Tvrdnja izraelske Al Jazeere pokrenula je zabranu stranih medija

Sutnja o ratu u Gazi
3 komentara

Knesset je unaprijedio prijedlog zakona o cenzuri pripremljen još u listopadu

Izrael je napravio korak bliže zabrani Al Jazeere, nakon što je optužio reportera mreže sa sjedištem u Kataru da radi za Hamas.

Izraelski parlament izglasao je u ponedjeljak 25-4 glasova za promicanje prijedloga zakona koji bi Zapadnom Jeruzalemu omogućio da privremeno zabrani strane medijske kuće koje ministarstvo obrane označi kao štetne za državnu sigurnost. Kolokvijalno je poznat kao ‘Al Jazeerin zakon’, u znak priznanja da se posebno odnosi na medij.

Mjera je uvedena nedugo nakon što je glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga optužio Al Jazeerina reportera Mohameda Washaha da je terorist.

“Ujutro je novinar na kanalu Al Jazeera, a navečer terorist u Hamasu!” Potpukovnik Avichay Adraee rekao je na X (bivši Twitter), objavivši fotografije na kojima se navodno vidi Washah kako rukuje raznim oružjem.

‘Al Jazeerin zakon’ sastavio je ministar komunikacija Shlomo Karhi prošle godine, dok je premijer Benjamin Netanyahu objavio rat Hamasu nakon smrtonosnog napada palestinske skupine na Izrael 7. listopada. Karhi je tvrdio da izvještavanje Al Jazeere predstavlja “huškanje protiv Izraela, pomoć [za] Hamas-ISIS i terorističke organizacije svojom propagandom, te potiče nasilje protiv Izraela.”

Američki državni tajnik Antony Blinken navodno je zatražio od vlade Katara da mreža “smanji glasnoću” svog izvještavanja o sukobu u Gazi.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) reagirala je na glasovanje u Knessetu optuživši Izrael da “koristi nacionalnu sigurnost kao izgovor za ograničavanje kritičkih medija koji ne potvrđuju njihovu priču o ratu”, te da pokušava cenzurirati medijsko izvještavanje o onome što se događa u Gazi.

Dva zaposlenika Al Jazeere teško su ozlijeđena u utorak u izraelskom zračnom napadu na jug Gaze. Prema mreži, reporteru Ismailu Abu Omaru morala je biti amputirana noga, dok je snimatelj Ahmed Matar pretrpio “kritične ozljede lica”.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller izrazio je “iskrenu sućut” mreži i rekao da SAD “nastavljaju surađivati s vladom Izraela kako bi jasno dali do znanja da novinari trebaju biti zaštićeni”.

Al-JazeeraCenzuragazaIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
2 mjeseci prije

Pa i BiBi radi za hamas.

Max
2 mjeseci prije

Isto čeka sve.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI