Postignuta prva u povijesti kvantna teleportacija

Kvantna teleportacija
40 komentara

Jedan od istraživača uključenih u studiju rekao je da će se postignuti rezultati dodatno poboljšati “nadogradnjama sustava” za koje sada očekuju da će biti dovršeni 2021. godine.

Zajednički tim istraživača iz Fermilaba, AT&T-a, Caltecha, Sveučilišta Harvard, NASA-inog laboratorija za mlazni pogon i Sveučilišta Calgary prvi je put uspio postići održivu teleportaciju Kubita fotona na udaljenost od 44 km vlakana, dok je SciTechDaily ovo postignuće opisao kao “značajan korak u smjeru ostvarenja kvantnog interneta”.

Kao što medij objašnjava, kvantna teleportacija je “‘bestjelesni prijenos kvantnih stanja s jednog mjesta na drugo”, uz teleportaciju Kubita koji uključuju kvantno zapletanje, jer se kodirane informacije teleportiraju “ako se zapleteni par čestica dijeli između dva odvojena mjesta, bez obzira na udaljenost između njih.”

Prema medijima, kubiti su uspješno teleportirani u dva sustava, CaltechQuantum Network (CQNET) i FermilabQuantum Network (FQNET),

“Oduševljeni smo ovim rezultatima”, rekao je Panagiotis Spentzouris, voditelj programa kvantne znanosti Fermilaba i jedan od koautora nove studije. “Ovo je ključno postignuće na putu do izgradnje tehnologije koja će redefinirati način na koji vodimo globalnu komunikaciju.”

Maria Spiropulu, profesorica fizike na Caltechu, Shang-YiCh’en, i direktorica istraživačkog programa IN-Q-NET, također je dodala da je tim “vrlo ponosan što je postigao ovu prekretnicu na održivom, uspješnom i skalabilnom kvantumu teleportacijskih sustava”, te da će rezultati biti dodatno poboljšani nadogradnjom sustava koju trebaju dovršiti do drugog tromjesečja 2021.”

AT&TkvantKvantna teleportacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
V.B.
3 godine prije

Ako ta stvar uskoro uspije postati praktičan insturment komunikacije onda će to biti ogromna tehnološka revolucija koju će pratiti i ona socijalna

Kvantni konj
3 godine prije

Jel moze nek’o prevest sta pise tocno

Zabluda
3 godine prije

Lagano pripremanje za predstavljanje vanzemljaca. Malo kvante znanosti, pa malo fizike, pa nasli neku bakteriju na drugom planetu koja simbolizira zivot, pa US space force. Jako brzo ce priznat javnosti, ne moze se vise to sakrivat, pa moraju malo po malo da ne bude velik šok za stanovnistvo koje je jos u kamenom dobu po pitanju tih stvari.

3 godine prije zadnji put uredio Zabluda
U prolazu
3 godine prije

Svaki put kad stanem pred ogledalom, napravim teleportaciju. Što sam dalje od ogledala to je teleportacija veća.

Mercury
3 godine prije

Koja je razlika između ovog i toga da je Kina odradila teleportaciju na 1400km?

Picajzl
3 godine prije

Zaustaviš štopericu, napraviš 2 koraka i ponovo je pokreneš, kaj se tiće štoperice, teleportiran si.

Pazi
3 godine prije

Malo kasnimo za Teslom… i po kvaliteti 😅

Sirius
3 godine prije

Naravno da ce tako brza komunikacija promjeniti komunikaciju. Teleportiram tortu svom prijatelju u andromedu i napisem na njoj sretan ti rođendan. A prije nego mu je posaljem stigne mi od njega odgovor…hvala ti na torti, bas je ukusna.

Mikojan
3 godine prije

Napredak u tehnolohiji komunikacija je uvjek dobrodošao, no za ovakve skokove u napredku još nismo spremni tj. trebati će još godine da se takvo nešto makne iz laboratorija do korisnika. Ali čuda su moguća. Da nam je netko 1990. rekao da ćemo po telefonskim žicama prenositi 40+mbps ne bi mu vjerovali.

Brainstorm
3 godine prije

jel to slicno rezonanci klatana?

Vesna Šipuš
3 godine prije

A ja ću se dobrovoljno dati teleportirati na Mjesec (kažu iz NASA da su tamo bili, malo morgen). Cijepiti me neće, tko pokuša mrtav je, ali pristajem na eksperiment teleportacije i odmah neka pozovu holivudsku ekipu, kao i naše protuhrvatske televizije. I kad se opet kvantno vratim s Mjeseca, pozdravit ću sve preko televizije (Samo da me mama vidi).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI