“Zašto tražite izbore u Siriji, a ne u vašoj zemlji?” – Odgovor saudijskog diplomata je neprocjenjiv

Abdallah Al-Mouallimi
27 komentara

U intervjuu za Al-Jazeeru od ožujka ove godine, uglavnom prešućenog u medijima, novinar Mehdi Hasan je stalnom predstavniku saudijskog režima u Ujedinjenim narodima, Abdallahu Al-Mouallimiju, postavio pitanje “zašto traži demokratske izbore u Siriji, ali ne i u svojoj zemlji”?

“Zašto se slažete s izborom vlade u Siriji, ali ne i s izborom vlasti u Saudijskoj Arabiji?”, saudijskog diplomata je pitao Mehdi Hasan.

Odgovor je Abdallaha Al-Mouallimija bio nevjerojatan: “Ljudi u Saudijskoj Arabiji su zadovoljni s ovim sustavom vlasti.”

Kada je novinar pitao kako može biti uvjeren u njihovo zadovoljstvo, uzimajući u obzir da zakon zabranjuje promjenu vlade, veleposlanik mu je predložio da ide ljude pitati anonimno jesu li zadovoljni ili ne?

Quand tu veux des élections uniquement chez les autres.

Quand tu demandes à l'ambassadeur saoudien auprès de l'ONU pourquoi il demande des élections libres en Syrie, mais pas dans son pays. :DPourquoi êtes-vous d’accord pour un gouvernement élu en Syrie, mais pas pour un gouvernement élu en Arabie Saoudite?Réponse : Le peuple d’Arabie Saoudite se sent bien avec son système de gouvernement tel qu’il est. Quand le journaliste lui a demandé comment pouvait-il le savoir, compte tenu des lois qui interdisent d'appeler à un changement de gouvernement, l'ambassadeur lui a suggéré d'aller le demander aux gens de façon anonyme, ce à quoi le journaliste lui a répondu que c'était justement le principe des élections.

Gepostet von Mr Propagande am Samstag, 22. April 2017

Mehdi Hasan mu je na to odgovorio da je anonimno izražavanje volje zapravo temeljno načelo slobodnih izbora.

No, Abdallah Al-Mouallimi se nije dao zbuniti i našao je “primjeren” odgovor.

“Pa, samo zato što postoje izbori u Siriji to ne znači da moraju postojati izbori i negdje drugdje”, rekao je Abdallah Al-Mouallimi.

Veleposlanik je inzistirao da bi, ako ih pitate, Saudijci mahom izrazili svoju podršku aktualnom sustavu vlasti u zemlji.

“Nije li to dijelom zbog činjenice da bi, ako kažu da ne žele ovu vladu, nego neku drugu, išli u zatvor?”, pitao je Mehdi Hasan, ističući da je u Saudijskoj Arabiji pozivanje na promjenu sustava vlasti zločin.

“Ne. Kažem kada bi postojao način kojim možete to pitati ljude na ulici anonimno, privatno, bilo koji način”, odgovorio je Al-Mouallimi.

“Postoji”, umiješao se Hasan, te dodao “kako se taj način zove glasovanje“.

Saudijci mogu glasati samo na općinskim izborima, od ’60-ih godina su održana samo tri. Ženama je bilo zabranjeno sudjelovanje sve do najnovijih izbora,  koji su se održali prošle godine.

Sirija je imala predsjedničke izbore 2014. godine, ali taj je za Saudijsku Arabiju i Zapad taj proces bio daleko od demokratskog, iako je na izbore izašlo 73,4% birača, a njih 88,7% je glasalo za Assada i tako je treći put izabran za sedmogodišnji mandat.

Twitter je objavio Al-Mouallimijeve odgovore tek nakon što je bivši politički direktor britanskog Huffington Posta podijelio isječke intervjua, ali ne i cijeli sadržaj. Neki su pohvalio Hasanova pitanja, dok su drugi rekli da je bio previše agresivan prema saudijskom diplomati.


Al-JazeeraIntervju
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
6 godine prije

I allažira pogodi ali samo da povjerujemo u spin da su objektivni a u stvari rade perfidnije za iste gazde kao ciozapadni mediji.

holop
6 godine prije

Al-Jazeera radi za anglo-cioniste.

Andrej
6 godine prije

Po svemu sudeći je AK-47 jedini jamac slobodne volje. Saudijac sugerira, da je volju građana u njegovoj zemlji najbolje provjeriti šaptom na uho u mračnom podrumu, a pritom mu frau Merkel pruža punu podršku u širenju istog slobodarskog duha širom Sirije.
Tko je to zaboravio zatvoriti vrata ludnice?

davor
6 godine prije

Sirija je zaista grobnica zapadne intervencionističke demokracije. Nikada više stvari neće biti iste.

Georgij Žukov
6 godine prije

Dosta je bilo ispraznih prica ,sa njima se nema sto pricati , jedina obrana od americko-saudijskog tipa demokracije jest metak u cijevi i puska na gotovs , to vrijedi kako za pojedinca tako i za drzave .

Gigo
6 godine prije

Smeće vehabijsko

ludiagresivan
6 godine prije

Demokracija je kao kad tri vuka i dvije ovce glasaju sto ce biti za veceru.

Borac2
6 godine prije

Da nije smijesno bilo bi zalosno..

Žuti car
6 godine prije

šta na ovo kaže goran milić, sada veliki al-lažirovac?

Alen
6 godine prije

Zapad je od dollarskih ,zalutalih muslimanskih zemalja napravio vecu septicku.jamu nego sto zapad jeste….. U svojoj pohlepi svezali su jedni druge neraskidivim lancima.. A dolar postaje tezak za nositi.. Puno krvi trazi da bi opstao… Raduje me njihova zajednicka propast..

elijah magnier
6 godine prije

Nije govno,već je drek.SAUDIJSKA BARBARIJA živi u 15.stoljeću,odakle
im pravo da uopće sude Siriji.BEDUINI KOJI ŽIVE NA NAFTI,a ideologija im
je na razini SREDNJEG VIJEKA.
KOZOJEBI.

Jupiter
6 godine prije

Kada je Egleska uspostavila saudijsku Arabiju kao državu , nametnula joj je naj savršeniji oblik demokratije u svoju korist. Tako da uspešno preko njih manipuliše većinom muslimanske populacije.

Alen
6 godine prije

Obaveza i pravo svakog muslimana je da bira halifu/vladara i to je pravo koje im je dao islam..

Prisega se nikako ne može dati halifi/vladaru sve dok mu većina muslimana ne potvrdi i dadne prisegu, javno..

Ovako se radi u islamu od poslanika Muhameda a.s.

Tako da Saudi arabija u izboru vladara ima veze s islamom.kolko i engleska kraljica..

Trebalo ga je pitati zasto kao islamska zemlja zabranjuje ljudima pravo koje im je dao sam islam..

Mada uzalud bi i to bilo.. Umotali su kamatu pod partnerstvo ,ostalo je mala maca za njih..

Michael Collins
6 godine prije

Treba njima početi izvoziti demokraciju. Sada se još prijete da će frontu prebaciti u Iran. A zbog uništenja Sirije već su odavno zaslužili da im mečka zaigra pred vratima.

Antonio
6 godine prije

Merkel je sigurno vristala od srece sto se saudiska demokratija rasposlala po eteru.
Merkel voli saudiski rezim i trazi da ga svo postuju, a sebi ga stavlja uz bok kao saveznika.
Merkel muci nas Balkance, da ne koprcamo kad nam saudijci sade njihov islam na nasim teritorijama.
Bravo za novinara. I tog sto je tamo postavljao pitanja i ovog sto je to preneo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI