fbpx

Posljednja Trumpova nekvalifikovana kandidatkinja za Odbor Federalnih rezervi mora biti odbačena

Trump - Judy Shelton

Nakon što nije uspio u prošlim pokušajima da u Odbor za federalne rezerve stavi nekvalifikovane ideologe, predsjednik Trump još jednom pokušava – i bliži je pobjedi nego ranije.

Dotična kandidatkinja – Judy Shelton, poznata po zauzimanju dugo diskreditiranih pozicija u monetarnom sistemu – čini da ranije odbijeni izbori gospodina Trumpa izgledaju gotovo konvencionalno. Između ostalih heretičkih stavova, podržala je ukidanje samih Federalnih rezervi, stavljajući sebe u poziciju da potkopa samu instituciju u koju je nominovana.

“Zašto nam treba centralna banka?” Gospođa Shelton pitala je u članku Wall Street Journala 2009. Želi da monetarna politika bude određena cijenom zlata, davno napušten pristup koji bi bio sličan pravdi Vrhovnog suda koja prihvata Hammurabi kodeks.

Na žalost, nakon dugog oklijevanja i očiglednog nevoljstva čak i republikanaca, Senatski odbor za bankarstvo izglasao je u utorak da prosljeđuje nominaciju gđe Shelton u cijeli Senat.

Imenovani kandidati prošlih predsjednika, podjednako i demokrati i republikanci, odlučili su da rade kolektivno i bez ličnih programa kako bi ispunili svoju kritičnu misiju.

Sada, kao što je to često činio drugdje u vladi, gospodin Trump daje sve od sebe da politizira ovu izuzetnu instituciju.

Za početak, da su se poštovali recepti gospođe Shelton, odgovor Feda na širenje virusa bio bi katastrofalno pogrešan, umjesto izuzetno konstruktivan.

Njen stav da bi kamatne stope trebalo da budu „zasnovane na pravilima“ spriječilo bi hitno smanjenje centralne banke.

Njeno prethodno protivljenje da Fed kupuje obveznice kako bi to pomoglo podsticanju ekonomije – kao što je uspješno rađeno tokom finansijske krize 2008. – spriječilo bi centralnu banku da pokrene mnoge programe spašavanja koji sada pomažu da ekonomija ostane u pokretu.

Njena predodžba da se Fed mora savjetovati s Kongresom, umjesto da djeluje samostalno, što se smatra najboljom praksom među razvijenim zemljama, uvela bi štetna kašnjenja, politiku i, vjerovatno, zablude u politici kad su se loše pripremljeni članovi Kongresa pokušali uhvatiti u koštac sa komplikacijama monetarne politike.

Zatim tu je zlatni standard, značajan krivac za produbljivanje Velike depresije, napušten decenijama prije od svake zemlje u svijetu (uključujući SAD 1973). Čvrsto fiksiranje cijena na jednu robu, zlatni standard preuveličava ekonomske promjene, na gore.

Između 1880. i 1933. godine, Sjedinjene Države doživjele su najmanje pet sveobuhvatnih bankarskih kriza; u proteklih 87 godina imali smo dvije. Iako promovisan kao izglađivanje kretanja cijena, zlatni standard ih u stvari uvećava, što poređenjem razdoblja prije depresije i perioda poslije Drugog svjetskog rata postaje jasno.

U anketi iz 2012. nijedan od 40 istaknutih ekonomista nije podržao pročišćavanje ove pogrešne politike.

Nekoliko drugih čudnih ideja gospođe Shelton: Ona je dovela u pitanje tačnost vladinih statistika. Ona želi jedinstvenu valutu za Sjevernu Ameriku. (Da li ona ne zna koliko loše funkcioniše euro?)

O najmanje dva egzistencijalna pitanja, gđa Shelton pokazala je spremnost da joj načela ne ometaju napredak u karijeri. Do saslušanja za potvrdu podržala je oslobađanje od saveznog osiguranja depozita, ključne zaštite pojedinačnih štediša. Bez obzira na dugotrajno protivljenje nižim kamatama, prošle godine se okrenula mišljenju gospodina Trumpa da su niske stope u stvari sjajna ideja.

Zabrinutost u Senatskom odboru za bankarstvo bila je očigledna tokom dužeg razmatranja. “Nitko ne želi nekog u Federalnim rezervama koga fatalno privlače blesave ideja”, rekao je u februaru John Kennedy, republikanac iz Louisiane. Ali tada, kao i mnogi republikanci koji ne žele da protivrječe osvetoljubivom predsjedniku, gospodin Kennedy je kapitulirao.

Da budemo jasni, jedan ikonoklastični i otvoreni član odbora sa sedam članova (koji je dio odbora od 12 članova koji određuje kamatne stope) možda neće promijeniti odluke Feda. Ali ako gospodin Trump pobijedi na ponovnim izborima, imat će šansu da nominira novog predsjedavajućeg Feda kada sadašnjem istekne mandat 2022. godine.

Iako je on g. Powella imenovao za predsjedavajućeg, od tada predsjednik odlazi na Twitter i druge forume kako bi ga napao zbog povećanja stopa u decembru 2018. i zbog predugog čekanja na spuštanje u 2019. godini.

Bože, pomozi nam ako je sljedeća predsjedavajuća gospođa Shelton ili bilo ko drugi sa njenim stavovima. Senatski republikanci moraju prepoznati ovu opasnost i pokazati da imaju kičmu.

Izvor: NYT | Washington Post

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
19 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Stara kuka
Gost
Stara kuka
3 mjeseci prije

Najveći nedostatak ove kandidatkinje koji ju čini skroz nekvalificiranom je nedostatak onog pasusa u životopisu “born in jewish family”. Isto se odnosi i na trenutno predsjedavajuće (ali ne predsjednika) odbora Jeromea Powella, Jer nakon što su privatni FED trideset i više godina (od 1987) neprekidno nevjerojatno uspješno za opću dobrobit vodili “Izabrani” koji se, opće je poznato najbolje snalaze s novcim – redom Alan Greenspan, Ben Bernake i Janet Yellen sada odjednom Trump počinje tu gurati nekakve nekvalificirane ideologe koji pojma nemaju što je Bar Mitzvah. Stvarno je krajnje vrijeme da se taj Trump već jedanput ukloni s vlasti.

Pera
Gost
Pera
3 mjeseci prije

Zasto uklonit sad, kad mu najboje ide.

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije

Ne kontam zasto Filipovic misli da je baba nekvalifikovana? Za to mjesto dovoljna su 4 razreda osnovne skole.

The Truth
Gost
The Truth
3 mjeseci prije

@tihobl

Nisu to misli g. Filipovića, nego g. Stevena Rattena, NYT.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
3 mjeseci prije

The Truth Vidim kao izvor je naveden Washington Post. A kad se takvi giganti objektivnog straživačkog novinarstva kao NYT i WaPo udruže u zajedničkoj misiji otkrivanja istine Trump i njegovi “nekvalificirani ideolozi” nemaju nikakve šanse.

Kozmički Bosanac
Gost
Kozmički Bosanac
3 mjeseci prije

“podržala je ukidanje samih Federalnih rezervi”
Mislim da je ovo i više nego dovoljno Rockefellerima i njihovim partnerima da ovu gospođu označe kao “nekvalifikovanu”.

Neko ime
Gost
Neko ime
3 mjeseci prije

A zasto zlatni standard nije dobar, trebalo bi pitat pukovnika Gadafija. Nazalost, mrtva usta ne govore, zar ne, g. Filipovicu?!
Zelimo fiat standard, neka napreduje graficka industrija…
Kajgod

Promatrac
Gost
Promatrac
3 mjeseci prije

“Nekvalifikovana kandidatkinja”
Molim koji je po vama preduvjet za kvalifikacije. Zaduziti cijeli svijet u USD u korist nekolicine anonimnih vlasnika FED-a?

Juddy Shelton je itekako kvalificirana vratiti postavke na stanje prije FED-a. Ako cemo pravo ujedno je to i razlog zasto je Trump jedini koji drzi u ovalnom uredu sliku Andrew-a Jackson-a.

Pero
Gost
Pero
3 mjeseci prije

Prva recenica, moguce. Druga – tocno. Ili je i to samo patka za nas male

Istrazuj
Gost
Istrazuj
3 mjeseci prije

Haha….
Ova gospodja je poprilicno dobar kandidat sa svim ovim odlicnim prijedlozima – da konacno prekine zidovski teror nad svijetom, uoblicen u privatnom FED formiranom 1913 od 5 familina porijeklom iz srednjevijekovne institucije “dvorski zidov”!
Da li ce sloboda doci samounistenjem ove zlocinacke cionisticke “centralne banke”…. ili ce ih gospodja Shelton unistiti – mislim da je sve jedno….
Unistenje tog cionistickog zlocinackog smeca je zasigurno jedan od prvih koraka ka SLOBODI ljudske rase!

Makedonac
Gost
Makedonac
3 mjeseci prije

Kako kaže Hazin, kapitalizam je u terminalnom stadijumu, kako i svaki balon, nema gde da se širi, sada se demontira i ide nešto novo.
Dolarovi i ostali finansijski baloni su bili samo metod globalizacije.
Dajem primer Rotšild ima fabrike, zemlju, traktore, nuklearne centrale… Taj jedan procenat koji poseduje pola bogatstvo sveta, kada pukne finansijski balon, ostaju im realne aktive, da ne govorim gde je fizičko zlato.
Svaki veliki igrač ima svoju viziju za novi sistem, vide se konture nekih igrača, ko su i u koji pravac guraju. Glavno je ga ima konsenzus o najbitnom, nije lijepo da ima treči svetski rat, i svi su saglasni da je bolje da sve to reše COVID operacijom, time rešavaju dva zadatka, ubrzaju neminovni krah sa nekoliko godina, i glavno da nema krivca za krizu u lice liberala, političara, bankara, loša korona je kriva za sve. 😉
Sve ostalo je svaki za sebe, onako tihi rat, svako protiv svakog i vremenih saveza . Tako ili inače dolar pada, Tramp gotvi neki svoj scenarij, neki put je bolje neke stvari da se dese ranije, drugi put kasnije
Naj loši su Konceptualna Vlast, oni koje vode globalizaciju, pišu sisteme i pravila, liberalizam, socijalizam, i opet tehnološko robovlasništvo, probaju da finansijskog ropstva zamene ideološkim ropstvom, to je ta banda koja uvodi digitalizaciju, online škola, online rad, degradacija znanja. Nedaj bože da jedan dan u buduće naši naslednici, novi robovi, kažu, uspeli smo 0% CO2 emisije, jedemo insekte, ne kako naše pretke -varvari koji su jeli svinje i krave i prdnjom su uništavali ozon, postigli smo idealni balans ot 500 miliona…
Ubeđen sam da ima nade, da danas dobro u lice Trampa, Putina, Sia je više i silnije ot zla.

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
3 mjeseci prije

Ko je bre ovaj Filipović koji govori da je zlatni standard loš!? Šta je dobro, pravljenje novca na dugme kompjutera!? Pumpanje vrednosti ni iz čega!? Svetu je potreban ovakav pristup, da se resetuje ova balon ekonomija i ukine bogaćenje od kamaćenja ničega!

L. R.
Admin
Famed Member
3 mjeseci prije

Poštovani Arcibald Rajs,

Ne govori ništa kolega Filipović, nego se radi o članku iz Washington Posta tj. New York Timesa. 🙂

Lp

Redakcija

SamoKratko
Gost
SamoKratko
3 mjeseci prije

Poštovani gospodine Filipović, bilo bi korisno ukoliko biste prilikom pisanja tekstova naveli i izvor. Iz toga kako je tekst napisan, skoro sam 100% siguran da je riječ o prijevodu nečijeg teksta, a kako treba biti pažljiv sa izvorima informacija, bilo bi dobro da ih se zna. Ovo što je napisano mi liči na pamflet sa poprilično paušalnih ocjena, od kojih su neke i vrlo sumnjive. Nisam ekonomista, ali mi uspoređivanje ekonomske situacije za vrijeme i nakon napuštanja zlatnog standarda zvuči najblaže rečeno nategnuto (prilično je različitih faktora zanemareno uspoređivanjem perioda prije i nakon II svjetskog rata); a ako se štampanje novca bez pokrića može nazvati ‘…izuzetno konstuktivan…’ odgovor na širenje virusa, onda se zaista pitam u kojem to paralelnom svemiru žive ljudi koji se bave ekonomijom.

L. R.
Admin
Famed Member
3 mjeseci prije

Poštovani,

Izvor je naveden na kraju članka.

Lp

Redakcija

SamoKratko
Gost
SamoKratko
3 mjeseci prije

Poštovana redakcijo, hvala na ažuriranju članka i postavljanju izvora teksta. Ako mogu reći, bilo bi dobro da se te informacije stavljaju odmah pri objavi a ne da se naknadno dodaju.

Pero
Gost
Pero
3 mjeseci prije

Tko je ono vlasnik nyt i wa po?

santa007
Gost
santa007
3 mjeseci prije

Vlasnik nyt i wp je i vlasnik feda. Fed je ključna karika vlasti duboke države nad amerikom i svijetom i kada Tramp preuzme fed na ovaj ili onaj način preuzeti će poluge moći i doći će u poziciju da ostvari svoj program podizanja američke ekonomije i standarda običnog amerikanca

Pero
Gost
Pero
3 mjeseci prije

Nisi cuo sarkazam u mom upitu. 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
19
0
()
x