Poljska odgovara na slavlje ukrajinskog nacističkog kolaboracioniste

Mateusz Morawiecki
26 komentara

Ne može biti “nikakvih nijansi” kada je u pitanju veličanje nacističkog saradnika u Drugom svjetskom ratu Stepana Bandere u Ukrajini, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki na konferenciji za novinare u ponedjeljak. 

Varšava neće pokazati nikakvu popustljivost prema onima koji “ne žele” da priznaju “strašne zločine” koje su ukrajinski nacionalisti počinili nad Poljacima tokom Drugog svjetskog rata, dodao je on.”Izuzetno smo kritični, vrlo, vrlo negativni prema bilo kakvom veličanju ili čak podsjećanju na Bandere,” rekao je Morawiecki, komentarišući objavu ukrajinskog parlamenta, Vrhovne Rade, na Twitteru, proslavljajući 114. rođendan šefa Organizacija ukrajinskih nacionalista (OUN), ultranacionalistička grupa koja je postojala tokom Drugog svetskog rata i imala svoje paravojno krilo, poznato kao Ukrajinska pobunjenička armija (UPA).

U postu, koji je kasnije izbrisan zbog negodovanja Poljske, Izraela i SAD-a, ukrajinski parlament je naveo da je Bandera rekao da će “potpuna i vrhunska pobjeda ukrajinskog nacionalizma biti kada Rusko carstvo prestane postojati”. Rada je tada saopštila da je savremeni načelnik ukrajinskih oružanih snaga, general Valerij Zalužnji, „dobro upoznat“ sa Banderinim „instrukcijama“. Sam general je predstavljen u drugom tvitu, na slici sa velikim Banderovim portretom u pozadini.

“Ovdje ne može biti nijansi”, insistirao je Morawiecki, obećavajući da će biti “veoma, vrlo jasan u vezi s tim” sljedeći put kada dobije priliku da razgovara s ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom. Poljski premijer označio je Bandera “ideologom  kriminalnih vremena, vremena rata” koji je vidio “strašne ukrajinske zločine”. Neće biti “blagosti” za one koji odbijaju da priznaju da je “strašan genocid” koji su Poljaci pretrpjeli od strane ukrajinskih nacionalista tokom Drugog svjetskog rata bio “nešto nezamislivo” , dodao je.

Bandera je u Ukrajini službeno proglašen nacionalnim herojom od 2010. Ukrajinski nacionalisti redovno su obilježavali njegov rođendan 1. januara marševima s bakljama i masovnim demonstracijama. Poljska i Izrael ga povezuju sa masovnim ubistvima Poljaka i Jevreja koje su počinili ukrajinski nacionalisti tokom Drugog svjetskog rata.

Poljski parlament je 2016. godine priznao takozvane Volinjske masakre kao genocid od strane militanata UPA. Poljski predsjednik Andrzej Duda potpisao je 2018. godine zakon kojim se zabranjuje promocija ideologije povezane sa Stepanom Banderom. Izrael je također u više navrata pozivao Kijev da ne veliča “ratne zločince i ne rehabilituje ratne saradnike”.

BanderanacizamPoljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
1 godina prije

Poljaci I Ukrajinski banderovci zasluzuju jedni druge

Tupko Glupko
1 godina prije

Kako sad to, a Poljaci najžešći kontra Rusa i u podršci Ukrima?

Kao, nisu do sada znali kako su Ukri počeli veličati Banderu, ne samo sada kada je rat, već i prije.

Isti slučaj u Srbiji sa četničkim vojvodom Dražom Mihailovićem, naročito otkada ga je sud u Beogradu 2015. godine rehabilitirao.
Podsjetimo, tada je srbijanski predsjednik bio Tomislav Nikolić, koji je 1993. pred Vojislavom Šešeljom na Romaniji položio prisegu za četničkog vojvodu, a i sadašnji srpski predsjednik Aleksandar Vučić je Šešeljev učenik i bivši član njegove stranke.

vanja
1 godina prije

To je luda kuća,amerikanci brižno uzgajaju nacizam u celom svetu još od ww2,Poljaci su njihovi verni saveznici i još razne neverovatne kombinacije.Haos odgovara hegemonu.

Max
1 godina prije

Sad su se sjetili.

Ringo10
1 godina prije

Poljaci namjeravaju uzeti Zapadnu Ukrajinu i to će vjerojatno i uraditi
I baš volim da vidim kako će Ukro nacisti pod poljskom vlašću slaviti Banderu i dizati mu spomenike

baljezganje
1 godina prije

pojest cete vi svako g…o i poklonit se svojim kilerima za par judinih skuda

alexosijek
1 godina prije

Ma izašla je neka čudna objava u britanskom The Timesu prije nove godine (izvor potpuno drugi, oni su citirali dijelove iz te objave) i radi se otprilike o ovome: zbog, navodno, toga što Rusi iskrivljuju informacije vezane uz oznake Wolfangel koja se nalazi na uniformama Azova i ostalog ‘sektora’ te oznake su promijenjenje – rebrandirane. I eto, časkom, problem neo-nacizma riješen novom oznakom. Dakle….lp

tihobl
1 godina prije

Eno smimaka proslave Nove godine na okupiranoj teritoriji. Sjede ljudi za stolom i jedu (bijeli stoljnjak i sve po redu). A kad se pojavi Zelenski na TV svi pokazuju koliki je kukuruz ljetos bio.

Red Dog
1 godina prije

Ima poljski film, „Wolyn“, o tome kako su ukri resili „poljsko pitanje“.
Nije da su ubijali, nego nacini. Moguce je da su nadmasili i ustase. Rulja je isla od kuce do kuce i zatirali svaki trag poljaka na veoma kreativne nacine. I poljaka ne bi vise.
Isto su uradili i tokom WW I.
Kako su krenuli sada, ko moze reci da nece i treci put?

Georg
1 godina prije

Poljska se pripravlja na povrnitev Galicije…..na koncu bo od Ukrajine ostal Kijev z okolico kot je rekel Putin

nessy
1 godina prije

Ovaj poljski debil, zasluzuje kolegu, ukrajinskog debila. Najgore zlocine po poljskoj su cinile SS jedinice ukrajinaca i baltickih naroda. I sada on pada s Marsa, cudi se, te je ‘iznenadjen i uvredjen’, jer ovi slave nacistu. Kao, to nije znao do jucer. Ajde Moravjecki, dodji do Morave, baci se i utopi, nitko nece ni primjetiti da te nema.

Fakti
1 godina prije

Gdje su sada Poljska i (jos uvijek) Ukrajina – tu se prije sto i nesto godine bili dijelovi dva carstva, ruskog i austrougarskog. Ukrajina nije postojala ni kao ime (taj dio nazivan je najcesce Rutenijom, taj narod Rusinima, sto ocito kazuje ko su izvorno), Poljska je bila pobrisana nakon ratova. Naravno, Poljaci jesu zaseban narod, iako su asimilirali mnoge koji su se zatekli na tim teritorijama, polonizacija je bila vrlo intenzivna – to su radili i drugi, znamo i za madjarizaciju itd. E, sad, zivimo sa historijskim cinjenicama koje se razlikuju od gore navedenih, i koje se jos jednom mijenjaju, pred nasim ocima. Da li Poljaci zele sadasnju zapadnu Ukrajinu, nekadasnju Galiciju? Nesumnjivo, jer polazu dosta prava na nju, a ostali su bez nje nakon 2.svjetskog rata. Namireni su na zapadu dijelom Slezije, koja je prethodno pripadala Njemackoj. Tu smo – ako Poljska zahtijeva od Njemacke ogromne ratne reparacije, ako… Čitaj više »

da_se_zna_istina
1 godina prije

Kao i uvijek, ovdje treba poslušati obje strane.
Inače Poljska i Austro-Ugarska su sprovodile državnu politiku unijaćenja rusko-ukrajinskih pravoslavaca, a to nije sigurno bilo samo kupovanjem.
Mislim da otada nastaje ovaj sukob.
K tome su ukrajinski kozaci dizali ustanke protiv Poljske pod čijom su okupacijom bili.

MKamenjarac
1 godina prije

…POLJACI SU POSLE BUGARA NAJVECI DUPELIZCI ZAPADU;§:MESTO SU HRVATI….STA ONI MISLE ZASTO SU IH NEMCI MASOVNO UBIJALI;PA DA IH NEMA VISE SAMO DA OSTANU PAR DA IH SLUZE KAO I HRVATI…..BUGARSKA JE PREPLAVLJENA STARIM FASITIMA DA IH SLUZE DO KRAJA ZIVOTA….ONACE OD NEMACA CE DOBITI SAMO ONO IZNAD JAJA……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI