“Prekinut ćemo sve odnose…Vrlo sam razočaran s Kinom”, rekao je Trump

Donald Trump prijeti Kini
31 komentar

Predsjednik Donald Trump žestoko je kritizirao postupanje kineske vlade zbog pandemije koronavirusa. Njegova prijetnja o “prekidanju svih odnosa” s Kinom u skladu je s novim, čvrstim stavom, kojeg provodi Trumpova administracija.

„Vrlo sam razočaran u vezi Kine”, rekao je Trump tijekom intervjua u četvrtak za Fox Business Network. “Tražili smo način, a oni su rekli ne”, nastavio je, referirajući se na ponudu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koja datira iz veljače, a koja se odnosi na pomoć gradu koji je prvi pogođen virusom, Wuhanu. „Nisu željeli našu pomoć. Pomislio sam da je to u redu, jer vjerojatno znaju što rade. No to je bilo ili vrlo glupo ili je to bio pokazatelj nesposobnosti ili je to bilo namjerno“.

Na upit o tome kakve mjere će poduzeti protiv Kine, Trump je odgovorio: „Postoji puno toga što bismo mogli učiniti. Mogli bismo prekinuti cjelokupan odnos“. Navodeći trgovinske odnose s Kinom, Trump je izjavio kako bi prekidanje diplomatskih odnosa s Pekingom ”uštedjelo 500 milijardi američkih dolara”.

Republikanska stranka krivnju u vezi koronavirusa prebacuje na Kinu. Prema strateškom memoaru, koji je bio dostupan od prošlog mjeseca, GOP kampanje širom SAD-a trebale bi biti usmjerene na ”napad na Kinu” i prikazivanje demokratskih oponenata, u vezi njihovih stavova po pitanju Istočnoazijske supersile, ”mekima”. S obzirom na to, Trumpova poruka se savršeno slaže i podsjeća na njegove učestale napade na Kinu za vrijeme njegove kampanje 2016.

Međutim, dva dana prije nego što je predsjednik govorio za Fox, kineski uvoznici kupili su gotovo 250.000 tona soje od SAD-a, pod uvjetima trgovinskog sporazuma prvog koraka, potpisanog u siječnju. Po dogovoru, Kina se obvezala da će u iduće dvije godine kupiti američke robe u vrijednosti od barem 200 milijardi USD, u zamjenu za ublažavanje carina na kineski izvoz u SAD. Kada je ugovor potpisan, Trump je te obaveze kupnje shvatio kao “optimalnu pobjedu za naše poljoprivrednike i proizvođače”.

S obzirom da su kineski dužnosnici navodno razmišljali o ukidanju dogovora i pregovorima o novom dogovoru, Trump je u četvrtak ponovio da neće ponovo pregovarati o sporazumu.

Odnos, iako nestabilan i dalje postoji, barem na neko vrijeme.

No Trumpova posljednja izjava samo je jedan od mnogih pokazatelja da se napetosti između Washingtona i Pekinga još barem neko vrijeme neće moći smiriti. Prijedlog zakona, koji je ovog tjedna uveo republikanski senator Lindsey Graham, zahtijeva od Kine da se pridržava američke i međunarodne istrage o podrijetlu koronavirusa, što bi dovelo do odobravanja sankcija u slučaju da Peking na to odbije pristati. Ovo je samo santa leda, uz brojne tužbe protiv Kine, koje su podnijeli republikanski zakonodavci i državni tužitelji.

Uz to, Trumpova administracija ovog je tjedna prekinula investicijske veze između Saveznih mirovinskih fondova i kineskih dionica, nazvavši američko sudjelovanje u kineskim dionicama, rizikom po nacionalnu sigurnost. Sa diplomatske strane, državni tajnik Mike Pompeo inzistira kako SAD posjeduje “značajne dokaze” koji dokazuju da je virus nastao u laboratoriju u Wuhanu. Pompeo zasad nije pokazao niti jedan od tih ”velikih dokaza” za koje tvrdi da posjeduje, no ono što Trumpa zabavlja jest teorija u vezi ovoga.

„Imamo puno informacija i one nisu dobre. Bilo da je nastao u laboratoriju ili da je nastao od slijepih miševa, virus je nastao u Kini i ondje je trebao biti zaustavljen. Mogli zaustaviti taj virus ondje gdje je nastao“, izjavio je u razgovoru za Fox.

Kina je, sa svoje strane, odbacila tvrdokornu retoriku koja dolazi iz Washingtona. Odgovarajući na republikanske tužbe, Global Times je u četvrtak upozorio da će se Peking osvetiti “protumjerama zbog kojih bi SAD mogle osjetiti bol”.

kinaPrijetnjaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xda
3 godine prije

Kina je u ratu. Amerika je Kini objavila rat.

Trump je potpuno poludio a Amerikanci su najpohlepnija nacija na svijetu.

Mozda da nije on to napravio to bi ucinio neki drugi americki predsjednik, to je DNA Bijele Kuce, americkih medija i americkih kompanija unistiti svakog tko se prova dignuti na noge.

Trump je ismijao francuskog predsjednika Macrona
stjerao Merkel u plac i sve NATO vazale prisilo na vecu potrosnju i kupnjju americkog oruzja.
Dobro je istukao Rusiju i sad se okrece na kolonijalnu pljacku Kine.
Ne zaboravimo, jos Obamina administracija je imala taj isti plan prema Kini.

Brave new world
3 godine prije

Prekinuti će sve odnose ukoliko ne dođe do spolnog odnosa u kojem će kina biti pasivna strana tj nagužena!
Vrlo jednostavno ili rat ili penetracija!

xda
3 godine prije

Kina ima dugu povijest a i dugu memoriju nepravde, ponizenja, pljacke i eksploatacije europskih kolonijalnih sila.
Nece vise nikad strana cizma gaziti po Kini.
Amerika pokusava naniti teske rane Kini napadajuci njihove kompanije, njihovu burzu.
Pokusava napraviti gradjanksi rat u provinciji Xinjiang , Tibetu, Hong Kongu.
Prije nekih 500 godina cijeli svijet je imao oko 1.5 miljardu stanovnika, danas sama Kina ima toliko.
Moj savjet je Americi prihvatiti koegzistenciju Kine, pa tko je bolji, ciji proizvodi su bolji nek ta kompanija opstane.

Lopata
3 godine prije

ovo je Kina.

youtube.com/watch?v=JMLsHI8aV0g

Uskoro će ovako biti svugdje kad Xi i dobri mu prijatelj Gates dodatno stisnu gas.

tuf
3 godine prije

Kinezi trebaju užurbano povlačiti svoje investicije i resurse iz SAD-a, jer će im ovi po dobrom starom kaubojskom običaju sve oteti i prisvojiti onoga trenutka kada Kina ne prihvati financijsku odgovornost za pandemiju.
To se dogodilo drugim državama, Kina si ne smije priuštiti sporu reakciju kao u slučaju rijetkih metala. Previše odugovlače, a ovi beru vrhnje.

tabula
3 godine prije

Očigledno je da nije u suštini bitno koliko vremena neki državnik provede na vlasti. Bitno je kakav je on čovjek. Eklatantan primjer je Trump. Nije proveo na vlasti ni četiri godine, a pokazao je svu svoju bahatost i aroganciju. Oličenje jednog diktatora.

farre
3 godine prije

Korona je zapravo WWIII. Kada sam god razmišljao kako ćeš uopće zapaziti da je treči svjetski rat počeo, mislio sam da je početi sa obaranjemn satelita ili “slučajnim” rušenjem zrakoplova, a zapravo je došao uz pomoć bio-oružija (zapravo ne potpuno tačno jer sa ratovi između druge dvije Supersile već neko vrijeme vode (vidi npr. Siriju i Ukrajinu)). Sirija (ali i Ukrajina) su samo prve bitke treceg svjetskog rata i svaki od aktera igra jako komplikovane igre da taj rat ne bi presao u sve-globalnu fazu. To je kada se dva boksera pred mec mrko gledaju preko stola, a ispod stola pokusavaju protivnika sto jace udariti po jajima. Ovaj rat je najavio americki general Hodges prije neku godinu dana na njemackoj televiziji, kada je rekao da je rat sa Kinom u sljedece 2-3 godine neizbjezan ida nije pametno od trumpove administracije da ispostavlja racun od 1 Milijarde € Njemackoj (za zastitu… Čitaj više »

alex
3 godine prije

Nema više seksa? Ih😫😭😂

piždro
3 godine prije

Trumpavi govori kao da je Kina neka američko arapska neposlušna regija..

Max
3 godine prije

Meta stalno Kina. Umnogome SAD ovisi o Kini pa ne mogu bez njih a i obratno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI