„Pomorska mina“ sklona „iznenadnoj eksploziji“ pronađena na trupu iračkog tankera dok Iran upozorava da bi SAD mogle da koriste lažnu zastavu kako bi počele rat

Iracki tanker
18 komentara

Pozvani su stručnjaci za eksplozive da demontiraju pomorsku minu pronađenu pričvršćenu za trup naftnog tankera dok je izlazio iz iračke luke, što je izazvalo evakuaciju posade broda usred tinjajućih napetosti u Zalivu.

Iračke vlasti su potvrdile otkriće u petak ujutro putem poluzvaničnog Twitter naloga Security Media Cell Twitter, rekavši da je na brodu primijećeno „strano tijelo“ kada je u četvrtak popodne ulazio u međunarodne vode u Perzijskom zalivu, oko 28 nautičkih milja (52 km) od iračke obale.

„Odmah je formiran tim za rukovanje eksplozivima Ministarstva unutrašnjih poslova“, nastavila je Security Cell, dodajući da tim „još uvijek radi na neutralisanju mine i evakuaciji ciljanog broda, a naše pomorske snage ulažu velike napore sa timom za bombe da bi izvršili ovu misiju“.

Tanker, kompanije za naftni marketing pod upravom iračke vlade (SOMO), bio je u tom području kako bi napunio gorivom drugi brod, koji je uspješno evakuisan nakon pronalaska mine.

Još jedan bezbjednosni izvor, pod uslovom anonimnosti, rekao je da je pomorska mina “komplikovana” i da ima “senzore koji bi mogli da izazovu iznenadnu eksploziju”, dodajući da tim za bombe nikada nije rukovao uređajem te vrste. „Tražili smo dodatnu pomoć od profesionalnijeg tima za bombe“, rekao je.

Potvrda iz Bagdada stigla je nakon što su dvije privatne zaštitarske firme – Ambrey Intelligence i Dryad Global – izjavile da se mornari plaše da su pronašli „minu priljepak“ na brodu pod liberijskom zastavom u Perzijskom zalivu. Još jedne privatne obavještajne novine, Aurora Intel, podijelile su neprovjerene fotografije i snimke koji navodno prikazuju minu postavljenu na trup tankera, takođe objavljujući satelitske snimke dva plovila na moru.

Britanska Marine Trade Operations, dio britanske kraljevske mornarice, slično je izvijestila i o otkrivanju mine priljepka, pozivajući druge brodove koji su plovili u tom području da izvrše provjere trupa. U međuvremenu je portparol 5. flote američke mornarice sa sjedištem na Bliskom istoku rekao da nadgleda incident.

Ostaje nejasno ko stoji iza očiglednog pokušaja miniranja, a da nijedna strana nije preuzela odgovornost. Međutim, Washington je u prošlosti više puta optuživao Iran za slične incidente, uključujući niz minskih napada na tankere koji su bili smješteni u i oko Perzijskog zaliva u ljeto 2019. Teheran je odlučno negirao navode.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif tvrdio je u četvrtak da su “obavještajne službe iz Iraka” sugerisale da SAD planiraju “izmisliti izgovor za rat”, otprilike u vrijeme kad su se pojavili rani izvještaji o pomorskoj mini. Ministar spoljnih poslova obećao je da će Iran “otvoreno i direktno” braniti svoj narod, iako je insistirao da njegova zemlja ne traži sukob.

IrakiranMina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Busola
3 godine prije

Ološ američki… + normalno Izrael

Stara kuka
3 godine prije

Lažnu zastavu?

4e 65 6b 64 6f 2e
3 godine prije

Prekjučer nebo nad Bagdadom bilo prepuno helikoptera. Lik koji je snimao, kako lete iznad njegove kuće spominjao je da ih je bilo više od 100.

https://www.liveleak.com/view?t=sjiOb_1609550249

3 godine prije zadnji put uredio 4e 65 6b 64 6f 2e
Antun Tun
3 godine prije

Prvi brod ikad potopljen magnetskom minom bio je Austro-Ugarski ratni brod “Viribus Unitis”,kojeg su potopili dvojica talijanskih komandosa Paolucci i Rosseti u ratnoj luci Pula-Hrvatska 1.11.1918.god.

Stjepan Vujec
3 godine prije

Takve akcije priliće MOSAD-u, a CIA im je servis ili slugani, slićno kao i Hrvatska.

ad astra
3 godine prije

Opet gluposti i nerazumijevanje međunarodnih odnosa. Zašto bi Ameri ili Izraelci napravili ovako nešto? Iran kaže da Ameri traže razlog da bi napali Iran. Glupost, Ameri ako procijene da je Iran prešao crvenu crtu napast će ga bez ikakvih magnetnih mina. Izmišljat izgovore je specifično za one koji nešto muljaju. S druge strane, zašto Iran proklamira ideju o američkom traženju izgovora za napad na Iran? Odgovor je da je Iran bio inferioran u svim nedavnim sukobima s Amerima i da na ovaj način proba diskreditirati američku politiku. Kad proanaliziraš iransko ponašanje, posebno ono s onom maketom nosača aviona i vježbom napada na njega onda možeš doći do zaključka kakav je to mentalni sklop kod lidera u Iranu. Toliku energiju trošiti na obrani svojeg ponosa. Političari se trebaju brinuti za dobrobit građana a ne za svoj osobni ugled. Zašto Iran prkosi zapadu i što bi se desilo da se Iran odreče… Čitaj više »

Istranko
3 godine prije

Z Milić, pa zašto taj izraz “lažna zastava”? Daj se više prestani sramotiti sa svojim engleskim…

Petar
3 godine prije

Koji k* vi ne date prijevod, samo mudrujete.
Hrvatska, ruska i srpska Wiki isto tako zove lazna zastava.

Sirius
3 godine prije

Mina sklona iznenadnoj eksploziji. Sta ne bi tocnije bilo napisati pametna mina.

Duki
3 godine prije

Naravno “Božiji” nisu minu zakačili na nešto američko nego uvijek 3.strana !
No isto kao i bombanje Sirije iz Libanona,
Đubrad ? Ma ne !! Oni su božiji narod !
Po tome bi i bog bio….?Ali vidite nije!
NIJE!!
BOG JE PRAVEDAN I DOBAR ! I PRAŠTA.
DOKADA ???🙏9

3 godine prije zadnji put uredio Duki
Max
3 godine prije

Pokušaj postavljanja zamke Iranu sofisticiraranim sredstvom . Ali očito nije uspio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI