Velike tvrtke Apple i Facebook sukobile se u vezi s prikupljanjem podataka korisnika!

Facebook na Apple uredjaju
3 komentara

Apple je napao Facebook zbog neselektivnog prikupljanja osobnih podataka korisnika, iako je Facebook navodno rekao da je poboljšao privatnost korisnika. Div društvenih medija zauzvrat je rekao da se Appleovo ažuriranje odnosi na dominaciju na tržištu, a ne na privatnost.

“Rukovoditelji Facebooka jasno su stavili do znanja da im je namjera prikupiti što više podataka”, napisala je Appleova ravnateljica za zaštitu globalne privatnosti Jane Horvath u pismu koaliciji od osam organizacija okupljenih radi zaštite građanskih i ljudskih prava. Horvath je optužila Facebook za pokušavanje “unovčavanja informacija s profila svojih korisnika.”

“Ovo zanemarivanje privatnosti korisnika nastavlja se širiti tako da uključuje više njihovih (Facebookovih) proizvoda”, upozorila je Horvath nakon čega je potvrdila predstojeće lansiranje nove Appleove mogućnosti zaštite privatnosti, koja će navodno korisnicima omogućiti da sprečavaju praćenja aktivnosti od strane trećih osoba.

Pod nazivom Okvir za transparentnost praćenja aplikacija ili ATT, nova značajka zahtijevala bi da programeri aplikacija, unaprijed objave podatke žele li i na koji način pratiti korisnike, istovremeno dajući korisniku mogućnost da to spriječi.

“ATT smo razvili iz jednog razloga: jer dijelimo vašu zabrinutost zbog praćenja korisnika bez njihovog pristanka, kao i zbog grupiranja i preprodaje korisničkih podataka od strane oglašivačkih mreža i posrednika podataka”, napisala je Horvath u pismu.

Nova je značajka trebala biti implementirana u novoj verziji iOS-a, odnosno u iOS 14 koja je postala dostupna ove jeseni, no Apple ju je odgodio jer je želio da se oglašivači pripreme za promjenu. No očekuje se da će nove mogućnosti zaštite privatnosti biti omogućene početkom iduće godine.

Facebook je brzo uzvratio rekavši da Appleova briga za privatnost korisnika nije ništa drugo do maskiranje obavljanja nepoštene, poslovne prakse. “Tvrde da se radi o zaštiti privatnosti, ali zapravo radi se o dobiti”, tvrde djelatnici Facebooka, dodajući kako Apple jednostavno planira iskoristiti svoj “dominantni položaj na tržištu” kako bi dao prednost svom načinu prikupljanja podataka.

Trenutno su svi uređaji koji koriste Appleov operativni sustav iOS opremljeni posebnim kodom za praćenje pod nazivom ”Identifikator za oglašivače” (IDFA), koji se stvara automatski i omogućava Appleu i nezavisnim tvrtkama praćenje aktivnosti korisnika. ATT je osmišljen kako bi ograničio pristup korisničkim podacima od strane Applea, ali i trećih strana.

Samo postojanje IDFA postao razlog za pravnu tužbu; i to protiv samog Applea. Grupa za digitalna prava NOYB (”None ofYour Business” ili ”To vas se ne tiče”) podnijela je u ponedjeljak žalbu njemačkim i španjolskim regulatorima za zaštitu podataka, u ime nekih korisnika.

Grupa je tvrdila da IDFA krši direktivu EU-a o internetskoj privatnosti. NOYB zahtijeva ne samo ograničavanje, već i potpuno brisanje takvog koda iz iOS sustava. “Praćenje mora biti iznimka, a ne pravilo”, rekao je odvjetnik grupe, Stefano Rossetti.

AppleAT&TNOYBprikupljanje podataka
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Glođu se a isti su.

RoPe
3 godine prije

Ja sam presao na mac i istina je. Pitaju za svaki treker koji pokusavaju instalirat.

Google je bad guy. Ukida funkcionalnost ako ne prihvatis pracenje.

Prije sam koristio linux, recimo ubuntu je po pracenju ravam microsoftu i guglu.

Bosanac
3 godine prije

Fb treba svima nama koji smo bili ili su neki još uvijek korisnici da plati odštetu, da mu se fizički uništi storage i da propadne napokon.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI