Pojavljuju se pukotine unutar ukrajinskog rukovodstva

Zamišljeni Zelenski
22 komentara

Sve su veće pukotine unutar ukrajinskog rukovodstva, tvrdi New York Times, pozivajući se na nedavnu javnu kritiku najvišeg vojnog komandanta zemlje Valerija Zalužnog od strane administracije predsjednika Vladimira Zelenskog.

General je prošle sedmice tvrdio da je sukob s Rusijom dospio u ćorsokak, te da nijedna strana vjerovatno neće ostvariti značajne dobitke u skorije vrijeme.

U svom članku objavljenom u subotu, NYT je naveo da je javni prijekor “ signalizirao nastajanje razdora između vojnog i civilnog rukovodstva u ionako izazovnom vremenu za Ukrajinu. ” Prema pisanju lista, glasine o tenzijama između Zelenskog i Zalužnog kruže Ukrajinom već više od godinu dana. Međutim, grdnja koju je u subotu zamjenik šefa predsjedničke kancelarije Igor Zhovkva uputio komandantu zbog njegovog nedavnog članka za The Economist možda je bio prvi put da je ovaj raskol razotkriven, sugerirao je NYT.

Administracija Zelenskog javno je kritizirala Zalužnog nakon što je u svom članku za britanski magazin upozorio da su zaraćene strane u “zastoju ” , upoređujući situaciju sa Prvim svjetskim ratom.

General je dalje predvidio da je malo vjerovatno da će ukrajinska vojska izvesti ” dubok i lijep proboj “, osim ako joj njeni pristalice ne pruže naprednije oružje.

Komentarišući Zalužnijev prilog, Žovkva je rekao da je „ poslednje što bih uradio je da komentarišem za štampu o tome šta se dešava na frontu i šta bi se moglo dogoditi na frontu. ” Zvaničnik je nastavio da sugeriše da takva otkrića idu na ruku Rusiji.

Tvrdio je da je primio telefonske pozive od neimenovanih zapadnih zvaničnika koji su bili u panici i raspitivali se da li je Kijev “ zaista u ćorsokaku”. ”

I Zelenski je na konferenciji za novinare u subotu jasno stavio do znanja da ne vidi da je front u ćorsokaku.

Javna razmena je usledila usred velikih žrtava i skromnih dobitaka koje je ukrajinska kontraofanziva, koja je počela početkom juna, do sada donela. Prema procjenama ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Kijev je od tada izgubio čak 90.000 vojnika.

Ukrajinsko rukovodstvo priznalo je da operacija ne teče tako glatko kako je planirano, što je okolnost za koju Zelenski sugeriše da je posljedica neadekvatne pomoći koju pruža Zapad.

rusijaukrajinaValery ZaluznyZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
opančar
5 mjeseci prije

dobro im je general i rekao

Jomla
5 mjeseci prije

Ako dozvolite, jedno potpuno nevezano pitanje: polarna svjetlost u našim krajevima (Brčko, Prijedor…)… ima li kakvih znanstvenih tumačenja?

dupla kamilica
5 mjeseci prije

Uf, ja se uplašio da nije zbog rezanje sredstava.

Jomla
5 mjeseci prije

Moj bi limar rek’o: Ovo ti samo boja drži skupa!

nastran
5 mjeseci prije

kak ne bi bilo pukotina kad je vođa puko?

Sparkling
5 mjeseci prije

Čini se da je posljednja rečenica uzeta iz priloga Timea koji kaže:

U nekim granama vojske, nedostatak osoblja postao je još strašniji od nedostatka oružja i streljiva. Jedan od bliskih suradnika Zelenskog rekao mi je da čak i ako SAD i njegovi saveznici prođu sa svim oružjem koje su obećali, “nemamo ljude da ga upotrijebimo”.
Sama Ukrajina uništava vlastite brigade brže nego što može stvoriti nove:

Tijekom posljednjih dana tenkovi 47. brigade (Leo 2) i 10. brdske brigade (T-64BM/BV) viđeni su i uništeni u blizini Avdiivke. Obje su brigade tek nedavno bile potučene tijekom svojih beznadnih napada na južnoj bojišnici. Nema smisla bacati ono što je od njih ostalo u drugu bitku, a da ih se ne rekonstruira. Cjelokupno iskustvo i znanje koje su te brigade stekle bit će izgubljeno s njima.

tihobl
5 mjeseci prije

Raskol je nemoguc: Rada 60% jevreja, 15% rusa, 15% ukrajinaca i nesto ostalih. Kabinet Predsjednika: 70% jevreja, 15% rusa, 10% ukrajinaca. Vlada slican procenat.

Biti-ili-ne-biti
5 mjeseci prije

Raspada se cijela ta lažna stvarnost koju su prevarom nametnuli ukrajinskom narodu.
Samo je pitanje vremena kada će početi bežanija mafijaša na vrhu.
Ti cionistički agenti Zapada imaju svoje vile od 35 milijuna dolara u Miami, Florida i drugdje.

Max
5 mjeseci prije

Fućka se njima za sve.

Sloboda uma
5 mjeseci prije

Zelenskog treba smijeniti što prije. Ratovati za američke ciljeve je besmisleno, pogotovo kad ne graničiš s Amerikom, nego sa Rusijom. Nikad mi neće biti jasno zašto su Ukrajinci pristali na ovaj rat….

Rudar
5 mjeseci prije

Ne samo pukotine već i rođendanski darovi pucaju, ode Zalužnijev pobočnik-potrčko.

Zlovenac
5 mjeseci prije

Pa i Hitler je krenuo na Ruse u šestom mesecu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI