Rusija izvela seriju napada na Ukrajinsku fabriku avionskih motora

18 komentara

Ruska vojska gađala je tvornicu Motor Sich u gradu Zaporožju, saopćilo je Ministarstvo odbrane u nedjelju.

“Udarom ruskih vazdušno-kosmičkih snaga visoke preciznosti u gradu Zaporožje uništena je linija za sklapanje motora za avione ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva” , saopštila je ruska vojska.

Iako u saopštenju nije precizirano kada je tačno došlo do udara, napad na objekat se očigledno dogodio rano u subotu. Prema riječima Vladimira Rogova, visokog zvaničnika regije Zaporožje, napadi su bili usmjereni na skladište municije u gradu, kao i na proizvodnu liniju koja proizvodi motore za avione, uključujući i one koji se koriste u turskim jurišnim dronovima Bayraktar.

Zvaničnik je također podijelio neprovjerene snimke na svom Telegram kanalu snimljene usred udara, a video snimci navodno prikazuju više eksplozija i masivan požar na mjestu.

Region Zaporožje, kao i tri druge bivše ukrajinske teritorije, zvanično su postale dio Rusije početkom oktobra nakon referenduma na kojima je većina stanovnika glasala za pridruživanje. Kijev i njegovi zapadni pristalice odbacili su referendume, odbacujući ih kao “lažne” izbore, a sam grad Zaporožje ostaje pod kontrolom Ukrajine.

Kijev je nedavno preuzeo fabriku Motor Sich pod ratnom vlašću. Taj potez izazvao je međunarodni skandal, a kineska kompanija Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment se upustila u pravnu bitku oko većinskog udjela u fabrici, optužujući Ukrajinu za “besramne” radnje i “pljačku” imovine koja pripada stranim investitorima.

Motor SichrusijaTvornica AvionaukrajinaZaporožje
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Rusi su procijenili da je tvornica na prvoj liniji bojišnice i da će tako i ostati, i da neće imati koristi da ju sami koriste, a ovako slabe protivnika.

Iskreno, meni je čitav ovaj rat čudan.
Takve stvari koje rade unazad mjesec-dva su trebali raditi prvih mjeseci rata, kada nije uspio blitzkrieg/dogovori sa Ukrajinom u veljači/ožujku.
Jesu li čekali zimu, možda da se javno mnijenje prema ratu u Ukrajini u Europi promijeni, da se Ukri opamete ili idu sve po dogovoru sa Zapadom, teško je reći.
Vjerojatno je kombinacija nekih od navedenih stvari.

tihobl
1 godina prije

Ameri pisu o zlocinima ukropa:
Амерички часопис The New York Times потврдио аутентичност снимка, у којем украјински нацисти стрељају заробљенике руске војске.

tihobl
1 godina prije

РУСИЈА ГРАДИ НУКЛЕАРНУ ЕЛЕКТРАНУ У ЕГИПТУ

19. новембра почела је изградња другог енергетског блока нуклеарне електране Ед-Дабаа у Египту.

Ово је највећи руско-египатски пројекат сарадње од изградње Асуанске бране.

Нуклеарна електрана ће бити изграђена 3,5 км од Средоземног мора у граду Ед-Дабаа у провинцији Матроух.

Руска Федерација ће до 2028. године изградити четири блока станице са реакторима ВВЕР-1200 и снабдеваће нуклеарним горивом током целог животног циклуса нуклеарних електрана (60 година).

Русија ће такође пружати услуге обуке за особље нуклеарне електране и обављати одржавање и поправке током 10 година након пуштања у рад сваке јединице.

Уговором је предвиђена и изградња првог модула сувог складишта контејнера за истрошено нуклеарно гориво.

tihobl
1 godina prije

Poljska ulazi u rat:

Према речима Скуљског, Варшава је већ почела да се припрема за учешће у непријатељствима на Истоку, што доказују и законодавни акти усвојени у Пољској, укључујући и закон “О заштити отаџбине”, којим се враћа служење војног рока и, теоретски, уводи обавезни војни рок за жене.

medo
1 godina prije

Ispocetka Rusi nisu htijeli napraviti ono Ukrajincima sto bi Amerika napravila bilo kome s kim je u ratu a to je bombardirati infrastrukturu. Na kraju dana, za to ce se postarati anglosaksi, Ukrajinci i Rusi ce se mrziti sljedecih jos 100 godina.

Max
1 godina prije

Željeli su spriječiti proizvodnju motora za avione helikoptere i dronove.

Karma
1 godina prije

Anglosaxoni su zlo.

Mali Boro
1 godina prije

Kaj veliju gospoda komentatori , budu li Kinezi zamerili to bombanje Siča Rusima?

Gnostik
1 godina prije

Demilitarizacija NATO i denacifikacija na teritoriji bivše Ukrajine

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI