Poljski general: “Prema planu je Rusija meta nuklearnog napada” – Moskva: “Oni su bolesni”

Poljski vojnik
96 komentara

Poljski general Waldemar Skrzypczak je u intervjuu za Wirtualna Polska izjavio da Zapad teritorij Poljske vidi kao mjesto glavne bitke u hipotetskom vojnom sukobu s Rusijom i spreman je koristiti sva raspoloživa sredstva u slučaju rata, uključujući nuklearni napad na Rusku  Fedaraciju.

Prema njegovim riječima, ranije su Sjedinjene Države bile spremne koristiti nuklearno oružje kako bi “zaustavile Crvenu armiju na području Poljske”. Poljski general je ovu izjavu dao u vrijeme kada Pentagon najavljuje “nove” planove koji se temelje na oživljavanju stare vojne doktrine iz vremena Hladnog rata u suzdržavanju Rusije.

On je rekao da planovi nuklearnog udara i sada postoje, u slučaju “agresije” od strane Rusije.

Poljski general Waldemar Skrzypczak je također istaknuo “kako u borbi protiv ruskog vojnog stroja niti jedna vojska u Europi, uključujući Poljsku, ne bi imala nikakve šanse”, zbog čega je, po njegovom mišljenju, Poljska pristupila NATO paktu.

Poljska je u simuliranom ratu pobijedila Rusiju

General Waldemar Skrzypczak: Nemojmo gajiti iluzije. Poljska je frontalna država, tako da će uvijek biti područje sukoba, kao što je trebala biti tijekom Varšavskog pakta. Istina je da su Amerikanci namjeravali nuklearnim napadima zaustaviti Crvenu armiju u Poljskoj. Sada postoje planovi poput ovog, ako Putin udari. I ne samo to, u vojnom smislu, to je najrazumnije. Za nas, Poljake, takav scenarij je, naravno, neprihvatljiv. Ali ako izbije rat, nitko nas neće pitati za mišljenje. Ne možemo mijenjati naš zemljopisni položaj

Wirtualna Polska: U tom slučaju, možda je u pravu bivši ministar obrane Antoni Macierewicz, koji je rekao da “moramo imati vojsku koja će u budućnosti moći braniti domovinu”?

General Waldemar Skrzypczak: To je politička demagogija, glupost, koju je vojno nemoguće provesti ni za deset godina, čak ni pod pretpostavkom da svake godine budemo trošili pet posto BDP-a na naoružanje. Počnimo samo s identificiranjem potencijalnog neprijatelja od kojeg će nas braniti poljska vojska.

Wirtualna Polska: Ovdje je vjerojatno stvar jednostavna. Neprijatelj je Rusija.

General Waldemar Skrzypczak: Pa, to je to. Nema sumnje da je najveća briga slobodnog svijeta izazvana agresivnim djelovanjem Rusije pod vodstvom jake  ruke Vladimira Putina. Međutim, ne morate biti veliki strateg da biste znali da u borbi protiv ruskog ratnog stroja nijedna vojska u Europi, uključujući i Poljsku, ne bi imala nikakve šanse. Stoga je Poljska od 12. ožujka 1999. članica NATO-a. Naša je snaga i jamstvo da će nam u slučaju napada saveznici pomoći s provedbom članka 5 Sjevernoatlantskog ugovora, koji govori o kolektivnoj obrani svake napadnute članice Saveza. S druge strane, Poljska bi se trebala pridržavati članka 3, koji zahtijeva da svaka država pojedinačno održava i razvija svoju sposobnost da se odupre oružanom napadu kako bi se učinkovitije ostvarili ciljevi Saveza. Zato naša vojska mora biti snažna, učinkovita, mobilna i opremljena suvremenom opremom koja je kompatibilna s NATO sustavima naoružanja. To bi trebala biti vojska koja će ispuniti naše poljske zadaće. Nitko ne razmišlja o puštanju Poljske da se sama nosi s Rusijom. To se odnosi i na zapovjedništvo NATO-a i na američku administraciju. Otuda i prisustvo savezničkih trupa u našoj zemlji, za kojima čeznemo. Tako izgleda geopolitička stvarnost u našoj regiji, koju već godinama gradimo s NATO paktom. Budućnost se ne može predvidjeti i znamo samo da će Rusija ostati naš istočni susjed, iako ne znamo što će se dogoditi nakon Putinove ere. Reći da će se Poljska sama oduprijeti agresiji Rusije je jeftini populizam kojeg nitko od naših saveznika ne tretira ozbiljno. Srećom je tako, jer je najgora stvar koja bi se mogla dogoditi jest usamljenost Poljske kao posljedica naših vlastitih političkih pogrešaka.

Wirtualna Polska: Te su greške već počinjene. Poljska se udaljava od Europske unije. U svađi smo s Izraelom. Čak i odnosi sa Sjedinjenim Državama postaju sve teži. Osim toga, Rusija se protiv nas bori učinkovitim informacijskim ratom, što utječe na to kako nas doživljavaju u svijetu. Zbroj tih događaja vjerojatno ne daje ništa dobro?

General Waldemar Skrzypczak: Bez obzira na veličinu i izgovor informacijskog rata Rusije, zapadna Europa Poljsku i dalje, kao i 1920. godine, vidi kao bedem od agresije s Istoka. Bez obzira na promjene u retorici Kremlja u odnosima s Njemačkom i Francuskom, još uvijek možemo računati na potporu Zapada i Sjedinjenih Država. Stoga moramo snažno provoditi i demonstrirati naše političke i vojne ambicije, ali uvijek u uvjerenju da je naša sigurnost stalni savez.

Američki vojnik i poljski vojnici

Wirtualna Polska: A ako NATO ne uspije, Poljskoj nema pomoći?

General Waldemar Skrzypczak: Tada ćemo imati veliki problem. U načelu, kao što kažu mladi, bit ćemo pometeni. Međutim, uvjeren sam da će NATO reagirati na oružanu agresiju na Poljsku. Problem je ipak drugačiji.

Wirtualna Polska: Da…?

General Waldemar Skrzypczak: Problem je što NATO postaje sve slabiji, neučinkovitiji. Odluke se u odnosu na tekuće događaje u svijetu donose prekasno. Primjer je rat u Ukrajini. NATO ga je prespavao, a kad se probudio Putin je već u rukama imao Krim i istočnu Ukrajinu.

Wirtualna Polska: Ali NATO je poslao dodatne trupe na svoj istočni bok, uključujući Poljsku.

General Waldemar Skrzypczak: Mislim da se Putin ne brine. Nekoliko dodatnih američkih bataljona u Poljskoj, Rumunjskoj i baltičkim državama neće promijeniti situaciju. Pred Sjevernoatlantskim savezom je mnogo izazova, a jedan od njih je ponovno uspostaviti kredibilitet na Istoku. Ova slabost je također vidljiva tijekom svake vojne vježbe u koje sam nedavno bio uključen. Riječ je o simulaciji mogućeg sukoba, nekada odigranog na kartama, danas na računalnim ekranima.

Wirtualna Polska: Recite mi kako izgleda ova simulacija.

General Waldemar Skrzypczak: Govorit ću o igri pod nazivom “Bitka zrak-zemlja na istočnom krilu NATO-a”, koju je u rujnu 2017. organizirala Zaklada Casimir Pulaski i američka Zaklada Potomac. Cilj je bio stvoriti simulaciju sukoba između NATO-a i Rusije. Scenarij je pretpostavio da ruska vojska okupira baltičke države. NATO ne reagira vojno i poduzima samo diplomatske akcije. To je Rusiji omogućilo da dodatno zaoštri sukob i konačno krene na Poljsku. Ruska vojska je iz tri smjera krenula u Varšavu, Białystok i Malbork.

Wirtualna Polska: Koje su to bile snage?

General Waldemar Skrzypczak: Prva gardijska oklopna armija i snage stacionirane u Kalinjingradu su poslane u napad na Poljsku. Pretpostavljalo se da je na poljskom dijelu Rusija koristila oko 80 000 vojnika, a u cijeloj operaciji oko 150 000 vojnika. Aktivne su bile zračne i kopnene snage, te Baltička flota. Snažna napadačka skupina.

Wirtualna Polska: Kako je reagirala  poljska vojska?

General Waldemar Skrzypczak: Sa svom svojom silom koja se sastoji od 100 000 vojske, plus snagama Teritorijalne obrane. Naše trupe su također ojačane teškim američkim bataljonom koji se stacionirao u Poljskoj, blokirajući takozvani Prijevoj Suwałki između Bjelorusije i Kalinjingradske oblasti.

Wirtualna Polska: Zašto je u tom scenariju Rusija napala Poljsku?

General Waldemar Skrzypczak: Cilj Rusa bio je podijeliti naše vojne snage između Zapadnog Buga i Visle, te ih raširiti u regiji Visle. Nakon postizanja vojnih ciljeva, Rusi bi NATO-u mogli predstaviti ultimatum i započeti pregovore koji bi doveli do obustave vojne operacije i sklapanja mira s NATO-om kako oni žele.

Wirtualna Polska: Kako je naša vojska reagirala?

General Waldemar Skrzypczak: Preselila se na mjesta gdje su Rusi prešli naše granice. Poljske oružane snage brzo su se priključile obrani. Međutim, same su se branile, bez potpore NATO-a, osim jednog od spomenutih američkih bataljona. Tek nakon mjesec dana borbe na području iza Visle su se počele akumulirati snage NATO-a za brzu reakciju. Nažalost, predugo su se okupljale. Kao što je pokazala simulacija, mogli su doći pomoći Poljacima tek nakon 30 dana od izbijanja rata, kada je situacija za našu vojsku već postala kritična. Međutim, u prvim danima NATO operacije je poljska vojska dobila zračnu potporu. Stoga smo na početku stekli malu prednost, ali je u kratkom vremenu neutralizirala ruska protuzrakoplovna obrana. Rusi su imali odlučujuću prednost u oklopnom oružju i brzo su zaustavili grupu poljskih vojnika. Otišli su duboko u Varšavu do uzvisine Mińsk Mazowiecki. Tamo su bili djelomično zadržani. Naše zapovjedništvo je pretpostavljalo da će to biti glavni smjer prodora. Tako je okupilo svoje snage u blizini Varšave. Pretpostavka je bila ispravna. Rusi su tamo imali najveće probleme. Uspjeli su doseći visinu Minsk – Kałuszyn. Ostali su i čekali tešku opremu koja bi pojačali napad na Varšavu. Uspjeli smo akumulirati rezerve koje Rusima nisu dopuštale pobjedu. Nekoliko brigada je povučeno iz borbi u blizini granice, a je ta borbena sposobnost je ponovno stvorena. Međutim, to je bio kritičan trenutak. Poljaci se više nisu mogli braniti. Naša komanda je snažno je inzistirala na korištenju snaga NATO-a za brzo reagiranje, iako još nisu bile potpuno dovršene. Konačno su donesene odluke su na visokoj razini. Savezničke trupe su stavljene u bitku. Snage NATO-a teško su pogodile neprijateljsko krilo. Tada se situacija promijenila. Ruska operacija se urušila i bitka je počela, a poljska vojska je sa svom snagom krenula u napad.

Wirtualna Polska: Gdje se dogodila bitka?

General Waldemar Skrzypczak: Između rijeka Wieprz i Narew. Kada je zapovjedništvo snaga za brzo reagiranje u zapovjedništvu NATO-a odlučilo ući u borbu, obje ekipe, Poljska i NATO, koordinirale su akcije. Slično kao i 1920., iza Wieprze je napravljen zamah i protivnik je opkoljen. Pobijedili smo, ali dok NATO nije ušao, nismo imali šansi. Na sreću, savezničke trupe su se organizirale, postigle borbene sposobnosti i pregrupirale se u Poljskoj. To je omogućilo da se zaustavi ruska vojska.

Tenk Abrams m1a2

Wirtualna Polska: Zašto je NATO trebao mjesec dana da pošalje pomoć?

General Waldemar Skrzypczak: Pokazalo se da je toliko vremena potrebno za punjenje goriva, utovar i istovar opreme i pripremu vojnika i pružanje podrške. Dodajte tome i dugotrajno donošenje odluka i birokraciju koja danas paralizira NATO.

Wirtualna Polska: Nakon ove simulacije, zaključci nisu jako optimistični, ni za NATO ni za poljsku vojsku.

General Waldemar Skrzypczak: Prije svega, NATO je prespor u donošenju odluka. Između zauzimanja baltičkih zemalja od strane Rusije i napada na Poljsku je prošlo nekoliko dana. U to vrijeme je NATO vodio samo diplomatske igre. Rusija je mirno kontrolirala Litvu, Latviju i Estoniju. To je bilo izgubljeno vrijeme. Snage Saveza nisu vjerovale u daljnji marš ruske vojske prema zapadu. Ali za mene ovaj zaključak nije bio najvažnija stvar.

Wirtualna Polska: Nego koji?

General Waldemar Skrzypczak: Glavni zaključak, po mom mišljenju, je da će područje potencijalnog sukoba između Sjevernoatlantskog saveza i Rusije biti Poljska. Kako kažu američki zapovjednici, naša zemlja može postati središte gravitacije, središte napora, s jedne strane za NATO, a s druge za Rusiju. Moskva je svjesna da će njezine trupe u maršu prema zapadu morati proći kroz Poljsku. Također zna da ćemo se uvijek braniti kao suverena država, pomagao nam NATO ili ne. To pak znači da će Rusi nemilosrdno uništiti sve ovdje i spaliti sve što im stoji na putu. NATO mora shvatiti da je Poljska iznimno važna država sa strateškog stajališta.

Wirtualna Polska: Mislite da to sada nije slučaj?

General Waldemar Skrzypczak: Postoje mnoge naznake da nije. Vraćajući se scenariju rata, o kojem smo razgovarali, iz njega proizlazi da je NATO uložio previše napora u nevojne aktivnosti, diplomatske ili političke. Pregovarao je s Moskvom, razmjenjivao note, sazvano je Vijeće sigurnosti UN-a, ali nije pomogao, jer su baltičke države Rusi već zauzeli. Ponovio se krimski slučaj. Nijedna sila koja bi lišila Rusiju dobitaka, odnosno oslobodila baltičke države, nije uspjela. Da je ovaj proces potrajao, onda bi i dio teritorija Poljske bio nacrtan kao sastavni dio Rusije.

Intervju je dobio prikladan odgovor iz Moskve

Rusija Duma

Ipak, ovdje je general govorio o simuliranom ratu, te hipotetskoj pobjedi i kako bi se NATO najvjerojatnije ponašao, ali tvrdi kako zna da u slučaju “agresije” od strane Rusije postoje planovi nuklearnog napada na ruske snage i infrastrukturu, što je dobilo odgovor iz Moskve.

Prvi zamjenik predsjednika Odbora za obranu Državne Dume, Aleksandar Šerin je u razgovoru s dopisnikom Savezne novinske agencije doveo je u pitanje “zdravlje” poljskog generala, sumnjajući da ima “ozbiljne mentalne probleme”.

“Dopustiti si takve tvrdnje o nuklearnom udaru na teritorij Ruske Federacije u tako napetom razdoblju, utopija je vlastite države”, kaže ruski parlamentarac.

Član Odbora za obranu Državne Dume je Poljskoj očitao lekciju iz povijesti.

Sposobnost obrane Poljske je i uvijek bila na niskoj razini. Zato je u jednom trenutku zemlja došla pod jaram Trećeg Reicha. Naime, poljsko vojno-političko vodstvo je ovakvo zbog neuspjeha iz prošlosti. Shvaćam da Poljska ima imperijalne ambicije Commonwealtha. Poljaci su jednom pokušali zauzeti teritorij Rusije, ali sve je bilo brzo gotovo. Varšava vjerojatno ima neke bolne uspomene i što je dugo vremena bila dio Ruskog carstva. Poljska ima bolna sjećanja jer, u načelu, nije u stanju zaštititi vlastiti teritorij. Zbog toga su je nekoć okupirali njemački vojnici, a danas je okupiraju američke trupe. Varšava ovaj kompleks inferiornosti pokušava kompenzirati glasnim izjavama o Ruskoj Federaciji”, nastavlja političar.

Aleksandar Šerin je dodao da će Moskva odbiti svaku agresiju. Potencijalni protivnik bit će uništen čak i prije nego što uspije naškoditi Rusiji i nije ni hipotetski spomenuo mogućnost invazije na baltičke zemlje ili Poljsku.

“Rusija ima sve snage i sredstva da zaštiti svoj teritorij od udara bilo kakvih raketa, zrakoplova i drugih sredstava za lansiranje ne samo nuklearnog, već i konvencionalnog oružja. Ako netko rasporedi grupu za nuklearni napad, razmjesti zrakoplove, onda će biti uništen prije početka akcije, to jest prije pokušaja lansiranja i polijetanja u zrak”, upozorava Šerin.

Litva - vojnici

On vjeruje da se niti jedna država neće usuditi napasti Rusiju, jer će u tom slučaju početi rat.

“Ako se takve izjave Poljske nastave, onda će njihov vlasnik i stariji partner, Sjedinjene Američke Države, biti odgovorne za to. Mislim da ne bismo trebali pasti na takve provokacije. To je potpuna utopija. Nitko nikada neće moći koristiti nuklearno oružje protiv Rusije. Ali ne samo zato što to nećemo dopustiti, nego i zato što će odmah uslijediti odgovor s vrlo tužnim posljedicama”, kaže zastupnik Državne Dume iz Odbora za obranu.

Također je podsjetio Poljake da su Rusija i Poljska vrlo bliske zemlje.

“Poljski general treba pogledati kartu. Poljska i Ruska Federacija nalaze se u neposrednoj blizini. Černobilska nesreća je, vjerojatno, trebala nešto naučiti nekoga. Hirošima i Nagasaki su Japan i daleko su od Poljske. Ali Rusija je blizu”, rekao je.

“Moramo tog generala uzeti za uho i dovesti ga pred sud u Moskvu”

Zaključujući, zastupnik ruskog parlamenta je pozvao da se general kazni za njegov drski i agresivni demarš.

“Mi moramo uzeti tog generala za uho, dovesti ga u Moskvu, to jest, zatražiti njegovo izručenje i dovesti ga pred lice pravde. Budući da takve izjave ne samo da štete bilateralnim odnosima, već ugrožavaju i miran život poljskog naroda”, zaključio je Aleksandar Šerin.

WP

General Waldemar SkrzypczakNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
96 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

poljaci su jako vrijedni
spremju se da švabama vrate
pomerajnu, šleziju i izlaz na baltičko more
i da otvore nove konc logore gdje će ih
švabe potamaniti
oko pet milijuna
kao i za vrijeme drugog rata

švabe otvaraju tvornice po rusiji
a pametni poljaci se spremaju
na rat protiv rusa
umjesto da se bogate i trguju

da sam ja na mjestu poljaka
dao bi koridore rusima
do njemačke i češke
nek se slobodno voze
a svoju zemlju i narod sačuvao

Mali pas
5 godine prije

Nije lako biti Poljak u topu ovih dana….

Dub Miroslav
5 godine prije

Netko je u ovom svijetu lud a mnogima smrde noge!!!

Shah
5 godine prije

trenutno je situacija takva da su FEDovci zauzeli pozicije kakve je Hico imao prije povlacenja ’43e.
Ukrajina je skoro pala, Kazahstan uvodi latinicu, a Gruzija samo sto nije usla u NATO.
A zima koja bi spasila Ruse ne dolazi, dapace dolazi globalno zatopljenje.

Konstantin
5 godine prije

Ovaj je samo emiter necijih drugih politika & zelja. Ali i on i “oni” koje stoje iza ovog debila su dobili jasnu i nedvosmislenu poruku od nekog “manje bitnog” iz RF. Samo dokaz u nizu da je GLUPOST bezvremenska bezgranicna!

Alen
5 godine prije

Fakat dobra droga kod generala … Definitivno..

fenix
5 godine prije

Vec sam odavno primjetio da Ruski vojnici imaju slicnu osobnu opremu kao IDF. Inace koliko znam Rusija je jedina drzava koja je skoro cijelu vosku opremila naprednim sustavima tzv vojnik buducnosti odnosno opremom Ratnik 2 a. Sto govori o novoj vojnoj doktrini Ruske vojske koja se oslanja na napredne tehnologije,veliku vatrenu moc i vioko opremljeno i obuceno pjesastvo (nesto slicno Amerikancima) i vidi se da su uglavnom napustili staru Sovjetsku vojnu dogtrinu. Inace mali off Marsal Khalifa Haftar naredio zavrsne operacije zauzimanja Tripolija za goji ocekuje da ce pasti u narednih 48 sati. A posto Haftar ima odlicne odnose sa Rusijom dali to znaci da Rusi preuzimaju i Libiju?.

viktor
5 godine prije

Stara slovenska legenda kaze da su 3 brata (Ceh, Leh i Rus), po smrti svoga oca krenula (sa Helma) da potraze svoje ”mesto pod suncem”.Razdvoivsi se na 3 strane formirali su 3 bratske drzave: Polsku, Cesku i Rusiju. Negde u Poljskoj, u nekom gradu( zaboravio sam u kom), postoje 3 prastara hrasta koji svedoce o slovenskom bratstvu i legendi o 3 brata. Nadam se da slovenski narodi vise nikad nece ratovati zarad interesa drugih.

Netko ne bitan
5 godine prije

Sta reci na ovo? Nije ni bolest sve sto boli.

samo tako
5 godine prije

Jak propuh kroz uši stvara grozne glavobolje gospodinu generalu. Sreča što postoji terapija u vidu video igrica

žrec
5 godine prije

Stvarno ovi na zapadu imaju opsesiju geostrateške važnosti baltičkih mini-državica i ruskim opsjednutošću istim. Uvijek me sjete na citat najpoznatijeg američkog stručnjaka za Rusiju Stephena Cohena kada su ga to pitali “Putin će osvojiti baltičke države? Zašto bi? Već sad ih 100 posto opskrbljuje energijom. Mislite da im želi plaćati i penzije”?

Nato Bato
5 godine prije

di su joze i aldo ?

Laki Topalović
5 godine prije

E moj “đenerale” U šta ti 40 godina službe i od toga 15 godina u Varšavskom ugovoru , za vrijeme kojih je bio neko mudo u Drezdenu. Nema biografije, samo na poljsko Wikipediji. I nakon toga i iskustva s ruskom komandom, dobro, sovjetskom, preciznosti radi, lupeta ovakve nebuloze. Ali se nauživao igrajući simulirani rat sa čak dva tink tanka i na kraju je “pobijedio Ruse”. U igrici naravno. A isti je 2016. tulio kako ne suradnja s Rusijom nužna, jer je svaki rat osuđen na neuspjeh. Dođe nekad vreme kad čoek ostari i podjetinji i bolje je da šuti.

zgvaca
5 godine prije

Da su Rusi pametni tribali bi 20-30 Satana da bace na Poljsku. Da se rjese tih Vazala zapada. Kad USA osjeti da in je sup.ak opecen mozda ce se opametit.

Siniša
5 godine prije

Šta reći, lešinari su 1919/1921iskoristili krvavi prelaz sa Carske Rusike na Sovjetski Savez i krvavi građanski rat koji je tada trajao te napali Sovjete i okupirali veliki deo Sovjetskog Saveza;i opet im Sovjeti poklone ogroman deo Njemačke. Da smo jasni…ne mislim loše protiv Poljskog naroda, samo činjenice kažem.
Elem…danas sam gledao jedan deo filma “Težina lanca” od Borisa Malagurskog, vezano je za naše područje i izuzetno slikovito opisuje dešavanja oko nas.

Alen
5 godine prije

Poljaci su se slizali s amerikom iz skroz suprotnog razloga , to nije rusija to je europa..

Europa je stratiski vazna za usa i usa e uciniti sve da joj ne izmakne iz ruku..
Poljaci se nadaju sa ce u toj “preraspodjeli” imati nekakv veci status u evropi kao najvjernije sluge..

Rusi da krenu kojim slucajem za par dana bi bili na suncanim plazama spanije a ne po poljskim vukohebinama..

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Poznato je da je vojska okruženje gdje mislioci niču samo tako.
Ovo ima smisla kao i predizborna kampanja SDP-a u Dalmatinskoj zagori.
P.S.
”Iz nekog razloga, odlično sam se snašao u vojsci. Nije bilo teško. Samo je potrebno da lijepo namjestiš krevet, zapamtiš da moraš stajati ispravljeno, i na svako pitanje odgovaraš sa DA, NAREDNIČE”.
Forrest Gump

Stanislav
5 godine prije

Rusi neće izvršiti agresiju na nikoga, ali pošto su već Poljaci pravili simulacije mogli su pretpostaviti da će Rusija prvo napasti Poljsku, a onda ove 3 države pomest za tjedan dana.

Duki
5 godine prije

Votka čini čuda !
A dali se ovaj generallissimuss pita ko će potpisati kakvo takvo primirje ? Jer uvijek je poslije rata :primirje,kapitulacija ,prekid vatre ili predaja a kada atomćići poharaju sve ,tko ?
NITKO sljedećih 20000 godina !
A žene će imati 3 sise dok će muški kakati u stoju na rukama !Pa neka ovaj majmun izabere ???

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Dobiješ ovo kada nekome daš konzolu da igra igrice.Ovaj je luđi od Porošenka…

Miki
5 godine prije

Poljski general hipotetski priča i pijani ruski parlamentarac odma izgubi živce.

Siniša
5 godine prije

U jbt…ovaj čovjek nije normalan, ovakvi ljidi vode NATO;igraju se igrica koje veze s mozgom nemaju i u opšte od kuda mu ideja da će preživeti 30 dana.

šeronja
5 godine prije

onaj tko nije zapamtio povijest, mora je ponavljati

Ivo Lola
5 godine prije

Ovo kod poljaka poprima oblike teškog oblika shizofrenije. Rusija ima toliko miliona očuvanih i nenaseljinih kilometara kvadratnih koje joj omogućavaju još najmanje hiljadu godina širenja i rasta u svakom smislu unutar svojih granica što je opcija koju odavno i više nema nijedna druga država na zapadu. I šta će takvoj nesagledivoj, suverenoj, samodostatnoj Rusiji jedna prenapučena i bolesna Poljska!? Sve ovo stvaranje atmosfere straha od Rusije je usmjereno na isisavanje novca iz javnog budžeta država NATO i očuvanje papilova NATO kompleksa i životnog stila zaposlenih u niškoristi NATO paktu. To treba ključ u bravu i baciti u Marijansku brazdu! Rusija nam nije neprijatelj, Rusija je partner.

perzija do trsta
5 godine prije

U vrijeme hladnog rata planovi NATO-a su bili da zaustave Ruse u Poljskoj upotrebom nuklearnog oružja.Izgleda da Poljacima nitko nije rekao da su ti planovi nepromjenjeni,tj. da će i danas Rusi u slučaju napada biti zaustavljeni u Poljskoj nuklearnim oružjem.

Иосиф Сталин
5 godine prije

ko me to sad budi

Jon Sneg
5 godine prije

Taj poljski general je dobar primjer, da se neki ljudi ne bi smijeli razmnožavati,…., mislim na njegove roditelje.

Godzilla
5 godine prije

Speed i playstation..Poljaci ko Poljaci, šuplja priča

Miki maus
5 godine prije

Kakav idiot ovaj general, nevjerojatno! Imali ste garancije Zapada i prije WW 2 i kako ste prosli? Svoju danasnju drzavu Poljaci mogu zahvaliti Sovjetskom savezu, mada vas to boli. General spominje bitku pred Varsavom 20- godine proslog stoljeca, ali nespominje kako je doslo do nje i sta je bilo nakon poraza Crvene armije u istoj. Dok je Rusija, iscrpljena od WW1 i kasnije gradjanskog rata, pokusali ste malo odgristi od njih zemlje, Rusi su vas zaustavili i u kontri stigli do Varsave gdje su bili porazeni, a Poljaci su nakon bitke pobili oko 60 tisuca (procjene) zarobljenih Rusa. Dobro, Rusi su im to naplatili sa Katinskom sumom(uvjek svi zaborave zasto se desila Katinska suma), drzave zaboravljaju, Imperije ne! Vas problem sta zivite izmedju Njemacke i Rusije, geografija se nemoze mjenjati, pa izvucite neke zakljucke iz te cinjenice i prilagodite joj se! Nazalost, povijest se uvjek ponavlja, a to znaci- Poljaci,… Čitaj više »

Slovenac
5 godine prije

Sta ce rusi sa evropom tunima samo vode nema ga sa nafte ima samo ljudi koji misle da su nesto posto su vazali amerikanaca stabces sa time mozes da jih zrokas u pet minuta buducnost je na istoku a kod nas za sto godina ce biti arabija

ventilator
5 godine prije

Nisam neki analitičar ni vojni ni politički.Čak mogu reći za sebe da sam diletant za ovo područje.Međutim pokušavam shvatiti logiku ratovanja pa se pitam ako je u kodeksu NATO ratovanja klauzula ili član koji kaže….UKOLIKO JE NAPADNUTA JEDNA ČLANICA NATO PAKTA OD BILO KOJE ZEMLJE KOJA NIJE ČLANICA NATO PAKTA OSTALE ČLANICE TREBAJU STATI U NJENU ODBRANU. I to jew to Međutim postavimo sad pitanje…ŠTO AKO SA JEDNE ČLANICE NATO PAKTA PREMA RUSIJI KRENU RAKETE SA NUKLEARNOM GLAVOM, jer ta mogućnost postoji, kako reče poljski general Waldemar Skrzypczak? U tom slučaju Rusija neče naivno lansirati rakete samo na Poljsku nego na NATO savez, a to znači na sve njene članice. Naravno najveću porciju dobit će INICIJATOR NATO SAVEZA. Mislim da ne treba naglašavati tko je to.I kao što reče Aleksandar Šerin BIO BI TO KRAJ LUDSKE CIVILIZACIJE I na kraju da završim ovakvu napetost u svijetu.i zastrašujući scenarij kji bi… Čitaj više »

Ivi.tz
5 godine prije

Jbt pa ovi su stvarno budaletine.al baš budaletine…

Croatia
5 godine prije

Uništiti i spaliti mjesta mogućeg napada, uništiti i sravniti sa zemljom mjesta odakle se zapovijeda.Vladimir Vladimirovič Putin !!!

Ime amatera
5 godine prije

Prestrasno koji ludjaci. Ovo je za ludaru …

Nostromo
5 godine prije

Poljaci nikako da nauce kako god da se okrenu guzica im je uvijek odozada i da im uvijek neko zavuce do balcaka.

Amater
5 godine prije

Ocjena Moskve 100% točna

spartak
5 godine prije

Ovaj generalski fahidiot je tolika šupčina da mu ni ne pada na pamet zapitati se ZAŠTO bi uopće RF krenula okupirati baltičke zemlje pa onda i Poljsku. Koji će mi ku.ac ti teritoriji i ljudi u njima? Što time dobivaju? Ništa što im treba, a mogu uništitit i sebe i sve nas druge. Kakav idiot moraš biti pa da povjeruješ u takve besmislice?
Ili je objašnjenje jednostavno. Generalčina mora opravdati svoju generalsku plaću pa mora sudjelovati u glumatanju u svome vojnom kazalištu s usanskim režiserima.

Ivo
5 godine prije

‘Ako netko rasporedi grupu za nuklearni napad, razmjesti zrakoplove, onda će biti uništen prije početka akcije, to jest prije pokušaja lansiranja i polijetanja u zrak”, upozorava Šerin.’

Drago mi je da su rusi došli k pameti i da su spremni lansirati preventivni nuklearni udar, ukoliko se nedvosmisleno ustanovi da su psihopate odlučile lansirati. Sa tom bolesnom stokom ne smije biti oklijevanja.

mane
5 godine prije

poljake nece “unistiti”rat ni atomske bombe vec liberalne ideje koje su dosle sa amerikancima

Rotor
5 godine prije

General je obična lutka na koncu. On je ovdje nebitan. Bitan je ‘lutkar’, to jeste NATO sponzori, a to su bogate američke i zapadne elite. Rekli smo da Amerika, kao i svaki drugi imperij u povijesti, imaju identičnu boljku. Ona će trajati dok se bude mogla širiti bilo fizički, bilo ekonomski, bilo znanstveno. E da se to širenje ne bi zaustavilo treba osvojit Rusiju i njene resurse. Inače slijedi interno samoproždiranje. Naravno, Poljska i Poljaci su prvo i osnovno sredstvo na putu postizanja toga cilja. Njih će Ameri gurnt u vatru pa ako upali, dobro je, a ako ne upali barem će spoznati sa kim imaju posla. Može prvi put u povijesti čovječanstva da se desi da da jedan cijeli narod, i njegova država, završi kao kolateralna šteta.

fbslo
5 godine prije

“General Waldemar Skrzypczak: Cilj Rusa bio je podijeliti naše vojne snage između Zapadnog Buga i Visle, te ih raširiti u regiji Visle. Nakon postizanja vojnih ciljeva, Rusi bi NATO-u mogli predstaviti ultimatum i započeti pregovore koji bi doveli do obustave vojne operacije i sklapanja mira s NATO-om kako oni žele.”

Znači, trošiti živote ruski vojnika nekoliko sedmica, da bi se postigao cilj, kojeg bi Rusi imali več u startu.???
Kako, da ja zapalim vlastitu kuču, da kasnije legnem sretan, što sam barm nešto uspio pogasiti..

Kad ni Poljaci, ni Rusi ne mogu mijenjati geoografski položaj, kako se se Poljaci ne pitaju, da bi možda bilo dobro imati prijateljske odnose Rusijom?

Jer još neko ima osječaj, da če ovi orto katolički Poljaci, po neznam koji put u historiji, dobiti po …. ?

Emiliano Zapata
5 godine prije

Ovce treba plasiti vukovima kako nebi napustile tor i pobjegle u slobodu iako 99% ovaca dode glave njihov coban-pastir!

Red Dog
5 godine prije

Naravno. Evropa se je za vreme Hladnog Rata branila taktickim nuklernim. 4 000 njih. Jer su tada bili normalni; shvatili su da nemaju sanse konvencionalno. General je u pravu da Moskva ne moze spavati mirno dok se ne zacepi Severnoevropska Ravnica, jer su svi napadi na Moskvu dosli tuda. U tom smislu je Varsavski Pakt bio optimalan. Ali postoji i drugo resenje; neutralna Poljska. Sto se ne razmatra jer na zapadu vlada uverenje da rusi ne rade nista drugo nego da smisljaju kako da agresuju druge celo vreme. A katolibani su katolibani. Misle da je komunizam Sotona i da jos uvek vlada komunizam. Oni su u Svetoj Misiji da istrebe Rusiju/Mordor. Mislim da plan ukljucuje i pomoc od Boga, ali toliko su ludi. Sto odgovara USA. Zadatak kolonija je da stite Maticu. Ako rat sprzi Evropu ali oslabljuje i Rusiju da USA moze kupiti sebi jos deceniju-dve, super. Nasli su… Čitaj više »

Splitexpress
5 godine prije

Uvijek su mi smiješna kasta oficiri,pogotovo ovi sa vrha,uče,rade,trude se ali uvijek sa mišlju da nikada stečeno znanje ne upotrebe?I tako prođe vam život da nikada u stvarnosti ne zapucale?Kada bi rekao u svojoj veleumnoj analizi da nema opasnosti od rata,gubi se smisao njegova života,koga će i sa kojim razlogom zvati na vojne vježbe,kako će tražiti novce za naoružanje,ako nema ratne opasnosti,gubi se smisao života?

Bruno
5 godine prije

Da ovi Poljaci vide šta Nijemci govore o njima promijenili bi mišljenje. Kad je Poljska dobila svoju sigurnosnu zonu u Iraku komičari na njemačkim televizijama stalno su zbijali šale o njima.
Kako glasi prvi poljski zakon u Iraku?
Sve što padne s teretnjaka, naše je.
Stanovnici Iraka kukaju, jer im Amerikanci kradu naftu. Sada im nafta više neće ni trebati, jer će im Poljaci pokrasti sve automobile.
Tako Poljake vide u Njemačkoj, a oni bi se igrali rata s Rusijom. Malo su im valjda tri podjele Poljske u prošlosti…

Perun
5 godine prije

Ovog lika pod hitno hospitalizirati .Diagnoza nije potrebna vec i laik vidi simptome sumanutosti i shizofrenije .NATO zombi .

muppet shou
5 godine prije

Steta da nije Kim raketman na mjesto Putina. Odavno bi veliki parking bio kod budaletina.

davor
5 godine prije

Ne sumnjam da će dotični poljski princ dobiti počasni doktorat na američkim vojnim školama i red carpet doček na ratnohuškačkim think-tankovima.

davor
5 godine prije

“Njihov vlasnik Sjedinjene Države…” hehehe sve rečeno.

Karma
5 godine prije

Poljaci i kurdi imaju zajednicko nizak politicki IQ. Ovo je prebedasto. Jezivo koji zombi pod valjda drogama ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI