Kina ostaje najveća prijetnja za SAD

Kina jaca od SAD
16 komentara

Kina ostaje najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti za SAD, čak i dok sukob u Ukrajini eskalira tenzije između Washingtona i Moskve, izvještava Pentagon u svojoj najnovijoj godišnjoj procjeni odbrane.

“Najsveobuhvatniji i najozbiljniji izazov za nacionalnu sigurnost SAD-a je prisilno i sve agresivnije nastojanje NRK-a (Narodne Republike Kine) da preuredi Indo-pacifičku regiju i međunarodni sistem kako bi odgovarao njenim interesima i autoritarnim preferencijama”, rekao je Pentagon u četvrtak u svom izvještaju o Strategiji nacionalne odbrane (NDS) za 2022.

Pentagon je tvrdio da je Peking nastojao da potkopa američke saveze u Aziji i da iskoristi svoju sve veću ekonomsku i vojnu moć da “prisiljava svoje susjede i ugrožava njihove interese”. Konkretno, Kina je navodno koristila sve provokativniju retoriku i prisilu protiv Tajvana, ugrožavajući mir i stabilnost u regionu.

“Ovo je dio šireg obrasca destabilizirajućeg i prisilnog ponašanja NRK-a koji se proteže preko Istočnog kineskog mora, Južnog kineskog mora i duž linije stvarne kontrole” na kinesko-indijskoj granici, navodi se u izvještaju. U međuvremenu, Kina je proširila i modernizirala gotovo svaki aspekt svoje Narodnooslobodilačke armije, “sa fokusom na kompenziranju američkih vojnih prednosti”.

Čak i dok predvodi zapadne napore da sankcioniše Rusiju i pruži Ukrajini milijarde dolara vojne pomoći, SAD su pojačale tenzije oko Tajvana, za koji Peking tvrdi da je dio njene suverene teritorije. Predsjednica američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi posjetila je samoupravno ostrvo u avgustu, nakon što je prkosila upozorenjima Pekinga da će putovanje ohrabriti separatiste u Tajpeju i potkopati odnose SAD i Kine. Nakon što je Pelosi ipak otputovala na Tajvan, Kina je odgovorila prekidom vojnih i klimatskih veza s Washingtonom.

Zbog ulaganja Pekinga u nadogradnju svog nuklearnog naoružanja, SAD se suočavaju s izazovom odvraćanja od dvije velike sile koje posjeduju napredne i različite nuklearne sposobnosti – Kine i Rusije – čime se  “stvaraju novi stresovi na stratešku stabilnost”, rekao je Pentagon.

U izvještaju je Rusija označena kao “akutna prijetnja”, korak ispod “izazova tempa” koji predstavlja Kina. “Neisprovocirana, nepravedna i nepromišljena invazija Rusije na Ukrajinu naglašava njeno neodgovorno ponašanje”, rekao je ministar odbrane Lloyd Austin u bilješci uz NDS. “Napori da se odgovori na ruski napad na Ukrajinu također dramatično naglašavaju važnost strategije koja koristi snagu naših vrijednosti i naše vojne moći s moćima naših saveznika i partnera.”

Ostin je rekao da za razliku od Kine, Rusija ne može “sistematski izazivati” SAD na duži rok. Peking je “jedini konkurent koji ima i namjeru da preoblikuje međunarodni poredak i, sve više, moć da to učini”, dodao je.

Pentagon je također identificirao Iran i Sjevernu Koreju kao značajne prijetnje.

Kina se i ranije naljutila da je označena kao prijetnja američkoj sigurnosti. “Protivimo se zastarjelom hladnoratovskom mentalitetu i načinu razmišljanja nulte sume”, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning ranije ovog mjeseca.

kinaPrijetnjarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

A sto za USA – DANAS , nije ” prijetnja ” ?! Sto god ne mogu orobit – prijetnja ! Ne treba ih racinat u ozbiljne drzave , takove , kakovi su — sada ! No ih imat na oku ! Toliko sa njima i od njih – danas ..

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Kad Amerikanci nisu uspjeli natjerati Kineze da izvrše invaziju na Tajvan da bi im mogli uvesti sankcije, sada Amerikanci uvode sankcije Kinezima, da ne bi izvršili invaziju na Tajvan…

P.S.
Baba,ona Nancy Pelosi šta ne voli Kineze, došla vidit Hrvatsku…
Mogli su joj i Pelješki most pokazat!

Max
1 godina prije

svi koji su toliko jaki da ih SAD ne mogu napasti označeni su prijetnjama.

eks
1 godina prije

Amerikancima je pretnja svako ko ne želi biti njihov vazal .

Tupko Glupko
1 godina prije

To je taj psihološki profil izuzetnih – svi koji im mogu vojno/ekonomski parirati su neprijatelji i prijetnje.

Mentoli.

Da ne bi slučajno sa njima imali suradnju na obostranu korist.

tihobl
1 godina prije

FIno kazu ameri u svojoj strategiji: Rusiju moramo oslabiti, a konkurente unistiti, prije nego sto i sami oslabimo.
Ukrajinu koriste da Rusiju oslabe, a jednog konkurenta uniste do kraja. Isto tako uvucice Kinu u rat u Aziji u vrlo kratkom roku.
Ameri su svjesni da propadaju i sad im je cilj natjerati glavne konkuretnte da propadnu vise od njih kao bi i dalje bili najjaci pjetao u kokosinjcu.

Miki
1 godina prije

Da definitivni. Rusija nestaje kao bilo kakva sila. Svest će se na prosječnu državu. A Kina ulazi u spiralu propadanja. Povijest nas uči da su svi totalitarizmi na početku imali velik privredni rast. Kad bi dostigli određenu razinu, kao Kina sada došlo bi do propadanja. Rusija je ppslije Oktobarske revolucije imala rast preko 30%. Pogle je sada.

giovani
1 godina prije

Kinezi, jednu na New York, jednu na London, jednu na Pentagon i jednu na Holyvood, priči je kraj.

goran
1 godina prije

vi ameri kada napravite sranje i kad zaratite sa kinom i rusijom onda če te trčati po svijetu i srati kako su oni jedini krivci za sve,a jedini krivac ste vi,i ja sam lijepo rekao treba se dignuti cijeli svijet na noge i dovesti rat u SAD i tamo kod njih ratovati,pa neka malo amerikanci vide šta je rat.

Nekoime
1 godina prije

Dobili su po pi*ki od Rusije, pa će dobiti od Kine, pa će promijeniti spol…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI