Poštovani predsjedniče Zelenskij, vaša podrška Izraelu je sramotna

Zelenski - Dvostruki standardi
22 komentara

U otvorenom pismu politički analitičar Asad Ghanem poziva ukrajinskog predsjednika da prestane koristiti dvostruke standarde i da podrži palestinsku borbu

Poštovani ukrajinski predsjedniče Volodimire Zelenskij,

Vaš nedavni govor ispred izraelskog Kneseta bio je sramota kada su u pitanju globalne borbe za slobodu i oslobođenje, posebno palestinskog naroda. Zamijenili ste uloge okupatora i okupiranoga. Propustili ste još jednu priliku za pokazivanje pravednosti svoje stvari i šireg uzroka slobode.

Rekli ste: “Mi smo u različitim zemljama i u potpuno različitim uvjetima. Ali prijetnja je ista: i nama i vama, totalno uništenje naroda, države, kulture. Pa čak i imena: Ukrajina, Izrael.”

Ljut sam i tužan što Rusija nastoji okupirati vašu zemlju i slomiti prava ukrajinskog naroda na samoopredjeljenje i slobodu i vjerujem da se Ukrajincima mora pružiti svaka moguća podrška dok se odupiru ovoj barbarskoj agresiji. Istodobno, odbacujem politiku SAD-a i njihovih NATO saveznika diljem svijeta.

I dok se divim vašem uspjehu u izgradnji velike međunarodne koalicije za podršku vašoj borbi protiv ruske agresije, želio bih da mi kao Palestinci možemo uvjeriti svijet da se mobilizira na sličan način i prisiliti Izrael da se pridržava međunarodnih rezolucija.

Također sam zabrinut zbog vaših očitih dvostrukih standarda prema legitimnoj palestinskoj borbi protiv okupacije, ugnjetavanja, ubojstava, rasne diskriminacije i raseljavanja, zločina koje Izrael provodi više od sedam desetljeća nad mojim narodom. Izraelski zločini protiv palestinskog naroda uključivali su prisilno raseljavanje stotina tisuća Palestinaca tijekom Nakbe 1948. Stotine gradova i sela etnički su očišćene i srušene, a većina njihovih obilježja potom je izbrisana sa zemlje, čime je onemogućen povratak njihovih ljudi. Neki Palestinci su raseljeni unutar novoproglašene države Izrael, dok su drugi potražili utočište u susjednim arapskim zemljama.

Okupacija i opsada

Palestinci koji su postali izraelski državljani pretrpjeli su nevjerojatnu diskriminaciju, dok oni koji žive na Zapadnoj obali žive pod brutalnom okupacijom, a oni u Gazi pod teškom opsadom. Izrael je kriminalizirao palestinsku borbu za slobodu i oslobođenje, zanijekao legitimno palestinsko vodstvo, zaplijenio palestinsku imovinu i resurse i uhitio palestinske aktiviste.

Rasistički zakoni, kao što su zakon o nacionalnim državama iz 2018. i nedavno revidirani zakon o državljanstvu, kodificirali su protivljenje Izraela palestinskom samoodređenju i palestinskoj domovini.

Pa ipak, zauzeli ste javne pozicije podrške izraelskoj okupaciji. Godine 2020. odlučili ste napustiti Odbor Ujedinjenih naroda za ostvarivanje neotuđivih prava palestinskog naroda, tijelo zaduženo za podršku palestinskim pravima. Čak ste podržali pravo Izraela na “samoobranu” kada je prakticirao najekstremnije oblike agresije na naš narod.

Od početka ruske ofenzive protiv vaše zemlje, nastavili ste prakticirati dvostruke standarde. Dok je Izrael oklijevao prihvatiti nežidovske ukrajinske izbjeglice koje bježe od ruskog bombardiranja – politika motivirana ne čovječnošću i etničkim suprematizmom, s kojom su Palestinci previše upoznati – i dalje ste spremni obratiti se izraelskom desničarskom nacionalističkom premijeru, Naftali Bennettu, kao posrednik.

Znam da većina Palestinaca gleda vašu tvrdoglavu borbu i želi vam pobjedu nad brutalnom agresijom Rusije. Također znam da bi ruska pobjeda bila veliki dar agresivnom držanju Izraela, pobjeda za njegov koncept “željeznog zida”, koji regulira njegove odnose s nama do našeg potpunog poraza.

S druge strane, borba i pobjeda vašeg naroda, čak i uz uništenje većeg dijela vaše zemlje i raseljavanje brojnih Ukrajinaca, dali bi nadu drugim narodima koji se bore protiv ugnjetavanja i brisanja, ponovno raspirujući naše nade u povratak i oslobođenje. U tu svrhu, pozivam vas da prestanete podržavati naše tlačitelje.

Autor: Prof. Asad Ghanem
Asad Ghanemdvostruki standardiIZRAELPalestinaVolodimir Zelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
2 godine prije

Eto ti sad,pa zasto tako prema zelenom?

BanOvan
2 godine prije

Palestinac, sada si se sjetio poredjenja. Gdje si bio od 2014. da porediš ko je ko u Donbasu i da li je tada u Donbasu bilo sličnije onome sto se vama desava sada ili Ukrajini sada sa onim što se vama dešava oduvijek sa Izraelom.
Da neko dodje da vas izbavi zla ne bi tada kukao na tog “agresora” kao što kukaš sada na “agresora” u Ukrajini.

2 godine prije

Je li ovaj Asad sis’o vesla?
Jedan politički anal izator bi trebao znati da bi Zelenski, u slučaju da podrži Palestince, postao nacionalni i državni izdajnik.

P.S.
Prijedlog uredništvu…
Može li se izvesti da se teme koje privlače najviše komentara zadržavaju na naslovnici i da ne propadaju u podrum, zatrpane ovakvim i sličnim člancima?
Mišljenja sam da će to koristiti i komentatorima i Portalu.

Tupko Glupko
2 godine prije

Jedini način da rat prestane u Ukrajini je ovog ratnog huškača i pozivatelja na 3. svjetski rat maknuti sa vlasti.

4e 65 6b 64 6f 2e
2 godine prije

Zanimljiv članak u The Times of Israel iz srpnja 2014. govori o rješavanju palestinskog pitanja, a poveznica je Ukrajina. 2012. izraelski istraživač Eran Elhaik dokazao je da većina Židova potječu od Hazara. Pa su tako počeli razmišljati, kako riješiti pitanje Palestinaca i naseljavanja okupiranih područja. Preseljenje u Izrael bi bilo skupo, sporo i teško, a u to vrijeme je došla ponuda(poziv) iz Ukrajine, da se Židovi vrate u Ukrajinu (Krim), pa su se pojavila razmišljanja da ako su već spremni da se odreknu nekih povijesnih dijelova Judeje i Samarije, onda bi se mogli pozivati na povijesno područje Hazarije. Krim bi tako postao (židovska) autonomna republika. Državljanstvo bi dobili bez procedure, a zauzvrat bi Izrael nudio obučavanje vojske, vojnu pomoć i pomoć u izgradnji naselja. Moje razmišljanje: Pošto je izraelska vojska obučavala ukrajinsku, a i spremanje napada za povratak Donbasa i Krima je također bilo u planu, postavlja se pitanje koju… Čitaj više »

Dupla Kamilica
2 godine prije

Palestinac kaže hazaru da prestane podržavati tlačitelje Palestinaca.Jel ovaj glup ili samo naivan?

tri p
2 godine prije

Al i dalje ima uvlakački ton.

Potjeh
2 godine prije

Prof. Asad k’o da je pa’ sa lipe…
Iz Ukrajine se unazad mjesec dana iselilo oko 10 mil. stanovnika… Prazni se prostor i uništava industrija…

“Drugo, odgovor daje u nedavnom intervjuu Jevgenij Gilbo, predsednik Međunarodne akademije humanih tehnologija iz Kolumbije (SAD) u kome je potvrdio da se na teritoriji bivše Ukrajine namerno radi na sukobu Rusa između sebe, da bi se „očistio prostor za nove ciljeve“, kao i na deindustrijalizaciji države da bi što više Slovena otišlo iz Ukrajine. Dakle, posle namerno izazvanih etničkih čišćenja u kojima Sloveni napadaju Slovene, na teritoriji „bivše Ukrajine“ treba da ostane samo osam miliona ljudi. Činjenica je, međutim, da je u neposrednoj blizini Donjecke Narodne Republike raspoređen izraelski bataljon specijalnih jedinica „Elija“. Šta će on da radi teško je nagađati, ali se zna da je pre dolaska u Ukrajinu bio zadužen za „čišćenje“ i „bezbednost“ okupiranih palestinskih teritorija.” (2019.)

Max
2 godine prije

Zelenski podržava svoje.

ogo
2 godine prije

Ovaj gospodin izabran od kabale proziva sve redom presjednike premjere papucarskih drzava EU.
Jos malo pa ce sve u Europi zelenko odlucivati .
Iza njega stoji kabala i niko ne smije pisnuti kad pita :Jeste li za nas ili protiv nas?
Koje ponizenje za sve EU politicare kad im diktira jedan cirkusant.

Boba Lazarević
2 godine prije

A kad se Izrael brani napadajući susjedne države, onda Zelenom to ne smeta. Interesantno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI