SAD izdaje prikrivenu prijetnju Mađarskoj

Viktor Orban
21 komentar

Washingtonski izaslanik optužuje vladu Viktora Orbana za ugrožavanje odnosa

Mađarski premijer Viktor Orban izolira svoju zemlju od zapadne “zajednice demokracija”, ustvrdio je američki veleposlanik David Pressman u četvrtak u širokom prijekoru.

Veze između dviju nacija ne bi trebale ovisiti o “privremenim” vođama, ustvrdio je diplomat dok je dostavljao popis pritužbi Budimpešti.

“Iako Orbanova vlada možda želi čekati vladu Sjedinjenih Država, Sjedinjene Države sigurno neće čekati Orbanovu administraciju. Dok Hungry čeka, mi ćemo djelovati”, upozorio je Pressman.

Veleposlanik je mislio na Orbanovu izraženu nadu da će Donald Trump pobijediti predsjednika Joea Bidena na predstojećim predsjedničkim izborima.

Pressmanov govor održan je na Srednjoeuropskom sveučilištu (CEU) u Budimpešti, na događaju posvećenom 25. obljetnici pristupanja Mađarske NATO-u. Privatna institucija, koju je početkom 1990-ih osnovao George Soros, suočila se s udarima u Budimpešti otkako je Orban optužio američkog milijardera mađarskog podrijetla da koristi nevladine organizacije za vršenje političkog pritiska.

Činjenica da je CEU premjestio svoj glavni kampus u Beč i “pomaknuo se dalje na zapad dok se Mađarska otvarala prema istoku” značajna je i “utjelovljuje žrtvu nečeg velikog u zamjenu za… teme za razgovor”, ustvrdio je američki diplomat.

Relativno srdačne odnose Budimpešte s Moskvom i njezino odbijanje da slijedi vodstvo SAD-a u ukrajinskom sukobu Pressman je identificirao kao glavne točke sporenja. Mađarska ignorira “legitimne sigurnosne brige” ostale 31 članice NATO-a i “stoji uz Rusiju” zagovarajući pregovarački mir, ustvrdio je, opisujući potonje kao poziv na “predaju i pokoravanje” Ukrajine.

“Ovo nije pristup Transatlantskog saveza”, inzistirao je.

Pressman je također kritikovao mađarske političare koji koriste nacionalističke osjećaje u domaćoj kampanji i prikazuju SAD kao stranu silu koja se miješa. Takve primjedbe Orbana i njegovih saveznika nazvao je “divljom retorikom” i “opasno nepovezanim antiameričkim porukama”.

“Mi zapravo ne tražimo puno: transparentnost, dijalog, nepristranost i predanost demokraciji bili bi dovoljni”, opisao je veleposlanik kakva se korekcija kursa očekuje od zemlje domaćina. Washington zahtijeva od članica NATO-a da slijede njegovo vodstvo u “velikim stvarima” i ne protivi se, čak i ako se ne slažu oko “većine” drugih pitanja, rekao je.

David PressmanmađarskaOrbanPrijetnjaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Grdi
1 mjesec prije

Nis zato, madarska ce otici u BRICS prije ili kasnije ….

tuf
1 mjesec prije

Koliko je Soros jak, koliko mrači i oblači gdje poželi, pokazuje upravo primjer Mađarske. Pogledajte. Američki veleposlanik od svih mjesta prijetnje šalje iz Sorosevog CEU-a, mađarske poslovnice. Sve točke optužbe koje dolaze iz smjera europskog parlamenta i europske komisije direktno su vezane upravo uz Soroseve zahtjeve, ideologije i planove: 1) puštanje migranata, 2) LGBT prava i 3) ‘akademske’ slobode Soros je moćniji nego što se čini. Ovakva upravljanja američkom administracijom i europskim institucijama samo su vidljivi dio sante leda. Primjetite da se financijskim tokovima kojima održava cijelu mrežu utjecaja ne može, ne želi i ne smije ući u trag. Nema doušnika, nema zviždača. Nitko iz njegovih NGO-ova nije istupio s internim informacijama. ‘Nema’ afera. O slici prisutnoj u medijima da ne govorimo. Spreman je kažnjavati cijele narode zbog nekog političara na vrhu koji mu se ne sviđa. I da, ponavljam da je Musk barem u nečem u pravu – on… Čitaj više »

vanja
1 mjesec prije

Orban je bacio kocku i svaka mu čast.Nije kalkulisao ko čipka nego se postavio principijelno,rekao siledžiji odhebi,pa ćemo vidit.Nadam se da će mu se posrećiti.

Darko
1 mjesec prije

Pun kurac nam je Amerike i njezinog vršljanja po cijelom svijetu a posebno po Europi. Da Bog da se poklali do istrebljenja među sobom i očistili taj indijanski kontinent od smeća koje se tamo nakotilo..

Max
1 mjesec prije

Kao i svima.

Darko 7
1 mjesec prije

Kada te Amerikanci kritiziraju, znaš da si na pravom putu.

Dokurčilomi
1 mjesec prije

Ili radiš što je nama u interesu i naredimo ti ili to nije demokracija.

Bruno
1 mjesec prije

“Sjedinjene Države sigurno neće čekati Orbanovu administraciju.” Da su Rusi rekli ovako nešto bila bi to agresija , a ako Amerikanci kažu onda je to po pravilima. Čijim? I boli ke mijšja ćuna šta rade Mađari u svojoj zemlji. Kako se to samo Amerikanci mogu i smiju mješati u sve države svijeta? Odjebite na svoj kontinent i i tamo montirajte prava kako god želite i pobijte se oružijem koje ste toliko naštancali. Nema ni jednog normalnog Amerikanca. Sve bandan narkomanija i mafija.

Hogar
1 mjesec prije

Izbacit cioamero klosare iz suverene Madjarske. Mir u kuci

Zoro
1 mjesec prije

ambasador, veliki poslanik, veleposlanik a i oni manji poslanik, je u stranoj zemlji da razvija međusobne odnose trgovačke i kulturne,
čim progovori o stvarima izvan toga kruga vezano za vanjsku i unutrašnju politiku zemlje domaćina Mora istog časa biti protjeran!!!!!!
Ne smije se sastajati sa nikakvim ljudima koji su na bilo koji način upletenu u politiku osim sa predstavnicima vlasti, kada to prekrši mješa se u unutrašnju politiku zemlje i mora biti Protjeran istog časa!!!!!
Dozvoljavat da strani ambasadori čine šta ig volja je beskičmenjaštvo kolonijalni poslušnički mentalitet, pomanjkanje mud…,
vrime se prominilo nasta je multipolarni svit, svak može biti slobodan, poslušnici na vlasti se neće promjeniti sami od sebe moraju biti protjerani i dovest nove hrabre ljude

Zoro
1 mjesec prije

Bolje GROB nego rob,
nekada su ljudi imali ideale, bili odvažni, pravi muškarci, za slobodu su ginuli,
Povraća mi se od ovih današnjih beskičmenjaka, konformista, pede…., Lžđš kukavica, šta već jesu, nemoš čovika nać svićon

Tito
1 mjesec prije

Američki licemjeri misle da svakome prodat može svoju demokraciju,svaka čast svima koji imaju svoj stav,moj naklon Orbanu

Moe
1 mjesec prije

od zapadne “zajednice demokracija”
Hahahahaha

Motorola
1 mjesec prije

Skidam kapu pred Mađarima. Stvarno su ponosan i jak narod. A balkanci su prodana žgadija….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI