Al-Jazeera, Iran, Jemen i Sirija na meti američko-saudijsko-izraelskog saveza

Izrael napao Siriju
16 komentara

”Ako se pitate zašto Saudijska Arabija i Izrael zajedno traže gašenje katarske Al-Jazeere, evo odgovora”, ovim riječima Robert Fisk, svjetski priznati stručnjak za Bliski istok, počinje svoj najnoviji članak za The Independent.

”Još uvijek postoje pošteni Izraelci koji traže da se da država Palestincima. Postoje i dobro obrazovani Saudijci koji se protive vehabizmu na kojem se temelji  njihovo kraljevstvo. Postoje milijuni Amerikanaca koji ne vjeruju da im je Iran neprijatelj, niti da im je Saudijska Arabija prijatelj. No, danas je problem i na Istoku i na Zapadu što su nam naše vlade neprijatelji”, piše Fisk.

”Kad zatvaranje katarske satelitske televizije Al-Jazeera traže i Saudijska i Izrael, to mora biti nešto značajno. Ali nemojte previše romantično gledati na to. Kada najbogatiji Saudijci obole, oni su znali letjeti u Tel Aviv sa svojim privatnim zrakoplovima i liječiti se u najluksuznijim bolnicama u Izraelu. A kada polete saudijski i izraelski bombarderi, možete biti sigurni da će bombardirati šiite, bilo u Jemenu ili Siriji, a ne sunite. Kada kralj Salman, ili, bolje rečeno, krunski princ Saudijske Arabije, Mohammad bin Salman, uperi prst u Iran kao najveću prijetnju sigurnosti Perzijskog zaljeva, možete biti sigurni da će Bibi Netanyahu uraditi upravo isto. Naravno, zamijenit će “sigurnost Perzijskog zaljeva” s “izraelskom sigurnošću”. No, prilično je neobično kada Saudijci i Izraelci taže gašenje jednog medija, kako bi promicali slobodu,  demokraciju i ljudska prava. Stoga kratko podsjetimo na posljednju demonstraciju izraelske tolerancije prema slobodi izražavanja, koju svi podržavaju, njeguju, vole, obožavaju,  smatraju kamenom temeljcem naše demokracije, itd. itd. Ovaj tjedan je Ayoob Kara, izraelski ministar komunikacija, otkrio planove o oduzimanju akreditacija za novinare Al-Jazeere u Izraelu, zatvaranje njihovog ureda u Jeruzalemu i gašenje kanala kod lokalnih kabelskih i satelitskih službi”, nastavlja britanski novinar.

”Ovo je najavio Ayoob Kara, izraelski Druz, a time i ministar Arapskog Likuda, koji je cijeli život podržavao kolonizaciju Židova i izraelsku okupaciju arapske zemlje na Zapadnoj obali. O želi da ”kanali sa sjedištem u Izraelu izvještavaju objektivno”. Drugim riječima, prijeti im. Dovodi ih u red. Bibi Netanyahu je davno optužio Al-Jazeeru da potiče nasilje u Jeruzalemu, osobito u izvještavanju o nedavnim ubojstvima Palestinaca. To znači da će ubuduće svaki strani novinar u Izraelu i izvan njega, koji se usudi kritizirati židovsku državu, biti optužen za poticanje nasilja, ali redovito i za antisemitizam i druge laži. Ovo je samo nekoliko primjera. Osobno sam pronašao izvještaj Al-Jazeere iz Izraela i bio je prilično patetičan, pun poštovanja prema državi, koja je previše bolno prikazana kada je katarski urednik glasnogovorniku izraelske vlade izrazio sućut svojeg kanala zbog smrti Ariela Sharona, bivšeg izraelskog čudovišta koji je odgovoran za masakr najmanje 1700 Palestinaca u izbjegličkim kampovima Sabra i Shatila 1982. godine”, podsjeća Robert Fisk.

”Ayoob Kara je zapravo dobio znak od svojih prijatelja Arapa iz Rijada. I to priznaje. Izrael je morao poduzeti korake, kazao je, protiv medija za kojeg su gotovo sve arapske zemlje utvrdile da podržava teror i to sigurno znamo. Izgleda da Izraelci pouke o medijskim slobodama sada dobivaju iz “arapskih zemalja”. Ne samo Saudijske Arabije, nego prema riječima izraelskog ministra iz “gotovo svih arapskih zemalja” u kojima postoji sloboda medija. Odmah se pomisli o zaista slobodnom tisku Egipta, Sirije, Jordana i Alžira, ali je Ayoob Kara njima dodao “gotovo” sve medije Arapskog poluotoka, bastione istine i teške protivnike autoritarnih režima, koji su ustavno zaštićeni od diktatorskog zlostavljanja. Oprostite mi na smijehu, ali je li to doista ono s čim se Izrael želi poistovjetiti? Pa da, mislim…, jer ako između Saudijske Arabije i Izraela zaista postoji nepisani savez, tada su sve opcije “na stolu”, kao što su govorili američki predsjednici i državna tajnica Hillary Clinton. Kazne zatvora bez suđenja, izvansudska pogubljenja, kršenja ljudskih prava, korupcija, vojna vlast,…. recimo da sve te karakteristike imaju arapske nacije za koje se zauzima Izrael. A što se tiče “potpore teroru”, ponovo citiram izraelskog ministra, prvo se mora pitati zašto su sunitske zaljevske monarhije izvozile svoje borce  i davale novac ”najzabavnijim” sunitskim islamističkim skupinama na Bliskom istoku. A onda se zapitajte zašto Izrael nikad nije bombardirao ta bijedna stvorenja i zašto je pružio bolničko liječenje ranjenim borcima sirijske Al-Qaede, a na drugoj strani napada šiitski Hezbollah, alavite koji upravljaju Sirijom i prijeti da će bombardirati Iran, što također podržava ministar Ayoob Kara”, nastavlja Robert Fisk.

”Ne smijemo zaboraviti ni da su američki predsjednik i njegov čudni režim također dio saudijske i izraelske protušiitske konfederacije. Trumpova ogromna prodaja oružja Saudijcima, njegov ukaz o Iranu i njegova mržnja prema svjetskom tisku i televiziji čine ga intimnim dijelom istog saveza. Doista, kada pogledate jednog od Trumpovih prethodnika, Georgea W. Busha, koji je također mrzio Iran, surađivao sa Saudijcima i razgovarao s Tonyem Blairom o bombardiranju sjedišta Al-Jazeere u Kataru i koji je osigurao bogatoj obitelji Bin Laden da odleti iz Sjedinjenih Američkih Država nakon napada 11. rujna, ovaj američko-saudijsko-izraelski savez ima relativno dugu povijest. Budući da sam iracionalni optimist, postoji dio mene koji i dalje vjeruje u obrazovanje, mudrost i suosjećanje. Još uvijek postoje Izraelci koji traže da se da država Palestincima. Postoje dobro obrazovani Saudijci koji se bore protiv bijesnog vehabizma na kojem je utemeljeno njihovo kraljevstvo i postoje milijuni Amerikanaca koji ne vjeruju da je Iran njihov neprijatelj, niti da je Saudijska Arabija njihov prijatelj. No, danas je problem na Istoku i na Zapadu da su naše vlade naši neprijatelji. Oni su naši tlačitelji i gospodari, koji guše istinu i saveznici su nepravednih. Netanyahu želi zatvoriti ured Al-Jazeere u Jeruzalemu. Krunski princ Mohammad bin Salman želi zatvoriti ured Al-Jazeere u Kataru. Bush je već bombardirao urede Al-Jazeere u Kabulu i Bagdadu. Theresa May je odlučila sakriti vladino izvješće o financiranju terorizma, kako ne bi uzrujale Saudijce, što je upravo isti razlog zbog kojeg je Blair zatvorio policijsku istragu o Saudijcima 10 godina ranije. I onda se pitamo zašto idemo u rat na Bliskom istoku? Zašto postoji ISIL, koji Izrael nikada nije bombardirao, a financiraju ga sunitski zaljevski šeici, dok su prijatelji Izraela sunitski salafisti, neumoljivi predsjednici i premijeri. No, pored svega toga, treba se čuvati Al-Jazeere, dok je još uvijek tu negdje oko nas”, zaključuje Fisk.

Britanski novinar oštro kritizira suluda objašnjenja kako se gašenjem medija želi spasiti demokracija u zaljevskom emiratu i drugim zemljama, ali i Izraelu, gdje se demokracija svodi na jednostranu odluku i izvršenje, bilo da govorimo o zaljevskim tiranima ili izraelskom režimu.

Iako je teško zamjeriti bilo čemu od napisanog, ipak je paradoks da govorimo o televizijskom kanalu koji je podržavao i poticao ”Arapska proljeća”, Muslimansko bratstvo, svrgavanje i ubojstvo Gaddafija i pobunu islamističkih skupina u Siriji, što Robert Fisk dobro zna i nije šutio o tome.

Ali da ove optužbe i prijetnje dolaze od strane američko-saudijsko-izraelskog saveza, to je ipak previše,… čak i kada govorimo o Al-Jazeeri.

Al-Jazeerabliski istokGeorgea W. BushRobert Fisk
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Fisk je pogodio, zapravo, jer nije analizirao Katar i Jazeeru, nego odnos Sauda, Židova i SAD-a u cijeloj priči. npr ovdje , kad je bilo tako, kritizira Katar zbog Sirije Robert Fisk: Syrian War of Lies and Hypocrisy…

Jupiter
6 godine prije

Al-Jazeera je tipično glasilo koje propagira iza kulisa britanske imperijalističke stavove

Angela
6 godine prije

Zasto ISIS-islamske glavosece nikad ne napadaju Izrael?

Borac2
6 godine prije

R.Fisk je gospodin, to sto on kaze je gola golcata istina. Zadovoljstvo mi je procitati njegova misljenja vec desetljecima.

victory
6 godine prije

bombardirani al jazeereni uredi u kabulu i bagdadu – kad je to bilo?

Hash
6 godine prije

Ovaj Fisk je već fiksiran.
Nek mu je Bog u pomoći. Ima m..a da ovako piše u msm, al teško da će nastaviti.
U svako slučaju mu čestitam i želim svako dobro.

omer
6 godine prije

saudijska.arabija.i.njeno.kraijestvo.davnoje.prodo.dusu..vragu.zasvoj.sopstveni.interes.sirijaje.bolna.tacka.izraela.i.zapada.tosu.skicirali.dabidne.sirija.tranzitna.magistrala.za.prevoz.nafte.i.plina.u.zapadnu.evropu.tobi.bijo.kraci.put.preko.turske.na.mediteransko.more.svejeto.sracunato.matematicki.stosetice.aljazere.ona.smeta.mnogim.zemijama.anajvise.izraelu.i.saudijskoj.arabiji.dalisu.tu..umjesani.prsti.porodice.blinderbeg.i.masona.vatikana.tosu.onisve.skovali.za.zelenim.stolom.onisu.vrlo.poznati.utijem.rabotama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI