Poljska negira tajni plan za Ukrajinu

Poljska vojska
28 komentara

Razgovor o tome da Varšava žudi za svojim bivšim teritorijama je ruska propaganda, kaže portparol poljske bezbjednosti.

Poljska je demantovala tvrdnje vrhunskog špijuna Kremlja da planira da preuzme dio ukrajinske teritorije, nazvavši to „ruskom informativnom operacijom“ usmjerenom protiv Varšave i Vašingtona. Direktor Ruske spoljne obavještajne službe (SVR) Sergej Nariškin rekao je u četvrtak da Poljska možda planira zavjeru sa SAD da okupira zapadnu Ukrajinu sa „mirovnjacima“ pod maskom vojnih vježbi – za koje Varšava kaže da su još uvijek zakazane i potpuno nepovezane.

“Šef ruske obavještajne službe širi insinuacije protiv Poljske i SAD, lažno ubjeđujući da obje zemlje pripremaju ‘poljsku aneksiju zapadne Ukrajine'”, napisao je u četvrtak uveče Stanislav Zarin, portparol ministarstva nadležnog za bezbjednosne službe.

„Najviši zvaničnici Kremlja pridružuju se omalovažavanju Poljske“, žalio se Zarin, napominjući da „laži“ o navodnim planovima Varšave ka ukrajinskoj teritoriji postoje godinama, ali su se pojačale nakon „ruske invazije“. Govorio je u ime Mariuša Kaminskog, poljskog ministra unutrašnjih poslova i koordinatora tajnih službi.

Nariškin je u četvrtak rekao da Poljska i SAD rade na planu za teritorije u zapadnoj Ukrajini za koje Varšava smatra da „istorijski pripadaju“ Poljskoj. U prvoj fazi projekta „ponovnog ujedinjenja“ poljske trupe bi bile raspoređene tamo kao „mirovnjaci“ pod izgovorom da štite Ukrajinu od „ruske agresije“, naveo je Nariškin u izjavi za javnost.

Nakon rekonstitucije 1919. godine, Poljska je polagala pravo na teritorije koje su sada dio Litvanije, Bjelorusije i Ukrajine, poznate kao Kresy Wschodnie, ili „istočne granice“. Gradovi kao što su Lvov i Stanislavov – poznati kao Lavov i Ivano-Frankivsk u današnjoj Ukrajini – završili su u SSSR-u nakon Drugog svjetskog rata, pošto su granice Poljske pomjerene na zapad na liniju Oder-Nejse.

Iako je Varšava žestoko demantovala Nariškinovu tvrdnju, poljsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da nastavlja sa vojnim vježbama velikih razmjera u blizini ukrajinske granice, počevši od 1. maja. Poljska javnost je upozorena da će se „kolone vojnih vozila” kretati „autoputevima , brzim i državnim cestama“, i pozvana da se ne snima saobraćaj.

„Apelujemo na javnost“, saopštila je vojska. „Molimo vas da ne objavljujete informacije i fotografije koje prikazuju kretanje trupa i njihovu lokaciju, datume i vrijeme putovanja vojnih kolona, ili podatke o odlascima i slijetanjima vojnih aviona, jer bi to moglo negativno da utiče na „bezbjednost i odbranu Poljske.“

Nariškin je tvrdio da Poljska želi da iskoristi operaciju „mirenja“ kao pokriće za otimanje zemlje i da traži „pouzdane“ ukrajinske političare na ciljanim teritorijama.

Poljska je do sada primila preko tri miliona ukrajinskih izbjeglica. Isporučila je neke od svojih tenkova i druge opreme iz sovjetske ere u Ukrajinu i trenutno je glavno središte za vojnu pomoć NATO Kijevu.

Poljskarusijatajni planukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Ma di bi Poljaci htjeli nešto tuđe…

1 godina prije

Hahahaha, sve to je propaganda, teorija zavjera, dok se ne ustanovi, da je istina.
Zašto?
Jer svakog dana postaje jasnije, da kolektivni zapad rata ne može dobiti.
Sfalit če Ukrajinaca.
Onda če uzeti svako svoje….

tihobl
1 godina prije

Poljaci gomilaju trupe uz granicu. Njihovi politicari govore da bi trebali pomoci ukrajinskim vlastima upravljanje zapadnim dijelom. Rumuni su pola svoje armije pokrenuli prema granici. Ne zna se da li ce napasti Rusiju ili gledaju da klepe svoj dio prije nego sto ga zauzmu poljaci. Po svemu sudeci izgleda da ce Orban morati uci u rat sa Poljskom da oslobodi okupirani dio Madjarske nakon 77 godina.

1 godina prije

Nevjerovatno, koliko znači pratiti situaciju u živo, ne pisati sa danima zakašnjenja.
Poljska je počela “vježbe” za dislociranje svojih jedinica sa “nepoznatom zemljom” primaocem. A zvanično se zanijeka…

tuf
1 godina prije

Meni ovo ipak vuče na “poison pill” koji ruski obavještajci nastoje ubaciti u odnose najgorljivijih zastupnika proxy rata s Rusijom. Ali nije to bez razloga jer je moguće da Rusi imaju dodatne informacije, uz već jasne naznake nama laicima da se države koje graniče s Ukrajinom za nešto pripremaju – možda čak i intervenciju u Ukrajini mimo NATO-a, kao ono, susjedska pomoć poput nedavne od strane CSTO-a u Kazahstanu. Malo mi izgleda kao plitki pokušaj stvaranja razdora na relaciji Poljska-Ukrajina. Te države nemaju povijesno dobre odnose, ali u zadanoj situaciji kada se ukrajinska vojska potpuno raspada i trpe enormne gubitke tijekom druge faze ruske intervencije – spremni su progutati svaku netrpeljivost i prihvatiti svaku pomoć Poljske – maliciozne, produžene ruke SAD-a u Europi. Britanci (naravno) i Rumunji (kud se guraju jbt) također nešto petljaju s vojnim vježbama, ostaje za vidjeti jel će stvarno krenuti preko granice ili samo blefiraju. Ako… Čitaj više »

držnedaj
1 godina prije

Poljska je najslabija tačka za sigurnost i stabilnost u Evropi!

mislim
1 godina prije

pa učeći iz povjesti i podjelama poslije ratova, ukraina a vijerojatno i moldavija biti rasparčane na ruske mađarske ,poljske i rumunjske dijelove.
i to u slučaju pobijede rusije.
u obrnutom slučaju poraza rusije, rspast će se rusija na male komadiće a sve će biti pod patronatom nove “svijetske vlade”

1 godina prije

Čitate kolegi?
Kreče, Romunija če zasjesti Moldaviju.
Pitanje je sad, dokle. Jer ima tamo Ruska enklava, Pridnjesterje…

Max
1 godina prije

To su držali prije pa hoće i sad.

skurija
1 godina prije

Poljaci žele isto što i Turska u Iraku i Siriji

1 godina prije

nista o dogadjajima u moldaviji. ukri upali i unistili ruki radio odasiljac.
ukrajinski ministar ponudio pomoc moldavskoj vladi u borbi protiv rusa u pridnjestovlju.
meni se cini kao da zele otvoriti drugi front protiv rusije, da se izzive nad onima koji su im pri ruci, kad vec ne mogu u donbasu.

Lucija, prva
1 godina prije

Je. I ja sam vidjela te karte. 🙂
Odustaju od crnomorske obale…

Ali,…imaće i te središnje Ukrajine… Koliko se Rusima svidi.

Lucija, prva
1 godina prije

Pronađite kartu velike Poljske: isplati se. U’vatili bi cijelu Bjelorusiju i cijelu Ukrajinu, osim crnomorske obale.

Naravno i ona tri mala čuda, Litvu, Blitvu i onu treću… 😊

Čak bi Nijemcima pustili dio uz zapadnu granicu.
.

nessy
1 godina prije

Sasvim sam siguran da trenutno, Poljska nema pretenzije na svoje povijesne teritorije. Cak i njima je doslo do…bubrega, da za sada od toga nema nista. Planovi i zelje su jedno, a izvodivost, nesto drugo. Trebao bi im novi Pilsudski, i potpuno drugaciji raspored snaga, da bi to bilo i priblizno moguce. Za sada, to je ‘na dugom stapu’, kako bi rekli nasi zapadni partneri (dabogdaihgrompogodio).

Benny
1 godina prije

Ruska propaganda -zele posvadjati Ukraince sa Poljacima, ali nece im uspjeti.

Jomla
1 godina prije

S gigantskim dugovima, pa će svi iseliti, a dalje se zviždi 😀

Rimtutituki
1 godina prije

Od 24.92 znaci prvog dana se zna,poslije čitave fryutme 5 ukrajina ce biti,ruska sa dombass krim odessa,crno more, poljska prema lavov madzarska tamo gdje njihova manjina pokarpacija,rumunjska mali dio koji je prije njihov bio i Ukrajina 1 oko Kijeva,to je zavrsen posao. Napravi Screenshots ovoga sto pisem,pa se dopisujemo za iduci Božić.

Alex
1 godina prije

A što će Njemci za svoje povijesne teritorije?!! Pregaziti Poljsku skoro do Waršave i nazad cijelu Istočnu Prusku,Danzing,a i Leonberg u Ukrajini Ljvov je povijesno njemački. Za Galiciju bi se već nekako dogovorili? Ali prije toga moraju izbaciti Amere,a posebno Britance iz Njemačke ,kako je Hitler svojedobno izbacio Francuze iz Ruhra i Saarland a. Znamo kako je to završilo.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Koja kurva priznaje da je kurva?

gost
1 godina prije

Budu vama i Vojvodinu uzeli……..he he……kakvi clanci……kakvi komentari……a zasto srbende nosite sucane naocale i kabanice ? Mozda zbog Bljeska i Oluje…….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI