Pošaljite ubice direktno na linije fronta

Ukrajinske trupe
20 komentara

Ukrajinski osuđenici koji služe kaznu za ubistvo treba da budu mobilisani i poslani na liniju fronta da se bore protiv ruskih snaga, predložio je ministar pravde te zemlje Denis Maljuska.

Takav potez bi ojačao redove ukrajinske vojske, riješio problem tekućeg nedostatka osoblja i također bi pomogao u smanjenju pritiska na zatvorski sistem zemlje, rekao je Malyuska u intervjuu za parlamentarnu radionicu Rada u četvrtak.

Ranije ovog mjeseca, ukrajinski parlament je odobrio nacrt zakona kojim se dozvoljava uključenje osuđenika u oružane snage zemlje, osim onih koji su počinili zločine protiv nacionalne sigurnosti ili koji su ubili dvije ili više osoba. Izuzeci takođe uključuju silovatelje, pedofile i one koji su odgovorni za saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom pod uticajem alkohola ili droge.

Međutim, ministar je predložio da se ne zabranjuje služenje onima koji su počinili ubistvo. „Možda bi oni koji znaju da ubijaju bili efikasniji kao vojnici od onih koji još nisu ubili, i manje opasni od onih koji su pljačkali decenijama i imali mitraljez“, rekao je on, a citira ukrajinski medija.

Ministarstvo pravde očekuje da bi oko 10.000 zatvorenika moglo postati vojnici kao rezultat mobilizacije u ukrajinskom zatvorskom sistemu, rekla je Malyuska.

„Osuđenici će služiti u odvojenim jedinicama… te formacije će svakako biti raspoređene na liniji fronta ili blizu nje“, rekao je on. Niko od kriminalaca neće služiti u pozadini, uvjeravao je ministar svog sagovornika.

Maljuska nije spomenuo da li će regrutovani zatvorenici proći neku vrstu vojne obuke prije slanja u bitku.

Priznao je da će mobilizacija smanjiti i pritisak na ukrajinske zatvore, objašnjavajući da „broj onih koji završavaju u našim ustanovama značajno raste; u nekoj fazi možemo puknuti.”

Informisani izvori na koje se poziva Bloomberg u četvrtak su rekli da su SAD i EU zabrinute da bi ruske snage mogle probiti ukrajinske odbrambene linije u narednim sedmicama. Kijevske trupe se bore zbog kašnjenja zapadne vojne pomoći i nedostatka osoblja, navodi agencija.

Ranije ove sedmice, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisao je novi zakon o mobilizaciji u kojem se navodi da regruti ostaju u vojsci na neodređeno vrijeme, a također je uveo strože kazne za izbjegavanje i pojednostavljen proces uručenja poziva.

U februaru je Zelenski tvrdio da je u sukobu od februara 2022. ubijeno samo 32.000 ukrajinskih vojnika. Rusko ministarstvo odbrane procjenjuje gubitke Kijeva na preko 444.000.

Denis Maljuskarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
13 dana prije

Osuđenici koji su ubili jednog (a ne dva ili više) bit će u posebnim jedinicama.

A koliko ima vojnika koji su do sada ubili više od jednog?
I to ne nekog mafijaša ili dilera ili polusvijet, već nekog istog takvog sa druge strane – oca, supruga, nečije dijete, radnika koji plaća poreze i do mobilizacije je uredno funkcionirao u društvu, na poslu, u obitelji…
Rat je najveće zlo na svijetu.

Zanimljivo, Ukri ne žele slati silovatelje i pedofile u vojsku.
Valjda je u vojsci sve puno djece i žena da ovi ispolje svoje nastranosti zbog koje su osuđeni.
Je li to poruka Ukrima da krenu silovati da izbjegnu mobilizaciju?

Max
13 dana prije

Sve rečeno.

Jere
13 dana prije

Da sam na mjestu tih osuđenika, ja bih onom zatvorskom čuvaru koji otvori vrata i kaže “Ajde van” zavrnuo vratom. Valjda bi me tada (bar na još neko vrijeme) ostavili u ćeliji. Do tada će Rusi odraditi svoje. Zašto ići u sigurnu smrt? Dobro, pretpostavljam (v. Gonzalo Lira) da su ukrajinski bajboci gori od analnog kanala. Ali mogu li biti gori od blata u rovovima, nadolazećih granata i Azovaca u pozadini (debeloj pozadini) koji te oružjem tjeraju naprijed?

nastran
13 dana prije

da……..aaaaaa

peralozac
13 dana prije

Ovaj je jako pametan ako misli da će kriminalci da se bore za njegovo dupe, dok se njegova deca bahate po jewropi, pre će biti da će se prvom prilikom predati ili okrenuti oružje protiv onih što ih teraju u sigurnu smrt.

Darko
13 dana prije

Kad će poslati majmuna Zelenksog na prvu liniju fronte? Đubre se zabilo u bunker i ne pomalja gubicu..

Dražen
13 dana prije

Dati ubojicama oružije koje budale mogu upotrijebiti protiv vlasti i nije nekakav poticaj to je ubrzo kraj rata sve su se rezerve potrošile….

վիշապ
13 dana prije

eto, normalan čovjek danas više ne može biti ni ubojica, pedofil, silovatelj… odma bi bagra s njim na front bi mogao i poginuti. U kakvo to svijetu živimo?

Ico
13 dana prije

VOLodimir Zelenski je kupio vilu na Floridi tik do vile gospodina Kozirjeva, ministra iz vlade pihandure Borisa Jeljcina.

Bato
12 dana prije

Izuzeci takođe uključuju silovatelje, pedofile i one koji su odgovorni za saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom pod uticajem alkohola ili droge.”

Znaci nece pokupit najveci ološ ko rusi u wagner vec sitne kriminalce i nesretnike !

zeko
12 dana prije

kriminalci se većinom iskaljuju na narodu koji je bez oružja i ne može da se obrani

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI