D. Grybauskaite: “Samo postojanje Rusije i Bjelorusije za nas je prijetnja”

Dalia Grybauskaite
42 komentara

“Baltičke države i Poljska, istočna granična područja NATO saveza, tako su blizu Rusije i Bjelorusije da su im te zemlje same po sebi prijetnja “, uoči svog posjeta Estoniji je rekla predsjednica Litve, Dalia Grybauskaite.

Također je naglasila kako su skore bjelorusko-ruske vojne vježbe ” Zapad-2017″ veliki izazov, zbog kojeg će Litva, Latvija, Estonija i Poljska imati na summitu Sjevernoatlantskog saveza 2018. govoriti “jednim glasom”, prenosi Balt News.

Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite je glavnom prijetnjom za baltičke zemlje i Poljsku proglasila “postojanje Rusije i Bjelorusije na istoku”. Ona je objasnila da su baltičke države i Poljska “istočna granična područja NATO saveza i da blizina Rusije i Bjelorusije za njih sama po sebi sadrži “prijetnju”.

Grybauskaite je također naglasila kako Rusija provodi “militarizaciju”  Kalinjingradske regije i koristi teritorij Bjelorusije za “razne pokuse i agresivne igre protiv Zapada”. Među tim “agresivnim igrama” i “izazovima” ona vidi i bjelorusko-ruske manevre “Zapad – 2017”. U Litvi strahuju da ove vježbe mogu biti uvod u “oružanu invaziju i okupaciju zemlje”, prenosi BaltNews.

Da bi se to spriječilo, predsjednica Litve vjeruje da baltičke zemlje i Poljska trebaju ojačati svoju zajedničku obranu.

“Trebalo bi istočno krilo NATO saveza zasititi sustavima protuzračne obrane i drugim oružjima, da se ohladi žar agresora i da ga se otrijezni”, rekla je Grybauskaite, prenosi Balt News.

Po njenom mišljenju, NATO mora postati fleksibilniji u kontekstu odlučivanja i osigurati deblokadu baltičkih zemalja u slučaju okupacije takozvanog Suvaslkog koridora, područja od 100 kilometara koje povezuje Kalinjingradsku regiju s Bjelorusijom.

Predsjednica Litve je naglasila “kako će zbog tih i drugih izazova Litva, Latvija, Estonija i Poljska imati jedan glas tijekom govora na summitu čelnika zemalja članica NATO saveza u ljeto 2018. godine, jer treba ostvariti znatan pomak u jačanju sigurnosti.

Ranije ovog mjeseca, 5. lipnja, predsjednica Litve Dalia Grybauskaite je počela svoj službeni posjet Estoniji, na kojem su planirani sastanci s predsjednicom države Kersti Kaljulaid,  kao i predsjednikom estonskog parlamenta i premijerom Jürijem Ratasom.

U međuvremenu je predsjednik Finske Sauli Niinistö pozvao čelnike država da prestanu s nagađanjima o  “okupaciji Baltika od strane Rusije”, ističući “kako on ne vjeruje da Moskva namjerava ući u otvorenu konfrontaciju s NATO paktom”.

Dalia GrybauskaitePrijetnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fenix
6 godine prije

Stvarno jesuli oni kolektivno ludi!!! Ovo je vec za medicinsko proucavanje.

gostgost
6 godine prije

o va baba ne zna sto govori umjesto da je umjerena i normalna da prijateljski se odnosi prema ruskoj velikoj drzavi ona kokodace i gura svoj narod u propast obicna tuka

Osoba C
6 godine prije

Ukinuti Rusiju i ostale prijetnje, hitno, da žena prestane uzimati to što već uzima.

žrec
6 godine prije

Ne znam što bih rekao o tim zemljama. Neka krive Boga ili povijest što su smještene blizu Rusije. Trećina stanovništva su im Rusi, 100 posto energije im dolazi od Rusa, ali one se bahate skrivajući se iza NATA, smještene su na geografski neobranjivom teritoriju. Američki profesor rusko-američkih odnosa dr. Cohen rekao je kako je ulazak baltičkih zemalja u NATO uništilo bilo kakvu diplomaciju između njih i Rusije. One uopće ne žele razgovarati s Rusima, nego nastupaju s pozicije NATO-a, što je nevjerojatno glup potez. Uzevši u obzir da im je masu stanovništva emigrirala, da nemaju nikakve resurse, i jedino što imaju jest rusofobija….idealne su za monetu za potkusurivanje.

Antonio
6 godine prije

Ovi sa Baltika su stvarno smesni. Mislili su da ce Vasington vecito da ih brani i hrani. Sada su u panici kada vide da se SAD sve vise potseca da sve zajebancije oko NATO i slicno neko treba da plati.
A takonazvana pretsednica pare nema, vojsku nema… pa ostaje i samo glas u ustima i normalno pisti svom silom i ne vidi da je niko vise i ne slusa. Cak i onaj ko je to vristanje narucio (citaj SAD, Poljska…) su prigluhi na njihove smejurije.
Ali dobro je da se to prenese na “Logicno” da znamo kako cemo i mi zavrsiti…
Ako se pre toga ne osvestimo

HEKPCT
6 godine prije

Drugim riječima riješenje je nepostojanje Rusije i Bjelorusije?

Ivan
6 godine prije

Grybauskaitė je studirala u Washingtonu DC – na fakultetu Georgetown – u skoli pod imenom Edmund A. Walsh School of Foreign Service u specijalnom programu za starije rukovodioce.
Tesko je otkriti koliko dugo se tamo potkopavala u mrznji i antiruskoj propagandi, isto tako je nemoguce
pronaci sto to znaci Specijalni Program za Starije Rukovodioce.
Litva nema pravo na postojanje.
Ta zemlja je ruska zemlja, oteta od Rusije, od neprijatelja Rusije s svrhom da sluzi kao odskocna daska za prodor u Rusiju.

Ivan1
6 godine prije

Kakva GMO osoba, živi u imaginarnom svijetu.

Arkaj
6 godine prije

Malim državama koje su susjedi izrazito većih država nikad nije pametno svoju nezavisnost branit agresivnošću i neprijateljstvom prema velikom susjedu. Puno je bolji pristup nastojat stvorit obostrano korisne odnose i međusobno povjerenje da neće bit udarca nožem u leđa. Dubrovačka Republika je to uspješno radila stoljećima i prosperitetno živjela uz Tursko carstvo dok su mnogi djelovi evrope stradavali od rata. Baltički patuljci nisu uspjeli iznjedriti mudro rukovodstvo, kao ni ex jugoslovenski bantustani, zato će njima i nama sudbina bit drukčija od one koju je stoljećima živila Dubrovačka Republika…

Georgij Žukov
6 godine prije

Kada bi Putin – Lavrov- Shoygu , reagirali na to sto pricaju nebitne patke poput dalie grybauskaite ili kolinde kitarovic ,vec bi preorali pola europe .
Odnosno ovaj trojac zna da se ovdje radi o klasicnim patkama , jer ako izgledaju kao patke ,plivaju kao patke , placu kao patke, a ipak ne sjecaju se da su patke , valja ih ignoriranjem podsjetiti da su samo PATKE.

Veno
6 godine prije

Naravno da su Rusija i Bjelorusija prijetnja europskim mladim demokracijama dok god se njihova politika zasniva na sili, a ne na ljudskim pravima, europskoj kulturnoj i pravnoj stečevini i ostalim civilizacijskim dosezima Zapada. Europa od Atlantika do Urala treba biti ujedinjena, ali na punoj ravnopravnosti brojčano malih i velikih naroda. Rusija treba postati prava europska zemlja, pa će tek onda postati saveznik Hrvatske, Poljske, Litve, Latvije i Estonije, a ne prijetnja.

jale
6 godine prije

Ja nikada nisam čuo ni pročitao da je netko iz Rusije na ovako huškački i prijeteći način govorio protiv susjednih država. O NATO paktu da, ali o državama ne. Dno dna. Jadne su one države koje svoje bitisanje moraju ostvarivati pokazivanjem neprijateljstva i otvorene mržnje prema drugim narodima i državama.

Undertaker
6 godine prije

Dalia poznatija kao KGB madam… Hahahaha

Piretis
6 godine prije

Paralela. Gđa D. Grybauskaite ne govori ništa drugo što već nismo čuli od naše vrle predsjednice Gđe KGK. Mi, doduše nemamo tu “nesreću” da graničimo sa Rusijom i Bjelorusijom, ali nam svejedno treba “uspravnica Baltik-Jadran” (što god to značilo). Najljepše od svega, da se tako stavljamo u grupu neprijateljskih zemalja i postajemo strateška meta, u slučuja sukoba. A uz malo pameti i takta mogli bismo tako mirno živjeti.

gogijard
6 godine prije

Šta je to uopće Zapad?

Igor
6 godine prije

Majko, kakav idiot, covek da pozeli da ih rujke samelju

Nightwatch
6 godine prije

Ja radim sa par poljaka, oni svi zive u iskrenom uvjerenju da ce putin vec sutra udarit invaziju na sve njih tamo. Jednostavno nema argumenta koji bi ih mogao razuvjerit.

keko
6 godine prije

Ova se duuugo nije kresnula!

Ferdo
6 godine prije

Ja im predlažem da se odsele odatle.

Zvrk
6 godine prije

Ovo je sad već patološki slučaj.

Moreno
6 godine prije

Litva je jedina od EU zemalja isprid Hrvatske u iseljavanju. Svaka sličnost predsjednice Litve i Hrvatske u provođenju politike njihovih država je slučajna.

Jere
6 godine prije

Da bi ova Gospodjo mogla uživati u svojoj poziciji i paradiranju po crvenom tepihu,bilo najbolje da nestanu narodi i Bjelorusije i Rusije.Mislim da bi bilo manje zlo ,ako bi se dotična Gospodjo vise bavila kuhinjom ,a manje politikom.

Stanko
6 godine prije

Dolazi joj u pomoć Kitarovicka sa velikom idejom o povezivanju tri mora sjeverni ,Jadran i Crno more.Kakvi će to tek biti geostrateški potezi u kojima će dok su one kod frizera čuvati ih crnogorski i hrvatski vojnici.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI