SAD prodale Kataru 5000 projektila vrijednih 300 milijuna dolara

Hydra 70
3 komentara

Koristeći napetosti između Katara i Saudijske Arabije, koja je obećala da će mali emirat pretvoriti u otok, Sjedinjene Države su u ponedjeljak odobrile sporazum o prodaji navođenih projektila Dohi vrijednih 300 milijuna dolara. Sporazum je postignut samo dan prije nego su se američki predsjednik Donald Trump i emir ovog malog poluotoka u Perzijskom zaljevu sastali u Bijeloj kući.

Agencija za obrambenu sigurnosnu suradnju (DSCA) američkog Ministarstva obrane izvijestila je u nedjelju u priopćenju za Kongres prodaju Kataru 5000 naprednih oružanih sustava tipa “Advanced Precision Kill Weapon System” APKWS, koji uključuju 5000 eksplozivnih bojevih glava.

“Katar je važna sila za političku stabilnost i gospodarski napredak regije Perzijskog zaljeva”, izjavila je DSCA.

“Naši međusobni obrambeni interesi su usidreni u našem odnosu, a ratno zrakoplovstvo Katara ima vodeću ulogu u obrani arapskih zemalja”, dodaje se u bilješci.

Katarski emir, Tamim bin Hamad Al Thani, sastao se u ponedjeljak s američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom, dok je u utorak dogovoren susret u Bijeloj kući s Donaldom Trumpom.

Njegov posjet dolazi neposredno nakon što je krunski princ Saudijske Arabije, Mohammad bin Salman završio tri tjedna dugu posjetu Sjedinjenim Državama.

Tijekom svog proputovanja je krunski princ vehabijskog režima u Saudijskoj Arabiji potvrdio nekoliko ugovora u kupnji oružja za saudijsku vojsku vrijednih milijardu dolara.

Iako je Doha dugogodišnji saveznik Washingtona i domaćin najveće američke zrakoplovne baze na Bliskom istoku, veze između dvije zemlje su oslabile zbog spora između Katara i njegovih arapskih susjeda, posebno Saudijske Arabije, koja je u lipnju 2017. prekinula diplomatske odnose s Dohom  pod izgovorom da katarska vlada “financira teroriste i skupine bliske Iranu”.

Doha odbacuje te optužbe, kao što je odbacila ultimatum Rijada od 13 točaka, a glavni zahtjevi su bili gašenje televizije Al-Jazeera, smanjenje diplomatskih veza s Iranom i puni prekid veza s Muslimanskim bratstvom. Popis koji je dostavljen vlastima Katara kroz posredovanje Kuvajta uključuje i okončavanje vojne prisutnosti Turske na području emirata. Katar je dobio 10 dana da ispuni točke ultimatuma, što je Doha odbacila.

Nakon toga se Katar okrenuo suradnji s Iranom i Turskom, što bi moglo označiti početak kraja Zaljevskog vijeća za suradnju na čelu sa Saudijskom Arabijom, ali je stvorilo povoljne uvjete za prodaju američkog oružja jednoj i drugoj strani u sporu.

Katar prkosi Rijadu – S Iranom i Turskom potpisao sporazum o jačanju trgovinskih veza

Pravi razlozi moguće saudijske agresije na Katar

 

Advanced Precision Kill Weapon SystemAPKWSJamese MattisNATOTamim bin Hamad al-Thani
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo Lola
5 godine prije

Ja mislim da je ovo čisti američki reket i da je Katar prinuđen da plati, a zauzvrat će amerikanci zauzdati Saudijsku Arabiju i kao spriječiti potencijalnu prijetnju napadom.

Riddick
5 godine prije

Stićiće vas pravda koju delite …
https://www.youtube.com/watch?v=LQUXuQ6Zd9w

Ivo
5 godine prije

Totalno nebitno. Modificirane nevođene rakete za lansiranje iz ‘saća’ koje su opremili laserom. S ozirom na poslovičnu sposobnost katarskih i saudijskih pilota, ostvarili bi isto s nabavkom daleko jeftinijih betonskih blokova, prilagođenih za ispuštanje iz aviona. Ivo Lola je u pravu, obični reket, koji moraju plaćati kao i saudijci, koji imau više aviona negoli pilota, i čiji F-15 se ‘čuvaju’ u usa. Vjerovali ili ne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI