Pokret nesvrstanih traži da se Izrael povuče na granice sa Sirijom od 1967. godine

Izraelska vojska na podrucju Golanske visoravni
26 komentara

Izrael je zauzeo oko 1.200 kvadratnih kilometara sirijske Golanske visoravni 1967., nakon što je pokrenuo iznenadni zračni napad na egipatske saveznike Damaska i pokrenuo Šestodnevni rat u lipnju te godine. 1981. Tel Aviv je formalno anektirao teritorij. UN je tu odluku osudio kao “ništavu i bez međunarodnog pravnog učinka”.

Pokret nesvrstanih, koji broji 120 članova (NAM) objavio je političku deklaraciju čiji zahtjevi uključuju povlačenje Izraela s okupiranog sirijskog teritorija na Golanskoj visoravni.

U izjavi objavljenoj u petak, nakon virtualnog ministarskog sastanka, NAM je rekao kako njegovi članovi “osuđuju sve mjere koje je Izrael poduzeo, kako bi promijenio pravni, fizički i demografski status okupirane Golanske visoravni te još jednom zahtijevaju da se Izrael pridržava Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda broj 497 (1981) i da se u potpunosti povuče s okupiranog dijela Golana, do granica kakve su bile 04. lipnja 1967, u skladu s provedbom Rezolucija 242 (1967) i 338 (1973) Vijeća sigurnosti”.

Uz to, NAM je ponovio kako „pravedno i trajno rješenje pitanja Palestine u svim njegovim aspektima mora ostati njezin prioritet i da je to također trajna odgovornost Ujedinjenih naroda, sve dok se na zadovoljavajući način situacija ne riješi u svim aspektima, u skladu s međunarodnim pravom i relevantnim Rezolucijama Ujedinjenih naroda”.

Skupina nacija također je potvrdila potrebu “poštivanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta, suverene jednakosti, političke neovisnosti i nepovredivosti međunarodnih granica drugih država”, te suzdržavanja od intervencije u unutarnjim poslovima drugih zemalja.

Osnovan 1961. godine u jeku Hladnog rata između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država, NAM je viđen kao alternativa ideji bipolarnog svjetskog poretka dvaju konkurentskih vojnih blokova. Danas se NAM sastoji od 120 država članica, s većinom zemalja s Bliskog Istoka i iz Afrike, plus države iz Latinske Amerike i Azije te nekoliko post-sovjetskih republika. Kina, Meksiko, Brazil i više od desetak drugih zemalja služe kao promatrači.

Trumpova administracija službeno je priznala izraelski “suverenitet” nad Golanskom visoravni u ožujku 2019. Deseci zemalja, uključujući američke europske saveznike, osudili su tu odluku. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je to “svjesnom i namjernom demonstracijom bezakonja”.

Ranije ovog ljeta, povodom rođendana predsjednika Trumpa, izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je “praktične korake” za stvaranje takozvanog naselja “Trump Heights” na tom području, u čast predsjednikovog priznanja izraelske kontrole nad tim teritorijem. Izraelska vlada planira izdvojiti oko 2,3 milijuna dolara za izgradnju naselja.

Izrael je okupirao Golansku visoravan u lipnju 1967. nakon što je izveo preventivni zračni udar na egipatske zračne luke i time započeo Šestodnevni rat protiv koalicije arapskih država, uključujući Egipat, Siriju i Jordan. 1981. Tel Aviv je formalno anektirao teritorij, ali Vijeće sigurnosti, uključujući SAD, nije usvojilo tu odluku, unatoč njihovom savezništvu s Izraelom. U prosincu 1981. Vijeće sigurnosti jednoglasno je proglasilo potez Izraela “ništavnim”. Međutim, iza kulisa, Reaganova administracija nije vršila pritisak na Izrael kako bi on povukao svoju odluku, a u siječnju 1982. Washington i njegovi saveznici stavili su veto na drugu Rezoluciju u kojoj se poziva međunarodna zajednica na poduzimanje mjera i stavljanje pritisaka na Izrael.

Damask je u više navrata naglasio da se nikada neće odreći suvereniteta nad Golanskom visoravni i upozorio je da, prema međunarodnom pravu, ima pravo povratiti svoj teritorij, koristeći bilo koja potrebna sredstva.

S Golanskom visoravni, Izrael nastavlja zauzimati 22 kilometra dug dio libanonskog teritorija poznat kao Shebaa Farms, kao i međunarodno priznati palestinski teritorij Zapadne obale, Istočnog Jeruzalema i pojasa Gaze.

Golanska visoravanIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tijetobe
3 godine prije

nesvrstani bas ko sto je tito bio nes4stan, zato mu je dosla na sprovod sva bagrasvrstana zajedno s krajicom kolonijalizma

Ringo10
3 godine prije

Bogami su se ćifuti baš uplašili … ima da se povuku momentalno

Emiliano Zapata
3 godine prije

Kako je lijepo cuti tu rijec “nesvrstani”!

Ime
3 godine prije

Bog je donio deklaraciju, da se svi koji su okupirali izraelsku zemlju moraju povući ili će biti uništeni.

Max
3 godine prije

Zahtjev je opravdan ali od njega neće biti ništa.

Istranko
3 godine prije

Samir. A, oprosti, ali zar ti ne misliš da bi u podnaslovu članka trebalo staviti neku točku ili zarez?

“Izrael je zauzeo oko 1.200 kvadratnih kilometara sirijske Golanske visoravni 1967., nakon što je pokrenuo iznenadni zračni napad na egipatske saveznike Damaska i pokrenuo Šestodnevni rat u lipnju te godine. 1981.”
Jer u ovakvom obliku nije jasno da li se radi o nekom napadu na neke saveznike Egipta, možda neke saveznike Sirije ili nešto treće, nikako ono na što je autor članka mislio ali je jako loše pravopisno izrazio…

Bosanac
3 godine prije

Iz-Ra-El, podjonili Ra i pretvorili ga u El. (Sad mi pade na pamet)

Savovic Danilo
3 godine prije

Ljudi,poslušajte me,obrazovan sam čovjek koji je prošao svijeta,živio sam u Jordanu i Egiptu,poznajem situaciju i vidio sve lično svojim očima i pričao sa narodom.Evo daću vam jedan primjer da shvatite šta je de facto situacija.Pita se onaj ko je vojno jaci, I ima jace saveznike koji će ga podržati.Svi mi znamo šta bi trebalo da bude pravedno ali realnost tako ne funkcioniše(rezolucije UN-a su bukvalno smijurija).U Jordanu sam živio u Akabi i granični prelaz sa Izraelom mi je bio na par kilometara od kuće.Obisao sam čitavu zemlju(Jordan) i na riječi Jordan(koja je sad potok) gdje sam posjetio mjesto gdje je po predanju iz Biblije Jovan Krstitelj zaronio Isusa u vodu i blagosiljao ga imate pravoslavnu crkve,katoličke itd(to je dio svete zemlje sa Jordanske strane),rijeka je tu široka 5metara,po sredini rijeke je obična žica sa zeljeznim šipkama na svakih možda par metara,sa Jordanske strane sve urađeno rustično u drvetu i kamenu(čitav… Čitaj više »

Predator
3 godine prije

Izgleda da jedino mi ne spadamo u tu bagru

Savovic Danilo
3 godine prije

Imate negdje(rado bih vam dao link ali ne mogu da se sjetim gdje sam čitao) o strategiji odbrane Izraela u slučaju Arapske agresije.Izrael je mala zemlja(pogotovo u širinu) i kad bi dozvolili samostalnu “Palestinu” to bi im još više ugrozilo bezbjednost,tako je i sa Golanom(oni bukvalno sa njega imaju Siriju na dlanu).U svim ratovima što su vodili protiv Arapa su izašli kao pobednici i zadržali teritorijalno se proširili(uzeli strateška mjesta) vratili Egiptu Sinaj jer im ništa ne znaci.Ma koliko ih mi mrzjeli(upoznao sam ih,nisu ni oni svi istog mišljenja,ima ih mnogo koji se zalažu za miran suživot sa Arapima i protive se expanzionistickoj politici,ima onih ortodoxnih što tumače Kabalu,imaš petinu stanovništva koji su Arapskog porijekla,imaš ogromnu grupu Ruskih Jevreja koji tamo pričaju Ruski zato je i odnos Putina takav kakav je prema Izraelu) to je narod koji ili je u ratu ili se sprema za rat.Stanovnistvu Izraela je život sve… Čitaj više »

Drvar
3 godine prije

Da, i ja tobom ahhahahahahahaha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI