Posvađano Zaljevsko vijeće za suradnju prijeti Iranu i planira jalove inicijative

Abbas Mousavi
9 komentara

Iran je snažno reagirao na neprijateljsku izjavu arapskih zemalja Perzijskog zaljeva, pozivajući ih da se odreknu destruktivnog pristupa prema Islamskoj Republici i cijeloj regiji.

Zaljevsko vijeće za suradnju (GCC), iako duboko podijeljeno, uz vječno neutralni Oman i Katar koji je u svađi sa Saudijskom Arabijom, UAE i Bahreinom, uspjelo je uskladiti priopćenje u kojem poziva na jedinstvo u suzbijanju Irana.

U saudijskom glavnom gradu Rijadu u utorak, po završetku svog 40. summita, Zaljevsko vijeće za suradnju je u deklaraciji pozvalo na ujedinjeni front protiv Islamske Republike, pozivajući na globalnu akciju protiv iranskog nuklearnog programa i osporavajući suverenitet Irana nad tri skupine otoka u strateškom Hormuškom tjesnacu.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Abbas Mousavi, rekao je da mnogi dijelovi uzaludnih i stotine puta ponovljenih optužbi navedenih u izjavi ne zahtijevaju ni odgovor.

Mousavi je pozvao to Zaljevsko vijeće za suradnju da promijeni kurs i odabere suradnju, umjesto takvih provokativnih komentara koji će dovesti jedino do održavanja trenutnog destruktivnog trenda u regiji i odvesti je u nepredvidivu budućnost.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova je kazao kako takva izjava arapskih zemalja predstavlja izraz njihove podrške američkom ekonomskom terorizmu koji pogađa iranski narod.

Izjava GCC također optužuje Iran zbog odluke da na američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma odgovori smanjenjem nekih svojih obaveza unutar istoga. Mousavi je kazao da Iran kritiziraju zemlje koje su uložile sve što su imale kako bi sabotirale nuklearni sporazum.

„Gomila neutemeljenih tvrdnji je u izjavu ušla pod pritiskom nekoliko članica tog regionalnog vijeća, koje su uložili sve napore kako bi spriječile razvoj multilateralne suradnje u regiji. Ova kratkovidnost nije dovela samo do pljačke bogatstva regije, već je stvorila ili ojačala terorističke skupine i otvorila put za daljnju inozemnu intervenciju“, rekao je Mousavi.

Iranski dužnosnik je rekao da Islamska Republika djeluje odgovorno i da susjednim zemljama predlaže neagresivni regionalni savez i dijalog pod nazivom „Hormuška mirovna inicijativa“.

Mousavi je također naglasio da su tri otoka u Perzijskom zaljevu, Abu Musa, Veliki i Mali Tunb, integralni dijelovi teritorije Irana i da se o tom pitanju nema što raspravljati.

Abbas Mousavi je dobro ocijenio da je izjava Zaljevskog vijeća za suradnju usvojena po želji saudijskog kralja Salmana, ali s obzirom na raskol u GCC ona nema nikakvu vrijednost.

Vijeće se u utorak na svom godišnjem summitu u Rijadu okupilo usred ozbiljnih napora u pokušaju da se okonča dugotrajni razdor u bloku pod vodstvom Saudijaca i Katara, što je nužno za bilo kakvu ozbiljniju inicijativu.

U nedjelju se saudijski kralj Salman u Rijadu susreo s glavnim tajnikom bloka Abdulom Latifom Al Zayanijem.

Oni su razgovarali o dnevnom redu samita i “načinima da se poboljša zajednički kurs u Perzijskom zaljevu”, izvijestila je službena saudijska novinska agencija SPA, bez navođenja detalja. No, nakon summita se saznaje da nije postignut nikakav značajan napredak u odnosima Saudijske Arabije s Katarom, unatoč najavi mogućnosti vraćanja suradnje na razinu prije sukoba.

Ranije ovog tjedna je katarski ministar vanjskih poslova Mohammad Bin Abdul Rahman potvrdio je izvješća o razgovorima između njegove zemlje i Saudijske Arabije o okončanju svađe.

“Prešli smo iz zastoja u određeni napredak tamo gdje su se vodili razgovori između nas i konkretno Saudijaca”, rekao je na forumu o vanjskoj politici održanom u Rimu.

Međutim, već na sastanku u Rijadu je Saudijska Arabija poručila kako je proboj u odnosima moguć samo ako Katar „promijeni svoje ponašanje“,

Arapskim vođama se obratio i gost iz Egipta, ministar vanjskih poslova Sameh Shukri.

“Katar nije prestao voditi zaustavio svoju subverzivnu politiku”, rekao je Shukri, misleći na neraskidive veze Katara s Muslimanskim bratstvom.

“On je domaćin terorističkim organizacijama, podržava ih i miješa se u unutarnje stvari zemalja regije”, dodao je Shukri.

Egipatski analitičar Hassan Abu Taleb je rekao kako je Katar u savezu s Iranom i ne drži se smjernica politike GCC i  Sjedinjenih Država u regiji.

„Katar su nije pridružio međunarodnoj pomorskoj koaliciji koju predvode SAD radi zaštite pomorskog prometa u Perzijskom zaljevu. Katar još nije sudjelovao u ovom američkom naporu, usprkos svojim zasebnim vezama s američkom stranom. To je zbog otvorenosti Katara prema Iranu, stava koji u osnovi proturječi maksimalističkoj politici SAD-a prema Iranu kako bi Teheran promijenio svoje ponašanje”, rekao je Hassan Abu Taleb.

Zaljevsko vijeće za suradnju je osnovano 1981. Godine i obuhvaća Saudijsku Arabiju, UAE, Bahrein, Kuvajt, Oman i Katar.

GCC
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brave new world
4 godine prije

Jel ovo brat od Tarika Filipovića na slici

Savovic Danilo
4 godine prije

Dragi moji logicari evo kratkog osvrta na situaciju u zalivu:tamo imate zvanicno dvije struje:jednu cini ovo tkzv.”zalivsko vijece” ciji je osnovni cilj obuzdati uticaj Irana na regiju i svesti isti na najveci moguci minimum;druga struja je Iran sa svojim uticajem na politicke subjekte koji djeluju u zemljama siitskog polumjeseca(jug Iraka,zapadna Sirija,juzni Liban i Jemen uporedo sa finansiranjem vojnih frakcija koje stoje Iza ovih politickih subjekata(sitske milicije svih vrsta(Irak I Sirija),Huti(Jemen) I Hezbollah(Liban).Iza zalivskih monarhija stoje USA I Izrael a potporu Iranu kako politicku tako I djelimicno vojnu daje u najvecem obimu Rusija a u manjem Kina koja ce poslovicno biti uzdrzana ili protiv rezolucija koje se budu stavljale na glasanje u SB,njih interesuje vise da se rat zavrsi u Siriji da bi krenuli sa obnovom zemlje

Max
4 godine prije

Iran je najveća vojna sila u regiji i spreman odbiti svaki napad. i nudi mir svima koji to žele.

puki
4 godine prije

“Zaljevsko vijeće za suradnju je osnovano 1981. Godine i obuhvaća Saudijsku Arabiju, UAE, Bahrein, Kuvajt, Oman i Katar.” Sve faktički umjetne Rotšildove države, sateliti Izraela i cionista. O S. Arabiji ne treba trošiti riječi. Dinastija Saud ima tajno židovsko podrijetlo, što su iranski i libanonski prosvjednici otvoreno pokazali lani u Berlinu na protestu protiv terora države Izrael. Na transparentuu je na njemački pisalo: “Saudijska kraljevska obitelj su cionisti židovskih korjena”. Netanjahu je lani bio u srdačnoj posjeti Omanu i to na poziv omanskog sultana, koji je na sva usta nahvalio Izrael. Cionisti su 80-ih pomagali Sadama da zarati protiv Irana. Međutim, otkačeni i svojeglavi Sadam, koji je sanjao o nekom velikom pan-arapskom carstvu, kasnije se okrenuo protiv svojih mecena iz SAD-a i Izraela i 1991. upao u umjetnu cio-državicu Kuvajt i prijetio da napadne cio-vehabijsku S. Arabiju, koju američka armija čuva od njenog samog postanka 1932, odnosno točnije rečeno, SAD… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI