Zaokret Katara? – Al-Jazeera izvještava o ”naporima Damaska u obnovi Aleppa”

Al-Jazeera TV
11 komentara

Katarska Al-Jazeera je objavila prilog o ubrzanoj obnovi Aleppa u kojem sirijsku vojsku više ne naziva ”režimskom”, nego ”vladinim snagama”.

Kuća je uzela i izjavu guvernera pokrajine, Hamieda Kennoa, koji pojašnjava kako se grade i obnavljaju trgovi, mostovi, ceste, škole i druga civilna infrastruktura. Prioritet se daje povratku struje i pitke vode.

Al-Jazeera navodi ”kako se na tisuće izbjeglica vraća u grad, a počela je i školska godina”.

Novinarka koja komentira prilog kaže ”kako će Assad učiniti sve da obnovi grad, što ide malo teže u istočnom dijelu, koji još uvijek plaća cijenu žestokih borbi između vladinih snaga i opozicije”.

Ako uspoređujemo prilog s onima od početka oružane pobune, kada je Katar novcem i oružjem aktivno podržavao militantne islamističke skupine, najnoviji prilog Al-Jazeere je sušta suprotnost tadašnjim propagandnim uracima koji su bili isti u svim zapadnim i medijima zaljevskih monarhija.

”Prije no što se pretvorio u jedno od najbrutalnijih borbenih područja u građanskom ratu, Aleppo je bio poznat kao najvažniji grad u ekonomiji Sirije. Sirijske i ruske snage su se borile protiv oporbenih skupina za kontrolu nad njim, držeći istočni Aleppo pod opsadom tri godine”, navodi se u netočnom objašnjenju oko opsade istočnih četvrti.

”Devet mjeseci nakon što je sirijska vlada ponovno osvojila grad, omogućila je naši kamerama da vide kako se neki dijelovi obnavljaju”, prenosi Al-Jazeera.

Najnoviji prilog je radikalan zaokret u uređivačkoj politici katarske medijske kuće, koja je od 2011. sve do nedavno i ekskomunikacije Katara iz društva ”bratskih arapskih zemalja”, na čelu sa Saudijskom Arabijom, vodila bjesomučnu propagandu u kojoj je slavila pobjede terorista i pozivala Assada da ”mora otići”.

Al-Jazeerazaokret
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

To je tek pocetak. Ta televizija i nikad nije bila nisto drugo nego orudze u rukama katarskih emira. Novinarski standardi se resavaju u haremu. Sada malo vise i u Iranu i Rusii.
Jebi ja… moraju.
U suprotnom ce uskoro ova televizija da izvestava o strasnoj krizi u Kataru, a mozda i raspadu.
Vako bolje da izlizu sta su prije pljuvali… Mizerija. Gledaju li ovo urednici Balkanskog ogranka ove televizije? A Goran Milic? Joj… a prodavali su nam filozofiju, znanje…

basso
6 godine prije

Katar je kao i neke druge zemlje gurnut u ruke Irana i Rusije.
Sa novim saveznicima ce im biti puno bolje.

Imam
6 godine prije

Turska i Katar trojanski konj za iran

Ana
6 godine prije

Stakori su jako otporni. Ipak, znaju kada i kako uvuci rep medju krive nozice i zbrisati. A i biznis is biznis is biznis…. Money makes the world go round…

Baba Vanga.
6 godine prije

Interesantno je da ne pisu o kupnji S400 ili grjesim.

Alen
6 godine prije

Pohvalno , medjutim red je kako to ide kod muslimana da se lijepo plati za sve lose sto su ucinili sirijiskom narodu … Para im ne fali a i samim tim ce dokazati jesu se promjenili…

Borac2
6 godine prije

Malo su omeksali ali nastavljaju po starom. Takfiricki smrad nemoze izaci tek tako iz krvi i gena. Njihov novinar (poznat po organiziranju emisija gjde je pozivao na ubijanje Alawita) Faisal Qassem nije se puno promijenio, u emisiju cak zove i izralece i pere ih krivnje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI