Poljska ne želi slati svoje postrojbe u Ukrajinu

Poljska vojska
9 komentara

Varšava tvrdi da će i dalje nastaviti iskazivati podršku Ukrajini, ali da neće slati svoje postrojbe u tu zemlju

Varšava neće slati postrojbe u Ukrajinu, ali će nastaviti pomagati Kijevu drugim sredstvima, rekao je poljski ministar obrane Wladysław Kosiniak-Kamysz.

Ministar je dobio pitanje o vjerojatnosti koja postoji u vezi mogućnosti NATO-ovog slanja postrojbi u Ukrajinu, dok je razgovarao s TVN24 u četvrtak. Iako je Kosiniak-Kamysz izbjegavao govoriti u ime cijelog bloka predvođenog SAD-om, izjavio je da “poljska vojska neće biti u Ukrajini”.

“Pomoći ćemo, nastavit ćemo s podrškom. I dalje doniramo opremu. Puno toga činimo”, rekao je ministar. Varšava također podržava i sudjeluje u svim zajedničkim inicijativama NATO-a, poput pružanja obavještajnih podataka i obuke ukrajinskih snaga, rekao je Kosiniak-Kamysz. Ministar je također opisao Poljsku kao “vođu koalicije, s Njemačkom za isporuku tenkova i drugih oklopnih vozila Kijevu. Trajna potpora Kijeva korisna je za samu Poljsku, a Varšava to smatra “ulaganjem”, istaknuo je. ”Sve ove inicijative imaju za cilj učiniti Poljsku sigurnom. Pomoć ukrajinskoj vojsci ulaganje je u sigurnost Poljske”, objasnio je.

Poljska je nekoć bila jedna od najvećih podupiratelja Ukrajine u tekućem sukobu s Rusijom, kroz izdašnu vojnom pomoć zemlji, nakon čega je pozivala druge zapadne nacije neka slijede njezin primjer. Posljednjih mjeseci, međutim, veze su naizgled postale hladnije, uglavnom zbog unutarnjih gospodarskih problema Poljske i tekućih prosvjeda lokalnih poljoprivrednika, koji su oštećeni protokom jeftinih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Tvrdnje ministra još su jedan primjer tvrdnji članica NATO-a koje su u velikom broju izjavile kako nemaju planove rasporediti vojske na teritoriju Ukrajine. Ovakve izjave nastale su nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron krajem veljače izjavio kako Francuska razmišlja o mogućem slanju svojih postrojbi u Ukrajinu. Tada je Macron rekao da Zapad “ne može isključiti” mogućnost slanja NATO-ovih postrojbi u Ukrajinu, nakon čega se suočio s protivljenjem većine članica bloka predvođenog SAD-om.

No, izgleda da negativna povratna informacija nije pokolebala Macrona. Francuski predsjednik izjavljuje sve ratobornije primjedbe i inzistira na tome da će zapadni Europljani “morati živjeti u skladu s poviješću i hrabrošću koja će biti potrebna”.

PoljskaukrajinaVaršava
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 mjesec prije

Od svih stranih vojnika u redovima vojske Ukrajine najviše ima Poljaka. Vlasti Poljske kriju od naroda koliko ima Poljaka u uniformama koji ratuju protiv Rusa i koliko je poginulo .

Max
1 mjesec prije

Onda ništa od plana u prethodnom tekstu.

Sparkling
1 mjesec prije

“Pomoć ukrajinskoj vojsci ulaganje je u sigurnost Poljske”, objasnio je.
Što je pisac time htio reći?
Pa da se ulaganje jednom mora vratiti i naplatiti. Nema besplatnog ručka. Tako i Poljaci računaju da kad Ukrainci jednom potpišu kapitulaciju ili prestanak neprijateljstava, neće moći sami odlučivati o sudbini preostalog dijela zemlje.
Pojavit će se “spasioci” Poljaci koji će htjeti ulagati u zapadni dio i posredno u tišini okupirati dotične teritorije. Nitko tada neće pitati Ukraince što oni misle o tome jer Ukraina kao država će postojati (ako) samo na papiru.
Lp

abc
1 mjesec prije

Niko nebi svojim rukama vadio užareno kestenje. Jadna je ta EU…..

tatamata
1 mjesec prije

skontali huskaci da nema nista od onog nato clanka i da samo mogu biti poravnani , kao ukri , kad se uzdaju u nato bandu ….

Bruno
1 mjesec prije

Već su ih toliko poslali i puno ih se vratilo. U kovčezima. Možda drugi neće da idu? Haj znaj. Da ih nema , ne bi se trbali ni pravdati. To ako ih Rusi zapišaju, biće opet ničim izazvani.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI