Katar prkosi Rijadu – S Iranom i Turskom potpisao sporazum o jačanju trgovinskih veza

Doha noću - Katar
7 komentara

Katarski ministar gospodarstva i trgovine Ahmed Jassim Al-Thani u nedjelju, 26. studenog, posjetio je Teheran. U iranskom glavnom gradu je razgovarao s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom, izvijestila je televizija Al-Jazeera.

Nakon razgovora s čelnikom iranske diplomacije, ministri ekonomije Irana, Katara i Turske potpisali su sporazum o jačanju trgovinskih veza između tri zemlje.

Ankara i Teheran i dalje pružaju Dohi svu vrste podrške, prvenstveno ekonomsku i logističku, kako bi Katar prevladao trenutnu blokadu poluotoka od strane svojih arapskih susjeda u Perzijskom zaljevu.

Podsjetimo da odnos između Katara i arapskog bloka na čelu sa Saudijskom Arabijom prolazi kroz duboku krizu. Protiv emirata se udružio arapski kvartet kojeg čine Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i UAE. Ove su zemlje  nametnule sankcije i u lipnju ove godine uspostavile blokadu transporta do Katara.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati su 5. lipnja, najavili prekid diplomatskih odnosa s Katarom, optužujući ga za destabilizaciju regije. Vlasti ovih zemalja tvrde da Katar podržava terorističke skupine koje djeluju na području Bliskog istoka i da Doha promiče širenje ekstremističke ideologije. Pri tom se misli na podršku Katara terorističkoj organizaciji Muslimansko bratstvo, čiju je vladavinu u Egiptu srušila vojska na čelu s aktualnim predsjednikom, tada generalom Abdelom Fattahom Al-Sisijem. Saudijska Arabija Bahrein i UAE strahuju od Muslimanskog bratstva, jer organizacija zagovara ekstremistički politički islam republikanskog tipa, poput onog u Erdoganovoj Turskoj. Turska je jedina zemlji u kojoj je na vlasti stranka koja baštini ideologiju Muslimanskog bratstva. Katar je ranije bio poznat po velikoj financijskoj potpori Muslimanskom bratstvu, ali ne dozvoljava da organizacija djeluje u emiratu i potkopava temelje ustroja države.

Motivi za sukob s Katarom su različiti, ali su se 22. lipnja četiri arapske zemlje složile oko upućivanja ultimatuma Kataru s popisom zahtjeva. Glavni zahtjevi, od ukupno 13, su gašenje televizije Al-Jazeera, smanjenje diplomatskih veza s Iranom i puni prekid veza s Muslimanskim bratstvom. Popis koji je dostavljen vlastima Katara kroz posredovanje Kuvajta uključuje i okončavanje vojne prisutnosti Turske na području emirata. Katar je dobio 10 dana da ispuni točke ultimatuma, što je Doha odbacila.

Nakon toga se veze Katara s Iranom i Turskom u uzlaznoj putanji, što bi moglo označiti početak kraja Zaljevskog vijeća za suradnju na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Ahmed Jassim Al-ThaniAl-JazeeraMuslimansko bratstvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
basso
6 godine prije

Ultimatumi ne prolaze kad imas snazne saveznike..Pored gore dvije spomenute drzave tu je i rusija,naravno.

mmne
6 godine prije

pa nazire se ishod na bliskom istoku….nista nece moci da ide kroz siitski polumesec bez revizije ( kao sto su do sada cinili)….katar je bogat i pametan….pa je toliko pametan da ce i rusija stati iza njega…a onaj sumanuti princ neka porazmisli…

Pastir
6 godine prije

Katar ce saudijci sravnit Sa zemljom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI