Politico izvještava da Ukrajina od SAD-a traži raketne sustave dugog dometa

Zelenski molba SAD za oruzje
25 komentara

Predsjednik Zelenski navodno namjerava moliti SAD za naprednije oružje, ali malo je vjerojatno da će ga dobiti, kažu izvori

Nadolazeće putovanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Washington, kako bi se sastao sa svojim američkim kolegom Joeom Bidenom, vjerojatno će uključivati molbu za neke od najnaprednijih sustava oružja koje SAD ima na zalihama, kao što su dugometni vojni taktički raketni sustavi (ATACMS), izvijestio je Politico pozivajući se na anonimne izvore upoznate s tim. Posjet, koji se očekuje u srijedu, prema medijskim izvorima, Zelenskog će održati produžene razgovore s Bidenom u Ovalnom uredu, nakon čega će dvojica čelnika sazvati konferenciju za novinare u Bijeloj kući. Očekuje se da će se Zelenski nakon toga obratiti članovima Kongresa.

Očekuje se da će jedna od glavnih tema dana biti pitanje opskrbe Ukrajine naprednim oružjem, za koje Kijev vjeruje da bi moglo promijeniti tok vojnog sukoba s Moskvom. “Potrebno mu je oružje većeg dometa kako bi mogao spriječiti očekivanu rusku ofenzivu”, rekao je Bill Taylor, bivši američki veleposlanik u Ukrajini, za Politico. “Potrebna mu je trenutna financijska potpora kako bi njegova vlada mogla funkcionirati i zna da će Kongres donijeti odluke o tim stavkama ovaj tjedan.”

Vjeruje se da ukrajinsko izaslanstvo planira zatražiti ATACMS dugog dometa, koji ima udarnu udaljenost od oko 300 km, kao i bespilotne letjelice Grey Eagle i Reaper, prema izvorima upoznatim s raspravama koji su razgovarali s Politicom.

Primjećuju, međutim, da američki dužnosnici nisu spremni promijeniti svoje stajalište o tom pitanju nakon što su prethodno odlučno odbili slanje ATACMS-a, navodeći visoku cijenu i mogućnost provociranja Moskve da upotrijebi smrtonosnije oružje unutar Ukrajine.

Unatoč tome, očekuje se da će Bidenova administracija predstaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan dvije milijarde dolara, koji će po prvi put uključivati sustave protuzračne obrane Patriot i zajedničke komplete streljiva za izravni napad, od kojih se potonji koriste za stvaranje preciznih vođene bombe. Paket će također navodno uključivati 850 milijuna dolara vrijedno topništvo i drugo streljivo iz američkih zaliha. Rusija je u međuvremenu više puta inzistirala na tome da “napumpavanje” Ukrajine oružjem u konačnici neće imati nikakvog učinka na ishod sukoba i samo će poslužiti produljenju neprijateljstava i dovesti do još većeg krvoprolića.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov također je izjavio da će svi zapadni oružani sustavi, poput Patriota, sigurno biti na meti ruskih snaga ako budu raspoređeni u Ukrajini. Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev prethodno je upozorio da će takvo oružje i njegova posada biti legitimne mete.

BidenOružjeSADukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
1 godina prije

Ne mozes glavom kroz zid,a kad si na drogama onda valjda mislis da mozes.

Snig
1 godina prije

Što se tiče dalekometnih raketa, dobili su ih samo se dogovaraju o doktrini. Čitajte malo kineske portale. Opisali su sastanak do detalja.

alexosijek
1 godina prije

Pa ovo je zadnji vlak za pojavljivanje pred Kongresom u ovom sastavu…u siječnju kontrolu preuzima druga ekipa i ne znam da li ce ograničiti vojnu pomoć Ukrajini (sto je manje vise irelevantni jer je Zaluzny u The Economistu jasno rekao koliko su i kakvog oružja treba – to nema zajedno cijeli zapadni svijet da se ne oguli do kraja). Mislim kako je ovaj posjet bio nekakav dogovor za izvlačenje Zelenskog…a od Kongresa u siječnju ocekujem opozv Bidena i njegove admistracije….hvala, lp.

John
1 godina prije

Otisao je Zelenski po kokein u Ameriku..nista mu to to nece doniti dobrog narodu

Schroder
1 godina prije

Dajte mu oskara jer je zasluzio sto glumi predsjednika za Amerikance i Nato i neka uziva u svojim vilama koje posjeduje u cjelom svijetu Sto prije ode to bolje za jadan Ukrainski narod koji gine i smrzava se za ovoga glumca ali vrlo vrlo losega

burt
1 godina prije

to je i plan NATO-a da ukrajinskim ispaljivanjima raketa isprobaju kako funkcionira protuavionska obrana Moskve, prije godinu dana neki su govorili da je nemoguće da netko ispali granatu na teritorij Rusije a sad je jasno da će se napadati Moskva, Kaluga, Smolensk, Voronnjež, Rostov

tuf
1 godina prije

Zeljo posjetio svog sugar daddy-a, nije mu odolio makar je nešto stariji.

Dokurčilomi
1 godina prije

ovaj stvarno traži “sotonu”.

Ziv je Geza
1 godina prije

Jedva cekam hr dnevnik veceras, 30 min posjeta zelenskog ameriki,15 minuta doceka vatrenih i 15 minuta bakalara na bozicnoj trpezi.

NOME
1 godina prije

Ovo je rat u kojem globalisti implementiraju umjetnu inteligenciju u ratovanje. Dokaz je da niti jedna strana ne dira satelite, 5G infrastrukturu.itd… Ljudske žrtve su nebitne…
Također im je jako važna energetska tranzicija u samoodržive sustave kojima bi se napajala AI, bez potrbe za održavanjem sa ljudske strane….

Max
1 godina prije

I dobit će ali ali će dobiti po glavi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI