju naciji u nedelju.

On je napravio poređenje sa iranskim raketnim i dronovim napadom na Izrael u subotu, koji je odbijen uz pomoć američkih i savezničkih snaga.

„Savremena vazdušna snaga dokazuje svoju efikasnost, moderni sistemi protivvazdušne odbrane su sposobni da zaštite živote – to se pokazalo na Bliskom istoku“, rekao je Zelenski, dodajući da se Zapad oglušuje o molbe Ukrajine za više sredstava.

“Cijeli svijet vidi šta je prava odbrana. Čini se da je to izvodljivo”, naglasio je on, kritizirajući američki Kongres zbog zadržavanja predloženog paketa pomoći koji je mjesecima u limbu.

Od početka sukoba između Rusije i Ukrajine u februaru 2022. godine, zapadni pristalice pružile su Kijevu milijarde dolara pomoći, a samo je Washington dao preko 113 milijardi dolara. Bijela kuća, međutim, nije uspjela dobiti odobrenje Kongresa za dodatnih 60 milijardi dolara vojne pomoći, pri čemu su republikanci u Predstavničkom domu insistirali na snažnijim mjerama za suzbijanje ilegalne imigracije na južnoj američkoj granici.

Moskva je tvrdila da nikakav iznos zapadnog finansiranja neće promijeniti tok njene vojne operacije.

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
13 dana prije

Ako se rat produži još koju godinu ovaj sa slike više neće imati Ukrajinaca da ih šalje na front. Ostat će mu samo starci djeca ranjeni i hrpa povlaštenih iz minhenske bojne.

Vice
13 dana prije

pa sta ima zapad s tobom i tvojom drzavom ?

tihobl
13 dana prije

Azovci mu pobjegli iz Casov Jara.
Kazu da nece vise da se igraju sa rusima, jer ih rusi tuku dok vaspitacica ne gleda.
Traze premjestaj u drugi vrtic dalje od rusa, bar u Lavov.

Sparkling
13 dana prije

Zelenski još nije shvatio ili još igra igru koju mu netko gura.
Oni – zapadni partneri, shvatili su da je igra oko Ukraine izgubljena i svatko daljnje i dublje uplitanje bilo bi još pogubnije za njih.
Polako se odmiču i žele vrući krumpir odgurnuti što dalje od sebe, tj. prepustiti ga EU pametnim stratezima i gurnuti im sve nebuloze od kojih boluje Ukraina. Uf što će se usrećiti kada jednom rat završi. Kad za koji mjesec padne Harkiv a zatim Odesa, motaj kablove Zelenski ili bježi na svoj posjed u UK. (ako te budu željeli primiti)
Lp

tihobl
13 dana prije

Vazna vijest:

Јулија Навалнаја састала се са британским министром спољних послова.

Trazila je da je proglase za predsjednicu kao Tihanovsku. Rekla je Kameronu: kad su tebe takvog proglasili lordom onda mogu i mene predsjednicom.

tihobl
13 dana prije

Велики пожар је избио у фабрици муниције Скрантон Арми у Скрантону, Пенсилванија.

Један од већих произвођача артиљеријских граната од 155 мм!

tihobl
13 dana prije

Чешка се сложила да купи 180 хиљада артиљеријских граната од трећих земаља

Prvo su rekli da ce kupiti 800.000. Pa su zemlje NATO skupile para za 300.000. Sad kazu da ce za te pare kupiti 180.000 ali ne kazu kad ce to biti.

Max
13 dana prije

Ukri su gotovi.

ze d
13 dana prije

sve više i više je nalik na situaciji u njegovoj glavi,al još ne tako kritično

nekoime
13 dana prije

Istanjile se linije fronta. I kokaina…

xyz
13 dana prije

Gotov je majmun…

xyz
13 dana prije

Od onih sto specialaca što jih je mali Makarončič poslao pre tri dana u Ukrajinu, polovina je več pokojnih. Spalila jih ruska raketa. A ostalim pola je vijek života sveden na dan do dva.

Noname
13 dana prije

Zapad ne može pružiti Ukrajini istu pomoć u zaštiti od bespilotnih letjelica kao Izrael, jer su uvjeti vrlo različiti, rekao je šef EU diplomacije Josep Borrell nakon videokonferencije ministara vanjskih poslova EU. “Iranski napadi na Izrael dogodili su se preko baza u Francuskoj, Sjedinjenim Državama, Britaniji i Jordanu. Stoga su te zemlje reagirale u samoobrani… Ali Ukrajina nema te baze… Dakle, ne možemo pružiti istu pomoć, okolnosti su potpuno drugačije”, rekao je odgovarajući na pitanje novinara. Borrell je podsjetio da je Izrael godinama stvarao takozvanu “Željeznu kupolu”, štiteći je od vanjskih napada, trošeći ogromne količine novca na nju. “Čak i da imamo sredstava, ne bismo mogli izgraditi takvu kupolu za Ukrajinu u jednom danu”, rekao je. Istovremeno, Borrell je priznao da bi “da je on Vladimir Zelenski i on tražio pomoć”. Rusija smatra da isporuka oružja Ukrajini ometa rješenje, izravno uključuje zemlje NATO-a u sukob i “igra se vatrom”. Ruski… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI