fbpx

Pokret nesvrstanih traži da se Izrael povuče na granice sa Sirijom od 1967. godine

Izraelska vojska na podrucju Golanske visoravni

Izrael je zauzeo oko 1.200 kvadratnih kilometara sirijske Golanske visoravni 1967., nakon što je pokrenuo iznenadni zračni napad na egipatske saveznike Damaska i pokrenuo Šestodnevni rat u lipnju te godine. 1981. Tel Aviv je formalno anektirao teritorij. UN je tu odluku osudio kao “ništavu i bez međunarodnog pravnog učinka”.

Pokret nesvrstanih, koji broji 120 članova (NAM) objavio je političku deklaraciju čiji zahtjevi uključuju povlačenje Izraela s okupiranog sirijskog teritorija na Golanskoj visoravni.

U izjavi objavljenoj u petak, nakon virtualnog ministarskog sastanka, NAM je rekao kako njegovi članovi “osuđuju sve mjere koje je Izrael poduzeo, kako bi promijenio pravni, fizički i demografski status okupirane Golanske visoravni te još jednom zahtijevaju da se Izrael pridržava Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda broj 497 (1981) i da se u potpunosti povuče s okupiranog dijela Golana, do granica kakve su bile 04. lipnja 1967, u skladu s provedbom Rezolucija 242 (1967) i 338 (1973) Vijeća sigurnosti”.

Uz to, NAM je ponovio kako „pravedno i trajno rješenje pitanja Palestine u svim njegovim aspektima mora ostati njezin prioritet i da je to također trajna odgovornost Ujedinjenih naroda, sve dok se na zadovoljavajući način situacija ne riješi u svim aspektima, u skladu s međunarodnim pravom i relevantnim Rezolucijama Ujedinjenih naroda”.

Skupina nacija također je potvrdila potrebu “poštivanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta, suverene jednakosti, političke neovisnosti i nepovredivosti međunarodnih granica drugih država”, te suzdržavanja od intervencije u unutarnjim poslovima drugih zemalja.

Osnovan 1961. godine u jeku Hladnog rata između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država, NAM je viđen kao alternativa ideji bipolarnog svjetskog poretka dvaju konkurentskih vojnih blokova. Danas se NAM sastoji od 120 država članica, s većinom zemalja s Bliskog Istoka i iz Afrike, plus države iz Latinske Amerike i Azije te nekoliko post-sovjetskih republika. Kina, Meksiko, Brazil i više od desetak drugih zemalja služe kao promatrači.

Trumpova administracija službeno je priznala izraelski “suverenitet” nad Golanskom visoravni u ožujku 2019. Deseci zemalja, uključujući američke europske saveznike, osudili su tu odluku. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je to “svjesnom i namjernom demonstracijom bezakonja”.

Ranije ovog ljeta, povodom rođendana predsjednika Trumpa, izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je “praktične korake” za stvaranje takozvanog naselja “Trump Heights” na tom području, u čast predsjednikovog priznanja izraelske kontrole nad tim teritorijem. Izraelska vlada planira izdvojiti oko 2,3 milijuna dolara za izgradnju naselja.

Izrael je okupirao Golansku visoravan u lipnju 1967. nakon što je izveo preventivni zračni udar na egipatske zračne luke i time započeo Šestodnevni rat protiv koalicije arapskih država, uključujući Egipat, Siriju i Jordan. 1981. Tel Aviv je formalno anektirao teritorij, ali Vijeće sigurnosti, uključujući SAD, nije usvojilo tu odluku, unatoč njihovom savezništvu s Izraelom. U prosincu 1981. Vijeće sigurnosti jednoglasno je proglasilo potez Izraela “ništavnim”. Međutim, iza kulisa, Reaganova administracija nije vršila pritisak na Izrael kako bi on povukao svoju odluku, a u siječnju 1982. Washington i njegovi saveznici stavili su veto na drugu Rezoluciju u kojoj se poziva međunarodna zajednica na poduzimanje mjera i stavljanje pritisaka na Izrael.

Damask je u više navrata naglasio da se nikada neće odreći suvereniteta nad Golanskom visoravni i upozorio je da, prema međunarodnom pravu, ima pravo povratiti svoj teritorij, koristeći bilo koja potrebna sredstva.

S Golanskom visoravni, Izrael nastavlja zauzimati 22 kilometra dug dio libanonskog teritorija poznat kao Shebaa Farms, kao i međunarodno priznati palestinski teritorij Zapadne obale, Istočnog Jeruzalema i pojasa Gaze.

4.3 13
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
28 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
tijetobe
Gost
tijetobe
8 dana prije

nesvrstani bas ko sto je tito bio nes4stan, zato mu je dosla na sprovod sva bagrasvrstana zajedno s krajicom kolonijalizma

Pera
Gost
Pera
8 dana prije

Dobar ti ‘nik’ .

tijetobe
Gost
tijetobe
8 dana prije

ne mogu virovat da si svrsta slogove

Boris
Gost
Boris
8 dana prije

Na Titovoj sahrani su bili i svrstani i nesvrstani. Nikome ni pre ni posle to nije uspelo.

Waldau
Gost
Waldau
8 dana prije

Drug Stari je bio vanserijski igrač. Nema više takvih.

biotekorist
Gost
biotekorist
7 dana prije

Preteča korone

Waldau
Gost
Waldau
8 dana prije

Niša od toga .Nsvrstane je osnovao i financirao State Department. Piši propalo.

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
8 dana prije

Majmune ,ne spominji Titovo ime,pobjegao si iz
ustanove zatvorenog tipa?

tijetobe
Gost
tijetobe
7 dana prije

Pa zabodi ka negdje i nek tamo smrdi vjecno

Ringo10
Gost
Ringo10
8 dana prije

Bogami su se ćifuti baš uplašili … ima da se povuku momentalno

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
8 dana prije

Kako je lijepo cuti tu rijec “nesvrstani”!

Ime
Gost
Ime
8 dana prije

Bog je donio deklaraciju, da se svi koji su okupirali izraelsku zemlju moraju povući ili će biti uništeni.

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
8 dana prije

Čiji Bog i ko su okupatori ? Vaša izjava se može protumačiti dvojako .

Max
Member
Famed Member
Max
8 dana prije

Zahtjev je opravdan ali od njega neće biti ništa.

Istranko
Gost
Istranko
8 dana prije

Samir. A, oprosti, ali zar ti ne misliš da bi u podnaslovu članka trebalo staviti neku točku ili zarez?

“Izrael je zauzeo oko 1.200 kvadratnih kilometara sirijske Golanske visoravni 1967., nakon što je pokrenuo iznenadni zračni napad na egipatske saveznike Damaska i pokrenuo Šestodnevni rat u lipnju te godine. 1981.”
Jer u ovakvom obliku nije jasno da li se radi o nekom napadu na neke saveznike Egipta, možda neke saveznike Sirije ili nešto treće, nikako ono na što je autor članka mislio ali je jako loše pravopisno izrazio…

Bosanac
Gost
Bosanac
8 dana prije

Iz-Ra-El, podjonili Ra i pretvorili ga u El. (Sad mi pade na pamet)

tijetobe
Gost
tijetobe
7 dana prije

Tako treba a ne gledat naš dnevnik

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
8 dana prije

Ljudi,poslušajte me,obrazovan sam čovjek koji je prošao svijeta,živio sam u Jordanu i Egiptu,poznajem situaciju i vidio sve lično svojim očima i pričao sa narodom.Evo daću vam jedan primjer da shvatite šta je de facto situacija.Pita se onaj ko je vojno jaci, I ima jace saveznike koji će ga podržati.Svi mi znamo šta bi trebalo da bude pravedno ali realnost tako ne funkcioniše(rezolucije UN-a su bukvalno smijurija).U Jordanu sam živio u Akabi i granični prelaz sa Izraelom mi je bio na par kilometara od kuće.Obisao sam čitavu zemlju(Jordan) i na riječi Jordan(koja je sad potok) gdje sam posjetio mjesto gdje je po predanju iz Biblije Jovan Krstitelj zaronio Isusa u vodu i blagosiljao ga imate pravoslavnu crkve,katoličke itd(to je dio svete zemlje sa Jordanske strane),rijeka je tu široka 5metara,po sredini rijeke je obična žica sa zeljeznim šipkama na svakih možda par metara,sa Jordanske strane sve urađeno rustično u drvetu i kamenu(čitav kompleks) i tu gdje se spustate niz stepenice drvene do rijeke stoji Jordanski Graničar pod punom ratnom opremom(nije loša jer su i oni dobri sa Amerima),a sa suprotne strane stoji Izraelski vojnik obučen kao svemirac,dakle to je Zapadna obala zvanično ali granice čuvaju Izraelski vojnici a ne Palestinska uprava.Od nezavisne Palestine nikad ništa(to bi postigli bezbjednost Izraela) kao ni od vraćanja Golana(isti razlog). Jedini način da se te dvije stvari dese je vojna akcija i uz to promjena snaga u svijetu.Kako sada stvari stoje Izrael nikad neće predati Volan niti dozvoliti samostalnu Palestinu osim ako vojno ne bude poražen,isto onako kako ih je i zaradio.Navedite mi jednu teritoriju koja je diplomatijom vraćena a da iza toga nije stojala vojna sila.

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
8 dana prije

Danilo ,svaka ti je na mjestu .Samo,ništa ne traje vječno.
Živi bili,pa vidjeli.Neće ni cionistička gamad trajati zauvjek.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
7 dana prije

Svi bi mi voljeli da svijetom vlada mir,prosperitet i pravda,ali nažalost nikad neće biti tako,jer ne misle svi a još manje se pitaju,kao mi ovdje na “logičnom”.Vladaće uvijek zakon jačeg,polako se vraća svijet u multipolarnost,barem da nemamo “hegemona” kome se nema ko suprostaviti.Dobro je što se probudila Kina ali vjerujte mi (Ja lično bih radije živio pod Amerima nego pod Kinezima) a znaju to i Rusi i Ameri i neće se dozvoliti Kini da se razmase u toj mjeri da može da diktira bilo šta.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
8 dana prije

“ Navedite mi jednu teritoriju koja je diplomatijom vraćena a da iza toga nije stojala vojna sila.”
Ne postoji.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
7 dana prije

Tako je druže,(UN je postao debatni klub,EU ne zna šta će sama sa sobom,Rusiji je dovoljno da ojača vojno i ekonomski da više nikad ne strahuje od Amerike(kao za vrijeme Jelcinja,Kinu interesuje održavanje sistema koji drži toliku naciju mirnu,da im ne uvale neku revoluciju i da sustigne vojno Amere i Ruse a ekonomski da raste da bi širila “soft power).

Predator
Gost
Predator
8 dana prije

Izgleda da jedino mi ne spadamo u tu bagru

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
7 dana prije

Imate negdje(rado bih vam dao link ali ne mogu da se sjetim gdje sam čitao) o strategiji odbrane Izraela u slučaju Arapske agresije.Izrael je mala zemlja(pogotovo u širinu) i kad bi dozvolili samostalnu “Palestinu” to bi im još više ugrozilo bezbjednost,tako je i sa Golanom(oni bukvalno sa njega imaju Siriju na dlanu).U svim ratovima što su vodili protiv Arapa su izašli kao pobednici i zadržali teritorijalno se proširili(uzeli strateška mjesta) vratili Egiptu Sinaj jer im ništa ne znaci.Ma koliko ih mi mrzjeli(upoznao sam ih,nisu ni oni svi istog mišljenja,ima ih mnogo koji se zalažu za miran suživot sa Arapima i protive se expanzionistickoj politici,ima onih ortodoxnih što tumače Kabalu,imaš petinu stanovništva koji su Arapskog porijekla,imaš ogromnu grupu Ruskih Jevreja koji tamo pričaju Ruski zato je i odnos Putina takav kakav je prema Izraelu) to je narod koji ili je u ratu ili se sprema za rat.Stanovnistvu Izraela je život sve samo nije bajan,vjerujte mi da mi ovdje mirnije spavamo nego oni.

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
7 dana prije

Olive Branches and Nuclear Bombs in Israel
Maslinove grančice i nuklearne bombe u Izraelu
According to the Christian website St Basil’s the olive tree “is a symbol of peace, prosperity, health, wellness, abundance and food.” And Israel Olive Bond concurs, observing that it “has been an important component of Jewish and Israeli culture throughout history” being “mentioned frequently in the Bible in the context of blessings, fruitfulness, and health” and “eventually became linked to the concept of putting down roots in the land.”

Which is no doubt why Israelis continue destroying Palestinian olive trees.

According to independent monitors some 4,000 Palestinian olive trees were destroyed by Israeli settlers and soldiers in the period January-July 2020 and in August an Israeli military officer, Colonel Eitan Abrahams, was reported as saying that the destruction was justified “for the safety of settlers,” because the trees protect Palestinian gunmen or stone-throwers.
Prema kršćanskoj internetskoj stranici drvo svetog Vasilija maslina “simbol je mira, blagostanja, zdravlja, dobrobiti, obilja i hrane.” I Israel Olive Bond slaže se s tim, primjećujući da je to „bila važna komponenta židovske i izraelske kulture kroz povijest“ koja se „često spominje u Bibliji u kontekstu blagoslova, plodnosti i zdravlja“ i „na kraju se povezala s konceptom puštajući korijene u zemlji. ”

Što je nesumnjivo zašto Izraelci i dalje uništavaju palestinske masline.

Prema neovisnim monitorima, oko 4.000 palestinskih maslina uništili su izraelski doseljenici i vojnici u razdoblju siječanj-srpanj 2020. godine, a u kolovozu je izraelski vojni časnik, pukovnik Eitan Abrahams, rekao da je uništavanje opravdano “zbog sigurnosti doseljenika , “Jer drveće štiti palestinske oružnike ili bacače kamena.

Itd Itd

Brian CLOUGHLEY

STRATEGIC CULTURE

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
7 dana prije

Izraelska okupacijska vojska izdala je 63 vojne naredbe za zatvaranje područja i zemljišta zasađenih maslinama u odvojenim dijelovima Zapadne obale, što se podudara s početkom sezone berbe maslina na palestinskim teritorijima.

Sezona berbe maslina, jedan od najvećih događaja i izvora prihoda za palestinske poljoprivrednike, započinje sedmog listopada, kako je najavilo palestinsko Ministarstvo poljoprivrede.

Na vojnim zapovijedima bio je potpis zapovjednika okupacione vojske na Zapadnoj obali 17. rujna 2020. godine i pod naslovom (Zone Closure – Prevention of Entry and Stay), priložen kartama i zračnim fotografijama koje prikazuju lokacije zemljišta ciljana ovim redoslijedima, koji su čini se specifični za trenutnu sezonu maslina.

U njegovim se klauzulama pojašnjava da će njegovo stupanje na snagu biti od datuma potpisivanja do datuma 31.12.2020.

To znači da mnoge palestinske obitelji i poljoprivrednici neće imati pristup svojim zemljama i neće moći ubrati svoje drveće ili napraviti maslinovo ulje.

Israeli Army Orders Closure of 3,000 Dunums of Land on Olive Harvest Season
GLOBAL RESEARCH

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
5 dana prije

Samo ne znam i ne vidim svrhu tvog komentara(ne troši vrijeme(barem meni na prevođenje sa Engleskog ili bilo kog drugog jezika jer ih govorim 5 ) zato što odlično znam kakva je situacija tamo i lično se uvjerio sta se dešava(posjetio muzej u Jordanu koji se nalazi u sklopu kompleksa na jednoj visoravni iznad Mrtvog mora da koje se vidi čitava sveta zemlja i zapadna obala,tu je i Katolička crkva i u tom muzeju na jednom zidu imaš karte Palestine u zadnjih sto godina istorije gdje je Palestina obojena zelenom bojom a jevrejska naselja crvenom.Karte su predstavljaju(svaka pojedinačno) odnos ovih boja i konststovanje stanja na svakih deset godina.Na prvoj karti je sve zeleno izuzev malih crvenih par krugova gdje su vjerovatno živjela malobrojna jevrejska plemena.Kako ideš dalje sve je više crvene boje a sve manje zelene.Meni je lično bilo krivo gledati u te mape(znajući kako su nastale) zbog expenzionisticke politike Jevreja koja je praćena pogromom Palestinaca.I svi to znaju i čitavi svijet gleda ali niko da ih zaustavi….bar za sada

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
28
0
()
x