Ponuda koju ne mogu odbiti: SAD žele blokirati Kinu u kupnji ukrajinske tvornice motora

John Bolton
10 komentara

Mogućnost prodaje ukrajinske tvornice motora Kini toliko je alarmirala Washington da savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton to osobno želi to zaustaviti. SAD se nisu ni trudili da dati protu-ponudu. Bolton je krenuo u Kijev nakon summita skupine G7 u Francuskoj, a u ponedjeljak je rekao da se raduje sastancima s tamošnjim “partnerima”, kako bi podupro viziju vlade za “jaču i prosperitetniju Ukrajinu.”

Nije, međutim, komentirao priču iz Wall Streeta Journala, objavljenoj u petak, da će jedan od tih sastanaka uključivati i sudbinu Motor Sicha koji traži odobrenje Antimonopolskog odbora za prodaju kontrolnog udjela dvjema kineskim kompanijama. To je alarmiralo Washington, gdje se su se prestrašili da bi Peking mogao nabaviti više od postrojenja u Zaporožju, odnosno tehnologiju i stručnost za izgradnju motora za helikoptere i avione.

Zrakoplovna industrija Beijing Skyrizon već je pokušala kupiti gotovo 49 posto dionica Motor Sicha u 2017. godini, ali ukrajinske su sigurnosne službe blokirale. Trgovina dionicama Motor Sich-a zamrznuta je u travnju 2018. godine, kako bi se spriječilo da padnu u ruke koje nemaju odobrenje.

Sada je Skyrizon u partnerstvu s Xinwei Group dao novu ponudu, ovaj put za više od 51 posto dionica kompanije, dok će 25 posto udjela otići u Ukroboronprom, državnom vojnom konglomeratu. Kupnju mora odobriti Antimonopolski odbor – gdje Bolton dolazi.

Jedina ukrajinska tvornica motora za zrakoplove, osnovana 1907, pala je u teškim vremenima otkako je puč 2014. u Kijevu rezultirao trgovinskim ratom s Rusijom, njenim nekadašnjim najvećim kupcem. Motor Sich nije jedini obrambeni div koji pati. Antonov, za čije je transportne zrakoplove Motor Sich pravio motore, zatvorio je svoja vrata 2016. i preselio se u Ukroboronprom, nakon što je propao dogovor za dobivanje kineskog financiranja za dovršavanje An-225.

Prošlog kolovoza, nakon što je pritisak Washingtona zaustavio suradnju Motor Sicha s Kinezima, jedan je političar tvrdio da bi bilo pošteno da SAD stupi kao kupac.

“Ako Amerikanci ne žele da prodamo Kinezima, neka oni kupuju naše zrakoplovne motore”, rekao je Oleh Lyashko. Kontroverzna nacionalistička stranka imala je tada 22 mandata u Radi, ali nisu uspjeli prijeći izborni prag na parlamentarnim izborima prošlog mjeseca, tako da su izgubili sve mandate.

Novi predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, koji je u travnju pobijedio Petr Porošenk kojeg podržava SAD, od tada je dobio brojne “crvene linije” zapadnih nevladinih organizacija i svoje prioritete je okrenuo članstvu u NATO-u.

Tek ćemo vidjeti hoće li Zelenski reagirati na pritisak Washingtona, kao i na njegovog prethodnika, barem što se tiče sudbine Motor Sicha.

Motor Sich
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
4 godine prije

Nema se tu šta za vidjeti. Ukri ekonomija je u banani isto kao i rvacka. Održavaju je na dug i sve dok banke budu davale kredite a Ukrainci imali što za prodat bit če “dobro”. Ne pita se tu puno Zelenski (lutka na koncu) nego koliko su izuzetni spremni uplatiti na račun da bi ovi preživili sljedečih 6 mj. Ne razumijem se puno u proizvodnju avio motora i šta je to Kinezima tako važno? Ali znam i negdje sam pročitao da je izrada i dobivanje nekih komponenti metala tajna. E sad dali im to ukri mogu otkriti neznam?
LP

samo tako
4 godine prije

K nozi!! drekne Bolton i Fifi radosno zamaše repom umiljatim pogledom gore

Ante
4 godine prije

Ovo je primjer kako političari u par godina uništiše sve što se stvaralo cijelo stoljeće.

Z.A.
4 godine prije

Ukrajinu kao drzavu koja je nesto vrijedila poslije raspada SSSR unistila je njena elita zapadno orijentisana koja je ovu drzavu u veoma kratkom periodu devastirala za tudje interese a i licno bogacenje.Prebrzo su okrenuli ledja Rusiji i upustili se u konfrotaciju sa Rusima povodeci se podacim dobijenim od stranih spijunskih sluzbi da Rusija nema snagu da zastiti svoje interese u Ukrajini i dobijali su lazna obecanja da ce biti podrzani u slucaju sukoba s Rusima. Rusija na celu s Putinom je predvidjela sta ce se desiti u Ukrajini i preduzela je preventivne mjere,koje je sprovela u djelo poslije Majdana gdje su svi ostali zateceni odcijepljenjem Krima od Ukrajine. Ista stvar se desila u Gruziji. Zapadno nastrojeni politicari u ove dvije zemlje bez imalo mudrosti su dopustili sebi luksuz za konfrotaciju sa Rusijom.Pohlepa i glupost politicara u ove dvije zemlje dovele su ove dvije zemlje u nezavidnu situaciju pogotovo Ukrajinu.Rusija prije… Čitaj više »

Dopizdilomi
4 godine prije

Svašta. Zašto bi Ukrajinci prodali tvornicu Kinezima za dobre pare kada je mogu pokloniti SAD-u.

Perun
4 godine prije

Okreni je, obrni je,
Iz našega sela nije..
Tri put skoči na istoj ploči!
Udri jače, rekla je da’ će,
ma ne zna kad će.
Daj joj vjetra, nije ti sestra.
Igraj Linđo, dobro je bilo!

Mogućnost prodaje ukrajinske tvornice motora Kini toliko je alarmirala Washington da savjetnik za internacionalnu glupost John Bolton to osobno želi to zaustaviti.

Krkan
4 godine prije

E moj Miki, malo si pretjerao. Volim i ja ukrajinke al…”najobrazovanija nacija”…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI