Posljednja Trumpova nekvalifikovana kandidatkinja za Odbor Federalnih rezervi mora biti odbačena

Trump - Judy Shelton
18 komentara

Nakon što nije uspio u prošlim pokušajima da u Odbor za federalne rezerve stavi nekvalifikovane ideologe, predsjednik Trump još jednom pokušava – i bliži je pobjedi nego ranije.

Dotična kandidatkinja – Judy Shelton, poznata po zauzimanju dugo diskreditiranih pozicija u monetarnom sistemu – čini da ranije odbijeni izbori gospodina Trumpa izgledaju gotovo konvencionalno. Između ostalih heretičkih stavova, podržala je ukidanje samih Federalnih rezervi, stavljajući sebe u poziciju da potkopa samu instituciju u koju je nominovana.

“Zašto nam treba centralna banka?” Gospođa Shelton pitala je u članku Wall Street Journala 2009. Želi da monetarna politika bude određena cijenom zlata, davno napušten pristup koji bi bio sličan pravdi Vrhovnog suda koja prihvata Hammurabi kodeks.

Na žalost, nakon dugog oklijevanja i očiglednog nevoljstva čak i republikanaca, Senatski odbor za bankarstvo izglasao je u utorak da prosljeđuje nominaciju gđe Shelton u cijeli Senat.

Imenovani kandidati prošlih predsjednika, podjednako i demokrati i republikanci, odlučili su da rade kolektivno i bez ličnih programa kako bi ispunili svoju kritičnu misiju.

Sada, kao što je to često činio drugdje u vladi, gospodin Trump daje sve od sebe da politizira ovu izuzetnu instituciju.

Za početak, da su se poštovali recepti gospođe Shelton, odgovor Feda na širenje virusa bio bi katastrofalno pogrešan, umjesto izuzetno konstruktivan.

Njen stav da bi kamatne stope trebalo da budu „zasnovane na pravilima“ spriječilo bi hitno smanjenje centralne banke.

Njeno prethodno protivljenje da Fed kupuje obveznice kako bi to pomoglo podsticanju ekonomije – kao što je uspješno rađeno tokom finansijske krize 2008. – spriječilo bi centralnu banku da pokrene mnoge programe spašavanja koji sada pomažu da ekonomija ostane u pokretu.

Njena predodžba da se Fed mora savjetovati s Kongresom, umjesto da djeluje samostalno, što se smatra najboljom praksom među razvijenim zemljama, uvela bi štetna kašnjenja, politiku i, vjerovatno, zablude u politici kad su se loše pripremljeni članovi Kongresa pokušali uhvatiti u koštac sa komplikacijama monetarne politike.

Zatim tu je zlatni standard, značajan krivac za produbljivanje Velike depresije, napušten decenijama prije od svake zemlje u svijetu (uključujući SAD 1973). Čvrsto fiksiranje cijena na jednu robu, zlatni standard preuveličava ekonomske promjene, na gore.

Između 1880. i 1933. godine, Sjedinjene Države doživjele su najmanje pet sveobuhvatnih bankarskih kriza; u proteklih 87 godina imali smo dvije. Iako promovisan kao izglađivanje kretanja cijena, zlatni standard ih u stvari uvećava, što poređenjem razdoblja prije depresije i perioda poslije Drugog svjetskog rata postaje jasno.

U anketi iz 2012. nijedan od 40 istaknutih ekonomista nije podržao pročišćavanje ove pogrešne politike.

Nekoliko drugih čudnih ideja gospođe Shelton: Ona je dovela u pitanje tačnost vladinih statistika. Ona želi jedinstvenu valutu za Sjevernu Ameriku. (Da li ona ne zna koliko loše funkcioniše euro?)

O najmanje dva egzistencijalna pitanja, gđa Shelton pokazala je spremnost da joj načela ne ometaju napredak u karijeri. Do saslušanja za potvrdu podržala je oslobađanje od saveznog osiguranja depozita, ključne zaštite pojedinačnih štediša. Bez obzira na dugotrajno protivljenje nižim kamatama, prošle godine se okrenula mišljenju gospodina Trumpa da su niske stope u stvari sjajna ideja.

Zabrinutost u Senatskom odboru za bankarstvo bila je očigledna tokom dužeg razmatranja. “Nitko ne želi nekog u Federalnim rezervama koga fatalno privlače blesave ideja”, rekao je u februaru John Kennedy, republikanac iz Louisiane. Ali tada, kao i mnogi republikanci koji ne žele da protivrječe osvetoljubivom predsjedniku, gospodin Kennedy je kapitulirao.

Da budemo jasni, jedan ikonoklastični i otvoreni član odbora sa sedam članova (koji je dio odbora od 12 članova koji određuje kamatne stope) možda neće promijeniti odluke Feda. Ali ako gospodin Trump pobijedi na ponovnim izborima, imat će šansu da nominira novog predsjedavajućeg Feda kada sadašnjem istekne mandat 2022. godine.

Iako je on g. Powella imenovao za predsjedavajućeg, od tada predsjednik odlazi na Twitter i druge forume kako bi ga napao zbog povećanja stopa u decembru 2018. i zbog predugog čekanja na spuštanje u 2019. godini.

Bože, pomozi nam ako je sljedeća predsjedavajuća gospođa Shelton ili bilo ko drugi sa njenim stavovima. Senatski republikanci moraju prepoznati ovu opasnost i pokazati da imaju kičmu.

Izvor: NYT | Washington Post

Donald Trumpfederalne rezerveJudy Shelton
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stara kuka
3 godine prije

Najveći nedostatak ove kandidatkinje koji ju čini skroz nekvalificiranom je nedostatak onog pasusa u životopisu “born in jewish family”. Isto se odnosi i na trenutno predsjedavajuće (ali ne predsjednika) odbora Jeromea Powella, Jer nakon što su privatni FED trideset i više godina (od 1987) neprekidno nevjerojatno uspješno za opću dobrobit vodili “Izabrani” koji se, opće je poznato najbolje snalaze s novcim – redom Alan Greenspan, Ben Bernake i Janet Yellen sada odjednom Trump počinje tu gurati nekakve nekvalificirane ideologe koji pojma nemaju što je Bar Mitzvah. Stvarno je krajnje vrijeme da se taj Trump već jedanput ukloni s vlasti.

Kozmički Bosanac
3 godine prije

“podržala je ukidanje samih Federalnih rezervi”
Mislim da je ovo i više nego dovoljno Rockefellerima i njihovim partnerima da ovu gospođu označe kao “nekvalifikovanu”.

Neko ime
3 godine prije

A zasto zlatni standard nije dobar, trebalo bi pitat pukovnika Gadafija. Nazalost, mrtva usta ne govore, zar ne, g. Filipovicu?!
Zelimo fiat standard, neka napreduje graficka industrija…
Kajgod

Istrazuj
3 godine prije

Haha….
Ova gospodja je poprilicno dobar kandidat sa svim ovim odlicnim prijedlozima – da konacno prekine zidovski teror nad svijetom, uoblicen u privatnom FED formiranom 1913 od 5 familina porijeklom iz srednjevijekovne institucije “dvorski zidov”!
Da li ce sloboda doci samounistenjem ove zlocinacke cionisticke “centralne banke”…. ili ce ih gospodja Shelton unistiti – mislim da je sve jedno….
Unistenje tog cionistickog zlocinackog smeca je zasigurno jedan od prvih koraka ka SLOBODI ljudske rase!

Makedonac
3 godine prije

Kako kaže Hazin, kapitalizam je u terminalnom stadijumu, kako i svaki balon, nema gde da se širi, sada se demontira i ide nešto novo. Dolarovi i ostali finansijski baloni su bili samo metod globalizacije. Dajem primer Rotšild ima fabrike, zemlju, traktore, nuklearne centrale… Taj jedan procenat koji poseduje pola bogatstvo sveta, kada pukne finansijski balon, ostaju im realne aktive, da ne govorim gde je fizičko zlato. Svaki veliki igrač ima svoju viziju za novi sistem, vide se konture nekih igrača, ko su i u koji pravac guraju. Glavno je ga ima konsenzus o najbitnom, nije lijepo da ima treči svetski rat, i svi su saglasni da je bolje da sve to reše COVID operacijom, time rešavaju dva zadatka, ubrzaju neminovni krah sa nekoliko godina, i glavno da nema krivca za krizu u lice liberala, političara, bankara, loša korona je kriva za sve. 😉 Sve ostalo je svaki za sebe, onako… Čitaj više »

Arcibald Rajs
3 godine prije

Ko je bre ovaj Filipović koji govori da je zlatni standard loš!? Šta je dobro, pravljenje novca na dugme kompjutera!? Pumpanje vrednosti ni iz čega!? Svetu je potreban ovakav pristup, da se resetuje ova balon ekonomija i ukine bogaćenje od kamaćenja ničega!

SamoKratko
3 godine prije

Poštovani gospodine Filipović, bilo bi korisno ukoliko biste prilikom pisanja tekstova naveli i izvor. Iz toga kako je tekst napisan, skoro sam 100% siguran da je riječ o prijevodu nečijeg teksta, a kako treba biti pažljiv sa izvorima informacija, bilo bi dobro da ih se zna. Ovo što je napisano mi liči na pamflet sa poprilično paušalnih ocjena, od kojih su neke i vrlo sumnjive. Nisam ekonomista, ali mi uspoređivanje ekonomske situacije za vrijeme i nakon napuštanja zlatnog standarda zvuči najblaže rečeno nategnuto (prilično je različitih faktora zanemareno uspoređivanjem perioda prije i nakon II svjetskog rata); a ako se štampanje novca bez pokrića može nazvati ‘…izuzetno konstuktivan…’ odgovor na širenje virusa, onda se zaista pitam u kojem to paralelnom svemiru žive ljudi koji se bave ekonomijom.

Pero
3 godine prije

Prva recenica, moguce. Druga – tocno. Ili je i to samo patka za nas male

Pero
3 godine prije

Tko je ono vlasnik nyt i wa po?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI