fbpx

Raskol u Zaljevskom vijeću za suradnju je sve dublji i dosegao je razinu početka kraja GCC

gcc

U nedjelju je u Rijadu održana godišnja konferencija Zaljevskog vijeća za suradnju (GCC), kojeg čine monarhije Arapskog poluotoka.

Godišnji summit Zaljevskog vijeća za suradnju u Rijadu je bio posebno važan za Saudijsku Arabiju, koja se od prvih dana ove zajednice nameće kao regionalni lider arapskih monarhija. Međutim, kratki sastanak čelnika skupine iza zatvorenih vrata, koji je trajao manje od sat vremena, pokazao je ogromnu eroziju saudijskog prestiža.

Odlučujući test je bilo moguće sudjelovanje katarskog emira Tamima bin Hamada Al-Thanija. Naime, katarski emir je pisanu pozivnicu dobio osobno od saudijskog kralja Salmana, što se smatralo nekom vrstom ispružene ruke pomirenja. No, Katar je na summitu predstavljao ministar vanjskih poslova emirata, Sultan bin Sad Al-Muraiqi.

Izračun čelnika Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata da će Katar dolaskom emira u Rijad konačno biti ukroćen se pokazao velikom pogreškom.

Katar je prošao teško razdoblje, ali je uspješno svladao oštar embargo Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, tako da bojkot sada više šteti njegovim tamničarima, koji su emirat htjeli odsjeći, čak i fizički izolirati od cijelog  od svijeta.

Katar je obljetnicu embarga u lipnju proslavio zabranom uvoza robe iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Bahreina i Egipta, koji su 5. lipnja 2017. prekinuli diplomatske i prometne veze s Dohom.

Ironija je da je od ovog poteza Saudijske Arabije na kraju korist imao Iran. Katar je uspostavio diplomatske odnose s Teheranom i uvozi proizvode iz Islamske Republike. Katar je istovremeno ojačao svoj savez s Turskom, koja je intervenirala i pružila sigurnost Dohi. Turska je osujetila sve planove Saudijaca kojima su u Rijadu planirali slomiti katarskog emira.

Savez s turskom je razumljiv, obzirom da su Doha i Ankara jedini regionalni centri u kojima utjecaj na vlast ili samu vlast obnašaju pripadnici Muslimanskog bratstva. Međutim, suradnja Katara s Iranom je bio pravi šamar u lice saudijskim vladarima. Odsutnost emira Tamima bin Hamada Al-Thanija na summitu u Rijadu je poruka kako on ne želi ni zaboraviti ni oprostiti sve što je morao trpjeti proteklih više od godinu dana.

Isto tako su i Kuvajt i Oman imali probleme koje su morali rješavati sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na godišnjem summitu GCC u Rijadu su na površinu izbile napetosti između Kuvajta i Saudijske Arabije oko dva naftna polja, Qafji i Wafra, koja su zajedničko vlasništvo i proizvodne više od pola milijuna barela nafte dnevno. Oba polja su zatvorena između 2014. i 2015. godine, zbog spora oko suvereniteta nad takozvanom “neutralnom zonom” na njihovoj granici, koji traje gotovo cijelo stoljeće. Saudijci oko ovog pitanja nikako ne žele popustiti.

“Pokušavamo uvjeriti Kuvajćane da razgovaraju o pitanjima suvereniteta, ali da se nastavi proizvodnja sve dok ne riješimo problem”, rekao je u listopadu za Bloomberg saudijski krunski princ Muhammad bin Salman.

Naftna polja katar

FOTO: naftna polja, Qafji i Wafra

Na isti način su Saudijci i UAE rasporedili vojsku u južnoj pokrajini Al-Mahra u Jemenu. Saudijska Arabija i UAE agresiju na Jemena provode od ožujka 2015. godina, ali u jemenskoj pokrajini Al-Mahra, koja graniči s Omanom, uopće nema Huti boraca. Oman smatra da je raspoređivanje trupa trećih zemalja prijetnja njegovoj nacionalnoj sigurnosti. Zanimljivo je i da je umjesto sultana Omana, zemlju na summitu na vrhu GCC predstavljao zamjenik ministra Vijeća ministara Sayid Fahd bin Mahmud Al-Said.

Naravno, kao duh nad skupom u Rijadu je lebdjelo ubojstvo saudijskog disidenta Jamala Khashoggija. Države članice GCC, uključujući Katar, nisu kritizirale saudijskog krunskog princa Muhammada bin Salmana, ali su znali da ova priča nepopravljivo potkopava ugled Saudijske Arabije, posebno s američkom Senatu koji je gotovo u zavadi s Trumpovom upravom. Sada je veliko pitanje za zemlje regije kojim će putem dalje ići Saudijska Arabija?

Naravno, ako se Zaljevsko vijeće za suradnju raspadne zbog svih ovih proturječja, Saudijska Arabija će biti veliki gubitnik, jer će se raspad  zajednice koja je trebala postati “arapski NATO” odraziti na regionalno vodstvo Rijada.

Ali, razumiju li to Saudijci? Nakon svega što se događalo tijekom nekoliko sati “godišnje konferencije”, saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir nije pokazao nikakve znakove kajanja.

bliski istok

“Članovi Zaljevskog vijeća za suradnju su zadovoljni što kriza s Katarom nije utjecala na GCC. Ali to ne znači odustajanje od uvjeta koji su nametnuti Kataru. Doha mora prestati podržavati terorizam i ekstremizam i mora se prestati miješati u poslove drugih država. Isto tako mora zadovoljiti uvjete arapskih zemalja, kako bi mu se otvorio put za povratak u GCC. Stav prema Kataru će prisiliti Dohu na promjenu politike”, rekao je saudijski ministar Adel Al-Jubeir.

Glavni saudijski analitičar, Abdurahman Al-Rashid, pucao je u Katar na sam dan summita Zaljevskog vijeća za suradnju. U kolumni naslova “Je li vrijeme da raspustimo GCC?”, za saudijski dnevni list Asharq Al-Awsat, inače u vlasništvu kraljevske obitelji, Abdurahman Al-Rashid je napisao: “Katar je postavio staviti prepreke na putu GCC i uspio je u onome u čemu nisu uspjeli ni Saddam Hussein ni Iran. Uspio je uništiti i raskomadati Zaljevsko vijeće za suradnju. Katar je organizirao je unutarnju i inozemnu oporbu protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata, a sada je glavni financijer najvećih napada na Saudijsku Arabiju i stoji iza politizacije ubojstva Khashoggija. Danas na summitu se nije mogao sakriti tamni politički oblak koji je lebdio nad glavama arapskih čelnika. Također se otvara ozbiljno pitanje o budućnosti GCC-a, kao i sumnje u vrijednost ove zajednice. U Zaljevsko vijeće za suradnju je zabijen klin”.

Važno je naglasiti da bilo kakav poremećaj u odnosima zemalja članica Zaljevskog vijeća za suradnju nedvojbeno znači pad utjecaja Sjedinjenih Država na Bliskom istoku. Na kraju, države Perzijskog zaljeva uopće nisu obraćale pažnju na više puta ponovljene  zahtjeve Sjedinjenih Država za jedinstvom u GCC-u.

Pozivi Washingtona su logični, jer je GCC u američkoj strategiji trebao biti čvrsta platformu za pokretanje plana smjene vlasti u Iranu. Na kraju se Zaljevsko vijeće za suradnju podijelilo na Katar, Oman i Kuvajt koji se slažu s Teheranom, a na drugoj strani su ostali tvrdolinijaši UAE i Saudijska Arabija.

Dok se obraćao dužnosnicima na summitu u Rijadu, emir od Kuvajta, Šeik Sabah Al-Ahmad, bio je fokusiran na novonastalu situaciju i kratko je rekao: “Najopasnija zapreka s kojom se suočavamo je borba u Zaljevskom vijeću za suradnju”. Ovim je riječima možda započeo proces raspada velike vojno-politike koalicije i bloka koji je osmišljen za uništenje Irana. Bez Zaljevskog vijeća za suradnju, koje kao monolitan blok ne postoji od kada je Oman prije nekoliko godina odbio sve vojske staviti pod jedno zapovjedništvo, da bi se kasnije raspalo napadom UAE i Saudijaca na Rijad, svaki pokušaj napada na Iran od strane Sjedinjenih Država nema nikakvu perspektivu.

VIDEO – Kratki prilog katarske Al-Jazeere s konferencije Zaljevskog vijeća za suradnju

 

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
22 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

saudijska arabija se želi nametnuti kao lider u islamskom svijetu mada je to nemoguće. zato što je islamski svijet mnogo veća cjelina od one koju vidi saudijska arabija čiji se snovi svode na bliski istok I sjever afrike. naravno, apsolutni lider među šiitskim muslimanima je iran. dakle saudijska arabija se želi nametnuti kao lider među sunitskim muslimanima bliskog istoka I sjevera afrike. međutim, tu poziciju želi zauzeti I turska tako da bi se moglo reći “bara je mala ali puna krokodila”. u svakom slučaju vremena su sumorna I tmurna

posmatrac
Gost
posmatrac
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Saudijska arabija bi mozda mogla biti lider kad bi imala bar zrnce slobode da odlucuje o bilo cemu.Ovako kao malo dete moze samo da baca igracke i da pravi sr..a.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Ima SA mnogo veće planove…ili ljudi koji dolaze iz nje?
Tko je financirao izgradnju preko 2000 džamija u Francuskoj, ili, stari podatak, 200 na Kosovu (sada 500?)

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Kad bi se barem medjusobno pozderali!!!

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije

Dabogda se raspali a naftna polja presušila.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Zadnja vijest je da su UAE (mn.) otvorili veleposlanstvo u Damasku. Dovoljni razlog za produljenje razdora.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Koji izvor?? Ja sam čuo samo ovo da je libanonski zastupnik najavio namjeru UAE da ponovo otvori ambasadu u Damasku: Lebanese MP Abdel Rahim Mourad said he had been officially informed by UAE officials that the UAE intends to restore diplomatic relations with Syria and open its embassy in Damascus…. Vidićemo na arapskom jel ima što konkretnije.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Ima na Halab Today, na arapskom. Ima od toga par dana ali od toga ništa konkretnije nije bilo osim izjava nekih emiratskih dužnosnika da je cilj biti medijator u pregovorima sa SA.

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije

Bilo bi dobro da ideja Arapskog NATO-a padne u vodu. ali teško da će do toga doći.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Mercury

Najzanimljivije kako ameri to tobož podržavaju…a sasvim je jasno da će najviše profitirati ako se svi boje jedan drugog (prvi Oman), te oni mogu ‘uvaljivati’ oružje….

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije

Došlo je do raspada UAMZ-a,Ujedinjenih arapskih mjesnih zajednica.Loše nam se piše,kako nama tako i Eskimima.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  jezevakucica

@jezevakucica:
Poslan Muqtada Al Raskoli Bin Balkani?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Tako se desi dok cekas sabah sa sejtanom , a rijad ga je docekao sa ovim mladim princom cija populacija i stil zivota ne moze da opstane pod ovim cijenama nafte … S toga je mladi princ idealan kandidat za stvaranje jos veceg nemira na bliskom istoku..

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Alen

Populacija je strahovito porasla i to je velik problem…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  kiki

Banglades ima 100 miliona npr , to je problem,… Nisu problem ljudi vec to sto je sve bazirano na ” sjed na naftu i uzivaj ” , osim nafte jel iko cuo za kakav proizvod iz saudove arabije.. …

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  Alen

Kako ne! Ja sam čuo da firma Aladin prodaje čarobne lampe!

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

Države ovog udruženja GCC su sve cionističke pudlice, sve bratske satelitske države Izraela, na čelu sa ciovehabijama iz Rotšildove države Saudijske Arabije. Nedavno Netanjahu bio u posjetu Omanu i to na poziv omanskog sultana, koji je hvalio Izrael do nebesa. Pogodite zašto se ni u jednoj od ovih država ne može desiti “arapsko proljeće”.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije

meni je pak cudna katarska morska granica. svuda naokolo mu bahrain oko nosa. jel to po medjun. pravu?

Sopha Arise
Gost
Sopha Arise
2 godine prije

Ja sam Sophia ustani. Želim dati temeljiti komentar o tome kako sam dobio zajam od 58,000 eura putem GEORGE KENNETH kreditnih ulaganja. NAPOMENA: Ako ste zainteresirani za dobivanje poziva putem VIA EMAIL: (georgekennethloaninvestment@gmail.com)

POVEZANE VIJESTI

Izbornik