Poljska će zaplijeniti rusku imovinu

Gazprom
48 komentara

Varšava će konfiskovati imovinu ruskog energetskog najvećeg Gazproma, izvještavaju mediji u toj zemlji u ponedjeljak. Taj potez će biti usmjeren na 48 % udjela kompanije u EuroPolGazu, koji posjeduje poljski dio naftovoda Yamal-Europa kojim se ruski gas prenosio u EU.

Odluku o oduzimanju dionica Gazproma donio je, kako se navodi, ministar razvoja i tehnologije Waldemar Buda na zahtjev poljske Agencije za unutrašnju sigurnost. Namjera mu je da “osigura sigurnost kritične infrastrukture”, saopštilo je ministarstvo.

Prema pisanju medija, poljske vlasti su rekle da naredbu treba odmah implementirati i uspostaviti obaveznu upravu u odnosu na ruski entitet kako bi se osigurala kontinuirana funkcionalnost EuroPolGaza, zajedničkog ulaganja ruskog plinskog magistrala i poljskog PGNiG-a.

Poljska energetska kompanija također posjeduje 48 % udjela u EuroPolGazu.  Gasovod Jamal-Evropa prolazi kroz Rusiju, Bjelorusiju, Poljsku i Njemačku i nekada je prenosio skoro polovinu gaspromovih isporuka gasa na zapad. Poljske sankcije protiv ruskog proizvođača gasa lišile su kompaniju statusa dioničara u EuroPolGazu od aprila, blokirajući njeno pravo glasa i mogućnost repatrijacije dividendi.

U maju je poljska vlada raskinula ruski ugovor o prirodnom gasu prije isteka njegovog roka 2022., rekavši da bi se dio gasovoda Jamal-Evropa mogao koristiti za snabdijevanje iz Njemačke.

GazpromPoljskarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 godina prije

Bit će vraga kada Rusi dođu po svoje.

goran
1 godina prije

kad završe sa ukrajinom slijedeća stanica poljska

tihobl
1 godina prije

Ovo je treci put da plijene Jamal.
Dje ba zapelo?
Mislio sam da je odavno zaplijenjen.

Grdi
1 godina prije

Jadna poljska, prije bila pod sovjetskom cizmon, sada je pod americkom cizmon i uvijek je tude dvorsko koprcalo …… kao hrvatska …..

Slovenac123
1 godina prije

A nece ni biti gaza bravo bozete da zadrzite cijevi gratis

Cinco
1 godina prije

Onda ce zapadna demokracija sazvati vjece sigurnosti UN i traziti legalizaciju pljacke Rusije

mali jere
1 godina prije

neka plijene,vratit ce sa dobrim kamatama.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

U tom slučaju ja dajem Rusiji pravo da konsficira Poljsku, jer su Poljska i Poljaci ionako niš koristi.

Alp Arslan
1 godina prije

marva poljska vječne američko britanske vazalske svinje

tata mata
1 godina prije

ovi poljaci bas postenjacine i moralisti ,da nema njih citav svijet bi stao ,sad se vidi koliko smo izgubili dok su bili u istocnom bloku ,,jedini problem je sto poslije radnog vremena su posvuda i samo gledaju gdje sta ima za pokrasti i oteti po citavoj EU

Nekoime
1 godina prije

Nijemci su konfiscirali Gazprom, koji je imao ugovor o isporuci plina Indiji. Sada imaju ugovor, ali nemaju plina kojeg su dužni.

minimoris
1 godina prije

Poljaci su veoma interesantni za posmatranje. Sta se desavalo sa njima od posle 2.Svetskog rata,a to je da su iako su tlaceni od SSSR-a kako oni kazu,dobijali veoma jeftine energente. Sta se potom desava,zakljucili su da mogu da budu americki megafon i da pokusaju da oni budu glavna poluga Amerikanaca za odvajanje Nemacke od Rusije. Kada su usli u EU dobijali su enormne cifre iz EU fondova i otuda njihov ekonomski bum,ali kako sada presusuju fondovi i njima se daje manje para i zato sada pokusavaju da izmuzu Nemacku za ratnu odstetu. Potom su usli su u dil sa Englezima u pokusaju da naprave savez balticke zemlje ,Poljska ,Ukrajina i Turska,kaa se pogleda koje su zemlje u opticaju tacno se vidi linija razdvajanja Nemacka-Rusija. Nije mi samo jasno koji to gas planiraju da uvoze iz Nemacke tim cevovodom,kada i Nemacka uvozi gas iz Rusije,znaci ponovo Ruski gas. E sada dolazimo… Čitaj više »

Don Tutlo
1 godina prije

Uvijek ce drzava Poljska biti teritorij za potkusurivanje izmedju Njemacke i Rusije. Kroz povijest je tako bilo, jeste i bice. Opasno su se nadigli protiv tradicionalnog neprijatelja udruzujuci se sa drugim svojim neprijateljem koji jedva ceka da posrnu. Opasno je otimati imovinu pod ovakvim okolnostim, jer zestoka je to provokacija koja rusima daje povoda da tuze, masno naplate, a onda i umarsiraju u Poljsku po svoje.

Oli
1 godina prije

Malo vas jebe prevod,energetskog najvećeg

Max
1 godina prije

Očekivano . Evo Nova tv Javlja da su dvije Ruske rakete pale na Poljski teritoriji. Eto povoda za direktan rat Rusije i zapada. Ako se ne vidimo sutra zbogom dragi Logičari i hvala za sve.

Kit
1 godina prije

Danas su Rusi uveli srpski jezik na Russia Today
ima kanal na youtube -> RT Balkan, možda će im ga blokirati Ameri, ali bit će negdje na sličnim neovisnim plaftormama, tako da ko prati eto mu na naškom jeziku informacija.

Usput da kažem, nešto je grohnulo na poljskom teritoriju blizu Ukrajine, dakako da je Putinova raketa…taman da se Poljaci napale pa krenu u juriš i zaglibe u po puta

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Rusija treba udariti 5% dodatan porez na izvoz dobara i resursa u zemlje koje zaplijene rusku imovinu i sa tim sredstvima obnavljat nove četiri ruske regije.

nessy
1 godina prije

U USA ima izreka “stupid as Polak”.

tihobl
1 godina prije

Poljaci traze da se aktivira clan 4. a Kijev trazi da se aktivira clan 5. NATO pakta.

tihobl
1 godina prije

Resursi iz sibira ili milom ili silom putin nije smi dirati ukrajinu to mu je bila klopka i sada ce da trpi ruski zivalj.

tihobl
1 godina prije

Jaka stvar doslepati terminal i prikaciti na cijev. Da im nije slepao ruski nosac kad im je trebalo 6 mjeseci.

Gnostik
1 godina prije

Добро

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI