“Postoji spisak neprijatelja”: Bolton se plaši da Trump može otpustiti još zvaničnika

John Bolton
11 komentara

Bivši američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton dobio je otkaz od američkog predsjednika Donalda Trumpa početkom septembra 2019. godine, nakon što se ispostavilo da su se više puta sukobili oko toga kako najbolje podnijeti promjene u spoljnoj politici, uglavnom u vezi sa Iranom i Sjevernom Korejom.

Bolton, koji je bio treći Trumpov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, primjetio je u srijedu u intervjuu za Washington Post da će u svjetlu nedavnih otkaza administracije u narednim mjesecima vjerovatno biti uručeno još crvenih kartona.

„Ono čega se bojim je to da u Bijeloj kući postoji spisak neprijatelja koji još uvijek treba da odu i da ima još toga“, rekao je Bolton i dodao „vjerovatno postoji spisak u glavi Donalda Trumpa. Sumnjam da je to napisao. ”

Bivši zvaničnik Trumpove administracije takođe je izjavio da je “mislio da je još jedna kobna greška” njegovog bivšeg poslodavca to što je otpustio Christophera Krebsa, koji je bio na čelu Agencije za sajber-bezbjednost i bezbjednost infrastrukture američkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Krebs je u utorak dobio crveni karton, a Trump je putem Twittera objasnio da je najviši američki zvaničnik za sajber-bezbjednost dao „krajnje netačnu“ izjavu u vezi sa bezbjednošću američkih predsjedničkih izbora i navodeći da je „bilo masovnih nepravilnosti i prevara“. Ranije tog dana, Krebs je osporio tvrdnje o prevarama i rekao da nema dokaza o miješanju u izbore.

Prije izbora u novembru, Trump i njegovi saveznici su više puta opovrgavali validnost glasačkih listića, pošto je predsjednik često odlazio na Twitter kako bi diskreditovao mogućnost glasanja i pozvao svoje pristalice da glasačke listiće predaju lično usred pandemije COVIDA-19.

Poslije projektovanih rezultata izbora 2020. godine, Trump je samo učvrstio svoj stav tvrdeći da su izbori namješteni i da su neki listići čak i odbačeni nakon što su označeni u njegovu korist.

U drugom slučaju, Trump je forsirao tvrdnje da se u Detroitu u državi Michigan glasački listići predaju pod imenima preminulih Amerikanaca. Slični navodi su se distribuirali i o državi Georgia, gdje je Trumpova kampanja tvrdila da je glasački listić predala žena po imenu Deborah Jean Christiansen, a koja je navodno umrla u maju 2019; međutim, to nije istina.

U pokušaju da dodatno ojača tvrdnje, Trumpova kampanja pokrenula je vruću liniju za prevaru birača na kojoj su Amerikanci mogli da podnesu izvještaje o onome što su smatrali prevarama. U roku od nekoliko trenutaka nakon aktiviranja vruće linije, preplavljena je šalama, što je na kraju prešlo na mrežni forum, navodi Business Insider.

„Nema apsolutno nikakvog opravdanja za otpuštanje Krebsa“, naglasio je Bolton, rekavši takođe da „nije bilo opravdanja ni za otpuštanje bivšeg američkog ministra odbrane Marka Espera“.

„Nema razloga da obezglavite svoj tim za nacionalnu bezbjednost u manje od 10 nedelja do tranzicije. To će neizbježno uzrokovati poremećaje u radu samih agencija, a kamoli u njihovoj sposobnosti da glatko predaju posao“, dodao je.

Ponavljajući svoj stav, Bolton je dalje primjetio da Trumpovi navodi o prevarama sa biračima sugerišu da predsjednik živi u „svijetu fantazije“.

„Da postoji zavjera toliko velika i toliko uspješna da se odvija bez ostavljanja ikakvih dokaza iza sebe, prema toj teoriji možete zlostavljati zauvijek“, rekao je.

Analiza istraživačke grupe Brookings Institution nedavno je otkrila da je stopa premještanja među najvišim zvaničnicima Trumpove administracije otprilike 91 %. Od 9. novembra, grupa je izbrojala ukupno 65 administrativnih premještanja.

Donald TrumpJohn Boltonotkaz
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Ja nisam Tirumpov fan ali ovaj Bolton je lažljivac i podlac puno gori od Trumpa

Konstantin
3 godine prije

Postovani pobratimi … posto je postizborna farsa u uSRA jos uvek aktuelna na ovom portalu postiracu vam govor Trumpeta sa srb-hrv ili hrv-srb (kako ko od vas preferira, a meni licno kao MK-cu je to jedan isti jezik):
https://youtu.be/OIK2AC83ZkE
Pa me interesuje jos uvek misljenje vas jos uvek ubedjenih da je u uSRA borba za vlast izmedju “dobrog” (Tru-mapeta) vs “loseg” (dementnog pedofila Mr. Jokice)?

RoPe
3 godine prije

Ja kad cujem sintagmu “nema dokaza” odmah pomislim da je lazljivac. Sad su nedavno dokazali u jednoj drzavi da je vise listica nego registriranih glasaca i ide se ponovno brojati.
A isto su tvrdili da nema dokaza.

Arkaj
3 godine prije

Čekaj malp. Ako Lukašenko može bit maknut iz fotelje i onaj ženski Guidado priznat od nekih država za predsjednika iako nema nikakvih dokaza o nekoj bitnoj izbornoj prevari zašto taj obrazac ne bi koristili i drugi?
Trump je pronašao više dokaza o izbornoj prevari nego sto je zapad našao Lukašenku. Pokazuje se svakom ko ima oči da se demokracija više poštuje u Bjelorusiji nego u USA….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI