Pokušaj sabotaže onemogućen u zgradi iranske nuklearne agencije, tvrde mediji

Iranska nuklearna plantaza
5 komentara

Pokušaj sabotaže jedne od zgrada u vlasništvu Iranske organizacije za atomsku energiju bio je neuspješan, izvijestili su u srijedu iranski mediji, izvješćujući o nekoliko detalja.

Operacija sabotaže “neutralizirana je jutros prije nego što je prouzročila štetu”, navodi se u izvješću novinske agencije iranske državne televizije IRIB. Nitko nije ozlijeđen, izjavila agencija, ne nudeći daljnje detalje o prijavljenom incidentu.

Priču je objavio i iranski informativni kanal na engleskom jeziku Press TV, koji je prevenciju pripisao sigurnosnim mjerama poduzetim od atentata na iranskog nuklearnog znanstvenika Mohsena Fahrizadeha prošle godine. Priču je prvi prenio Twitter račun vijesti s PTV-a, temeljen na informacijama iz “sigurnosnih izvora”.

Teheran je optužio Izrael da stoji iza nekoliko napada na njegovu nuklearnu industriju, uključujući ubojstvo Fakrizadeha. Posljednji incident dogodio se u travnju, kada je zabilježena eksplozija oštetila napajanje pogona za obogaćivanje urana u Natanzu.

Izrael ne daje nikakvu službenu potvrdu niti negiranje tajnih operacija protiv svog regionalnog protivnika. Međutim, Yossi Cohen, nedavno umirovljeni bivši čelnik Mossada, gotovo je ranije ovog mjeseca preuzeo zasluge oba napada visokog profila.

Dužnosnici u Teheranu vjeruju da je Izrael ubrzao operacije protiv iranske nuklearne industrije u pokušaju onemogućavanja međunarodnih pregovora u Beču. Pregovori koji su započeli u svibnju usmjereni su na oživljavanje multilateralnog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, koji je Iranu ponudio olakšanje ekonomskih sankcija i poslovnih prilika, u zamjenu za prihvaćanje ograničenja na njegovu nuklearnu industriju. Navedeni cilj sporazuma bio je otežati Teheranu nabavu nuklearnog oružja, ambiciju koju Iran poriče da ima.

Sporazum, poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), torpedirao je američki predsjednik Donald Trump nakon što je preuzeo dužnost. Njegova administracija proglasila ga je “najgorim dogovorom ikad” i prekinula ga, umjesto da je Iranu izrekla oštre sankcije i zaprijetila svima koji s njim posluju.

Trenutni predsjednik Joe Biden jasno je na tragu kampanje rekao kako želi spasiti JCPOA. Trenutno je u tijeku šesti slijed razgovora.

iransabotaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gigi pinna
2 godine prije

Ni Obamina administracija nije provodila ni upola JCPOA sporazum, tako sve da Iran i uspije dogovoriti novi sporazum Zio-naziji će raditi sve da izazivu reakciju Teherana…

Zagor
2 godine prije

Ako se ne varam, jučer je bio još jedan pokušaj sabotaže. Tvornica koja proizvodi “cjepivo” protiv korone.

Max
2 godine prije

Sabotaža osujećena.

nessy
2 godine prije

Posto se stanovita bliskoistocna paradrzava okomila na infrastrukturu Irana, Iranci bi trebali organizirati javno nabijanje na kolac svakog sabotera. Mozda ne bi zaustavili napade, ali bi poslali poruku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI