Poljska policija rasporedila je vodene topove kako bi zaustavila migrante koji ruše ogradu bjeloruske granice, čule su se i šok-bombe

Migranti na granici Poljske i Bjelorusije
4 komentara

Skupina izbjeglica ponovno je pokušala probiti granicu između Bjelorusije i EU, a poljski časnici snimili su kako puca iz vodenih topova dok se spor oko nelegalne migracije pogoršava. Prijavljena je i upotreba suzavaca.

U utorak ujutro, snimci snimljeni s mjesta događaja pokazuju kako se deseci muškaraca, od kojih su neki nosili i palice, približavaju crti razgraničenja. Drugi snimci prikazuju vozilo na poljskoj strani granice kako ispaljuje mlazove vode u zrak, a činilo se da su oblaci dima i svjetlosti koji se dižu iz projektila koje su ispalile pogranične postrojbe.

 

Dopisnik RT-a Konstantin Pridybailo, koji izvještava o rastućoj humanitarnoj krizi iz Bjelorusije, rekao je da su se “migranti pomaknuli oko 100 metara od kontrolne točke, do mjesta gdje je polomljena ograda od bodljikave žice”.

Prema njegovim riječima, odgovor je bio “više izljev emocija; svi su se smrzavali, svi su bili umorni. Bacali su kamenje na poljsku policiju.” Međutim, dodao je, unatoč tome što je žica oštećena, nitko od potencijalnih tražitelja azila nije se popeo preko pregrade.

Napetosti su eskalirale posljednjih dana, a Poljska i druge zemlje EU-a optužuju Bjelorusiju za osmišljavanje naglih pokušaja prelaska granice u sklopu kampanje “hibridnog ratovanja”.

Prema Bruxellesu, veliki broj letova za Minsk je pokrenut iz problematičnih zemalja poput Iraka, Irana i Sirije, dok su očajni migranti otpremljeni na zajedničku granicu i nije im dopušten povratak.

Varšava je posljednjih dana mobilizirala tisuće policajaca, i vojnika te proglasila izvanredno stanje usred oštrog porasta broja ljudi koji pokušavaju ući u EU iz Bjelorusije. Prošlog tjedna, njezini su službenici koristili suzavac i štitove kako bi spriječili skupine migranata u nelegalnom prijelazu granice.

Bjelorusija je odbacila optužbe i inzistirala da jednostavno više nije spremna intervenirati i zaustaviti ljude koji žele prijeći granicu s EU, u kontekstu sankcija. Bruxelles sada navodno razmatra novi paket mjera namijenjenih bjeloruskim dužnosnicima, kao i zračnim prijevoznicima za koje se tvrdi da su uključeni u dovođenje izbjeglica.

U ponedjeljak je poljska policija uhitila dva francuska novinara koji su izvještavali o krizi za RT i priveli ih sudu, optuženi za ilegalni ulazak na njegovu stranu graničnog područja.

Poljske vlasti zabranile su tisku izvještavanje o situaciji na terenu, uvevši učinkovito zamračenje medija, što je naišlo na široke kritike.

Dvojica Francuza, dopisnik David Khalifa i snimatelj Jordi Demory, izvijestili su da su im policajci stavili lisice nakon “neprijateljskih” susreta s policijom blizu crte razgraničenja.

BijelorusijaMigrantiPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ffjord
2 godine prije

Kad je talijanski premjer Salvini zabranio ulazak brodu u talijansku luku pun imigranata onda je imao problem s sudom.
Sad su zapadne organizacije za ljudska prava usutile.
Val izbjeglica je i sama Poljska uzrokovala kroz NATO bombardiranje i destabiliziranje tih zemalja.

tihobl
2 godine prije

Vidite vi sta diktator radi – otima arape iz njihovih zemalja, dovodi na granicu i neda im da se vrate kuci. Kamionima im dovozi kamenje da gadjaju jadne poljske specijalce. Nije mu dosta sto je uzurpirao fotelju onoj finoj zeni sto je pobjedila na izborima sa 10% glasova, vec okolne zemlje dovodi u ratno stanje.

Max
2 godine prije

Zapad hoće rat ii to je to

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI