Poljska mora shvatiti da Litva nikome neće plaćati za prijateljstvo

Litva
14 komentara

Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaitė se osvrnula na incident s objavljenim snimkama privatnih razgovora bivšeg ministra vanjskih poslova Poljske Radosława Sikorskog i bivšeg čelnika poljske naftne kompanije PKN Orlen Jaceka Krawieca, javlja Balt News.

Grybauskaitė je rekla kako je željela da se odnosi između dviju zemalja temelje na bilateralnoj suradnji i načelu jednakosti, a ne na ekonomskim prijetnjama.

”Nastojimo zadržati iskrene i konstruktivne odnose s Poljskom. Isto očekujemo i od njih. Zahtjeve da platimo za prijateljstvo, bez obzira iz koje zemlje dolazili, Litva smatra neprihvatljivima”,  rekla je Grybauskaitė.

Ranije je poljski informativni kanal TVP Info objavio ulomke privatnih razgovora između Sikorskog i Jaceka Krawieca o Litvi. Ovaj razgovor je snimljen tijekom privatnog sastanka u jednom restoranu Varšavi u veljači 2014. godine. Bivši šef poljske diplomacije Litvance naziva ”lopovima i varalicama” i navodi kako ih on namjerava ”educirati i uvjeriti da od Poljske besplatno ne mogu dobiti ni gov*o”.

U opisu Litve, Sikorski koristi termin ”malena zemlja” i poziva Jaceka Krawieca da utječe na baltičku republiku, jer je, prema njegovim riječima, to što radi poljski naftaš zapravo ”financiranje Litve”.

Na sastanku raspravljalo o pitanju kompanije ”Orlen Lietuva”. Radosława Sikorskog  je rekao čelniku poljske kompanije PKN Orlen kako želi da tvrtka poduzeti ”određene korake”.

Radosław Sikorski i Jacek Krawiec su razgovarali o saznanjima da je navodni kupac za ”Orlen Lietuva” nitko drugo nego Igor Sečin. Krawiec je rekao da je Igor Sečin htio kupiti tvrtku još dok je bio zamjenik premijera Rusije.

”Samo pada zrakoplova u Smolensku je razlog zašto su razgovori suspendiran na godinu dana. U vrijeme njihove obnove su Rusi već kupili naftne kompanije u Njemačkoj i Italiji, tako da ih nije briga za tvrtku u Litvi”, rekao je predsjednik poljskog Orlena Jacek Krawiec.

”Nakon što je Igor Sečin počeo raditi za Rosneft, gotovo prije pola godine, više nije otvorio to pitanje”, dodao je Krawiec.

”Oni se ponašaju kao da su nezainteresirani. Ja sam s njima dogovorio susret u Moskvi u ožujku. Željeli su susret u Sočiju, ali ja stvarno ne želim ići tamo. Pomozite mi, jer ću ga morati ga pitati ako on ne želi …”, rekao je Jacek Krawiec, a Sikorski ga je prekinuo pitanjem o Sečinu: ”A što ako je dobije i bude primljen je kao manjinski dioničar?”

Cijeli je problem nastao oko kompanije ”Orlen Lietuva” u gradu Mažeikių, koja se bavi rafiniranjem nafte. Poljski PKN Orlen je kupio rafineriju u Litvi 2006. za više od 340 milijuna dolara i to je tada bilo najveće poljsko strano ulaganje.

U 2014. godine poljska tvrtka nije isključila mogućnost prodaje podružnice u Litvi, jer je od kupnje do 2014. ”ORLEN Lietuva” ostvarila dobit samo jednom, 2012. godine kada je tvrtka zaradila 80 milijuna dolara. Ukupni gubici poljske tvrtke su od 2007. godine iznosili 26 milijuna dolara.

Danas, nakon potpisivanja sporazuma koji regulira poljsko-litvansku suradnju u energetskom sektoru, rafinerije nafte godišnje donose dobit od oko 250 milijuna dolara, zbog čega Ministarstvo vanjskih poslova vjeruje da je objavljivanje razgovora Sikorskog i Jaceka Krawieca ”dobar znak”, uz napomenu da takvi koraci ”mogu imati pozitivan utjecaj na odnos između susjeda”.

Međutim, Poljska već godinama raspravlja s vladom Litve o neriješenim problemima oko ove podružnice poljskog PKN Orlen u Litvi, tvrdeći da su njezine aktivnosti u ovoj zemlji stvorile loše uvjete za poslovanje.

Spor je završen tek prije dva mjeseca, kada su ”Litvanske državne željeznice” i ”Orlen Lietuva” potpisali sporazum o tarifama za željeznički prijevoz teretna.

Međutim, Dalia Grybauskaitė je svejedno ogorčena sadržajem razgovora Radosława Sikorskog i bivšeg čelnika poljske naftne kompanije PKN Orlen Jaceka Krawieca, gdje se Litva spominje kao beznačajna država koju Poljska nema namjeru financirati i rado bi se odrekli rafinerije u Mažeikių i prodali je Rusima.

Dalia GrybauskaitePKNRadosław Sikorski
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
6 godine prije

Analizirajuci 27 g ” neovisnih” drzava a nastalih raspadom CCCP-a , dosao sam do zakljucka da im je svrha postojanja iskljucivo sudjelovanje na eurosnogu 🙂

Zagor
6 godine prije

Ništa nisam skužio.

Bižlo
6 godine prije

malena zemlja=balticki patuljak

shumadinac
6 godine prije

Kako je Poljska krenula još će da napadne Litvaniju. Postavlja se pitanje ko će da je brani? Amerika neće jer su joj Poljaci “glavni igrač” u EU. Neće ni Nemačka jer mora da sluša Ameriku. Možda se obrate Rusiji 🙂

jale
6 godine prije

Neko će pitati čemu ovakvi članci, ali oni dobro dođu nama balkancima da vidimo i shvatimo odnose među drugim državama i narodima i kako nije baš da “ovo ima samo na Balkanu”.

Osoba C
6 godine prije

”………..Poljska nema namjeru financirati i rado bi se odrekli rafinerije u Mažeikių i prodali je Rusima.”

”Kad je u pitanju novac, onda je svatko iste vjere”.
Voltaire

Brane
6 godine prije

Uredništvo bi moglo makar elementarno lektorirati neke članke, ne ih puštati direktno iz google translatora. 5 minuta je dovoljno.

jonbonjovi
6 godine prije

Poljaci su se malo zaigrali, rado bi da zadrze njemacku Sleziju, Pomeraniju i zapadnu Istocnu Prusku i da tome dodaju izmedju dva rata dobijene dijelove Litvanije, Bjelorusije i Ukrajine. Zaboravljaju da Poljska prije 1914. uopste nije imala izlaz na more, bila je manja kontinentalna drzava.

Goran
6 godine prije

dobar si Žukov, pitam se što je Hrvatska dobila u naših 27 godina….ni to

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI