Pozivi SAD i EU na politički bojkot Zimskih olimpijskih igara u Kini su „bolesni“ i „besmislica“, upozorava rusko ministarstvo inostranih poslova

zimske olimpijske igre
19 komentara

Rusko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je pozive Nensy Pelosi i brojnih ličnosti širom svijeta za bojkot Zimskih olimpijskih igara u Kini sljedeće godine na osnovu ljudskih prava.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Sjedinjenih Država vjerovatno je najistaknutiji političar koji je pozvao lidere da bojkotuju Igre, a demokrata je rasplamsala diplomatski spor zahtijevajući da šefovi država ne bi trebali putovati na manifestaciju zbog” genocida koji je u toku u Kini.

Smatra se da je više od milion Ujgura i drugih muslimana zatočeno u regionu Sinđijang, gdje se, prema velikom broju izvještaja, drže na neodređeno vrijeme u zatvorskim uslovima bez podizanja optužnice.

U julu je Evropski parlament velikom većinom glasao za neobavezujuću rezoluciju kojom se od predstavnika EU traži da odbiju sve vladine i diplomatske pozive na Zimske olimpijske igre 2022. godine.

Potez je ostavio otvorena vrata zvaničnicima da prisustvuju ako „kineska vlada pokaže provjerljivo poboljšanje situacije u oblasti ljudskih prava u Hong Kongu, regionu Sinđang s Ujgurima, Tibetu, Unutrašnjoj Mongoliji i drugdje u Kini“.

Takođe rezolucija poziva da se odnosi između EU i Kine vode „promocijom i poštovanjem ljudskih prava, demokratije i vladavine prava“.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova očigledno nije impresionirano ovim gestom. “Ovo nije prvi put da razgovaraju o bojkotu u odnosu na Kinu i druge zemlje u odnosu na druge velike događaje uopšte”, rekla je portparolka Maria Zaharova za Tass.

“Vjerovatno imaju takav poremećaj – stalno raspravljaju o bojkotu, ali čini mi se da sport i olimpijski pokret uopšte nisu povezani s tim. Reč je o dostignućima, o snazi volje, o nauci, o miru.”

Rečeno je da su političari iz Norveške i Kanade takođe bili među kritičarima, pored stotina organizacija za ljudska prava koje se zalažu za bojkot uoči spektakla iz Pekinga.

“Čini mi se da moramo manje obraćati pažnju na ono o čemu raspravljaju u svojim senatima ili kongresima”, rekla je Zaharova, govoreći na jednom događaju u Moskvi.

„Nije prvi i nije posljednji put da tamo čujemo sve ove gluposti.“

Pelosi je na dvostranačkom kongresnom saslušanju rekla: “Nemojmo pokazati poštovanje prema kineskoj vladi tako što će šefovi država otići u Kinu.“

„Ako bi šefovi država otišli ​​u Kinu u svjetlu genocida koji je u toku – ako sjede tamo na svom mjestu – zaista se postavlja pitanje: koji moralni autoritet imate da ponovo govorite o ljudskim pravima na bilo kom mjestu u svijetu?”

Liu Pengyu, portparol kineske ambasade u Vašingtonu, odgovorio je rekavši tada Reutersu: „Pitam se zašto neki američki političari misle da zapravo imaju takozvani „moralni autoritet“?

„Što se tiče pitanja ljudskih prava, oni nisu u poziciji, istorijski ili trenutno, da iznose bezobzirne i neosnovane kritike na račun Kine.“

Reagirajući na odvojene pozive britanske Laburističke partije za bojkot neposredno prije objavljivanja rezultata glasanja u EU, kinesko ministarstvo vanjskih poslova iznijelo je optužbe za politički motivisane pokušaje sabotiranja igara.

„Kina se odlučno protivi politizaciji sporta i miješanju u unutrašnje stvari drugih zemalja koristeći pitanja ljudskih prava kao izgovor“, rekao je portparol Wang Wenbin.

Igre sa sloganom „Zajedno za zajedničku budućnost“ treba da se održe u februaru.

kinaNancy Pelosirusijazimske olimpijske igre
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Venom
2 godine prije

Mislim, da bi bilo za sve najbolje, kad bi svi političari bojkotirali svoje živote i zaboravili da udišu zrak.

tihobl
2 godine prije

Sjecam se bojkota OI u Moskvi.

Siniša
2 godine prije

Ovo nike Hladni rat, ovo je Ledeno doba sa polarizacijom.

Kile
2 godine prije

Kako su dosadni stari moj

Jednostavno receno
2 godine prije

Šta su to ljudska prava? Jeli to nešto da te ucjenjuju ili da se jede, liže prve te budalom?

tuf
2 godine prije

Gdje ćeš veće tragikomedije od one kada država-despot koja je nanijela najviše patnje muslimanima zadnjih 20 godina – poziva na bojkot olimpijskih igara zbog ugroženosti muslimana u regiji koja se uspješno bori protiv radikalizacije istih (prema priznanju međunarodnih islamskih organizacija). Hoće li Pelosi bojkotirati svojeg predsjednika zbog pobijene sedmero djece dok su američki okupatori panično bježali iz Afganistana?

Prle
2 godine prije

Cim vidim golubice mira,znaci da ce neki belaj isplivati,a i ove zmije sa strane nije za podcijeniti.

Mikojan
2 godine prije

A šta sa ljudskim pravima u Australiji, sve OK ?
Idu neke sankcije, upozorenja ili poruke ohrabrenja, udri jače manijače !

Zvrk
2 godine prije

kako je ono bilo 2008 – onaj kratkotrajni rat s Gruzijom i pojačano djelovanje ujgurskih separatista

kako je ono bilo 2014 – eskalacija na Majdanu s državnim udarom i uspon IS-a u paradržavni entitet

što će biti 2022- na prvu bih rekao da će opet aktivirati ujgurske separatiste, možda nekakvo puškaranje Koreji ili će biti nekakav pomorski boj kod Raspršenih otoka….

BanOvan
2 godine prije

I treba ovo , kako Rusima tako i Kinezima. Zašto ne aktiviraju bar jednu TV stanicu koja bi , ne 24 sata dnevno već 48 sati dnevno prenosila sve one primjere “ljudskih prava” iz USrAnije ili bilo koje druge “demoNkUratske” qrčevine , Ako mi ovdje imamo desetine ili stotine dogadjaja od Australije do Kanade a da o Francuskoj i USrAniji ne pricamo šta se sve radi onda je ne moguće zamisliti šta sve imaju tajne sluzbe Rusije i Kine. Kada će jednom prestati da pruzaju i drugi obraz onoj fašističkoj licemjernoj gamadi. ‘ebeš više i diplomatiju.

Ante
2 godine prije

I sport se koristi u ratne svrhe, sport se koristi u hladnoratovskom sukobu sta ga namecu London i Washington svojim oponentima koje treba zakociti.

Praetorian
2 godine prije

A bila im je dobra za njihove bolesne ekstra profite prilikom proizvodnje u Kini gdje su radnici radili za saku rize. Tada im je Kina valjala kao i kada su u Kini u Wuhanskom labu istrazivali i modificirali koronaviruse, nakon sto su 5akva istrazivanja zabranjena u SAD i EU.

Max
2 godine prije

Točno bolesno i glupo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI