Egipat blokirao 21 internet stranicu uključujući i Al-Jazeeru

Al-Jazeera TV blokirana od strane Egipta
6 komentara

Kairo je blokirao 21 internet stranicu, uključujući i Al-Jazeeru zbog potpore terorizmu, priopćila je državna novinska agencija MENA i egipatski sigurnosni izvori.

Već su jutros mnoge agencije pokušale bezuspješno pristupiti blokiranim stranicama, čime je vijest o blokadi potvrđena. Službenih komentara još nije bilo. Nacionalna regulatorna agencija nije ni potvrdila ni opovrgla vijest ali je kratko dala vrlo interesantnu izjavu:

“Pa što ako je istina? To ne bi trebalo predstavljati problem.”

MENA je navela visoki sigurnosni izvor koji tvrdi da se radi o internet stranicama koje financiraju strane zemlje i čija su sjedišta pretežito u inozemstvu. Jedan takav primjer je i Masr Al Arabiya koju financira Katar i koja podupire terorizam, objavljuje laži i širi ekstremizam.

Isti izvor je potvrdio da će se protiv blokirani medija poduzeti i određene pravne radnje.

Egipat optužuje Katar da podržava Muslimansko bratstvo, koje je izbačeno iz Egipta 2013. godine, a kojeg je vodio islamistički predsjednik Mohamed Mursi.

Od sinoć je nedostupna i egipatska internet stranica Mada Masr sa sjedištem u Egiptu. Mada Masra nema islamistički predznak. Radi se o progresivnoj medijskoj kući.

Arapska verzija Huffington Posta također nije bila dostupna, što nije slučaj s međunarodnom verzijom.

Slične blokade su poduzele Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su također blokirali medije koje podupire Katar.

Izvor: Reuters

Al-Jazeerablokada
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mostar
6 godine prije

U Egiptu je vojska napravila drzavni udar. Da je napravljen od strane vojske drzavni udar recimo u bivsoj SFRJ onda bi zapad uveo na Jugoslaviju sankcije. Poenta ovog nije da ja zalim za necim ( kao nas postovani Zhukov ) nego zelim ukazati na dvostruka mjerila. Kad “zapad” zeli neku zemlju destabilizirati onda ako dodje vojska na vlast bit ce popraceno sankcijama. Ta grupa vodecih zemalja koje su jednom bile kolonijalne sile su nasle lijepo ime zapad i u njegovo ime prave zlocine. Taj termin “zapad” ce poceo koristiti poslije drugog svj. rata, da sluzi kao paravan za njihove zlocine. Jerbo oni vise volu kad se rece “zapad” je rasturao Libiju nego kad se imenuju odredjene zemlje. Priznajmo nisu ni sve “zapadne” zemlje podjednako ukljucene u zlocin nad Libijom. Prije toga u Americi je zapad imao pogrdno ime. Dok je na obalama atlantske americke obale bila vec civiulizacija, moderni gradovi… Čitaj više »

Sovoranola
6 godine prije

Inače o ovoj vijesti nema na Al jazzeri nema ni traga . Toliko o njima.

Borac2
6 godine prije

Al Jazeera je izvor zla zadnjih 10 godina.

Pitalac
6 godine prije

A je l’ blokirana i ona u B&H na cijem direktorskom mjestu stoluje legendarni Goran Milic ??????

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI