fbpx

Poljski general: “Prema planu je Rusija meta nuklearnog napada” – Moskva: “Oni su bolesni”

Poljski vojnik

Poljski general Waldemar Skrzypczak je u intervjuu za Wirtualna Polska izjavio da Zapad teritorij Poljske vidi kao mjesto glavne bitke u hipotetskom vojnom sukobu s Rusijom i spreman je koristiti sva raspoloživa sredstva u slučaju rata, uključujući nuklearni napad na Rusku  Fedaraciju.

Prema njegovim riječima, ranije su Sjedinjene Države bile spremne koristiti nuklearno oružje kako bi “zaustavile Crvenu armiju na području Poljske”. Poljski general je ovu izjavu dao u vrijeme kada Pentagon najavljuje “nove” planove koji se temelje na oživljavanju stare vojne doktrine iz vremena Hladnog rata u suzdržavanju Rusije.

On je rekao da planovi nuklearnog udara i sada postoje, u slučaju “agresije” od strane Rusije.

Poljski general Waldemar Skrzypczak je također istaknuo “kako u borbi protiv ruskog vojnog stroja niti jedna vojska u Europi, uključujući Poljsku, ne bi imala nikakve šanse”, zbog čega je, po njegovom mišljenju, Poljska pristupila NATO paktu.

Poljska je u simuliranom ratu pobijedila Rusiju

General Waldemar Skrzypczak: Nemojmo gajiti iluzije. Poljska je frontalna država, tako da će uvijek biti područje sukoba, kao što je trebala biti tijekom Varšavskog pakta. Istina je da su Amerikanci namjeravali nuklearnim napadima zaustaviti Crvenu armiju u Poljskoj. Sada postoje planovi poput ovog, ako Putin udari. I ne samo to, u vojnom smislu, to je najrazumnije. Za nas, Poljake, takav scenarij je, naravno, neprihvatljiv. Ali ako izbije rat, nitko nas neće pitati za mišljenje. Ne možemo mijenjati naš zemljopisni položaj

Wirtualna Polska: U tom slučaju, možda je u pravu bivši ministar obrane Antoni Macierewicz, koji je rekao da “moramo imati vojsku koja će u budućnosti moći braniti domovinu”?

General Waldemar Skrzypczak: To je politička demagogija, glupost, koju je vojno nemoguće provesti ni za deset godina, čak ni pod pretpostavkom da svake godine budemo trošili pet posto BDP-a na naoružanje. Počnimo samo s identificiranjem potencijalnog neprijatelja od kojeg će nas braniti poljska vojska.

Wirtualna Polska: Ovdje je vjerojatno stvar jednostavna. Neprijatelj je Rusija.

General Waldemar Skrzypczak: Pa, to je to. Nema sumnje da je najveća briga slobodnog svijeta izazvana agresivnim djelovanjem Rusije pod vodstvom jake  ruke Vladimira Putina. Međutim, ne morate biti veliki strateg da biste znali da u borbi protiv ruskog ratnog stroja nijedna vojska u Europi, uključujući i Poljsku, ne bi imala nikakve šanse. Stoga je Poljska od 12. ožujka 1999. članica NATO-a. Naša je snaga i jamstvo da će nam u slučaju napada saveznici pomoći s provedbom članka 5 Sjevernoatlantskog ugovora, koji govori o kolektivnoj obrani svake napadnute članice Saveza. S druge strane, Poljska bi se trebala pridržavati članka 3, koji zahtijeva da svaka država pojedinačno održava i razvija svoju sposobnost da se odupre oružanom napadu kako bi se učinkovitije ostvarili ciljevi Saveza. Zato naša vojska mora biti snažna, učinkovita, mobilna i opremljena suvremenom opremom koja je kompatibilna s NATO sustavima naoružanja. To bi trebala biti vojska koja će ispuniti naše poljske zadaće. Nitko ne razmišlja o puštanju Poljske da se sama nosi s Rusijom. To se odnosi i na zapovjedništvo NATO-a i na američku administraciju. Otuda i prisustvo savezničkih trupa u našoj zemlji, za kojima čeznemo. Tako izgleda geopolitička stvarnost u našoj regiji, koju već godinama gradimo s NATO paktom. Budućnost se ne može predvidjeti i znamo samo da će Rusija ostati naš istočni susjed, iako ne znamo što će se dogoditi nakon Putinove ere. Reći da će se Poljska sama oduprijeti agresiji Rusije je jeftini populizam kojeg nitko od naših saveznika ne tretira ozbiljno. Srećom je tako, jer je najgora stvar koja bi se mogla dogoditi jest usamljenost Poljske kao posljedica naših vlastitih političkih pogrešaka.

Wirtualna Polska: Te su greške već počinjene. Poljska se udaljava od Europske unije. U svađi smo s Izraelom. Čak i odnosi sa Sjedinjenim Državama postaju sve teži. Osim toga, Rusija se protiv nas bori učinkovitim informacijskim ratom, što utječe na to kako nas doživljavaju u svijetu. Zbroj tih događaja vjerojatno ne daje ništa dobro?

General Waldemar Skrzypczak: Bez obzira na veličinu i izgovor informacijskog rata Rusije, zapadna Europa Poljsku i dalje, kao i 1920. godine, vidi kao bedem od agresije s Istoka. Bez obzira na promjene u retorici Kremlja u odnosima s Njemačkom i Francuskom, još uvijek možemo računati na potporu Zapada i Sjedinjenih Država. Stoga moramo snažno provoditi i demonstrirati naše političke i vojne ambicije, ali uvijek u uvjerenju da je naša sigurnost stalni savez.

Američki vojnik i poljski vojnici

Wirtualna Polska: A ako NATO ne uspije, Poljskoj nema pomoći?

General Waldemar Skrzypczak: Tada ćemo imati veliki problem. U načelu, kao što kažu mladi, bit ćemo pometeni. Međutim, uvjeren sam da će NATO reagirati na oružanu agresiju na Poljsku. Problem je ipak drugačiji.

Wirtualna Polska: Da…?

General Waldemar Skrzypczak: Problem je što NATO postaje sve slabiji, neučinkovitiji. Odluke se u odnosu na tekuće događaje u svijetu donose prekasno. Primjer je rat u Ukrajini. NATO ga je prespavao, a kad se probudio Putin je već u rukama imao Krim i istočnu Ukrajinu.

Wirtualna Polska: Ali NATO je poslao dodatne trupe na svoj istočni bok, uključujući Poljsku.

General Waldemar Skrzypczak: Mislim da se Putin ne brine. Nekoliko dodatnih američkih bataljona u Poljskoj, Rumunjskoj i baltičkim državama neće promijeniti situaciju. Pred Sjevernoatlantskim savezom je mnogo izazova, a jedan od njih je ponovno uspostaviti kredibilitet na Istoku. Ova slabost je također vidljiva tijekom svake vojne vježbe u koje sam nedavno bio uključen. Riječ je o simulaciji mogućeg sukoba, nekada odigranog na kartama, danas na računalnim ekranima.

Wirtualna Polska: Recite mi kako izgleda ova simulacija.

General Waldemar Skrzypczak: Govorit ću o igri pod nazivom “Bitka zrak-zemlja na istočnom krilu NATO-a”, koju je u rujnu 2017. organizirala Zaklada Casimir Pulaski i američka Zaklada Potomac. Cilj je bio stvoriti simulaciju sukoba između NATO-a i Rusije. Scenarij je pretpostavio da ruska vojska okupira baltičke države. NATO ne reagira vojno i poduzima samo diplomatske akcije. To je Rusiji omogućilo da dodatno zaoštri sukob i konačno krene na Poljsku. Ruska vojska je iz tri smjera krenula u Varšavu, Białystok i Malbork.

Wirtualna Polska: Koje su to bile snage?

General Waldemar Skrzypczak: Prva gardijska oklopna armija i snage stacionirane u Kalinjingradu su poslane u napad na Poljsku. Pretpostavljalo se da je na poljskom dijelu Rusija koristila oko 80 000 vojnika, a u cijeloj operaciji oko 150 000 vojnika. Aktivne su bile zračne i kopnene snage, te Baltička flota. Snažna napadačka skupina.

Wirtualna Polska: Kako je reagirala  poljska vojska?

General Waldemar Skrzypczak: Sa svom svojom silom koja se sastoji od 100 000 vojske, plus snagama Teritorijalne obrane. Naše trupe su također ojačane teškim američkim bataljonom koji se stacionirao u Poljskoj, blokirajući takozvani Prijevoj Suwałki između Bjelorusije i Kalinjingradske oblasti.

Wirtualna Polska: Zašto je u tom scenariju Rusija napala Poljsku?

General Waldemar Skrzypczak: Cilj Rusa bio je podijeliti naše vojne snage između Zapadnog Buga i Visle, te ih raširiti u regiji Visle. Nakon postizanja vojnih ciljeva, Rusi bi NATO-u mogli predstaviti ultimatum i započeti pregovore koji bi doveli do obustave vojne operacije i sklapanja mira s NATO-om kako oni žele.

Wirtualna Polska: Kako je naša vojska reagirala?

General Waldemar Skrzypczak: Preselila se na mjesta gdje su Rusi prešli naše granice. Poljske oružane snage brzo su se priključile obrani. Međutim, same su se branile, bez potpore NATO-a, osim jednog od spomenutih američkih bataljona. Tek nakon mjesec dana borbe na području iza Visle su se počele akumulirati snage NATO-a za brzu reakciju. Nažalost, predugo su se okupljale. Kao što je pokazala simulacija, mogli su doći pomoći Poljacima tek nakon 30 dana od izbijanja rata, kada je situacija za našu vojsku već postala kritična. Međutim, u prvim danima NATO operacije je poljska vojska dobila zračnu potporu. Stoga smo na početku stekli malu prednost, ali je u kratkom vremenu neutralizirala ruska protuzrakoplovna obrana. Rusi su imali odlučujuću prednost u oklopnom oružju i brzo su zaustavili grupu poljskih vojnika. Otišli su duboko u Varšavu do uzvisine Mińsk Mazowiecki. Tamo su bili djelomično zadržani. Naše zapovjedništvo je pretpostavljalo da će to biti glavni smjer prodora. Tako je okupilo svoje snage u blizini Varšave. Pretpostavka je bila ispravna. Rusi su tamo imali najveće probleme. Uspjeli su doseći visinu Minsk – Kałuszyn. Ostali su i čekali tešku opremu koja bi pojačali napad na Varšavu. Uspjeli smo akumulirati rezerve koje Rusima nisu dopuštale pobjedu. Nekoliko brigada je povučeno iz borbi u blizini granice, a je ta borbena sposobnost je ponovno stvorena. Međutim, to je bio kritičan trenutak. Poljaci se više nisu mogli braniti. Naša komanda je snažno je inzistirala na korištenju snaga NATO-a za brzo reagiranje, iako još nisu bile potpuno dovršene. Konačno su donesene odluke su na visokoj razini. Savezničke trupe su stavljene u bitku. Snage NATO-a teško su pogodile neprijateljsko krilo. Tada se situacija promijenila. Ruska operacija se urušila i bitka je počela, a poljska vojska je sa svom snagom krenula u napad.

Wirtualna Polska: Gdje se dogodila bitka?

General Waldemar Skrzypczak: Između rijeka Wieprz i Narew. Kada je zapovjedništvo snaga za brzo reagiranje u zapovjedništvu NATO-a odlučilo ući u borbu, obje ekipe, Poljska i NATO, koordinirale su akcije. Slično kao i 1920., iza Wieprze je napravljen zamah i protivnik je opkoljen. Pobijedili smo, ali dok NATO nije ušao, nismo imali šansi. Na sreću, savezničke trupe su se organizirale, postigle borbene sposobnosti i pregrupirale se u Poljskoj. To je omogućilo da se zaustavi ruska vojska.

Tenk Abrams m1a2

Wirtualna Polska: Zašto je NATO trebao mjesec dana da pošalje pomoć?

General Waldemar Skrzypczak: Pokazalo se da je toliko vremena potrebno za punjenje goriva, utovar i istovar opreme i pripremu vojnika i pružanje podrške. Dodajte tome i dugotrajno donošenje odluka i birokraciju koja danas paralizira NATO.

Wirtualna Polska: Nakon ove simulacije, zaključci nisu jako optimistični, ni za NATO ni za poljsku vojsku.

General Waldemar Skrzypczak: Prije svega, NATO je prespor u donošenju odluka. Između zauzimanja baltičkih zemalja od strane Rusije i napada na Poljsku je prošlo nekoliko dana. U to vrijeme je NATO vodio samo diplomatske igre. Rusija je mirno kontrolirala Litvu, Latviju i Estoniju. To je bilo izgubljeno vrijeme. Snage Saveza nisu vjerovale u daljnji marš ruske vojske prema zapadu. Ali za mene ovaj zaključak nije bio najvažnija stvar.

Wirtualna Polska: Nego koji?

General Waldemar Skrzypczak: Glavni zaključak, po mom mišljenju, je da će područje potencijalnog sukoba između Sjevernoatlantskog saveza i Rusije biti Poljska. Kako kažu američki zapovjednici, naša zemlja može postati središte gravitacije, središte napora, s jedne strane za NATO, a s druge za Rusiju. Moskva je svjesna da će njezine trupe u maršu prema zapadu morati proći kroz Poljsku. Također zna da ćemo se uvijek braniti kao suverena država, pomagao nam NATO ili ne. To pak znači da će Rusi nemilosrdno uništiti sve ovdje i spaliti sve što im stoji na putu. NATO mora shvatiti da je Poljska iznimno važna država sa strateškog stajališta.

Wirtualna Polska: Mislite da to sada nije slučaj?

General Waldemar Skrzypczak: Postoje mnoge naznake da nije. Vraćajući se scenariju rata, o kojem smo razgovarali, iz njega proizlazi da je NATO uložio previše napora u nevojne aktivnosti, diplomatske ili političke. Pregovarao je s Moskvom, razmjenjivao note, sazvano je Vijeće sigurnosti UN-a, ali nije pomogao, jer su baltičke države Rusi već zauzeli. Ponovio se krimski slučaj. Nijedna sila koja bi lišila Rusiju dobitaka, odnosno oslobodila baltičke države, nije uspjela. Da je ovaj proces potrajao, onda bi i dio teritorija Poljske bio nacrtan kao sastavni dio Rusije.

Intervju je dobio prikladan odgovor iz Moskve

Rusija Duma

Ipak, ovdje je general govorio o simuliranom ratu, te hipotetskoj pobjedi i kako bi se NATO najvjerojatnije ponašao, ali tvrdi kako zna da u slučaju “agresije” od strane Rusije postoje planovi nuklearnog napada na ruske snage i infrastrukturu, što je dobilo odgovor iz Moskve.

Prvi zamjenik predsjednika Odbora za obranu Državne Dume, Aleksandar Šerin je u razgovoru s dopisnikom Savezne novinske agencije doveo je u pitanje “zdravlje” poljskog generala, sumnjajući da ima “ozbiljne mentalne probleme”.

“Dopustiti si takve tvrdnje o nuklearnom udaru na teritorij Ruske Federacije u tako napetom razdoblju, utopija je vlastite države”, kaže ruski parlamentarac.

Član Odbora za obranu Državne Dume je Poljskoj očitao lekciju iz povijesti.

Sposobnost obrane Poljske je i uvijek bila na niskoj razini. Zato je u jednom trenutku zemlja došla pod jaram Trećeg Reicha. Naime, poljsko vojno-političko vodstvo je ovakvo zbog neuspjeha iz prošlosti. Shvaćam da Poljska ima imperijalne ambicije Commonwealtha. Poljaci su jednom pokušali zauzeti teritorij Rusije, ali sve je bilo brzo gotovo. Varšava vjerojatno ima neke bolne uspomene i što je dugo vremena bila dio Ruskog carstva. Poljska ima bolna sjećanja jer, u načelu, nije u stanju zaštititi vlastiti teritorij. Zbog toga su je nekoć okupirali njemački vojnici, a danas je okupiraju američke trupe. Varšava ovaj kompleks inferiornosti pokušava kompenzirati glasnim izjavama o Ruskoj Federaciji”, nastavlja političar.

Aleksandar Šerin je dodao da će Moskva odbiti svaku agresiju. Potencijalni protivnik bit će uništen čak i prije nego što uspije naškoditi Rusiji i nije ni hipotetski spomenuo mogućnost invazije na baltičke zemlje ili Poljsku.

“Rusija ima sve snage i sredstva da zaštiti svoj teritorij od udara bilo kakvih raketa, zrakoplova i drugih sredstava za lansiranje ne samo nuklearnog, već i konvencionalnog oružja. Ako netko rasporedi grupu za nuklearni napad, razmjesti zrakoplove, onda će biti uništen prije početka akcije, to jest prije pokušaja lansiranja i polijetanja u zrak”, upozorava Šerin.

Litva - vojnici

On vjeruje da se niti jedna država neće usuditi napasti Rusiju, jer će u tom slučaju početi rat.

“Ako se takve izjave Poljske nastave, onda će njihov vlasnik i stariji partner, Sjedinjene Američke Države, biti odgovorne za to. Mislim da ne bismo trebali pasti na takve provokacije. To je potpuna utopija. Nitko nikada neće moći koristiti nuklearno oružje protiv Rusije. Ali ne samo zato što to nećemo dopustiti, nego i zato što će odmah uslijediti odgovor s vrlo tužnim posljedicama”, kaže zastupnik Državne Dume iz Odbora za obranu.

Također je podsjetio Poljake da su Rusija i Poljska vrlo bliske zemlje.

“Poljski general treba pogledati kartu. Poljska i Ruska Federacija nalaze se u neposrednoj blizini. Černobilska nesreća je, vjerojatno, trebala nešto naučiti nekoga. Hirošima i Nagasaki su Japan i daleko su od Poljske. Ali Rusija je blizu”, rekao je.

“Moramo tog generala uzeti za uho i dovesti ga pred sud u Moskvu”

Zaključujući, zastupnik ruskog parlamenta je pozvao da se general kazni za njegov drski i agresivni demarš.

“Mi moramo uzeti tog generala za uho, dovesti ga u Moskvu, to jest, zatražiti njegovo izručenje i dovesti ga pred lice pravde. Budući da takve izjave ne samo da štete bilateralnim odnosima, već ugrožavaju i miran život poljskog naroda”, zaključio je Aleksandar Šerin.

WP

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
96 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Šok
Gost
Šok
2 godine prije

poljaci su jako vrijedni
spremju se da švabama vrate
pomerajnu, šleziju i izlaz na baltičko more
i da otvore nove konc logore gdje će ih
švabe potamaniti
oko pet milijuna
kao i za vrijeme drugog rata

švabe otvaraju tvornice po rusiji
a pametni poljaci se spremaju
na rat protiv rusa
umjesto da se bogate i trguju

da sam ja na mjestu poljaka
dao bi koridore rusima
do njemačke i češke
nek se slobodno voze
a svoju zemlju i narod sačuvao

dane
Gost
dane
2 godine prije
Reply to  Šok

ispravicu te.nije pomerajna nego pomeranije.taj naziv potice jer su se slovenski narodi pomerali prema baltiku usled najezde germanskih plemena

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije
Reply to  dane

Pa pomirili su se sad valjda dosta. 🙂

jonbonjovi
Gost
jonbonjovi
2 godine prije
Reply to  dane

Pommern je izvedeno od slavenskog Pomorje, a ne od pomijeranja. Berlin od Brljin, nema veze sa Bär medvjed kako Nijemci to interpretiraju. Cijeli istocni dio Njemacke je pun slavenskih toponima. Ima mnogo njemackih imena iz tih podrucja koja zavrsavaju na tsch. I podrucje Lausitz (potice od imana hrasta Luznjak) i nacionalna manjina Sorben su nam poznati kao Luzicki Srbi.

Mali pas
Gost
Mali pas
2 godine prije

Nije lako biti Poljak u topu ovih dana….

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Mali pas

Kako da im bude lako?
Dok su bili u varsavskom paktu NATO je imao spremne atomske bombe kojima bi sprzio Poljsku kako bi zaustavio sovjetski prodor. Napravili bi radiokativnu barijeru stotinama kilometara siroku. Poljaci su usli u NATO, a doktrina je idalje ista. I sad onican poljak treba da zasniva porodicu i misli o buducnosti uz ovakve planove i jos treba da naziva seveznicima one koji planiraju da ga sprze atomskim bombama.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Netko je u ovom svijetu lud a mnogima smrde noge!!!

Pajo
Gost
Pajo
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Evo meni Smrdečac noge. Dodo sa posla i citam logično. Zena otvorila prozor i kasljuca. U mojoj kući nema feminizma. Djeca zdrava kao i brak. Cetvrto na putu. Zovi bili

Shah
Gost
Shah
2 godine prije

trenutno je situacija takva da su FEDovci zauzeli pozicije kakve je Hico imao prije povlacenja ’43e.
Ukrajina je skoro pala, Kazahstan uvodi latinicu, a Gruzija samo sto nije usla u NATO.
A zima koja bi spasila Ruse ne dolazi, dapace dolazi globalno zatopljenje.

Konstantin
Gost
Konstantin
2 godine prije

Ovaj je samo emiter necijih drugih politika & zelja. Ali i on i “oni” koje stoje iza ovog debila su dobili jasnu i nedvosmislenu poruku od nekog “manje bitnog” iz RF. Samo dokaz u nizu da je GLUPOST bezvremenska bezgranicna!

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Konstantin

Naravno. Danas Stoltenberg najavio izgradnju ogromnog skladišta u centralnoj Poljskoj.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Fakat dobra droga kod generala … Definitivno..

Mölltaler
Gost
Mölltaler
2 godine prije
Reply to  Alen

Colombia – Varšava (via Miami) . Od svojih saveznika dobija samo najbolju robu.

U prolazu
Gost
U prolazu
2 godine prije
Reply to  Alen

Takvi likovi na pozicijama imaju dobre plaće i moraju pričati prema dobivenim uputama i glavnim smjernicama. Za cijelu priču treba imati bujnu maštu i kompjutersku igricu. I puno love za kupovati oružja. Kad se umirovi, naglo će postati pametniji.

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Vec sam odavno primjetio da Ruski vojnici imaju slicnu osobnu opremu kao IDF. Inace koliko znam Rusija je jedina drzava koja je skoro cijelu vosku opremila naprednim sustavima tzv vojnik buducnosti odnosno opremom Ratnik 2 a. Sto govori o novoj vojnoj doktrini Ruske vojske koja se oslanja na napredne tehnologije,veliku vatrenu moc i vioko opremljeno i obuceno pjesastvo (nesto slicno Amerikancima) i vidi se da su uglavnom napustili staru Sovjetsku vojnu dogtrinu. Inace mali off Marsal Khalifa Haftar naredio zavrsne operacije zauzimanja Tripolija za goji ocekuje da ce pasti u narednih 48 sati. A posto Haftar ima odlicne odnose sa Rusijom dali to znaci da Rusi preuzimaju i Libiju?.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  fenix

Da, ali je majka svih bitaka Misrata, s onim CIA operativcem Abdelhaqimom Belhadjom. On je alfa i omega ovih “talibana”

Miki
Gost
Miki
2 godine prije
Reply to  fenix

Izvini ali to što pišeš je glupost. Rusi su pre 2 godine tek uveli ćarape u vojsci. Pre toga noge su zavijali u krpe!

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Miki

Izvini, ali mislim da si se opet napio i zamislio da si u svom selu. Btw, imaš dobrih čarapa u Varteksu, opskrbite se.

nessy
Gost
nessy
2 godine prije
Reply to  Miki

Je, Miki, istina, a pusku tek trebaju izumit. A sta reci, carape su ipak vaznije.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Miki

Ako su rusi uveli carape u vojsku propasce. Krpe su zakon, to su SS-ovci otkrili u zimu 41-42. Ali nije im otkrice vrijedilo nista jer su imali knap cizme, a ruski vojnici tri broja vece. I tako, dok su se smrzavali i razmisljali kako da dodju do cizama veceg vroja ruski vojnici su dobili valjenke. Cuo si valjda za valjenke? Pokazale su se efikasnije od T-34, ali nepravedno su zapostavljeni.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  tihobl

Valjenke su totalno in..

viktor
Gost
viktor
2 godine prije

Stara slovenska legenda kaze da su 3 brata (Ceh, Leh i Rus), po smrti svoga oca krenula (sa Helma) da potraze svoje ”mesto pod suncem”.Razdvoivsi se na 3 strane formirali su 3 bratske drzave: Polsku, Cesku i Rusiju. Negde u Poljskoj, u nekom gradu( zaboravio sam u kom), postoje 3 prastara hrasta koji svedoce o slovenskom bratstvu i legendi o 3 brata. Nadam se da slovenski narodi vise nikad nece ratovati zarad interesa drugih.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  viktor

Nadaj se ,nada nikada ne umire ili ako mora onda umre posljednja.Kapa do poda ” slovenski brate” !! Zar još uvijek ima takvih sanjara ?Prosto vam se divim.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Mnogi to sanjamo!

Netko ne bitan
Gost
Netko ne bitan
2 godine prije

Sta reci na ovo? Nije ni bolest sve sto boli.

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije

Jak propuh kroz uši stvara grozne glavobolje gospodinu generalu. Sreča što postoji terapija u vidu video igrica

žrec
Gost
žrec
2 godine prije

Stvarno ovi na zapadu imaju opsesiju geostrateške važnosti baltičkih mini-državica i ruskim opsjednutošću istim. Uvijek me sjete na citat najpoznatijeg američkog stručnjaka za Rusiju Stephena Cohena kada su ga to pitali “Putin će osvojiti baltičke države? Zašto bi? Već sad ih 100 posto opskrbljuje energijom. Mislite da im želi plaćati i penzije”?

Nato Bato
Gost
Nato Bato
2 godine prije

di su joze i aldo ?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

E moj “đenerale” U šta ti 40 godina službe i od toga 15 godina u Varšavskom ugovoru , za vrijeme kojih je bio neko mudo u Drezdenu. Nema biografije, samo na poljsko Wikipediji. I nakon toga i iskustva s ruskom komandom, dobro, sovjetskom, preciznosti radi, lupeta ovakve nebuloze. Ali se nauživao igrajući simulirani rat sa čak dva tink tanka i na kraju je “pobijedio Ruse”. U igrici naravno. A isti je 2016. tulio kako ne suradnja s Rusijom nužna, jer je svaki rat osuđen na neuspjeh. Dođe nekad vreme kad čoek ostari i podjetinji i bolje je da šuti.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Poljski Loso Domazet 🙂

zgvaca
Gost
zgvaca
2 godine prije

Da su Rusi pametni tribali bi 20-30 Satana da bace na Poljsku. Da se rjese tih Vazala zapada. Kad USA osjeti da in je sup.ak opecen mozda ce se opametit.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Šta reći, lešinari su 1919/1921iskoristili krvavi prelaz sa Carske Rusike na Sovjetski Savez i krvavi građanski rat koji je tada trajao te napali Sovjete i okupirali veliki deo Sovjetskog Saveza;i opet im Sovjeti poklone ogroman deo Njemačke. Da smo jasni…ne mislim loše protiv Poljskog naroda, samo činjenice kažem.
Elem…danas sam gledao jedan deo filma “Težina lanca” od Borisa Malagurskog, vezano je za naše područje i izuzetno slikovito opisuje dešavanja oko nas.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Siniša

Ali prema njihovoj mitologiji su sovjeti agresovali njih, koji postoje od stolijeca sedmog, i oni su spasili Jevropu od boljsevizma 🙂

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Poljaci su se slizali s amerikom iz skroz suprotnog razloga , to nije rusija to je europa..

Europa je stratiski vazna za usa i usa e uciniti sve da joj ne izmakne iz ruku..
Poljaci se nadaju sa ce u toj “preraspodjeli” imati nekakv veci status u evropi kao najvjernije sluge..

Rusi da krenu kojim slucajem za par dana bi bili na suncanim plazama spanije a ne po poljskim vukohebinama..

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Alen

Evropa je izgubila svaki znacaj. Ameri je smatraju konkurentoma kao i Kinu. Sa druge strane Rusiju ne samtraju konkurentom vec lijevim smetalom kojeg bi bilo korsno pretvoriti u saveznika protiv globalnih konkurenata.

Problem je u iskrivljenom novogovoru kojeg su decenijama koritili globalisti: bombardovanje su zvali humanitarnim akcijama, jednoumlje demokratijom, a konkurente prijateljima. Evropu su stalno zvali saveznikom a i sam znas ta je suprotno znacenje. Prestanimo se zavaravati da je anglosaksonima (ukljucujuci i engleze) Evropa saveznik. Kakvo misljenje o Evropi imaju najbolje se vidjelo kada je ono smetalo Putin predlozio Evropu od Lisabona do Vladivostoka. Najezili su se od takve ideje.

Duki
Gost
Duki
2 godine prije
Reply to  tihobl

Tiho@ a teroriste zovu borcima za ljudska prava i humanitarcima !???ha ha

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  tihobl

Tiho., na tren sam pomislio da pises ozbiljno …Dobar sarkazam…
Ako kojim slucajem amerikanci razmisljaju kako si opisao , kopaj bunker..

Evropa je danas za usa ekonomski pojas za spasavanje , nikakav konkurent , prakticno je usa dozivljava kao neko suvlasnistvo a bez nje nemaju nimalo sanse. Tu je stvar oko evrope..
Rusija je glavni konkurent bez nje kina bi danas oslovljavala amere s ,
da sefe , a kineski obor bi stao vec nakon par metara puta , skupa ruska vojno-diplomatska snaga i kineska ekonomija cine americku globalnu konkurenciju skupa s ostalim koji se pridruzuju..
E tu sada dolazi evropa koja koketira s ovim rusko-kineskim novim putem i ukoliko se ohrabri i krene tim putem , a naznake su da krece , amerika ostaje tj postaje rang trecih zemalja , sama , usamljena , bez saveznika , bilo onih milom bilo silom …
Ovde se sve vrti oko savezika , a 3 na 1 bas ne ide…

Ako sad ameri misle da je evropa nebitna i konkurencija ,da je rusija samo smetalo a kinom da mogu lako onda…… Kopaj bunker jer su odljepili…

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Alen

Alene ameri su odlijepili odavno. Imas dva klana: globaliste koji misle da su im udarni dronovi dovoljni za globalnu dominaciju i one kojima su glavni neprijatelji Kina i EU, pa i Rusija koja odbija savez sa njima (Trampa je doveo ovaj drugi klan). I jedni i drugi su ubijedjeni u njihovu izuzetnost i predodredjenost da ostatak svijeta civilizuju.

karantanac
Gost
karantanac
2 godine prije
Reply to  tihobl

Nije to predložio Putin nego naivni Gorbačov, pa su ga prevezli žedna preko vode i sad Putin mora da ispravlja njegove greške.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije

Poznato je da je vojska okruženje gdje mislioci niču samo tako.
Ovo ima smisla kao i predizborna kampanja SDP-a u Dalmatinskoj zagori.
P.S.
”Iz nekog razloga, odlično sam se snašao u vojsci. Nije bilo teško. Samo je potrebno da lijepo namjestiš krevet, zapamtiš da moraš stajati ispravljeno, i na svako pitanje odgovaraš sa DA, NAREDNIČE”.
Forrest Gump

Stanislav
Member
2 godine prije

Rusi neće izvršiti agresiju na nikoga, ali pošto su već Poljaci pravili simulacije mogli su pretpostaviti da će Rusija prvo napasti Poljsku, a onda ove 3 države pomest za tjedan dana.

Duki
Gost
Duki
2 godine prije

Votka čini čuda !
A dali se ovaj generallissimuss pita ko će potpisati kakvo takvo primirje ? Jer uvijek je poslije rata :primirje,kapitulacija ,prekid vatre ili predaja a kada atomćići poharaju sve ,tko ?
NITKO sljedećih 20000 godina !
A žene će imati 3 sise dok će muški kakati u stoju na rukama !Pa neka ovaj majmun izabere ???

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Dobiješ ovo kada nekome daš konzolu da igra igrice.Ovaj je luđi od Porošenka…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Cekaj drug ,u konkurenciji imas jos glavnog sekretara nato i njegov govor povodom godisnjice…
Sacekajmo tekst o tome pa onda da glasamo …
Mislim da tu imamo pobjednika ???

Miki
Gost
Miki
2 godine prije

Poljski general hipotetski priča i pijani ruski parlamentarac odma izgubi živce.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Miki

Navuci one čarape od maloprije, nazepsti ćeš.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

U jbt…ovaj čovjek nije normalan, ovakvi ljidi vode NATO;igraju se igrica koje veze s mozgom nemaju i u opšte od kuda mu ideja da će preživeti 30 dana.

šeronja
Gost
šeronja
2 godine prije

onaj tko nije zapamtio povijest, mora je ponavljati

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
2 godine prije

Ovo kod poljaka poprima oblike teškog oblika shizofrenije. Rusija ima toliko miliona očuvanih i nenaseljinih kilometara kvadratnih koje joj omogućavaju još najmanje hiljadu godina širenja i rasta u svakom smislu unutar svojih granica što je opcija koju odavno i više nema nijedna druga država na zapadu. I šta će takvoj nesagledivoj, suverenoj, samodostatnoj Rusiji jedna prenapučena i bolesna Poljska!? Sve ovo stvaranje atmosfere straha od Rusije je usmjereno na isisavanje novca iz javnog budžeta država NATO i očuvanje papilova NATO kompleksa i životnog stila zaposlenih u niškoristi NATO paktu. To treba ključ u bravu i baciti u Marijansku brazdu! Rusija nam nije neprijatelj, Rusija je partner.

Era sa onoga svijeta
Gost
Era sa onoga svijeta
2 godine prije
Reply to  Ivo Lola

Još ih boli i to što je Rusija jedna od rijetkih zemalja svijeta koja je sama sebi dovoljna, resursno, energetski i tehnički. Ne možeš ih pokoriti ekonomski kao ostale, samo vojno, a i tad valja po labrnji dobiti. Duhom jaki, većinom ispravni, to je ono što je trn u oku nakaradnom i izopačenom Zapadu.

perzija do trsta
Gost
perzija do trsta
2 godine prije

U vrijeme hladnog rata planovi NATO-a su bili da zaustave Ruse u Poljskoj upotrebom nuklearnog oružja.Izgleda da Poljacima nitko nije rekao da su ti planovi nepromjenjeni,tj. da će i danas Rusi u slučaju napada biti zaustavljeni u Poljskoj nuklearnim oružjem.

Иосиф Сталин
Gost
Иосиф Сталин
2 godine prije

ko me to sad budi

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

???

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg
2 godine prije

Taj poljski general je dobar primjer, da se neki ljudi ne bi smijeli razmnožavati,…., mislim na njegove roditelje.

Godzilla
Gost
Godzilla
2 godine prije

Speed i playstation..Poljaci ko Poljaci, šuplja priča

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije

Kakav idiot ovaj general, nevjerojatno! Imali ste garancije Zapada i prije WW 2 i kako ste prosli? Svoju danasnju drzavu Poljaci mogu zahvaliti Sovjetskom savezu, mada vas to boli. General spominje bitku pred Varsavom 20- godine proslog stoljeca, ali nespominje kako je doslo do nje i sta je bilo nakon poraza Crvene armije u istoj. Dok je Rusija, iscrpljena od WW1 i kasnije gradjanskog rata, pokusali ste malo odgristi od njih zemlje, Rusi su vas zaustavili i u kontri stigli do Varsave gdje su bili porazeni, a Poljaci su nakon bitke pobili oko 60 tisuca (procjene) zarobljenih Rusa. Dobro, Rusi su im to naplatili sa Katinskom sumom(uvjek svi zaborave zasto se desila Katinska suma), drzave zaboravljaju, Imperije ne! Vas problem sta zivite izmedju Njemacke i Rusije, geografija se nemoze mjenjati, pa izvucite neke zakljucke iz te cinjenice i prilagodite joj se! Nazalost, povijest se uvjek ponavlja, a to znaci- Poljaci, neka vam je Bog na pomoci! Mada, sumnjam da Bog pomaze idiotima.

Rotor
Member
Rotor
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Čovječe, on je zadužen, baš tim generalskim činom, da misli tuđom, a ne svojom glavom. Njima ne trebaju pametni, nego poslušni. Sve on zna kao i mi, ali ne smije ni da razmišlja o istini, kamoli da je iznosi javnosti. ROB od čovjeka, samo ne Spartakovog kalibra. Nažalost.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Tacno.
Poljska smeta i Nemackoj i Rusiji.
Postoji resenje; neutralnost. Ne naivno, sa jakom odbranom da ne bi neko pao u iskusenje, ali neutralnost.
Ovako… sve mi se cini da ce je Nemacka i Rusija deliti ponovo :/

Slovenac
Gost
Slovenac
2 godine prije

Sta ce rusi sa evropom tunima samo vode nema ga sa nafte ima samo ljudi koji misle da su nesto posto su vazali amerikanaca stabces sa time mozes da jih zrokas u pet minuta buducnost je na istoku a kod nas za sto godina ce biti arabija

ventilator
Gost
ventilator
2 godine prije

Nisam neki analitičar ni vojni ni politički.Čak mogu reći za sebe da sam diletant za ovo područje.Međutim pokušavam shvatiti logiku ratovanja pa se pitam ako je u kodeksu NATO ratovanja klauzula ili član koji kaže….UKOLIKO JE NAPADNUTA JEDNA ČLANICA NATO PAKTA OD BILO KOJE ZEMLJE KOJA NIJE ČLANICA NATO PAKTA OSTALE ČLANICE TREBAJU STATI U NJENU ODBRANU. I to jew to Međutim postavimo sad pitanje…ŠTO AKO SA JEDNE ČLANICE NATO PAKTA PREMA RUSIJI KRENU RAKETE SA NUKLEARNOM GLAVOM, jer ta mogućnost postoji, kako reče poljski general Waldemar Skrzypczak? U tom slučaju Rusija neče naivno lansirati rakete samo na Poljsku nego na NATO savez, a to znači na sve njene članice. Naravno najveću porciju dobit će INICIJATOR NATO SAVEZA. Mislim da ne treba naglašavati tko je to.I kao što reče Aleksandar Šerin BIO BI TO KRAJ LUDSKE CIVILIZACIJE
I na kraju da završim ovakvu napetost u svijetu.i zastrašujući scenarij kji bi nam se mogao dogoditi, ako stvari izmaknu lontroli, sa svojom retorikom i ratnim akcijama po svijetu PRVENSTVENO JE KRIVA POLITIČKA ELITA AMERIKE I ZAPADA , KOJI NIKAKO NE ŽELE DA SE ODREKNU PLJAČKANJA PRIRODNIH RESURSA U DRUGIM DRŽAVAMA, A KOJIMA SAE TO KAOI BIVŠIM KOLONIZATORIMA UVUKLO POD KOŽU.

Rotor
Member
Rotor
2 godine prije
Reply to  ventilator

Ja ipak mislim da, barem, Rusi i Ameri imaju tajni dogovor o toj ‘crvenoj linij’ preko koje se ne smije ići pa, čak, i za ono ‘nedaj bože’, a to je početak neplaniranog nuklernaog rata. Ipak, oni prvo misle na svoje guzice. A na kraju krajeva zašto bi se tukli preko svojih kada sasvim lijepo i ugodno mogu preko naših leđa?

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  ventilator

NATO je vec poceo odstupiti od clana 5.
Zato ne primaju clanove sa neresenim teritorijalnim statusom, kao sto je na primer Ukrajina, jer se ne zna na sta ce ti labilni naterati NATO. Na to je isao Putin sa Donbasom.
Putin im je rekao izricito da ako se bude lansiralo nesto iz zemalja clanica na Rusiju ce Rusija odgovoriti i udarom na komandne centre, to jest USA.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
2 godine prije

Jbt pa ovi su stvarno budaletine.al baš budaletine…

Croatia
Gost
Croatia
2 godine prije

Uništiti i spaliti mjesta mogućeg napada, uništiti i sravniti sa zemljom mjesta odakle se zapovijeda.Vladimir Vladimirovič Putin !!!

Ime amatera
Gost
Ime amatera
2 godine prije

Prestrasno koji ludjaci. Ovo je za ludaru …

Nostromo
Gost
Nostromo
2 godine prije

Poljaci nikako da nauce kako god da se okrenu guzica im je uvijek odozada i da im uvijek neko zavuce do balcaka.

Amater
Gost
Amater
2 godine prije

Ocjena Moskve 100% točna

spartak
Gost
spartak
2 godine prije

Ovaj generalski fahidiot je tolika šupčina da mu ni ne pada na pamet zapitati se ZAŠTO bi uopće RF krenula okupirati baltičke zemlje pa onda i Poljsku. Koji će mi ku.ac ti teritoriji i ljudi u njima? Što time dobivaju? Ništa što im treba, a mogu uništitit i sebe i sve nas druge. Kakav idiot moraš biti pa da povjeruješ u takve besmislice?
Ili je objašnjenje jednostavno. Generalčina mora opravdati svoju generalsku plaću pa mora sudjelovati u glumatanju u svome vojnom kazalištu s usanskim režiserima.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

‘Ako netko rasporedi grupu za nuklearni napad, razmjesti zrakoplove, onda će biti uništen prije početka akcije, to jest prije pokušaja lansiranja i polijetanja u zrak”, upozorava Šerin.’

Drago mi je da su rusi došli k pameti i da su spremni lansirati preventivni nuklearni udar, ukoliko se nedvosmisleno ustanovi da su psihopate odlučile lansirati. Sa tom bolesnom stokom ne smije biti oklijevanja.

mane
Gost
mane
2 godine prije

poljake nece “unistiti”rat ni atomske bombe vec liberalne ideje koje su dosle sa amerikancima

Rotor
Member
Rotor
2 godine prije

General je obična lutka na koncu. On je ovdje nebitan. Bitan je ‘lutkar’, to jeste NATO sponzori, a to su bogate američke i zapadne elite. Rekli smo da Amerika, kao i svaki drugi imperij u povijesti, imaju identičnu boljku. Ona će trajati dok se bude mogla širiti bilo fizički, bilo ekonomski, bilo znanstveno. E da se to širenje ne bi zaustavilo treba osvojit Rusiju i njene resurse. Inače slijedi interno samoproždiranje. Naravno, Poljska i Poljaci su prvo i osnovno sredstvo na putu postizanja toga cilja. Njih će Ameri gurnt u vatru pa ako upali, dobro je, a ako ne upali barem će spoznati sa kim imaju posla. Može prvi put u povijesti čovječanstva da se desi da da jedan cijeli narod, i njegova država, završi kao kolateralna šteta.

fbslo
Gost
fbslo
2 godine prije

“General Waldemar Skrzypczak: Cilj Rusa bio je podijeliti naše vojne snage između Zapadnog Buga i Visle, te ih raširiti u regiji Visle. Nakon postizanja vojnih ciljeva, Rusi bi NATO-u mogli predstaviti ultimatum i započeti pregovore koji bi doveli do obustave vojne operacije i sklapanja mira s NATO-om kako oni žele.”

Znači, trošiti živote ruski vojnika nekoliko sedmica, da bi se postigao cilj, kojeg bi Rusi imali več u startu.???
Kako, da ja zapalim vlastitu kuču, da kasnije legnem sretan, što sam barm nešto uspio pogasiti..

Kad ni Poljaci, ni Rusi ne mogu mijenjati geoografski položaj, kako se se Poljaci ne pitaju, da bi možda bilo dobro imati prijateljske odnose Rusijom?

Jer još neko ima osječaj, da če ovi orto katolički Poljaci, po neznam koji put u historiji, dobiti po …. ?

Rotor
Member
Rotor
2 godine prije
Reply to  fbslo

Da, ali mržnja je opaka bolest. Opće je poznato da mržnaj igra značajnu ulogu u razvoju društva koja daje snagu kao što gnjev izaziva pokret. Zato neki i njeguju mržnju unutar svojih naroda kako bi preko nje mogli lakše vladati i manipulirati. Hitler je pozvao svoj narod na mržnju prema Židovima kako bi ostvario svoje niske politčke ciljeve. Pod parolom ‘Židovi su krivi za sve’, on je dobio izbore. Programeri ljudksih duša programiraju naše misli, osjećaje, moral i ukus i preko i preko toga nas privode svojim zmaišljnim ciljevima i idejam kao kakve biorobote. Poljaci su žrtvovan narod. Može ih spasit samo politički zaokret od 180 stepeni, to jeste vraćanje neutralnoj politici.

spartak
Gost
spartak
2 godine prije
Reply to  Rotor

Rotor,
Poljake ne može spasiti ništa. Oni su izgubljen slučaj. Zaluđeni su amerikanofobijom, imaju vrlo jaku dijasporu ondje. Uz to, katolički kler im je napunio glavu mržnjom protiv pravoslavlja. Šteta, kako je završio jedan inače dobar radišan slavenski narod. Tako su se očito posložile karte povijesne sudbine.
Donekle slično je i s nama Hrvatima, ali samo donekle. Mi imamo nekih svojih “specifičnosti”.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije

Ovce treba plasiti vukovima kako nebi napustile tor i pobjegle u slobodu iako 99% ovaca dode glave njihov coban-pastir!

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Naravno.
Evropa se je za vreme Hladnog Rata branila taktickim nuklernim. 4 000 njih. Jer su tada bili normalni; shvatili su da nemaju sanse konvencionalno.
General je u pravu da Moskva ne moze spavati mirno dok se ne zacepi Severnoevropska Ravnica, jer su svi napadi na Moskvu dosli tuda. U tom smislu je Varsavski Pakt bio optimalan. Ali postoji i drugo resenje; neutralna Poljska.
Sto se ne razmatra jer na zapadu vlada uverenje da rusi ne rade nista drugo nego da smisljaju kako da agresuju druge celo vreme. A katolibani su katolibani. Misle da je komunizam Sotona i da jos uvek vlada komunizam. Oni su u Svetoj Misiji da istrebe Rusiju/Mordor. Mislim da plan ukljucuje i pomoc od Boga, ali toliko su ludi.
Sto odgovara USA. Zadatak kolonija je da stite Maticu. Ako rat sprzi Evropu ali oslabljuje i Rusiju da USA moze kupiti sebi jos deceniju-dve, super. Nasli su svoje budale.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Ali ono da ce Poljska zauzeti Prijevoj Suwałki…
Ako dode do toga ce Rusija zauzeti to pre nego sto krece na Baltikum. To je prvo sta ce uraditi.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije

Uvijek su mi smiješna kasta oficiri,pogotovo ovi sa vrha,uče,rade,trude se ali uvijek sa mišlju da nikada stečeno znanje ne upotrebe?I tako prođe vam život da nikada u stvarnosti ne zapucale?Kada bi rekao u svojoj veleumnoj analizi da nema opasnosti od rata,gubi se smisao njegova života,koga će i sa kojim razlogom zvati na vojne vježbe,kako će tražiti novce za naoružanje,ako nema ratne opasnosti,gubi se smisao života?

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije

Da ovi Poljaci vide šta Nijemci govore o njima promijenili bi mišljenje. Kad je Poljska dobila svoju sigurnosnu zonu u Iraku komičari na njemačkim televizijama stalno su zbijali šale o njima.
Kako glasi prvi poljski zakon u Iraku?
Sve što padne s teretnjaka, naše je.
Stanovnici Iraka kukaju, jer im Amerikanci kradu naftu. Sada im nafta više neće ni trebati, jer će im Poljaci pokrasti sve automobile.
Tako Poljake vide u Njemačkoj, a oni bi se igrali rata s Rusijom. Malo su im valjda tri podjele Poljske u prošlosti…

Miki
Gost
Miki
2 godine prije
Reply to  Bruno

Koga briga što lopovski Nemci kažu? Možda nekog nesamouverenog balkanca!?

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Ovog lika pod hitno hospitalizirati .Diagnoza nije potrebna vec i laik vidi simptome sumanutosti i shizofrenije .NATO zombi .

muppet shou
Gost
muppet shou
2 godine prije

Steta da nije Kim raketman na mjesto Putina. Odavno bi veliki parking bio kod budaletina.

davor
Gost
davor
2 godine prije

Ne sumnjam da će dotični poljski princ dobiti počasni doktorat na američkim vojnim školama i red carpet doček na ratnohuškačkim think-tankovima.

davor
Gost
davor
2 godine prije

“Njihov vlasnik Sjedinjene Države…” hehehe sve rečeno.

Karma
Gost
Karma
2 godine prije

Poljaci i kurdi imaju zajednicko nizak politicki IQ. Ovo je prebedasto. Jezivo koji zombi pod valjda drogama ?

Gaja
Gost
Gaja
2 godine prije

Da i potencijalno dođe do okupacije Poljske (iako mislim da to rusima ne treba), napad na ruske snage nuklearnim oružjem bi bio kraj Poljske jer bi ostala ne nastanjiva. Takav čin bi kratkoročno koristio sam Amerikancima i Englezima. Kratkoročno mislim na oko 10 min dok ovi nebi uzvratili. I da dođe do hipotetskog napada, Poljacima se bolje borit partizanskom taktikom, i tada postaju sigurni da će istjerati bilo kojeg okupatora jer niti jedna okupacija nije uspjela (osim genocida nad indijancima u Americi) te da će sačuvati zemlju od nuklearnog holokausta. Za kraj moj osobni zaključak je da bi takav rat mogao biti isceniran prije svega za potrebe Anglosaksonaca a u svrhu samo uništenja Slavena. Jer jedan od prioriteta anglosaksonske politike je pod svaku cijenu spriječiti ujedinjenje slavena a po mogućnosti ih uništiti.

Ivek
Gost
Ivek
2 godine prije
Reply to  Gaja

Zašto nenastanjiva?

Ivex
Gost
Ivex
2 godine prije

Vježbe Nato su bile Norveškoj čisti promašaj pokazale su veliku nespremnost ali uspoređivati danas Ruskoga vojnika i Zapadnoga mlitavca je smiješno. Gledam snimke s vježbe u Norveškoj Američki vojnici koji na filmovima grizu čelik nose na licu kremu za sunčanje jer im kozi smeta snažno uv zračenjei hladnoća koje curice nije isto voditi rat protiv inferiornih zemalja tipkas gumbiće u sigurnosti igraš se Playstationa u bazi to ti je današnji Zapadni vojnik. Odrastao na mlijeku i medu. S druge strane Ruski mladići rade u polju teške poslove mozgovi im još nisu saprani od liberalnih sranja. Pogotovo ovi iza Urala ima da Rusi pregaze kao beba zvečku ove militavce i curice s Zapada. Naravno ako uopće dođemo do konvenc rata.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Ivex

IVEX, jesi li ikada vidio neku švedsku ili norvešku visoku i mišićavu momčinu uživo? Dalje, odakle ti podatak da ruski mladići rade teške poslove u polju? Zar misliš da je Rusija neka poljoprivredna vukojebina? Da nešto čitaš, onda bi znao da već preko 75% stanovništva Rusije živi u gradovima, klasična sela nestaju, a iza Urala, odnosno u Sibiru i Pacifičkoj regiji, postotak gradskog stanovništva je veći od općeg ruskog porosjeka (iznosi oko 80%). U Sibiru imamo tri milijunska grada,a koliko takvih imamo na ex-yu prostoru?

P.S. Na splitskom Marjanu, na plaži Kašuni, koje je ljeti postala stjecište evropske omladine, baš lani sam se jedva u gužvi provukao pored dva švedska vikinška giganta, u gužvi je onaj viši (oko 210 cm), me nije primijetio i sudarili smo se. Pristojno kao pravu uljuđeni Skandinavac rekao je : oh, sorry.

I da, zemlje NATO pakta imaju oko 900 milijuna stan., a Rusija 147 milijuna, plus Bjelorusija oko 9,5 milijuna. To su brojke, istinite.

Do rata neće doći.

Dejan
Gost
Dejan
2 godine prije
Reply to  zlatan

Nisu ni Srbi i Hrvati mali ipak imamo haplogrupu I2a1b koja je srodna skandinavskoj I1!

Žilevski
Gost
Žilevski
2 godine prije

Bilo bi novinarski korektno napisati da je čovjek van službe (umirovljen) i da je izrazavao i svoje osobne stavove!

max
Gost
max
2 godine prije

Zašto bi poljaci trebali ginuti kad ruse ionako ne interesira poljska, ne inetersiraju ih niti druge zemljeali kad bi i ako krenuli na zapad zašto im poljaci ne bi lijepo pripremili i spakirali sendviče i sokiće za put. Usput im osigurali pune benzinske crpke i svi sretni.
Meni se takav scenarij čini puno boljim rješenjem za poljake nego ratna verzija kad ionako za 5-6 godina će se svi opet ljubiti i grliti i govoriti “tko nas bre zavadi” 🙂

makedonac
Member
makedonac
2 godine prije

Ovaj mi ne izgleda tako star da prica price unucadima. Koje trupe koja vojska. Vreme ratovanja sa vojskom je proslo. Igrace samo rakete i atomske bombe. Zato nemogu razumjeti sto se ove budale igraju rata. Ako je neko napao to je bio NATO koji preko Gruzije, Azerbejdzana, Jermenije, Ukrajine, Korgistana i Sirije napao je vitalne interese Rusije. Sto trazi NATO na rusku granisu. Regan je sa Gorbacevim napravio dzentlamenski sporazum da NATO trupe ne idu na istok. Sta su Poljaci trazili u Ukrajinu, pa im je sada krivo sto nisu uspjeli. NATO sada placa cjenu prozdrzljivosti i lakomosti. Sada su rusi usli u Venecuelu, uzeli antartik i sa kinezima pocinju novu podelu svjeta. Pare su kod Kine, oruzje kod Rusije, a americka drzava je u ovom momentu duzna 22.000 milijarde dolara. Od ovoga mozete vidjeti da amerikanci zaradzuju i zive na tudzu grbacu. Tome polako dolazi kraj.

RAJKO
Gost
RAJKO
2 godine prije

MISLIM DA SU POLITICKI EKONOMSKI I NA SVE DRUGE NACINE OVI SLOVENSKI NARODI STO ZA SEBE KAZU DA SU SE OSLOBODILI OD RUSA A RUSI JEDVA DOCEKALI DA SE Takvih saveznika rjese poludjela im politicka elita strasno se nesto dogadja s glavama takvih umova A umjesto da se druzimo uvjek i zauvjek cemo ostati razjedinjena slavenska plemena iako nisam sve ni procitao dovoljno mi je bilo OVAJ PASUS MI SMO SPREMNI BACITI NUKLEARNU BOMBU NA RUSIJU RAZGLABA POLJSKI GENERAL NO SRECOM NEMA DOVOLJNO PARA NO NE TREBA NI SUMNJATI NIMALO U TO DA BI TO ONI I UCINILI

Tokamak
Gost
Tokamak
2 godine prije

Jucer vidjeh na telki dokumentarac o Marshallovu planu,nastanku ideje u USA kako pomoci Europi,o izvedbi i posljedicama Marshallova plana po Europu.Pa kaze>Marshallov plan je pomakao progresivno gospodarski Europu samo za par godina prije nego li bi i onako bio dostignut stupanj gospodarskoga progresa Europe i bez Marshallova plana.No USA su pomogle po Marshallovu planu zapravo same sebi.Princip monetarni Marshallova plana prema drzavama Europe bio je da se 20% posudjenoga vraca a 80% je donacija.No koja donacija kad je sve ,sva roba prodavana ?Tih 80% kao poklona Amera Europi Bartrerom,trampom, su nadoknadjeni Amerima strateskim sirovinama iz Francuskih i Britanskih Kolonija u enormnim kolicinama.Marshallov plan pokrenio je zapravo USA industriju i Ekonomiju.Svi novci po robi koju su Ameri donosili i prodavali u Europi od Mazgi iz USA sa kojima su Grci imali problem jer su bile pre glomazne zivotinje pa do Traktora,konzervi te juhe i inoga sto su donosili Ameri u Europu,su se vracali u USA.Dakle sa Marshallovim planom u Europu je usla CIA na prvom mjestu,montirali su izbore u drzavama Europe kako to Americi odgovara i tako dalje.Dodjose i Mormoni sa Marshallovim planom te Jehovini Svjedoci.Ameri pokusase od Europe stvoriti svoju sliku i priliku.Sve u svemu Marshallov plan podredio je Europu… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik