Nestao nuklearni uređaj

Nuklearni uredjaj
11 komentara

Američke vlasti upozoravaju na radioaktivnu prijetnju.

Američka policija upozorila je na prijetnju radioaktivnom kontaminacijom nakon što je prenosivi nuklearni mjerač nestao iz ukradenog automobila u državi Pensilvanija.

U petak je Ministarstvo zaštite životne sredine Pensilvanije (DEP) zatražilo od javnosti pomoć u potrazi za mjeračem „koji sadrži zatvorene izvore radioaktivnog materijala“. Kako se navodi u saopštenju, uređaj je pripadao kompaniji KAKS and Company LLC iz Pensilvanije, koja pruža usluge građevinske inspekcije i ispitivanja tla.

Odjeljenje nije preciziralo kada su tačno ukradeni automobil i mjerač, koji se „obično koristi za procjenu svojstava građevinskih materijala i materijala kolovoza na gradilištima“.

„Mjerač je bio obezbjeđen u vozilu ukradenom u Filadelfiji. Kada je vozilo pronađeno, mjerač više nije bio unutra i možda je bačen”, navodi se u saopštenju.

U odjeljenju su naglasili da inače mjerač ne predstavlja nikakvu opasnost. Međutim, ako je uređaj teško oštećen ili ga udari vozilo, „postoji mogućnost oštećenja radioaktivnog izvora i širenja kontaminacije“. Zbog toga je DEP preporučio da svako ko pronađe mjerač bude izuzetno oprezan, da ga ne dodiruje ili ostaje dugo blizu njega i „odmah kontaktira lokalne vlasti“.

Ovo nije prvi slučaj da DEP prijavi nestale nuklearne uređaje. U oktobru 2021, DEP i državna policija pomogli su u potrazi za sličnim mjeračem, a vlasnik je ponudio nagradu od 1.000 dolara za njegov povratak. Mjerač je očigledno kasnije pronađen.

Slični incidenti su se desili 2016, 2013. i 2010. godine.

nuklearni uređajPrijetnjaradioaktivnostSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Ukrao ga Putin, nema tko drugi.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Nasao sam jedan ali moraju prvo dokazat da je njihov!
Koje je boje?

Marlov
1 godina prije

Putin ga ukrao, znao sam. 😂😂

Jomla
1 godina prije

Na gugletu znaju u svakom trenutku gdje sam, a za ovaj instrument ne!? Svijet se sastoji od idiota svih vrsta i kategorija… Vrijeme je za istrebljenje!

Ante
1 godina prije

Takav uređaj a oni ga konstantno gube? Niti je auto osiguran bolje od krađe, niti je uređaj osiguran da ga se ne može ukrasti.

Max
1 godina prije

Samo fali Jackie Chan.

Mali zloco
1 godina prije

Samo da im ukrajinski nacisti ne ukradu neku nuklearnu raketu,mada me ne bi cudilo da se i to desi sa amerikenjcima se nikad nezna na cemu si.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ah , biti ce par radioaktivnih kmica , malo ce svjetlet ko neonke , prije no se raspadnu – no , brzo oni naprave druge . A taman su ga misli mjenjat za joint ..

1 godina prije

senilac bind.en poslao zelenskom kao pomoc,

dfgrtzuii
1 godina prije

presmiješno! to je najobičniji dozimetar koji možda sadržava neku komoricu cezija ili sl. za kalibraciju…ništa opasniji od nekog jna kompletića

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI